Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av agnetasch
 - 2009-09-09 17:56
Jaha, så tog "kärleksaffären" mellan Unilever o Kocklandslaget slut.
Förra månaden skrev Restauratören att Unilever som från årsskiftet varit en av Kocklandslagets huvudsponsorer sagt upp samarbetet. Flera kockar i laget sparkade bakut när de skulle marknadsföra margarin.
"Många av deras livsmedelsprodukter tycker jag är skit och de borde inte kopplas ihop med Kocklandslaget. Kocklandslaget borde stå för något annat" säger en före detta medlem i landslaget .
Kocklandslagets projektledare Evert Bränd, som har hand om sponsringen, ville in i det sista inte tro på skilsmässan: "Det är rykten. Det är jag som vet hur avtalet ser ut. Unilever är fortfarande kvar som sponsor, men vi ska utvärdera samarbetet tillsammans med dem i slutet på augusti så får vi se om det blir en fortsättning. Det är helt enligt plan"
Men, tyvärr Evert, äktenskapet gick inte att rädda. Unilever o Kocklandslaget har gått skilda vägar o jag måste säga att Kocklandslaget har stigit i min aktning :D

http://www.restauratoren.se/zino.aspx?articleID=15639
Skrivet av agnetasch
 - 2009-04-02 10:10
Det märks att konsumenterna är på hugget. Senast jag var på ICA tog jag sista paketet Bregott, någon rapsolja fick jag inte tag på, den var slut.
Affärerna verkar ha blivit tagna på sängen, på Hemköp sitter det små gröna skyltar vid de olika matfettssorterna; "Hälsa" står det på skylten vid Becel o "Använd bara smör som krydda, mättat fett är farligt" står det vid smöret. Fast på vårt Hemköp finns inte dessa lappar längre, jag tvingade en stackars expedit att ta bort dom, jag tycker inte dom ska vara så kategoriska :(
Skrivet av Andreas
 - 2009-04-02 08:55
Tyvärr finns det knappast smör i Becel Gold. Tittar man på fettyrasammansättningen hos smör hos http://www.livsmedel.org/naringsvarde/smor-80-fett ser det ut så här:
¤ C-4 - C-10: 9.3g
¤ 12:0 Laurinsyra: 2.9g
¤ 14:0 Myristinsyra: 8.6g
¤ 16:0 Palmitinsyra: 23.2g
¤ 18:0 Stearinsyra: 8.8g
¤ 20:0 Arakidinsyra: 0.2g
¤ 16:1 Palmitoljesyra: 1.2g
¤ 18:1 Oljesyra: 16.5g
¤ 18:2 n-6 Linolsyra: 1.2g
¤ 18:3 n-3 Alfa-Linolensyra: 0.5g 

Becel gold innehåller 1,2 gram Myristinsyra per 100 gram medan smör innehåller 9 gram - palmitinsyran i Becel Gold kan alltså inte komma inte från smör eftersom halten av Myristinsyra i Becel gold är så låg. Eller "tyvärr finns det knappast smör" förresten, kanske är palmolja egentligen bättre än smör? Smöret kräver ju kossor med den miljöbelastning de innebär och palmolja är en effektiv produkt.

Kul i Kocklandslaget-Becel-sammanhanget är att läsa Svensk mjölks pressrelease häromdagen om hur svenska Smörfrämjandet för första gången visade upp sig på finalen av Årets Kock 2009. "– Smöret får en allt starkare ställning hos konsumenterna. ... Det är ingen tillfällighet, utan en konsekvens av trenden med allt större efterfrågan på naturliga och äkta produkter." http://www.svenskmjolk.se/templates/News____1945.aspx
Skrivet av agnetasch
 - 2009-03-05 14:45
Smör i Becel Gold? Tja, varför inte, NÅT nyttigt måste det väl innehålla ;D
Jag såg att stearinsyra o palmitinsyra finns i talg o ister också men sånt kan ju inte finnas i ett vegetabiliskt margarin.

När jag läste igenom alla deras recept så skiftade det vilket matfett man föreslog på Karolinska. Ibland stod det enbart matfett o ibland Becel Gold. Kanske beror på när receptet är gjort; ett spenderbyxebesök av ett visst storföretag resulterar kanske i ett recept med "rätt" sorts matfett ;)

I Piteå verkar Unilever ha ett starkt fäste; fyra matfetter av fem är deras. Bara Lätt&Lagom har slunkit igenom Becelmembranet, hur nu detta kunde ske?
Jag tycker det känns lite förnuftsvidrigt att servera småknattar Becel; ett margarin som förknippas med sänkning av kolesterol. Fast det ska väl böjas i tid...men böjs det åt rätt håll?

Skrivet av Andreas
 - 2009-03-05 13:42
Jo så kan det kanske vara, eller så är det någon dietist på Karolinska som gillar Becel.

Apropå glada barn som får Becel, så här ser det enligt kostkonsulenten vid kommunens måltidsservice ut i Piteå kommun "De lättmargariner som Måltidsservice erbjuder är Lätta, Lätt & Lagom samt Becel. Till förskolan erbjuds Milda eller Becel Gold." http://www.pitea-tidningen.se/debatt/artikel.aspx?ArticleId=4475809 Undrar just i hur många andra kommuner det ser ut så här...

Och på tal om skolmat så ska åretskockvinnarna Markus Aujalay, Stefan Eriksson, Peter J Skogström, Tommy Myllymäki och Tom Sjöstedt åka på skolmatsturne. http://www.foodnet.se/iuware.aspx?pageid=2128&ssoid=97548 Undrar hur mycket becel gold de har smugit in i recepten? ;)

Agneta: Tog en snabb titt på det här med palmitinsyra och förutom att palmolja innehåller runt 40% så finns det 23% i vanligt hederligt smör. Kan man vara alldeles säker på att det inte finns smör i becel gold?
Skrivet av Sweber
 - 2009-03-03 13:23
Min gissning är att karolinska är sponsrade av tex Unilever. När mina barn gick på dagis var en kokbok med barnvänlig mat poppis. Vi hade en hemma och då våra barn gick på ett föräldrakooperativt dagis så lagade vi föräldrar all mat och många rätter kom från denna bok. Det var fina bilder i den och rätterna var enkla så att barnen kunde vara med om man ville. Det visade sig vi en närmare titt att denna bok var utgiven av något som jag tror hette Mjölkfrämjandet. Och genom kontakter fick jag reda på att mycket av de recept, tips och råd som användes inom barnomsorgen i landet kom just från Mjölkfrämjandet. Sponsring, smygreklam? Ingen ska kunna övertyga mej om att detta inte gjordes för att öka försäljningen av mejeriprodukter. men samtidigt var många recept bra och ungarna gillade oftast maten så helt fel var det nog inte.
Skrivet av Andreas
 - 2009-03-03 12:31
Tack för det försöket till härledning! Men finns det inget annat sätt än att använda glycerin för att få fram stearinsyran? Och finns det ingen annan olja man skulle kunna komma upp i den palmitinsyrahalten med än palmolja?

Ang. Karolinska vore det intressant att få veta historien bakom hur becel gold hamnat i deras recept.
Skrivet av agnetasch
 - 2009-03-03 11:44
Citat från: Andreas skrivet 2009-03-03 09:10
Agneta: borde man inte kunna lista ut vad det är för olja utifrån detta?

OK, jag gör ett försök att härleda oljorna

Fleromättade fettsyror i Becel Gold:
Linolsyra 28,7 g förekommer mycket i solrosolja o majsolja.
Linolensyra förekommer mycket i linfröolja.

Enkelomättad fettsyra i Becel Gold:
Oljesyra förekommer i alla oljor.

Mättade fettsyror i Becel Gold:
Palmitinsyra förkommer mycket i palmfett.
Laurinsyra förekommer mycket i palmkärnsfett o kokosfett
Myristinsyra förekommer mycket i palmkärnsfett o kokosfett
Stearinsyra förestrar man glycerin blir det stearinsyra.

Med mina lekmannakunskaper ser det ut som om Becel Gold består av den omega-6 stinna solrosoljan, omestrat glycerin o regnskogshotat palmfett. Var tog den nyttiga rapsoljan vägen? Rapsen som blommar så gul o grann i margarinreklamen. Ett par vajande palmer kanske skulle passa bättre ::)

Citat från: Andreas skrivet 2009-03-03 09:10
så tipsar Karolinska Universitetssjukhusets Barnsjukvård om Banankaka med citrusglasyr och Lax och äppelpasta med Becel Gold.
Rart av dom att unna dom små barnen ovanstående smörja :-*
Skrivet av Andreas
 - 2009-03-03 09:10
Du skriver inte i läkekonstens namn, du skriver dina personliga åsikter om kost. Om dina chefer nu verkligen känner till vad du kallar dig utan invändningar beror det på att de inte satt sig in i saken alternativt har lika dåligt omdöme som dig.

"bara ett namn på en blogg, vilket jag tror de flesta lätt förstår" räcker inte, det spelar ingen roll om "bara" 10% eller 1% blir lurade, så länge någon riskerar att att bli lurad är ditt bruk av ordet doktor fel. En doktor är någon utsatta och svaga människor verkligen litar på och att leka med den titeln är ansvarslöst.

Agneta: borde man inte kunna lista ut vad det är för olja utifrån detta? http://www.livsmedel.org/naringsvarde/bordsmargarin-becel-gold-70-fett-berik

Fettsyror
¤ C-4 - C-10: 0.4g
¤ 12:0 Laurinsyra: 3g
¤ 14:0 Myristinsyra: 1.2g
¤ 16:0 Palmitinsyra: 10.9g
¤ 18:0 Stearinsyra: 2.6g
¤ 18:1 Oljesyra: 15.4g
¤ 18:2 n-6 Linolsyra: 28.7g
¤ 18:3 n-3 Alfa-Linolensyra: 6g

Aporopå läkekonst och vad man kan avända becel gold till så tipsar Karolinska Universitetssjukhusets Barnsjukvård om Banankaka med citrusglasyr och Lax och äppelpasta med Becel Gold. http://www.karolinska.se/sv/Barnsjukvard/Barn-och-ungdom/Kliniker--enheter/CF-center/Patientinformation/Mattips-mars-2007/Arkiv-manadens-mattips-2005--2006/
Skrivet av Doc_
 - 2009-03-03 00:52
Citat från: Andreas skrivet 2009-02-26 09:51
Tack för att du tog dig tid att svara. Fast jag menade inte doktor som i doktorerat utan just doktor som läkare, hade du kallat dig kostläkaren hade det varit lika illa. Nu tror jag inte att du gör det för egen vinning men då resultatet ändå blir att folk riskerar att tro att du skriver "i läkekonstens namn" är det ändå tanklöst. Vad skiljer din tanklöshet mot Unilvers och Kocklandslagets tanklöshet?

...

Huvudproblemet för mig är fortfarande att kostdoktorn svänger sig själv med titeln kostdoktor utan att på något sätt vara en kostdoktor på det sätt man lätt luras att tro. Han är säkert en jättetrevlig person och han må ha hur rätt som helst i sak när det gäller Unilever, han kan också uppfinna gratis bilbränsle och skapa fred i världen, men så länge han kallar sig Kostdoktorn får han inget heja av mig.


Jag är läkare och skriver om kost och hälsa. Därav namnet kostdoktorn. Det är bara ett namn på en blogg, vilket jag tror de flesta lätt förstår.

Därför inser jag inte hur du kan tycka att den saken är så upprörande.

Min arbetsgivare vet mycket väl om saken, och har inte haft några invändningar.

Att folk riskerar tro att jag skriver "i läkekonstens namn" gör inte mig något. Det är vad jag försöker göra.
Skrivet av agnetasch
 - 2009-03-02 18:55
Citat från: Sweber skrivet 2009-03-02 13:48
Hoppas nu bara att du inte är allt för förbannad på mej för att jag inte tycker helt lika på alla punkter.
Dig kan jag väl inte vara förbannad på. Vore konstigt om alla skulle tycka lika om allting. Tänk hur tråkigt här skulle vara om vi inte fick vässa våra knivskarpa hjärnor mot varandra ;)

Andreas; att jag inte reagerar lika kraftigt som du på att kostdoktorn tagit sig det bloggnamnet beror nog på att han varit på kolhydrater i fokus i evigheter som Doc_
Då blev inte glidningen över till kostdoktorn så uppseendväckande som för en icke-LCHF:are.

Mycket omega 6 i Becel Gold ja. Man kanske har petat i lite av den omega6-rika solrosoljan (62 g/100g) Finns det verklingen ingen innehållsdeklaration nånstans? >:(
Skrivet av Sweber
 - 2009-03-02 13:48
Tack Agneta, nu förstår jag vad du menar. Hoppas nu bara att du inte är allt för förbannad på mej för att jag inte tycker helt lika på alla punkter.
Skrivet av Andreas
 - 2009-03-02 12:31
Håller med om att "I frånvaro av svar kommer jag att publicera ert mail, och förmoda att det enda hotet var det om ett PR-fiasko." var billigt. Fast det kan jag ändå ha överseende med, ingen är ofelbar, allt man själv skriver är ju inte alltid heller så genomtänkt.

Huvudproblemet för mig är fortfarande att kostdoktorn svänger sig själv med titeln kostdoktor utan att på något sätt vara en kostdoktor på det sätt man lätt luras att tro. Han är säkert en jättetrevlig person och han må ha hur rätt som helst i sak när det gäller Unilever, han kan också uppfinna gratis bilbränsle och skapa fred i världen, men så länge han kallar sig Kostdoktorn får han inget heja av mig.

Agneta: Du skriver att palmolja ligger på 9 gram omega-6 och 0,2 gram omega-3 per 100 gram. Becel gold innehåller 29 g omega-6 och 6 g omega-3 per 100 gram http://www.becel.se/Consumer/Article.aspx?Path=Consumer/HealthyHeartLiving/OurProducts/BecelGold och i de nivåerna kommer inte upp i med palmolja. Inte med rapsolja heller för den delen..?
Skrivet av agnetasch
 - 2009-03-02 11:54
Min värld är inte heller svart eller vit. Utom när det gäller Unilever, där ser jag rött >:(
Bara misstanken att ett företag tillverkar otjänliga produkter o med reklamens makt får dem att framstå som överlägset bra får mig att må illa. Bara för att tjäna pengar dundrar dom fram som en buffelhjord o svartmålar alla som kommer i sin väg.
Med denna fräckhet i bakhuvudet beundrar jag dom som vågar sätta sig upp mot dom.

I fråga om kostdoktorns mailväxling med Unilever håller jag på honom. När han frågar vad det är för hot de fått inför det nedlagda journalistseminariet får han bara ett mail med svaret att de blivit utsatta för "påtryckningar" Goddag yxskaft!
När han påpekar att han i brist på svar vågar gissa på att det enda hotet var det om ett PR-fiasko gissar han precis samma sak som jag.

När jag rannsakar mitt samvete förhåller det sig så här: Jag tycker han gör alldeles rätt o det är inga kvällstidningsmetoder. Den dagen Unilever kommer med en rimlig förklaring kan det vara dags att ändra sig. But so far; Heja Doc ;D
Skrivet av Sweber
 - 2009-03-01 19:10
Varför måste jag tycka intensivt illa om kostdoktorn bara för att jag inte sväljet allt med hull och hår och gör vågen? Jag är ledsen men min värld är inte svart och vit, det finns gråskalor. Den här "är du inte med oss så är du mot oss"-retoriken är inget för mej, den hör hemma på andra sidan atlanten.

Meningen med ädelt syfte mm i blev ju inte så lyckad, det var menat som lite ironiskt. Jag tyckerr att även de som har ädla syften ska tåla att granskas. Men igentligen vet jag ju att ironi är jättesvårt att få fram i skrift, så jag borde inte ha formulerat mej på det sättet. My bad, som det heter på dålig engelska.

Jag noterade att du inte försvarar kvällstidningsmetoder, men du skriver inte om du håller med om att det som jag refererade till är kvällstidningsmetoder. Det du skrev kan likagärna tolkas som att du inte försvarar kvällstidningsmetoder men att du inte tycker att det han skriver är exempel på det. Därför undrar jag om du tyckte att det var ok och det bara är jag som är känslig som reagerade, eller om du oxå tyckte att det var lite tvivelaktigt.

Igentligen tror jag att vi tycker ganska lika men att vi pratar förbi varandra. Jag ska försöka att bli tydligare med vad jag menar och du får gärna fråga om det är något som är oklart.

Jag tycker att det är bra att livsmedelsindusrtin granskas av fler än våra myndigheter, man jag tycker inte att alla metoder är ok även om syftet är ädelt. Jag anser att måste vara kritisk även till dom som granskar.

Annonser

Powered by EzPortal