Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av roffekock
 - 2009-01-03 02:14
Tommy Jag måste säga att det var en trevlig information du sammlat på dig, det kan man bara tacka för att det fortfarande finns folk som diggar att pyssla,för jag håller med du att matpyssel är ett sätt att få tiden och gå smtidigt som man kan klämma en stänkare då och då 8)

Själv gör jag korv av olika slag och gillar att röka och grilla. Om du vill kan jag säker bidraga med ett antal recepturer du kan i vart fall kolla på dom och se om det är något du vill ha med på din sida.

Jag är övertygad om att denna tråd kommer att bli väldigt välbesökt framöver bara att gratta. ;)

/rolf
Skrivet av Tommy
 - 2008-12-08 07:58
Jag fick en tanke när jag läste titeln till denna tråden.

"Kan man göra korv utan krångel"

Kan man laga mat utan "Krångel".

"Krångel" kanske är just den faktor vi matälskare lever för.

Jag kan tycka att just pysslet är en stor mysfaktor som jag kan sjunka djupt in i och släppa andra tunga tankar. ::)

/Tommy
Skrivet av agnetasch
 - 2008-11-30 10:41
Hittade en skojig paprikakorv hos PRO(vars medlemmar antagligen är de som verkligen har tid att göra hemlagad korv) Korvsmeten läggs i plastfolie o kokas.

PAPRIKAKORV 4 personer
500 g fläskfärs
1 dl kall buljong
1/2 röd paprika
1/2 dl potatismospulver
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 litet ägg
1 msk paprikapulver
1/2 tsk chilipeppar
1 tsk salt
Hacka paprikan, pressa vitlöken och blanda med övriga ingredienser. Har man matberedare lägger man allt utom fläskfärs i maskinen och kör några sekunder.Därefter stoppas färsen i och allt körs några sekunder till. Ingredienserna ska bara blandas, inte köras till en soppa.
Dela upp smeten i fyra högar som formas till korvar, storlek: lunchkorvar.
Varje korv rullas in i tre decimeter plastfilm. Det blir flera lager, men så ska det vara. Knyt igen med bomullssnöre i båda ändar.
Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg i korvarna och sjud dem varsamt i 8 minuter.Rotera dem under sjudningen så inte ovansidan förblir rå.Tryck inte korvarna mot kastrullens botten.
Ta upp och klipp bort ena änden av plastskinnet. Kläm ut korvarna och skär dem i bitar. Serveras direkt.




Skrivet av Tommy
 - 2008-11-17 21:27
Jag är ingen expert men brinner för att sprida det jag har fått sån glädje av.

Matminnen från olika resor är ju ingen tung börda att bära och har man vissa intressen som jag har, håller man gärna ögonen öppna när man reser.

Jag började göra en hemsida om korv(www.salsus.se) för jag saknade något. Det finns flera sajter som är bra men, något saknas.
Jag påstår inte att jag är bättre men man kan lägga upp det lite mer pedagogiskt.

Utrustning, råvaror, allt krimskrams man så gärna behöver om man t.ex. vill göra korv. Var hittar man det?!
Sånt håller jag på mycket med just nu.

Det är förvånansvärt vad behjälpliga stora företag i branschen är när man frågar så var inte rädd att gå på om något man saknar.

Det är kul med alla andra trådar på matforum. Man vet inte hur man ska hinna med.

Det är för mig en glädje om jag kan bidra med något.

/Tommy
Skrivet av Hasse
 - 2008-11-17 20:35
Tommy, jag ser fram emot fler recept! Jättekul att en korvexpert har hittat hit!
Skrivet av Tommy
 - 2008-11-17 20:04
Jag har faktiskt ingen aning men goda är mititeierna.

Jag har varit och arbetat i Constan?a, Rumänien flera gånger och har många vänner där. Jag ska fråga vid tillfälle om bikarbonatens funktion.

En annan höjdare till maträtt där nere är deras paradrätt, "Sarmale" som är deras twist på kåldolmar. Oj vad goda de är och gärna med ett glas ?uica(uttalas tsuika). Detta är ett plommonbrännvin som påminner om slivovic men är mycket renare och godare.

De ska va gött å leva

/Tommy
Skrivet av Hasse
 - 2008-11-17 16:29
Tommy, tack för alla recept du delar med dig av! Härligt!

Vad har bikarbonat för uppgift i smeten till Mititei?
Skrivet av ena
 - 2008-11-17 15:20
nån gång har jag gjort korvar där jag rullat in smeten i aluminiumfolie och sedan grillat paketen försiktigt alternativt kokat dem först och sedan grillat utan folie....har fungerat helt ok. De gångerna har jag blandat smet på blandfärs med massor av vitlök o örter...
Skrivet av Tommy
 - 2008-11-17 14:54
Halloj korv-lovers!

Visst kan man göra korv utan skinn!

I engelskspråkiga länder kallas de för "Patties" eller som vi säger pannbiffar. Man kan forma dem som järpar som egentligen är nästan som korvar, fast utan skinn. I Kroatien är det vanligt med "Çevapçiçi" som är en slags järpar man grillar och lägger i ett bröd som heter "Lepine". Ser ut som ett svullet pitabröd fast mjukare. Det finns ofta att köpa i handeln. Çevapçiçi är enkelt att göra:

Çevapçiçi

500 gr grovmalen blandfärs, gärna med lamm.
1 äggula
1 finriven gul lök
1 tsk drygt, med Sambal oelek
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
grillojla till pensling.

Blanda allt utom grilloljan och låt vila kallt, några timmar så smakerna får blomma ut. Forma små järpar som du grillar och penslar med grilloljan.
Snitta upp ett lepinebröd som du gör med ett pitabröd och fyll upp med lite strimlad isbergssallad och lite råa lökringar samt lite gurka & tomat.
Stoppa i rejält med cevappisar och toppa med en vitlökssås baserad på yoghurt eller liknande. Mums!

I Rumänien grillar man Mititei överallt längs vägarna. Mititei betyder "liten". Längs vägarna finns det små tavernor som har en liten grill utanför.
Det luktar himmelskt när man åker förbi men jag har blivit varnad för hygienen kan ibland brista. Prova att göra egna mititei.

Mititei:

ca 900 gr Nötfärs
2 msk olivolja
3 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk bikarbonat
1/2 tsk timjan
1/2 tsk chiliflingor eller sambal oelek
1/2 tsk paprikapulver
1 tsk kummin, stött lätt i mortel
2-3 msk vatten

Blanda allt i en bunke och arbeta ihop till en smet.
Låt vila kallt några timmar för att låta smakerna mogna.
Forma små järpar och grilla till fin färg.
Servera med bröd eller som ett lätt tilltugg till några(?!) öl.

/Tommy
Skrivet av roffekock
 - 2007-10-05 14:55
För oss som gillar att göra korv kan jag rek. att kolla i en katalog som heter Nimakatalogen där finns mycket att köpa tex. fjällster mm
Skrivet av roffekock
 - 2007-09-30 10:00
Tack agneta jag fick just den bilden för ett par dagar sedan av min son och hade så när lagt ut den. Men jag var rädd att den skulle upplevas som för vulgär. Jag har märkt såddana tendenser. Men visst f... är den gooooo...
Ha en go helg...
Skrivet av agnetasch
 - 2007-09-30 09:49
Såna här små ställningar kan vara bra att ha:
Skrivet av roffekock
 - 2007-09-28 14:37
http://www.butcher-packer.com/
www.lemproducts.com 8)


Jag är tvungen att ta med denna länk för er som gillar göra korv:http://www.wannerdt.com/jan-erik/index.shtml
Skrivet av roffekock
 - 2007-08-27 22:26
Förr i tiden så hängde det alltid några korta bitar av kohorn med olika diameter på väggen i skaffriet i ett snöre minns ni det? Om inte så var det korvstoppningsverktyg. Biten trädes på tarmen för att hålla ut den.  En korvspruta modell Äldre.
Skrivet av Urban
 - 2007-07-05 18:18
Krokfjälster är tunntarm av nöt eller svin. Här i Umeå hittar man det i dom flesta välsorterade butikerna.. Men man hittar det vanligast kring Jultider pga. många gör egen julkorv.
Det går nog att få tag i nu också.. Fast då måste man nog säga till i affären att dom tar hem det.

Annonser

Powered by EzPortal