Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av dafi
 - 2014-10-19 21:09
Citat från: roffekock skrivet 2008-04-19 14:24
Kvisttoater är för mig en gåta.
Hur kan alla tomater vara jämstora på en kvist och hur kan dom vara lika stora? På mina hemodlade tomater är det inte så, dom blir lite mindre längst ut och mindre röda ju längre ut man kommer på kvisten. Sen tycker jag att kvisttomater är väldigt vattniga och tråkiga. Jag avstår gärna den produkten i ikke säsong och ser fram emot att det snart är dags för en. :D

/rolf


Håller med här. Kvisttomater smakar ingenting nästan, vattniga och tråkiga. Vanliga Tomater har jag aldrig haft problem med i och utanför säsong.  Undviker även Tomater ifrån Holland där det säkert besprutas mer.
Skrivet av Rookie-T
 - 2008-05-02 00:50
Citat från: kurt skrivet 2008-04-15 18:55
Brukar han ha med potatisblast i matlagningen också? Tomatplantan är giftig, precis som de flesta Solanum växter, innehåller b l a alkaloiden tomatin.


Potatisblasten betvivlar jag, men bladen från blomkål har jag sett honom använda. Har även hört från många källor (samt såklart smakat själv) att bladen har sjysstast smak. Det samma gäller selleriblad.

Förkasta nu inte teorin om att låta kvisten vila tillsammans med tomatsåsen. Jag testade just detta i en tomatsås jag gjorde för två dagar sedan och den smaka fint. Om det beror på tomatkvisten eller min eminenta matlagning kan disskuteras. Jag får helt enkelt ta på mig ansvaret och göra ett blindtest.

:)
Skrivet av Rookie-T
 - 2008-05-02 00:44
Citat från: Tobias skrivet 2008-04-14 17:36
Ja, själva tomaterna doftar väl inte så mycket, utan det är mest kvisten. Heston Blumenthal brukar ha med den i sin matlagning, för de friska och gröna aromer den avger.


Si! Han tar upp detta i "In Serch of Perfection" avsnitt 5 "pizza" . För att citera " det vi tror vi känner doften av i tomaterna är inte tomaterna utan detta -pekar på kvisten- och för att bevara detta så använder jag den senare i mitt recept" Och detta för tomatsåsen på pizzan.

Om man forskar lite djupare i ämnet "smak" så kan man hitta väldigt många fakta som bygger på att smak och lukt är så tätt sammankopplade så man inte kan njuta av en smak om man inte kan lukta den.

Alla som nångång varit förkylda vet det, Det är inte dina smaklökar som är bortdommnade utan det är ditt luktsinne.
Just därför jag just nu bestämmer mig för att sluta röka!

Men summa summarum: Mycket doft sitter i kvisten. Sen spelar förmodligen aspekter så som odlingsgrad och att kvisttomater som säljs håller högre kvalitet in.
Skrivet av roffekock
 - 2008-04-19 14:24
Kvisttoater är för mig en gåta.
Hur kan alla tomater vara jämstora på en kvist och hur kan dom vara lika stora? På mina hemodlade tomater är det inte så, dom blir lite mindre längst ut och mindre röda ju längre ut man kommer på kvisten. Sen tycker jag att kvisttomater är väldigt vattniga och tråkiga. Jag avstår gärna den produkten i ikke säsong och ser fram emot att det snart är dags för en. :D

/rolf
Skrivet av Tobias
 - 2008-04-15 20:02
Hmm, nu blev jag tvungen att googla lite.

"At least according to Harold McGee (On Food and Cooking), the Tomatine is not absorbed and flavoring sauce with a few leaves is fine. As alluded to previously, the reason to do this is to get back the fresh tomato-y aroma that generally gets cooked off from the tomato sauce in its long simmering (so you would add the leaves very close to the end of cooking, as with basil or other fresh herbs)."

http://ask.metafilter.com/79079/How-poisonous-are-tomato-vines


Det giftiga ämnet hamnar alltså inte i såsen.


(Jag ska väl tillägga att det Blumenthal gör är att han låter kvisten ligga med i tomatsåsen och tar sen bort den. Man äter den alltså inte.)
Skrivet av kurt
 - 2008-04-15 18:55
Brukar han ha med potatisblast i matlagningen också? Tomatplantan är giftig, precis som de flesta Solanum växter, innehåller b l a alkaloiden tomatin.
Skrivet av Tobias
 - 2008-04-14 17:36
Ja, själva tomaterna doftar väl inte så mycket, utan det är mest kvisten. Heston Blumenthal brukar ha med den i sin matlagning, för de friska och gröna aromer den avger.
Skrivet av annamaria
 - 2008-04-14 16:14
Jag har hört att tomaterna är mer hållbara om de får sitta kvar på kvisten. Dvs att man heller inte ska ta bort kvistarna när man tagit hem sina kvisttomater. Fast det kanske bara är strunt - jag vet inte. Frågan är om doften inte kommer från kvisten i stället för tomaten.
Det där med mognaden känns som det stämmer för jag att kvisttomaterna alltid är rödare i färgen.
Men varför är oftast kvisttomaterna från Holland - och de utan kvist från Sverige. Eller är det bara i min landsände?
Skrivet av crlhrv
 - 2008-04-14 15:00
fruktogront.se skriver: "KVISTTOMATER - Många sorter kan man köpa som kvisttomater. Kvisttomater är något känsligare än andra, bl a för att de skördas först när tomaterna är mogna. Den minst mogna tomaten på varje kvist måste ha en viss rodnad innan klasen får plockas."

det är kanske logiskt, hur ofta har man inte köpt "vanliga" tomater som är mer eller mindre omogna och gröna. att kvisttomater doftar mer har kanske att göra med att de får tid att mogna och utvecklas rent smakmässigt.
Skrivet av Andreas
 - 2008-04-14 11:19
Vad är det för skillnad på kvisttomater och vanliga tomater? Tittade runt på nätet lite snabbt och nånstans stod det att det var speciella tomatsorter och nånstans stod det att det är tomater (vilken sort som helst) som fått mogna klart innan skörd. Vad stämmer egentligen?

Och hur kommer det sig att kvisttomater doftar så mycket mer än de vanliga?

Annonser

Powered by EzPortal