2024-03-29 11:42


Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Andreas
 - 2012-07-27 14:04
Nu har isotopanalys för första gången gett bevis på att östeuropeiska gubbar säljs som svenska. "I två av åtta undersökta jordgubbslådor från olika bärföretag fick de tyska analytikerna det svart på vitt : De svenskmärkta bären är inte alls svenska. ...De är ompackade men deklarerade som svenska jordgubbar... ...det handlar inte om några större, välrenommerade handlare." http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svenska-jordgubbar-fran-osteuropa_7374338.svd

"Det är vattnet i jordgubbarna avslöjar ursprunget. Genom att analysera isotoperna kan  man mäta fysikaliska och kemiska egenskaper i grundämnena och på så sätt konstatera var en produkt är odlad." http://www.fri-kopenskap.se/zino.aspx?articleID=40112

Jag undrar också vad en så kallad isotopanalys kostar? Får för mig att det rör sig om tiotusentals kronor per test när bara totalt 8 analyser görs på en hel säsong.
Skrivet av Fredrik
 - 2008-12-14 09:35
Håller med, Svenska jordgubbar tenderar dock att drivas lite för hårt. Hoppas på art bestämning och att vi konsument slutar titta på priset, bra kvalitet kostar mer. Gurka har jag även hört det om...vilket jag förstår mer än jordgubbar, allså packa om utlänsk till svensk
Citat från: Urban skrivet 2007-06-10 12:02
Mina upplevelser av Tyska respektive Hollänska Jordgubbar är att dom är mycket vattnigare och surare  i smaken än Svenska.
Förmodligen beror det på att dom använder sig av en sorts jordgubbe som är snabbodlad och mindre känslig för olika slags angrepp.
Det finns som sagt en väldigt många olika slags arter av jordgubbar.. Vissa är väldigt röda och söta medans andra kan vara jätteröda men nästintill smaklösa mm..
Allt handlar om vad du vill ha ut ur en jordgubbe.. Industrin använder sig knappast av en långsamväxande jordgubbe även om det skulle vara världens godaste.. Här handlar det om att tjäna så mycket pengar som vanligt.
Bästa jordubben odlar man fram själv och äter dom sol-varma.. Tex. "Senga sengana" som är en otroligt mörkröd, jättesöt och smakrik jordgubbe (rekommenderas!!).

Skrivet av crlhrv
 - 2008-05-28 12:50
Haha men vad kostar inte en sån analys! Hoppas att de har vett nog att rikta in sig mot storskaliga försäljare och inte mindre företag eller gatuförsäljare.
Skrivet av Andreas
 - 2008-05-28 11:56
Nytt år, nytt jordgubbsfusk. Men i år blir det svårare att gubbfuska genom att märka utländska fuskbär som svenska, Jordbruksverket gör nu en extrasatsning på jordgubbsinspektion där misstänkta exemplar skickas till Tyskland för isotopanalys för ursprungsspårning.

http://norrkoping.expressen.se/nyheter/1.1177933/satter-stopp-for-falska-gubbar

http://www.sjv.se/nyhetsarkiv/nyheter/extrakontrolleravjordgubbar.5.64271a94119e0bdc94080003620.html
Skrivet av Andreas
 - 2007-06-24 09:43
Citat från: Urban skrivet 2007-06-10 12:02
Mina upplevelser av Tyska respektive Hollänska Jordgubbar är att dom är mycket vattnigare och surare  i smaken än Svenska.


Men nog måste det väl finnas gubbar från några andra länder än Sverige som smakar gott?

Jag var på en liten butik och skulle köpa jordgubbar häromdagen, men det var rena katastrofen, de hade sådana här typiska Finnerödja pappkartonger som på håll såg rätt bra ut, men där 70% av jordgubbarna var fula eller halvdåliga och möjligen skulle duga som syltbär efter en ordentlig omgång med kniven.

Jag förstår inte hur butiken tänker då de låter dessa gubbar stå framme och tar dryga 25 kronor styck för dem. Hoppas de att folk är så midsommar-desperata att de köper vad som helst? Eller har de helt enkelt ingen som helst koll? Jag hoppas på det sistnämnda.

Hur som helst, då det var kilopris på gubbarna tog jag helt sonika och plockade hyfsade bär från kartongerna i en plastpåse.

De enligt ovan införskaffade bären var rätt syrliga i smaken och inte alls speciellt söta. Är det någon som fått tag i riktigt söta svenska jordgubbar i år? Fabrikat?
Skrivet av crlhrv
 - 2007-06-17 16:36
Andreas: varenda låda med svenska bär (inte de falska bären) som jag sett i år har innehållit jordgubbar modell L eller XL. Jag är av intrycket att de importerade bären som är av denna stora storlek främst säljs i mataffärer under icke-jordgubssäsong. Under sommarhalvåret krymper de importerade i i storlek och säljs främst hos torghandlare och i vägstånd.

En högst subjektiv iakttagelse.

Botaniskt sett är inte jordgubbar bär utan stenfrukter.
Skrivet av Andreas
 - 2007-06-17 16:14
Citat från: crlhrv skrivet 2007-06-15 19:32
något mysko är det när ALLA bären är av storlek oskalad hasselnöt och sura i smaken. Då har man lärt sig något nytt och där kommer jag nog aldrig att handla igen.


Hmm fast när de är så små vete 17 om de är importerade, jag har fått för mig att importerade gubbs brukar vara ordentligt uppdrivna, dvs stora.
Skrivet av Urban
 - 2007-06-17 15:59
Visst är det trist när man förväntar sig en söt jordubbsmak och sedan får sätta tänderna i en surkart som knappt smakar nånting >:(
Skrivet av crlhrv
 - 2007-06-15 19:32
Jag köpte en låda märkt "Svenska Bär" på en av de lokala kvartersbutikerna, dagen efter läste jag i Göteborgs Posten om bedrägerierna och såg just den lådan på en illustrationsbild. Och visst, något mysko är det när ALLA bären är av storlek oskalad hasselnöt och sura i smaken. Då har man lärt sig något nytt och där kommer jag nog aldrig att handla igen. Tror inte att jag fått i mig en låda svenska jordgubbar än.. allt har varit holländskt, tyskt eller belgiskt.
Skrivet av Urban
 - 2007-06-10 12:02
Mina upplevelser av Tyska respektive Hollänska Jordgubbar är att dom är mycket vattnigare och surare  i smaken än Svenska.
Förmodligen beror det på att dom använder sig av en sorts jordgubbe som är snabbodlad och mindre känslig för olika slags angrepp.
Det finns som sagt en väldigt många olika slags arter av jordgubbar.. Vissa är väldigt röda och söta medans andra kan vara jätteröda men nästintill smaklösa mm..
Allt handlar om vad du vill ha ut ur en jordgubbe.. Industrin använder sig knappast av en långsamväxande jordgubbe även om det skulle vara världens godaste.. Här handlar det om att tjäna så mycket pengar som vanligt.
Bästa jordubben odlar man fram själv och äter dom sol-varma.. Tex. "Senga sengana" som är en otroligt mörkröd, jättesöt och smakrik jordgubbe (rekommenderas!!).
Skrivet av Andreas
 - 2007-06-09 13:21
Fy bubblan så nedrigt gjort!

Jag har aldrig ätit Tyska gubbar vad jag vet, hur stor är smakskilladen?

Hur mycket kan de tänkas tjäna på ompaketeringen? Såg att Finnerödja kostade 25 kronor litern utanför Coop Forum igår. Kan de köpa in tyska bär för några kronor bara?
Skrivet av Urban
 - 2007-06-08 14:06
Läste i Aftonbladet idag där en bäruppköpare köper jordgubbar från Tyskland och marknadsför dom som Svenska jordgubbar..
Förmodligen är nog detta bara en droppe av förekommande matbedrägerier i handeln.
http://www.aftonbladet.se/vss/goteborg/story/0,2789,1089691,00.html

Annonser

Powered by EzPortal