Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Kapten

1
Att söka mat som är kolesterol skänkande är väldigt svårt. Inte bara för att det bygger mycket på vad för typ av livstil och genetiskt arv man har utan också mycket på hur vår mat har blivit manipulerad över tid. Det som gör det än mer tragiskt är att är hur denna form av manipulation skapar behov som i normala fall inte skulle behövas.


Agnetasch du får mig väldigt nyfiken över det du säger om din mans och ditt kolesterolvärde. Jag skulle vilja veta mer om det finns någon möjlighet. Jag tror inte att det genetiska skall ha så stor effekt.
2
Att Becel funkar så länge man äter det. Är det inte någon annan än jag som får varningsklockor som ringer?? Att det funkar så länge som man äter det innebär ju att problemet finns kvar i kroppen men är av en eller annan anledning förtryckt. Vilket måste innebära ät inte det!

När det kommer till oljor är det flytande tack vare att de här enkel och fleromättade fetter. När man hettar upp det så bryter man upp dessa bindningar och får nått som kallas för transfetter. Dessa fetter är cancerogena. Transfetter är som produkt snart förbjudet i hela EU utom Sverige.
God jul på er ;)
3
Till kjpil ;D
Om du känner för att våga titta från ett annat perspektiv så kolla in korrelationen mellan nyckelhålsmärkningen och ökningen av hjärt- kärl- sjukdomar i detta land. Sen ta en sväng förbi UB och kolla om de har en bok som heter " Diet för en liten planet" skriven på 60-talet av Schumacher så kan du se vart vår berömda tallriksmodell kommer ifrån.
Bara för oss andra som är för lata är Schmacher en av grundarna till den typ av kostråd som ges idag dvs. tallriksmodellen. Detta för att man på den tiden ansåg att vegetabilier kunde ersätta det animaliska. Där av skulle den ökande populationen på planeten kunna få mat. Fast hon gjorde vissa ändringar i bokens andra upplaga "Some scientists]called "protein combining" a myth, particularly the alleged need to consume the complementary proteins in a single meal or within hours or on the same day in order for the digestive process to assimilate them as equivalent to "complete proteins". In a later edition of the book (1981), the author herself recanted her emphasis on combining proteins from plant sources, consistent with findings that mimicking the composition of animal proteins is not essential to human nutrition."
Det är bara det att det gått lite prestige I det hela så nu finns det många som fortsätter att hävda att denna kostmodell är den rätta.
8)
4
agnetasch
Han har skrivit en bok om stenålderskost också. Jag köpte boken för att se vilka hans referenser var och det är en rolig läsning.
Visst har du rätt i att man måste göra vissa eftergifter på rotfrukts och spannmål men så svårt är det inte. Grädde har ju 3g/100ml. (Passa dig för den 38% för den har konserveringsmedel i sig).  :P
5
Morsan:
Statestik är som en lyktstolpe. Det är bra att hålla sig i när det är mörkt men det är svårt att ta en promenad med. ;D

Utifrån samma grundtanke som råder runt Afrika kan jag utan att veta nått om dig göra påståendet att du är en bättre höjdhoppare än Patric Sjöberg.
För att syna detta påstående så lägg märke till mitt ord val av bättre, jag säger inte att du hoppar högre eller att du skall vinna någon tävling utan att du just är en bättre höjdhoppare. Ordvalet bygger på att det faktum att du skall framstå på ett positivt sätt och därför lägga grunden till resten av resonemanget.
För att göra detta lätt och för att jag är lat, vilket kan enklast bevistas genom att jag sitter här och skriver istället för att vara ute och röra på mig, låt oss säga att du får hoppa en gång och klarar 1meter. Patric han hoppar och klarar 2meter. Sen får ni båda träna en vecka vara. Ni kommer tillbaka och får hoppa igen. Patrick klarar då 2,2 meter och du för att göra detta lätt. 1,2 meter. Så hur gör jag dig då till en bättre höjd hoppare. Jag gör som många andra litar på statliga verksamheter. Nä skämt åt sido Patric har ökat med 20cm och det har du också om vi delar det med er första resultat så får vi er förbättring i procent vilket ger för Patric 10% förbättring och för dig 20% för bättring. Om vi nu tar dessa två tal och jämför med varandra så kan man uttala sig som så:
Morsan du är 100% bättre höjdhoppare än Patric Sjöberg!! 8)
Samma blir det om du jämför Afrika med Europa.
6
 ;D  Då skall vi se vart skall vi börja. Låt oss börja med att jag tycker att det är väldigt snällt att tillskriva någon titeln expert redan efter två skrifter med ett mer substansmässigt innehåll. Så någon form av respekt måste ju finnas för personen i sådana fall. Det man också kan dra för slutsats av den diskussion som förs om honom och hans bok är att det inte finns några akademiker på detta forum för då hade det varit hans referenser som kritiseras och inte han som person.

Att använda Afrika med länder som Eritrea Etiopien och Angola för att påvisa att kolhydratrik kost inte leder till fetma är som att påstå att jorden fortfarnade är platt. Att tillråga på allt använda ett barn som dog på grund av själv svält av en kost på vatten och soppa för att påvisa att man kan dö av ketos, ett av koppens sista överlevnadsknep, är makabert. Man skulle ha kunnat illustrera det bättre med en beskrivning av en adelsdam som vars kost bestod av, när hon dog, två morrötter om dagen. Hon blev helgon förklarad för sin smala midja och sin vackra hy.

Så jag tänkte skvalpa med vattnet så att det blir lite mer storm i detta vattenglas. ;)

En snabb koll på olika dietisters sidor och livsmedelverkets sidor och annat kan man säga följade.
Vi äter mellan 30-40kg kolhydrater per person och år
Av detta är 75% raffinerat socker. Det medför om vi bara skulle sluta äta bullar kakor och allt annat som innehåller liknade socker så skulle våran kost vara nere i 20- 27gram kolhydrater om dagen.
Om man nu tar en liten koll på vad som räknas till LCHF diet så går gränsen vid ca 20gram kolhydrater per dag.
Så om man skulle följa naturens egen rytm och äta efter årstiderna så skulle man på årsbasis äta LCHF diet
VSV  ;D
7
Kjpli
Jag förstår dig och håller med dig när det gäller hur svårt det är att få tag på bra referenser och jag hade haft samma ståndpunkt som du om jag hade varit i dina kläder. Så låt oss då titta på var det finns kolhydrater i dagens moderna samhälle, de finns i allt och i framförallt saker som du inte förväntar dig att de skall finnas i. Vad är det då som är så fel med att minimera det intaget?
Angående träning. För högintensiv prestation krävs kolhydrater, med promenader är det annorlunda. Det är inte möjligt med syrefri förbränning i samma utsträckning utan kolhydrat = sämre prestation desto högre intensitet, frekvens och duration av aktivitet utan kolhydrat. Att sämre prestation skulle kunna leda till sämre träningsresultat verkar väl inte vara helt orimligt?
Om man tittar på löpning så kommer man inte mycket längre än 400m på de depåer av kolhydrater kroppen har. Därefter så måste annat börja förbrännas. Så då väljer kroppen att börja förbränna proteiner vilket den omvandlar till glykos. Det är det som gör ett 800 meters lopp så himla intressant.
Har kroppen bara kolhydrater att till gå så förbränner den inte fett eftersom det är då en för jobbig process i jämförelse med förbränning av kolhydrater. Vilket då gör att allt fett den får i sig lagras inför nästa svält period.
En egen hypotes är då att om man utgår från när saker och ting finns i naturen så finns kolhydrater mest på hösten vilket är den inledande delen på en tid av brist på föda. Det skulle också förklara varför vanliga dieter ger upphov till jojo banting. Detta måste jag fundera vidare på.
Varför skulle då en person vilja äta LCHF diet? Det är väl bara att titta på GI-kost om inte, man vill ha ett så jämnt blodsocker som möjligt för det borde väl vilken dietist som häls hålla med om att ett blodsocker som far upp och ner som en resa längs en berg och dal bana inte kan vara bra. Utgår man från det så är det nog svårt att få ett jämnare blodsocker värde än med LCHF diet.
Som det tidigare har nämns så ger fett en snabb mättnadskänsla vilket gör att du inte känner dig hungrig på samma sätt och om du inte är hungrig äter du ju inte vilket nog är det som är en av många viktiga grunder till att hålla sig till denna diet.

8
 Jag sitter med för många fönster uppe så jag såg inte vad jag postade var och råkade därför posta två ggr. Så slarv från min sida. När det kommer till mina avstavningar och stavningar beror på att jag har en släng av allvarlig dyslexi och att jag minns allt i bilder. Vilket gör att det jag "minns" på skärmen framför mig inte alltid överensstämmer med vad som verkligen är där. Det gör också att jag använder ordbehandlare för att den text jag genererar skall bli lättare att läsa för andra människor än mig själv.
Så jag blir inte förolämpad.  ;)

Bara för att göra detta kortfattat så är fett en kolkedja vilket är det samma för kolhydrater, vilket man kan höra på namnet. Så det är samma energi fast i olika faser. Så kroppen kan vandra mellan dessa två faser beroende på des diet. Alltså finns det inte något direkt behov för kolhydrater än för snabb energi t.ex. för att komma ut ur svält och bygga upp fettdepåer.
9
Så en lite uppdatering på plaster. Jag satt och tittade på en dokumentär som heter "En värd av plast" som går på kunskapskanalen. Det första de mätte upp var hur mycket plast det fanns i förhållande till plankton i havet. De kom fram till att det förhållandet var 100 till 1. Alltså för 1 kilo plankton så fanns det 100 kilo plast. Inte så farligt kan tyckas, det som jag fick reda på och därför måste reformera det jag sker om plast. Det är inte plasten i sig själv som är det farligaste. Den är en sak som djuren inte kan smälta och om biten inte är för stor så kommer den ut. Det som var skrämmande med det var att vissa fåglar hade upp till 20gram i sin mage. Det skulle vara det samma som om du hade 2kilo plast i din mage.
Men det som fick mig att hoppa till av förvåning var inte att det fanns plast i alla dessa djur utan att plast har en egenskap att attrahera kemikalier och annat som t.ex. PCB. Så detta blev helt nytt för mig. Att om man mäter mängden kemikalier och andra ämnen som fanns i plasterna så var de 1miljon ggr större än i det omliggande vattnet. Detta blev skrämmande för mig för det innebär att den föda vi får i oss inne håller plast. Så vi får i oss det redan nu!!
Och jag som trodde att det var bar isbjörnarna som var extremt utsatta!!
Synd
:'(
10
Tänk vad en hypotes från 50-talet kan ställa till med.
Att säga att vi människor behöver bröd, ris och potatis tycker jag saknar förankring. Av en mycket enkel anledning, homosapiens matspjälkningssystem har inte ändrast nämnvärt de senaste 10000 åren. Vilket gör att den formen av livsmedel inte är skapta för oss och inte dess råvaror heller. Det är inte för inte som vi har en blindtarm. Vi är i grund och botten samlare och as ätare inte mer, inget mindre. Därför bör vi också ha en föra för en sådan varelse.
Så den som tror att vårt matspjälkningssystem skulle ändra struktur bara för att vi har kommit på hur man kan raffinera kolhydrater tror jag är inne på fel spår.

Angående den lilla flicka som fick vitta min brist, ta en titt på våra universitets studenter och deras hälsa. Det finns de bland dem som också har lidit av samma bristsjukdom och allt de borde ha gjort är att satta lite ketchup på pastan så hade de klarat sig. okunskap är faligt i vilken form den än är i.

Trötthet seghet på grund av LCHF kost tvivlar jag på. Där i mot tror jag att det kan beror på dolda brister i den kosten. För bristen på omga 3 (1)kan ge sådana konsekvenser. Anledningen till att brist uppstår är att upptaget av omga 3 är likställt till upptaget av omga 6. Omga 6 får vi i oss i ett överflöd, även i odlad fisk och från kreatur som går på foder. Detta gör att det är svårt för oss att få i de gram vi skall ha av det varje dag.

Serotonin kommer från den essentiella aminosyran tryptofan och är således ett protein vilket man får från t.ex. kyckling, lax och nötkött. Vad det skall ha med kolhydrater att göra är för mig en gåta.

De som känner för att göra en lite resa i tiden var vänlig och kolla upp vad det var för kost råd som man gav till människor med diabetes innan insulinets dagar och fråga er sedan varför.
När ni har kommit fram till svaret på den frågan säll er då denna. Om den typen av kost som de åt var bra för dem finns det då inte något i den typen av kost hållning som även borde vara bra för oss idag.
En liten ledtråd. De kostråd som ges idag skulle döda dessa människor som då, med den kosten, kunde leva ett nästan normalt liv.
;)
1.   http://www.omega-3.se/
11
men om du vill ha säkra källor så ber jag dig på min bara knän, om så måste, ta reda på vad det fanns för kostråd till diabetiker innan insulinet uppfanns och ställ dig den enkla frågan varför.

Kolla därefter upp Roy Firus och hans lista på ämne som är på ett eller annat sätt farliga för oss men vårt beskyddande godkänner: http://hem.passagen.se/enummer/

Men du har helt rätt det är inte vitt eller svart när det kommer till kostrådgivning men att säga att LCHF inte är vetenskaplig när alla kostråd om att fett inte är nyttigt bygger på en hypotes så vet jag inte hur jag skall tolka det.


;D Ha en bra dag för nu drar jag till gymmet.
12
 :D Kuriosa
Utan den energi som rött kött och dess fettvävnad innebar för människan är sannolikheten inte vidare stor att vi skulle ha kunnat utveckla den gråa massa som vi idag kan använda för att generera denna text.
:D
13
Jag fårstår din skepsis, det skulle jag också ha om jag var i din situation. För om detta skulle var sant och bra för oss människor så skulle det vara för dig som för en präst om det visasade sig att Jesus inte funnits.
Men precis som bibeln bygger våra kostlära på en hypotes. Skillnaden mellan bibeln och vår näringslära är att näringslärans hypotes kom till i USA någon gång på 50-talet.( Skall bara hitta referensen till det men inte nu. Nu har jag för kul.)  Men i likhet med bibeln och skapelseberättelsen är att människans kropp är en gamla konstruktion. För när man tänker på det så har det tagit ett par miljoner år för att komma dit vi är i dag. Utgår man från det så och den form av föda som vi människor är konstruerade för så måste jag säga att de kostråd som finns i dag är konstiga, vilka har ca 60 år på nacken. Och om man utgår från akademiskperspektiv, finner man att många av de påstådda effekterna inte finns.
;D
Så låt oss ha en lite referens tävling, tyvärr måste jag erkänna att jag inte ännu har hunnit läsa alla referenser noga men de ger en stark indikation på att jag har rätt.
;) ;)
Uffe Ravnskov, "Kolesterolmyten", Streiffert & Co Bokförlag, Stockholm, 1991
Uffe Ravnskov, "Kolesterolmyterna," www.ravnskov.nu (mest information på den engelskspråkliga delen)
Uffe Ravnskov, "The diet-heart idea is kept alive by selective citation"
The International Network of Cholesterol Skeptics, THINCS, och en stor mängd länkar till diskussioner och kritiska artiklar om det mesta när det gäller forskningsetik, fett, kolesterol och statiner
Anthony Colpo, "The Great Cholesterol Con - why everything you've been told about cholesterol, diet and heart disease is wrong!" Lulu Press, Australia, 2006 (www.lulu.com), [ tillgänglig i Sverige på Adlibris ]
Anthony Colpo, "LDL Cholesterol: "Bad" Cholesterol, or Bad Science?". Läs också kommentarer till denna artikel och Colpos svar.
Barry Groves, "Fats, Cholesterol and Heart Disease"
Flera artiklar av Malcolm Kendrick, t ex "Why The Cholesterol-Heart Disease Theory Is Wrong"
Mary Enig och Sally Fallons, "The Oiling of America", och "The truth about saturated fats"
Peter H. Langsjoen, "Statin-induced cardiomyopathy, introduction to the citizen's petition on statins"
hoppas att detta är lika kul läsning för dig som det är för mig  8)
14
Jag säger som jag alltid sag. Allt är farligt i för stora doser.
15
Bara för att skapa en bild av det hela om det är så att jag skulle ha rätt om detta och det skulle vara ett problem i framtiden. Kan ni tänka er att dessa isbjörnar redan i dag uppvisar brister i sitt emun system. Det finns även isbjörnshonor som börjar på visa manliga genitalier. Tänker om det skulle hända oss. Så nu fick jag det skrivet och jag hoppas att jag har fel.

http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article11036.ece
http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article32005.ece

16
Till kjpil
Det finns en bok jag tycker att du skall kolla upp "Istället för doping" den finns även på Åkerbloms
17
 ;) Problemet med munhygien brede ut sig över Europa och man kan härleda det till importen av socker (1). Först måste säga att LCHF inte är ett nytt påfund, Det har en stor likhet med hur man behandlade diabetes före insulinet. För om man skulle ge en diabetiker på den tiden den kost som rekommenderas i dag skulle den dö. Om ni känner er redo för att dränka er i lite historisk info om hur våra kostråd som vi har matats med sedan 50-talet bygger på en hypotes om kolesterol och mättat fett så kan ni läsa har(2). Känner ni för att ta reda på vad det är för övrig skit vårt livsmedelsverk tycker att det är ok att vi sätter i oss så ta denna länk(3).
Bara som kuriosa så finns det indikationer på att LCHF även är bra mot cancer, av den anledningen att cancerceller konsumerar massa kolhydrater. Men här har ni lite mer om det (4).
1.   http://www.popularhistoria.se/o.o.i.s?id=43&vid=1256
2.   http://fatlies.wordpress.com/intro/
3.   http://hem.passagen.se/enummer/
4.   http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/lchf_och_cancer

18
Man har sett att vi i de nordiska länderna har en stor andel av cancer. Det finns många studier som visar på att mat kan ha stora effekter på vad som händer i vår kropp och utvecklingen av cancer. Det finns de som hävdar att man skall äta mycket olivolja för att det är bra och andra mat livsmedel som har olika former av antioxidanter.
Men tänk om det inte är vad du äter, en ballanserad kost är grunden för detta resonemang, vart det har växt som är mer avgörande på hur bra det är mot cancer. En snabb titt, mycket ovetenskapligt, så fann jag att folk i Kina och runt medelhavet har mindre fall av cancer än oss. Det jag fann var att deras jordar innehåller mer selen än vad våra göra. En kort efterforskning visade att selen är cancerhämmande. När jag hörde att finland berikar vissa livsmedel med selen började jag söka utan att hitta nått som är riktigt mat värdigt. Det ända jag har hittat är en artikel i 2000-talets vetenskap nr2/2008juni sid 6f.
Jag vet också att selen är giftigt i höga doser. Det är så giftigt vid höga doser att det går att jämställa med arsenik. I artikeln säger de att en dos på 200mikrogram är ok och enligt EU så är doser upp till 300 mikrogram ofarligt. Livsmedelsverket sätter sin gräns vid 40mikrogram vilket är enligt artikeln straks över gränsen för vad bristsjukdomar uppvisas vid. Vidareförklarar de varför ingen vill satsa pengar på att forska om selen och det härleder de till att det inte finns några pengar att tjäna efter som selen är så billigt. Det sägs vidare att det inte har några biverkningar heller.
Så hur sant är nu detta, jag vet inte men vill få mer kunskap om det så.
???
Är det någon som vet mer och/ eller känner för att hjälpa till med lite efterforskningar så skulle jag vara tacksam.
???
19
Tja prova träna 7dagar i veckan 2ggr/dag och se vad som händer! ;)

Bara för att sätta lite sprätt på tillvaron när det gäller dieter kolla in denna länk!!
http://economix.blogs.nytimes.com/2009/05/05/obesity-and-the-fastness-of-food/
;D
20
 ??? Gotish vad är det du vill säga? I ena meningen säger du att det finns andra arter som hotas av PCB. I nästa att det inte finns PCB i fisk. Du säger vidare att det är fel fokus. Vad är då rätt fokus? Om inte gifter i det vi äter är värt att diskutera vad är då värt att diskutera?
PCB =polyklorerade bifenyler = plast.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Polymer
http://www.vadstena.se/templates/Vadstena_SimpleList____9793.aspx
http://sv.wikipedia.org/wiki/Polyklorerade_bifenyler
http://www.naturvardsverket.se/sv/Produkter-och-avfall/PCB-i-byggnader-och-produkter/Viktiga-definitioner-kopplade-till-PCB/
Så vad är det du försöker säga?
???

Annonser

Powered by EzPortal