Citat från: Andreas skrivet 2012-08-07 14:59
Hur kan du vara helt säker på det? Och det kanske kan finnas fler faktorer än "mer smak på grund av långsam växttakt". Har för mig att jag läst något om svenska jordgubbar och socker som inte bryts ner under kalla nätter och därför blir sötare.
Dessutom ser jag nu att det finns olika kantarellarter. I kantarellartikeln i engelska wikipedia omnämns cibarius (1997), formosus (1997), roseocanus (1997), cascadensis (2003) och californicus (2008). Cibarius verkar vara den "europeiska", om det då är överallt i europa och om då alla arter är upptäckta.
Citat från: webguide skrivet 2012-08-06 13:39
..många svenska råvaror anses vara bättre än sydländska på grund av vårt kalla klimat vilket gör att "saker" växer långsamt och därmed hinner utveckla mer smak. Men kantareller hör inte till en art som påverkas av kallt klimat på det sättet.
Citat från: Andreas skrivet 2012-08-03 15:38
Fast kan vi iofs vara säkra på att inte kantareller det regnat mycket på smakar mindre?
Citat från: Andreas skrivet 2012-08-03 15:42
Frågan är då om Franzen/Lindberg tillhör dem som glatt köper kantareller från Baltikum..
Citat från: webguide skrivet 2012-08-02 07:41
Det beror ju på vad man menar med finkrogar, men det som t.ex. Franzen/Lindberg köper in kan man lugnt köpa och vara 100 säker på att det är det bästa man kan få tag på. De är totalt kompromisslösa när det gäller kvalitet och tar stora omvägar för att få det som de vill ha det.
Citat från: kurt skrivet 2012-08-01 14:55
Du skyddar kantarellerna i skogen mot regn så att inte regnet sköljer kantarellerna?
Citat från: Hasse skrivet 2012-08-02 20:18
Självklart är det så. Men tror du inte det kan vara så, att man gärna håller hemlandets produkter som bäst av någon oklar anledning. Borta bra men hemma bäst, ungefär.
Citat från: webguide skrivet 2012-08-02 07:48
Vissa kantareller kan självklart vara bättre, eller smaka bättre rättare sagt. Det har ju med teroir att göra precis som med vin, kött etc. så påverkas kantarellen av växtstället. Jordmån, klimat osv.
Citat från: Hasse skrivet 2008-10-22 20:18
Transporterna är naturligtvis ett viktigt argument för att köpa inhemska varor.
Men min tanke är, att kanske anser man ofta att det som producerats i hemlandet generellt är bättre än importerat. Att svenskar tycker att svenska kantareller är bäst, fransmän föredrar fransk svamp och så vidare.
Om vi bortser från radioaktivt nedfall och transporter, kan jag faktiskt inte förstå varför franska kantareller skulle vara bättre än svenska, eller svenska bättre än litauiska, eller hur man nu än väljer att jämföra. Men jag är kanske inne på fel spår?
Citat från: Andreas skrivet 2008-09-03 20:55
Är allt som "stockholms finkrogar" köper in bra då?
Apropå gifter osv., kreosot är nog knappast nåt nån funderar över men hur drabbades Litauen av Tjernobyl? Just svamp är ganska utsatt för radioaktivitet.
Citat från: Lars H skrivet 2012-07-31 15:20
Jag märker stor skillnad i smaken mellan kantareller in köpta i t ex ICA och dem som man själv plockar i skogen. Jag tror att detta beror på följande:
* Smaken i kantareller är vattenlöslig. För att behålla den fina kraftfulla smaken ska man inte skölja kantarellerna utan borsta/pensla dem rena.
* De köpta kantarellerna är rena från smuts och jag tror att de är vattensköljda, eftersom det skulle vara alltför resurskrävande att pensla stora mängder rena för hand. Därför förlorar de i smakhänseende.
* Slutsats: Plocka kantarellerna i skogen och resa själv utan att skölja. Ni får då den rätta kantarellsmaken. Stek i smör, häll på vispgrädde och koka in, vitpeppar och salt. Voila!