Ostkaka

Startat av annamaria, 2008-12-25 18:56

Föregående ämne - Nästa ämne

annamaria

Jag är sugen på att göra ostkaka. Jag har gjort ostkaka hos svärmor med råmjölk direkt från bonden. Men varför har man det? Alla jag har frågat säger - jo det ska vara det! Kan jag verkligen inte använda mjölk från ICA? Det är så mycket bökigare med råmjölken.

Vad gör råmjölken i ostkakan?

agnetasch

Citat från: annamaria skrivet 2008-12-25 18:56
Vad gör råmjölken i ostkakan?
Ja det undrar jag också. När man gör kalvdans måste man ha råmjölk för att rätten ska koagulera, men i ostkakan kan man väl lika gärna ha ICA´s standardmjölk?

ena

Använder man ICA´s mjölk måste man tillsätta löpe :) råmjölken är en konsistensgivare i ostkaka... ska kolla i gömmorna om jag inte kan hitta mitt recept...har mest fuskat och gjort ostkaka på keso det sista, inte lika bökigt på nåt vis ;)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

annamaria

När jag gjorde ostkaka på råmjölk hade vi ändå löpe - annars vasslar den inte sig väl eller?

Tinto

Jag har gjort en vegetarisk ostkaka en gång..men jag har nog inte kvar receptet..hmm. Det var iaf inte löpe i (keso innehåller också löpe tyvärr)

annamaria

Jag har fortfarande inte gjort ostkaka för jag har ännu inget bra svar på om jag kan använda vanlig mjölk. Någon som vet????

Mickan

Video meliora proboque deteriora sequor

annamaria

Åh tack så bra! Ska nu meddela Svärmor att vi inte måste jaga en bonde nästa gång. Så nu nästa fråga - går det att använda laktosfri mjölk, fungerar den likadant tro?

annamaria

Nu så! Nu är Julen ostkaka på gång. Med 3 liter standardmjölk och 2 liter gammaldags mjölk. Vi får se hur den blir. Roligt är det i alla fall.  ;D

Alice

Citat från: annamaria skrivet 2009-06-28 21:25
Åh tack så bra! Ska nu meddela Svärmor att vi inte måste jaga en bonde nästa gång. Så nu nästa fråga - går det att använda laktosfri mjölk, fungerar den likadant tro?


Vill du ha en laktosfri ostkaka så finns i alla fall ett recept på vegansk sådan här: http://undergroundcooking.blogspot.com/2009/02/veganiserad-ostkaka-forsta-forsoket.html

Har inte prövat den själv, men läst lite här och där att den ska vara god.

Kerstin M Andersson

Hej!
Man använder inte råmjölk till ostkaka, det är till kalvdans. Råmjölken är ju kons första mjölk efter kalvningen. Däremot är det bra om man till ostkakan får tag i färsk (oprocessad) mjölk direkt från bonden. Det fungerar med mjölk från butiken också, men ostkakan kan då bli något vattnig. Löpe måste man alltid ha.
/Kerstin

pralin

Jag älskar ostkaka och min favorit är just polsk ostkaka. Här kommer min senaste skapelse krämig ostkaka som smakar kola
http://matmedmera.eu/kramig-ostkaka-som-smakar-kola/
Testa gärna ostkaka med kokos maräng. Den gjorde till julbord som vi hade på jobbet.
http://matmedmera.eu/kramig-ostkaka-med-kokosmarang/
Pralin matbloggare

k@ty

Var hittar man ostlöpe??

Rookie-T

Välsorterade livsmedelsbutiker eller på Apoteket. Fråga i kassan
53 55 47 20 4d 49 4e 20 52 c3 96 56 21

kurt

Enligt alla standardrecept  så värmer man mjölken tillsätter man ostlöpe och låter det sedan stå ca 45 min. På den korta tiden hinner inga bakterier växa till, så påståenden att man skall använda opastöriserad mjölk är bara dumheter, det har ingen som helst betydelse när man har den varmt så kort tid.

http://ostkakansvanner.se/recept.html

webguide

Citat från: agnetasch skrivet 2008-12-26 09:09
Ja det undrar jag också. När man gör kalvdans måste man ha råmjölk för att rätten ska koagulera, men i ostkakan kan man väl lika gärna ha ICA´s standardmjölk?


Det handlar ju inte bara om kaguleirng, det blir en annan smak också, råmjölken är ju inte behandlad.

kurt

Citat från: webguide skrivet 2014-03-10 06:23
Det handlar ju inte bara om kaguleirng, det blir en annan smak också, råmjölken är ju inte behandlad.


Nu blandar du ihop råmjölk (http://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%A5mj%C3%B6lk) och "raw milk" (http://en.wikipedia.org/wiki/Raw_milk) vilket är opastöriserad mjölk. INGEN använder råmjölk (kolostrum ) i ostkaka punkt!

Visst smakar opastöriserad mjölk lite annorlunda än opastöriserad, men efter att ha haft en ostkaka i ugnen så är det ingen som helst skillnad!

webguide

Citat från: kurt skrivet 2014-03-10 08:43
Nu blandar du ihop råmjölk (http://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%A5mj%C3%B6lk) och "raw milk" (http://en.wikipedia.org/wiki/Raw_milk) vilket är opastöriserad mjölk. INGEN använder råmjölk (kolostrum ) i ostkaka punkt!

Visst smakar opastöriserad mjölk lite annorlunda än opastöriserad, men efter att ha haft en ostkaka i ugnen så är det ingen som helst skillnad!


I Kalvdans.

kurt

Citat från: webguide skrivet 2014-03-10 09:23
I Kalvdans.


Men åter så tillgas även kalvdans i ugnen, och därmed har inte pastörisering någon påverkan på smaken

webguide

Citat från: kurt skrivet 2014-03-10 10:44
Men åter så tillgas även kalvdans i ugnen, och därmed har inte pastörisering någon påverkan på smaken

Råmjölken lär väl ändå ha en annan smak (den har ju en annan sammansättning än vanlig mjölk). Frågan är ju om man inte lika gärna kan använda "vanlig" mjölk när man gör kalvdans. Då svarade jag att det inte bara handlar om att koagulera mjölken utan om att den har en annan smak.

Har dock inte smakat på råmjölk... Och nu ser jag att jag läste fel i ursprungsfrågan till min kommentar! :)

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal