Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Mickan
 - 2009-06-25 22:19
Rökt fisk! Jag har turen att ha rökt Vättersik inpå knuten. Lite "färdigmat" kan man alltid bjuda på. Goda, matiga sallader till.
Skrivet av Krista
 - 2009-06-22 20:40
Rolig mojäng till buffé: minimozzarella med basilika och cocktailtomat

Skrivet av Mickan
 - 2009-03-01 16:15
Marinerade kronärtskockor

Olivskorpor

Piroger med fetaost och spenat
Skrivet av Kvasthilda
 - 2009-02-27 16:54
Oj vad inspirerad jag blev nu! Och lite hungrig med.... :P

Jag var på Willys igår och handlade olika ostar, baguetter, tortillabröd, dricka etc. Jag tänker mig en "utökad taco-buffé", ungefär så här:

Tacofärs (barnvänlig kryddning)
Chili con carne (mindre barnvänlig kryddning)
Pitabröd
Baugetter
Tunnbröd
Tortillabröd
Majschips
Majs, paprika, lök, riven ost etc, (sånt man har till tacos i "vanliga fall")
Ett par, tre röror/såser som man kan dippa chipsen i  :P
Nåt matig sallad, gärna med fetaost (jag älskar fetaost)
En lagrad god ost
Ädelost

Nåt av era föreslagna kycklingrätter borde kunna funka. Jag är särskilt nyfiken på Nilssons kanadensiska kyckling. Smakakarins ädelostkräm lät också bra. Oj, snart har jag så mycket så jag måste välja bort istället!

Jag tänker inte lägga upp portioner eller göra snittar eller "styckmat", jag vet nämligen inte riktigt hur många som kommer (gissar på mellan 30 och 40 st) och då är det bättre att ha sån man som går att frysa in om det blir över. Fast rester dagen efter är ju inte dumt förstås.  ;D

Kan man få in nån lax i detta "taco-tema"? En av våra lärare hade gjort en jättegod laxpaj till våran jullunch på skolan. Nog kan jag ha det utan att det skär sig?

Kanske man skulle pynta kalaset med mexico-tema också?  ;)
Skrivet av Sofia
 - 2009-02-26 20:45
Min mamma brukar göra en jättegod köttfärspaj, men den ska serveras varm, det kanske är lite bökigt? Annars kan du gärna få receptet.

Vi brukar ta hela kycklingfiléer och gnida in med lite liquid smoke alternativt olja och grillkrydda (eller säkert precis vad man själv känner för). Sen kör man in dem i ugnen i ett ugnsfast fat och tillagar ca 15 min tills de är genomstekta. Dessa kan man sedan skiva och ha kalla i sallad, eller kanske som fyllning i dina pitabröd? Enkelt att göra mycket av.

Annat tips som jag själv har ätit en gång var kallrökt lax med dillpesto. Har inte recept på det, men det går säkert att hitta någonstans på nätet. Kändes väldigt festligt, och det borde vara enkelt, för laxen är ju bara att lägga upp.

Till kallt kött kan man göra en god röra med chèvre och sultanrussin (blanda bara ca 150g chèvre, nån dl crème fraiche och en burk philadelphiaost med sultanrussin efter smak och lite honung). Också väldigt gott och känns lite "lyxigt".
Skrivet av annamaria
 - 2009-02-26 20:15
Nu så har man återvänt till världen igen. Här är några smarriga tips från mig:

Födelsedagsbröd: http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2008/08/fdelsedagsbrd.html

Marinerad kycklingfilé med balsamvinäger o färska örter: http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2008/08/tnk-om-livet-vore-som-smst-nr-det-r-s.html

Färskostfyllda paprikabåtar:
http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2008/08/blandade-knslor-helt-enkelt.html

Tomat och kikärtsknäcke: http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2008/05/tomat-och-kikrts-kncke.html
Skrivet av Nilsson
 - 2009-02-26 19:32
Eftersom du inte har så långt kvar till stora dagen kanske det är läge att göra så mycket man orkar i helgen. Ett förslag på köttfärs som kan göras i förväg och sen värmas är ju lasagne, men det kanske är för "kladdigt" att hållas med om man är många.

Själv brukar jag alltid göra enkla snittar med mycket vitlök till plockmat, kan göras redan idag om du har det tråkigt.
Jag tar då vetetortillas, cream cheese typ philadelfia, soltorkad tomat, vitlök och färsk basilika och bara brer på bröden och sen hackar upp till snittar.

Ett enkelt recept på kycklingfiléer som jag brukar slänga ihop är från Quebéc i Kanada och består helt enkelt i att man i gryta i ugn kokar filéerna tillsammans med en lag av smör, nejlikor, ingefära, kanel, dijonsenap och lönnsirap. Det går åt ganska lite av dessa kryddor till ett kilo filéer, teskedar av de torra och någon deciliter lönnsirap eftersom filéerna släpper ganska mycket "marinad" (läs vatten). För att blanda allt är det lämpligt att bara koka ihop lagen, slänga den med filéerna i gjutjärns grytan och koka tills filéerna bara är genomkokta. Blir enkelt och bra om du skär mindre bitar av filéerna. Kräver mindre än 10 minuters arbetsinsats.

I övrigt är det väl bara att gratulera och önska lycka till!
Skrivet av roffekock
 - 2009-02-26 15:50
Låna gärna en bok om tapas där finns mycket uppslag.

/rolf
Skrivet av smakakarin
 - 2009-02-26 15:32
Åh! Jag älskar plockmat! Här ska du få några tips  :)

Oliv- & parmesansnurror
http://smakakarin.blogspot.com/2009/02/oliv-parmesansnurror.html

Ädelostkräm med aprikos & valnötter
http://smakakarin.blogspot.com/2008/11/delostkrm-med-aprikoser-och-valntter.html

Laxcheesecake, Kyckling- & mangorullar, mm
http://smakakarin.blogspot.com/2008/04/fdelsedagsinflyttningsfest.html

Grattis i förskott!  ;D
Skrivet av Kari
 - 2009-02-25 22:11
Här är en till glad -69 ;D, som gillar smörgåstårta.... ;)
Skrivet av Sweber
 - 2009-02-25 21:44
Jag har inga tips utan vill bara påpeka att -69 är en ovanligt lyckad årgång. ;D ;)
Skrivet av annamaria
 - 2009-02-25 21:16
Om jag inte vore magsjuk så skulle jag skriva ett helt gäng tips till dig. På min blogg finns ett antal tips. Om jag kan tänka på mat i morgon så återkommer jag!

Grattis i förskott!!!
Skrivet av Kvasthilda
 - 2009-02-25 21:08
Tack! Men är det ingen mer som har nåt förslag?  :'(

Lite tillägg: Jag var och handlade ikväll och då fanns det lite till "super-pris". Jag köpte rätt mycket köttfärs, en stor bit fläskkarré och 2 kg kycklingfilé. Jag tänkte att man kanske kan göra nåt till kalaset av det? Annars är det ju sånt som går åt ändå.
Skrivet av Mickan
 - 2009-02-25 15:01
En riktigt matig sallad måste man ha! Se till att proppa den full med någon form av bönor. På tråden om hur du varierar din vardagsssallad har jag skrivit några tips.

Rökt fisk är smidigt. Där jag bor har vi underbar rökt sik, röding och lax. Ger mycket god mat till lite arbetskostnad.

Kycklingklubbor, filéer i dubbelmarinad ger protein.

Bulgursallad med granatäpple, pumpafrön, aprikoser, färsk spenat mm ger kolhydrater.

Bara några tips...

Nu ska jag snart på bio och se Slumdog Millionaire.

Ha en bra kväll alla!
Skrivet av Kvasthilda
 - 2009-02-25 13:04
På måndag fyller jag 40 år....

Jag har egentligen sagt ifrån att stå och laga en massa mat till mitt eget kalas, jag vill inte. Men jag vill ju ha kalas och jag vill äta gott så...... Tänkte mig en massa smårätter, som meze eller en buffé. Då finns det nåt som passar alla, även barnen. Men det ska vara enkelt. Jag tänkte köpa tunnbröd och baka pita-bröd och man kan köpa goda ostar. Men maten då?

Har ni några förlsag på enkla rätter, röror, sallader?

Annonser

Powered by EzPortal