Jag är sugen på att göra ostkaka. Jag har gjort ostkaka hos svärmor med råmjölk direkt från bonden. Men varför har man det? Alla jag har frågat säger - jo det ska vara det! Kan jag verkligen inte använda mjölk från ICA? Det är så mycket bökigare med råmjölken.
Vad gör råmjölken i ostkakan?
Citat från: annamaria skrivet 2008-12-25 18:56
Vad gör råmjölken i ostkakan?
Ja det undrar jag också. När man gör kalvdans måste man ha råmjölk för att rätten ska koagulera, men i ostkakan kan man väl lika gärna ha ICA´s standardmjölk?
Använder man ICA´s mjölk måste man tillsätta löpe :) råmjölken är en konsistensgivare i ostkaka... ska kolla i gömmorna om jag inte kan hitta mitt recept...har mest fuskat och gjort ostkaka på keso det sista, inte lika bökigt på nåt vis ;)
När jag gjorde ostkaka på råmjölk hade vi ändå löpe - annars vasslar den inte sig väl eller?
Jag har gjort en vegetarisk ostkaka en gång..men jag har nog inte kvar receptet..hmm. Det var iaf inte löpe i (keso innehåller också löpe tyvärr)
Jag har fortfarande inte gjort ostkaka för jag har ännu inget bra svar på om jag kan använda vanlig mjölk. Någon som vet????
Denna har jag gjort. Vanlig mjölk!
http://www.recepten.se/recept/ostkaka.html
Åh tack så bra! Ska nu meddela Svärmor att vi inte måste jaga en bonde nästa gång. Så nu nästa fråga - går det att använda laktosfri mjölk, fungerar den likadant tro?
Nu så! Nu är Julen ostkaka på gång. Med 3 liter standardmjölk och 2 liter gammaldags mjölk. Vi får se hur den blir. Roligt är det i alla fall. ;D
Citat från: annamaria skrivet 2009-06-28 21:25
Åh tack så bra! Ska nu meddela Svärmor att vi inte måste jaga en bonde nästa gång. Så nu nästa fråga - går det att använda laktosfri mjölk, fungerar den likadant tro?
Vill du ha en laktosfri ostkaka så finns i alla fall ett recept på vegansk sådan här: http://undergroundcooking.blogspot.com/2009/02/veganiserad-ostkaka-forsta-forsoket.html
Har inte prövat den själv, men läst lite här och där att den ska vara god.
Hej!
Man använder inte råmjölk till ostkaka, det är till kalvdans. Råmjölken är ju kons första mjölk efter kalvningen. Däremot är det bra om man till ostkakan får tag i färsk (oprocessad) mjölk direkt från bonden. Det fungerar med mjölk från butiken också, men ostkakan kan då bli något vattnig. Löpe måste man alltid ha.
/Kerstin
Jag älskar ostkaka och min favorit är just polsk ostkaka. Här kommer min senaste skapelse krämig ostkaka som smakar kola
http://matmedmera.eu/kramig-ostkaka-som-smakar-kola/ (http://matmedmera.eu/kramig-ostkaka-som-smakar-kola/)
Testa gärna ostkaka med kokos maräng. Den gjorde till julbord som vi hade på jobbet.
http://matmedmera.eu/kramig-ostkaka-med-kokosmarang/ (http://matmedmera.eu/kramig-ostkaka-med-kokosmarang/)
Var hittar man ostlöpe??
Välsorterade livsmedelsbutiker eller på Apoteket. Fråga i kassan
Enligt alla standardrecept så värmer man mjölken tillsätter man ostlöpe och låter det sedan stå ca 45 min. På den korta tiden hinner inga bakterier växa till, så påståenden att man skall använda opastöriserad mjölk är bara dumheter, det har ingen som helst betydelse när man har den varmt så kort tid.
http://ostkakansvanner.se/recept.html
Citat från: agnetasch skrivet 2008-12-26 09:09
Ja det undrar jag också. När man gör kalvdans måste man ha råmjölk för att rätten ska koagulera, men i ostkakan kan man väl lika gärna ha ICA´s standardmjölk?
Det handlar ju inte bara om kaguleirng, det blir en annan smak också, råmjölken är ju inte behandlad.
Citat från: webguide skrivet 2014-03-10 06:23
Det handlar ju inte bara om kaguleirng, det blir en annan smak också, råmjölken är ju inte behandlad.
Nu blandar du ihop råmjölk (http://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%A5mj%C3%B6lk) och "raw milk" (http://en.wikipedia.org/wiki/Raw_milk) vilket är opastöriserad mjölk. INGEN använder råmjölk (kolostrum ) i ostkaka punkt!
Visst smakar opastöriserad mjölk lite annorlunda än opastöriserad, men efter att ha haft en ostkaka i ugnen så är det ingen som helst skillnad!
Citat från: kurt skrivet 2014-03-10 08:43
Nu blandar du ihop råmjölk (http://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%A5mj%C3%B6lk) och "raw milk" (http://en.wikipedia.org/wiki/Raw_milk) vilket är opastöriserad mjölk. INGEN använder råmjölk (kolostrum ) i ostkaka punkt!
Visst smakar opastöriserad mjölk lite annorlunda än opastöriserad, men efter att ha haft en ostkaka i ugnen så är det ingen som helst skillnad!
I Kalvdans.
Citat från: webguide skrivet 2014-03-10 09:23
I Kalvdans.
Men åter så tillgas även kalvdans i ugnen, och därmed har inte pastörisering någon påverkan på smaken
Citat från: kurt skrivet 2014-03-10 10:44
Men åter så tillgas även kalvdans i ugnen, och därmed har inte pastörisering någon påverkan på smaken
Råmjölken lär väl ändå ha en annan smak (den har ju en annan sammansättning än vanlig mjölk). Frågan är ju om man inte lika gärna kan använda "vanlig" mjölk när man gör kalvdans. Då svarade jag att det inte bara handlar om att koagulera mjölken utan om att den har en annan smak.
Har dock inte smakat på råmjölk... Och nu ser jag att jag läste fel i ursprungsfrågan till min kommentar! :)
Råmjölk är betydligt gula i färgen än vanlig mjölk, nästan som äggula. Sen är den klistrig, fet och allmänt osmaklig om man inte bereder den på något sätt. Däremot är råmjölk bra att förebygga och läka eksem med. Drick 2-4cl råmjölk var dag (kan vara frusen men ska inte värmebehandlas) i en till två veckor och vänta och se. Det har förmodligen med vitaminboosten som finns i råmjölk att göra.
Mjölk från kon direkt är något annat, kan du få tag på det går det utmärkt att göra ost utan diverse tillsatser, fetare och med en levande bakteriekultur som hjälper och stjälper beroende på vad du vill göra.
Jag har provat att göra ostkaka på laktosfri mjölk men massan separerade inte. Så nästa gång blir det att göra med laktosfri keso!