Matforum

Hemmalagat - laga själv => Maträtter, recept, tillagning => Ämnet startat av: ena skrivet 2009-01-01 20:48

Titel: Nyårsmiddagar...
Skrivet av: ena skrivet 2009-01-01 20:48
Jag är hejdlöst nyfiken på vad alla andra år på nyårsafton!! ;)
Några har berättat i middagstråden men jag känner att det kan vara läge för en mer festbetonat tråd också...

Jag firade ju två ggr...men väljer meny nr ett här:

som amuse: Potatisterrine med rör rom, citron o dill.
förrätt: Mild palsternackssoppa toppad med ett bacon o champinjonfräs
varmrätt: Kycklingrulle med rostade rotsaker och gorgonzolasås
efterrätt: Hallon o Havtornspannacotta med vivinsgelé
( http://enasmattankar.blogspot.com/2009/01/gott-nytt-r-gnger-tv.html )


Vad åt ni ;)
Titel: SV: Nyårsmiddagar...
Skrivet av: Rymdsmula skrivet 2009-01-01 21:17
Vi var bortbjudna till några vänner det här åt vi:
http://nysansmat.blogspot.com/2009/01/nyrsmat.html
Titel: SV: Nyårsmiddagar...
Skrivet av: Anne skrivet 2009-01-02 09:26
Vi var bortbjudna.

-örtdipp med färska räkor på spett, med Rotari mousserande rosévin
-pilgrimsmusslor i champagnesås med parmesangratinering, bröd till, minns inte namnet på det vita vinet
-rådjursstek med ugnsrostade jordärtskockor och skysås, Chateau-neuf-du-Pape till det
-Creme Brulée med bärcoulis

Och kryddiga, rostade mandlar vid tolvslaget.
Titel: SV: Nyårsmiddagar...
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-01-02 09:47
Vår asiatiska middag bestod av:
-Sex sorters nötter/mandlar till en bål med ananastouch.
-Små vegetariska vårrullar med sojadip, lejonhuvuden o marinerade kycklingspett med krämig sweet chilisås, melonsallad.
-Sötsur fläskfilegryta med klibbris
-Kokostårta
Titel: SV: Nyårsmiddagar...
Skrivet av: Mimmi skrivet 2009-01-02 13:06
Vår meny med skog och köksträdgårdstema blev så här;

Varm och vild dryck med små smakbomber
Tårta med kallrökt lax & rivig rot
Älgrostbiff med rotsaker kokt i vild sky & topp murkelsås
Äkta vaniljglass med blåbär i honungslag

Tolvslaget med bubblor i glas och därefter en ostbricka med frukt

http://mimmismat.wordpress.com/2009/01/01/fest-frossa/

Titel: SV: Nyårsmiddagar...
Skrivet av: Fröken Dill skrivet 2009-01-02 14:12
"Samma" gäng har firat nyår tillsammans många gånger. Eller förresten, samma har nog oftast de tre tjejerna varit, men killar har växlat och barn har tillkommit. Kul i alla fall att ha en rolig nyårstradition.

Vi har viss vana vid att fixa middagen. Så här blev det i år.

http://frkdill.blogspot.com/2009/01/gott-nytt-2009.html

Jag "plågar" alltid de andra med skaldjur (eftersom jag är skaldjursberoende) och P1 för 12-slaget. I år lärde sig lille ettåringen Johannes att äta chips med besked. Han hade aldrig smakat tidigare men frågan är om hans andra ord efter att ha lärt sig "mamma" kanske kommer att bli "chips". E och R var tillresta från sitt nya hemland Holland. Kul att träffas nu när det inte blir så ofta!

God fortsättning på det nya matåret önskar fröken Dill
Titel: SV: Nyårsmiddagar...
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-01-02 18:04
Rejält OT men måste berättas; vid tolvslaget efter vår asiatiska middag skickade vi upp en brinnande papperslykta (med våra nyårsönskningar i) Den gick högt o försvann ur sikte.
Idag kunde Göteborgsposten meddela att folk rapporterat in att de sett ufon på nyårsnatten.
Oj vad skyldig man känner sig när man skrämt folk  ;D

http://www.gp.se:80/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=467593
Titel: SV: Nyårsmiddagar...
Skrivet av: ivanl skrivet 2009-01-03 02:19
Efter att ha blivit något upprörd av en artikel med rubriken "Har du tröttnat på den traditionella nyårsmenyn (hummer och oxfilé)" bestämde jag mig att satsa just på denna meny, eftersom jag aldrig bjudit detta på nyår förrut. Gav hela menyn en sydeuropeisk touch, således:

Förrätt: hummersoppa med saffrans, avnjöts med champagne
Huvudrätt: helstekt coeur de filet med spenat-ricotta-canelloni och gräddstuvad karl johan, därtill en hyfsad Chianti Classico Riserva
Efterrätt: florentin-kaka (en sorts italiensk mazarin) tillsammans med Noble One, ett australiensiskt dessertvin som påminner om Tokajer. Det skulle varit en flaska Vin Santo som visade sig vara uppdrucken  ;)

Titel: SV: Nyårsmiddagar...
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-01-06 17:38
Gåslevertoast med timjankryddad päronkompott
Trattkantarellsoppa med tryffelolja och furikakekryddade smördegssticks
Ankbröst med fransk sallad, pistagenötter och granatäpple
Blodapelsinsoppa med rosmarin
Äppelmarinerad lammkotlett med pancetta, äppelmustsky och långbakade körsbärstomater
Osttallrik med grottlagrad gruyère, cados och stilton. Serverat med hemlagad kvittenmarmelad, nötbröd och tunt rågknäcke
Mörk chokladcreme med vit chokladtryffel och chokladgaller

Ja, mina gäster kommer varje år och ville redan ha inbjudan till 091231  ;) 
Titel: SV: Nyårsmiddagar...
Skrivet av: ivanl skrivet 2009-01-11 21:45
Citat från: Mickan skrivet 2009-01-06 17:38
Osttallrik med grottlagrad gruyère, cados och stilton. Serverat med hemlagad kvittenmarmelad, nötbröd och tunt rågknäcke


Låter fantastiskt, kan man få komma med som reserv på gästlistan ;-)
Men är inte all Gruyère grottlagrad? Byn ligger ju upp i alperna... jag har f.ö. ätit frukost där tre gånger på väg till franska pister.
Titel: SV: Nyårsmiddagar...
Skrivet av: Mr.Barbeque skrivet 2009-01-11 22:30
Avokadohalvor fyllda med kräftstjärtar, räkor och majonäs som förrätt.

Hummersoppa (dock färdigköpt, inte direkt som mors hemgjorda...) som andra förrätt. Till det vitlöksbröd.

Huvudrätt, ja hör och häpna, vi åt tacos! Vi är ett gäng ungdomar som inte hade råd med typ oxfilé, och tacos är praktiskt eftersom var och en kan komponera ihop själv vilka tillbehör han/hon gillar!

Efterätt, Pannacotta gjord på vit choklad.

Sedan lite ostbricka med vin och självklart champagne vid 12slaget, blev en mkt lyckad nyårsafton!
Titel: SV: Nyårsmiddagar...
Skrivet av: Sofia skrivet 2009-01-13 14:07
Vi körde på:

-Mini-västerbottenostpajer med rom och hackad rödlök

-Fläskfilé i gorgonzola-sås med potatis-och rotfruktsgratäng

-Kryddig yoghurt-pannacotta med glöggmarinerade lingon

Inte så dumt faktiskt, förrätten var nog bäst (och kanske efterrätten också).
Sen har vi skaffat oss en tradition att alltid ha varmkorv med bröd när man kommer in efter att ha skålat och kollat på fyrverkerier. Det är aldrig fel, och så orkar man några timmar till!
Titel: SV: Nyårsmiddagar...
Skrivet av: annamaria skrivet 2010-12-25 13:35
Så hur blir 2010-års nyårsmiddagar?
Är dem färdigplanerade eller hur ligger ni till? Har precis köpt lite "extratidningar" till Aftonbladet och Expressen för att få lite extra inspiration.
Här blir det i år oxfilé, vet inte vilka tillbehör eller såser ännu. Ingen förrätt eller dessert planerad. Har mycket kantareller i frysen så dem kan nog komma till användning i någon form.
Är sugen på vit choklad och passionsfrukt. Vet dock inte i vilken form än.

Vad ska ni äta?
Titel: SV: Nyårsmiddagar...
Skrivet av: Hasse skrivet 2010-12-25 13:47
Efterrätten är bestämd eftersom det är ett önskemål, nämligen traditionell friterad camenbert med hjortronsylt.

För övrigt har jag inte bestämt mig. Helstekt ryggbiff eller oxfilé är ett säkert kort, men vi får väl se.
Titel: SV: Nyårsmiddagar...
Skrivet av: annamaria skrivet 2010-12-25 19:22
Citat från: Hasse skrivet 2010-12-25 13:47
Efterrätten är bestämd eftersom det är ett önskemål, nämligen traditionell friterad camenbert med hjortronsylt.


Åh så gott! Det var länge sen. Då köpte jag färdigpanerad  :-[. Panerar du den själv, hur?
Titel: SV: Nyårsmiddagar...
Skrivet av: Hasse skrivet 2010-12-25 19:35
Jag gör en vanlig dubbelpanering. Portionsbitar av osten vändes först i vetemjöl, därefter i lätt uppvispat ägg och sist i ströbröd. Men det gäller att vara noggrann och se till att panaden verkligen täcker överallt, för om man har otur läcker osten ut och resultatet blir ett tomt skal. Därför har jag alltid ett par extra ostbitar tillhands om oturen skulle vara framme.

Bitarna friteras i het olja, 180 oC, tills de är gyllenbruna.
Titel: SV: Nyårsmiddagar...
Skrivet av: annamaria skrivet 2010-12-26 10:28
Åh så sugen jag blir. När jag nu nästran hade bestämt mig för din dessert så inser jag att vår gäst inte äter ost...absolut inte varm sådan. Skit också.

Hittade för övrigt en liten räksallad till förrätt i Allt om mat. Räkor, avocado, löjrom, grönsaker osv och hemgjord majonnäs. Krutonger också. Såg jättegott och fräscht ut.
Titel: SV: Nyårsmiddagar...
Skrivet av: webguide skrivet 2010-12-26 14:28
För min del blir det ett besök på reataurang Onyx i Budapest med 6-rätters nuårssupé.
Titel: SV: Nyårsmiddagar...
Skrivet av: agnetasch skrivet 2010-12-27 10:29
Här startar vi nyårsfirandet utomhus; ute på sjön serveras fyrverkerier, eldar o varm romgrogg.
Sen blir det antipasto o rödvin i nostalgiska bastflaskor medan allt långdraget bastubadande pågår. Långt om länge serveras middag; frasig sparrispaj som förrätt följd av ungskokt lax med kokt dillpotatis o Rhode Islandsås (originalet) Kaffe o chokladtårta (smaksatt med gräddvarianten av Vana Tallinn) Om det är någon som inte blir mätt finns det kalla vindruvor o konfekt att mumsa på.
Titel: SV: Nyårsmiddagar...
Skrivet av: annamaria skrivet 2010-12-27 19:25
Åh det låter både mysigt och gott. Hos oss blir det också bastubad! Kanske en rull i snön, vi får se. Det är så sjukt hård skare nu.
Det där originalet...finns det kanske ett recept att få?
Titel: SV: Nyårsmiddagar...
Skrivet av: agnetasch skrivet 2010-12-28 15:32
Originalet är en sats majonnäs + ett par msk chilisås men eftersom jag ska servera såsen till lax använder jag Pernillas lite fluffigare variant; 100 g majonnäs, 1 dl vispgrädde, 2 msk chilisås (eventuellt en doft konjak också) Jag tror hennes kompis Tore välsignade den varianten.
Vad jag egentligen menar med "original" är frånvaron av avarter som lättmajonnäs, filmjölk o tomatketchup ;D
Titel: SV: Nyårsmiddagar...
Skrivet av: annamaria skrivet 2010-12-28 18:41
Åh det låter gott. Jag letar fortfarande dessert.
Titel: SV: Nyårsmiddagar...
Skrivet av: annamaria skrivet 2010-12-29 10:46
Hittade ett recept på Tropisk marängparfait som låter gott och enkelt. En färdig maräng botten i en form med löstagbar kant, göra en parfait av äggulor, florsocker, vaniljsocker och grädde. Hälla det över marängen och sen in i frysen. Serveras med mangopuré, kiwi och passionsfrukt ovanpå.
Titel: SV: Nyårsmiddagar...
Skrivet av: agnetasch skrivet 2010-12-29 11:09
Det låter gott o läskande, det behövs något fruktigt på slutet. Jag tror jag ska lägga en hög physalis på min chokladtårta, det brukar skrynkla till gommen lite :D
Titel: SV: Nyårsmiddagar...
Skrivet av: annamaria skrivet 2010-12-29 14:34
Nu är den i frysen, smidigt med dessert som går att förbereda. Funderar på att göra Balsamicosåsen redan i kväll också, det kan jag nog va? Det känns som om den bara blir godare om den får stå till sig, eller?

Mandelpotatiskakan ska göras i morgon.
Titel: SV: Nyårsmiddagar...
Skrivet av: Robert021 skrivet 2010-12-30 14:46
Årets nyårsmeny:

Förrätt: Gratinerad hummer
Varmrätt: Oxfilé Wellington
Efterrätt: Creme Caramel
Titel: SV: Nyårsmiddagar...
Skrivet av: smakakarin skrivet 2010-12-30 17:33
Min nyårsmeny 2010 blir följande:

Till drinken:
Crostini med hemmagjord olivtapenade

Förrätt:
"Kunglig toast med jordärtskockscreme" (Toast med en sallad gjord på kungskrabba. Till detta en creme gjord på jordärtskocka serverat i ett litet glas)

Varmrätt:

Tournedos med mandelpotatisbakelse, balsamicosås och örtmarinerade grönsaker.

Dessert:
Karins vita chokladmousse med hallongelé och färska hallon.
Titel: SV: Nyårsmiddagar...
Skrivet av: FredrikB skrivet 2010-12-30 19:22
Fördrink
Champagne
 
Förrätt
Creme Ninon med pepparrotskräm
ett vin från Alsace med Pinot Gris
 
Sjömat
Hummer, färsk Svensk samt gratinerad Kanadenisk
Champagne, Palmer & co. 2005
 
Kycklingrätt
fylld pasta med spenat, kycklingfärs och riccotta. Till detta serverar vi en salviabaserad sky samt nyriven parmesan och ett italienskt vin på Barbera d'Alba
 
Varmrätt, kött
Lammfile med sötpotatispytt
Brunello di Moltalchino 2001?
 
Dessert
3 sorters chokladsurpriser
Sött vin
 
Efter Maten
Kaffe
Konjak
 
Tolvslaget
Ett halvt glas lättdrucket

Vickning
Rundrökt SVENSK ål på knäcke med en OP  ;D
Titel: SV: Nyårsmiddagar...
Skrivet av: Krista skrivet 2010-12-31 10:06
Citat från: Robert021 skrivet 2010-12-30 14:46
Årets nyårsmeny:

Förrätt: Gratinerad hummer
Varmrätt: Oxfilé Wellington
Efterrätt: Creme Caramel


Samma här, såg arge Ramsyy göra det i sitt julprogram och det såg riktigt smaskig ut. Fast nu hittade jag ett recept av Per Morberg... Nyårsdilemma. Men lutar åt Per nu. Övriga menyn:

Förrätt: laxmojäng med löjromscrème
Dessert: chokladmousseboll med roliga choklad- och karamellgarnityrer
Titel: SV: Nyårsmiddagar...
Skrivet av: Per-Erik skrivet 2010-12-31 14:46

Lite tråkigt och klassiskt, men förhoppningsfullt gott:

Förrätt:
    Räkcocktail på färska räkor och grapefrukt med pepparrotsvinäger
    Taittinger skumpa.

Varmrätt:
    Oxfile med svampsås, rödvinssås och bernaise och potatissuffle
    Confiterade tomater. kanske något salladsblad
    Enkelt röttvin.

  Efterrätt:
    Okänd.

Valde att inte dona så mycket med råvarorna då barnen verkar ha lättare för det.

Titel: SV: Nyårsmiddagar...
Skrivet av: Robert021 skrivet 2011-01-08 10:21
Citat från: Krista skrivet 2010-12-31 10:06
Samma här, såg arge Ramsyy göra det i sitt julprogram och det såg riktigt smaskig ut. Fast nu hittade jag ett recept av Per Morberg... Nyårsdilemma. Men lutar åt Per nu. Övriga menyn:

Förrätt: laxmojäng med löjromscrème
Dessert: chokladmousseboll med roliga choklad- och karamellgarnityrer


Jag tog det bästa från både Pers och Gordons recept och kombinerade dem till en ultimat Welllington.
Titel: SV: Nyårsmiddagar...
Skrivet av: annamaria skrivet 2011-01-09 18:01
Citat från: Per-Erik skrivet 2010-12-31 14:46
    Confiterade tomater




Detta åt vi på en restaurang häromdagen, så himla goda var dem! Hur hög temp lagar du dessa på? Endast med olivolja, salt o peppar eller annat?
Titel: SV: Nyårsmiddagar...
Skrivet av: Per-Erik skrivet 2011-01-10 07:05
De jag gjorde nu gjorde jag på ca 90-95 grader i ca 2h  (det var små tomater, annars har jag kört lite längre). Tidigare har jag nog kört på ca 110-120 grader.

Nu då tomaterna är ganska tråkiga så tog jag tillvara på geggan vid urkärningen och silade bort kärnorna och reducerade med olivolja och avslutade med vitlök och lite socker i reduktionen och detta använde jag för att fylla/pensla halvorna med.

Första gången så använde jag Hestons recept:
http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/food_and_drink/heston_blumenthal/article556577.ece