Färsk gurkmeja

Startat av jelvis, 2008-04-27 12:05

Föregående ämne - Nästa ämne

jelvis

Färsk gurkmeja är det enda som får mig att ta på gummihandskar i köket. Annars sitter de gulorangea fläckarna kvar i veckor.

Det är dock grymt petigt att skala och sedan riva eftersom rötterna är så små. Även om jag har en fantastisk skalkniv så är det pilligt och irriterande. Hur gör ni? River ni med skalet på?

annamaria

Jag hade varit nöjd OM det hade funnits färsk gurkmeja i min by! Smakar den annorlunda eller är det bara för färgens skull? I så fall undrar jag varför man använder färsk när det är sånt jobb?  :)

jelvis

Smakar annorlunda, skillnaden är ungefär som mellan färsk och torkad ingefära. Jag tycker det är jättegott och det ger ett litet extra lyft till de curryrätter jag brukar göra.

Jag har faktiskt köpt på ICA någon gång så det kanske inte är omöjligt att hitta i en välsorterad ICA Maxi.


kurt

Får man tag i färsk gurkmeja så kan man odla det på samma sätt som färsk ingefära. Tidigt på våren stoppar men ned roten i en kruka, under sommaren kan man ha den ute, och sedan skördar man sent på hösten. Är det problem att riva, så kan man frysa roten innan man river, jag tror inte att man behöver skala. Jag kan inte tänka mig att skalet kan ge något annat problem än möjligtvis estetiska problem.

annamaria

Jag ska nu hålla utkik - för jag måste ju testa!

jelvis

Citat från: kurt skrivet 2008-04-28 08:08
Får man tag i färsk gurkmeja så kan man odla det på samma sätt som färsk ingefära. Tidigt på våren stoppar men ned roten i en kruka, under sommaren kan man ha den ute, och sedan skördar man sent på hösten. Är det problem att riva, så kan man frysa roten innan man river, jag tror inte att man behöver skala. Jag kan inte tänka mig att skalet kan ge något annat problem än möjligtvis estetiska problem.


Jag ska prova någon gång. Största risken är väl att skalet inte smakar särskilt gott. :-)

Andreas

Hur ser ytan ut på den färska mejan? Ibland kan rötter vara svåra att skrubba helt rena och då kan det kanske vara en fördel att skala för att bli av med lite jordbakterier.
Den som inte frågar får inga svar.

jelvis

Verkar ha samma renhetsgrad som ingefära och galangal när man köper dem färska. Så det är ingen synlig jord på dem. Men jag tänkte inte på jordbakterier, det är helt klart ett argument för att skala.

chipskungen

har du testat potatiskalarn? så brukar jag göra när jag skalar ingefära? Föresten en fråga till expertisen här, "ska" man skala ingefära eller kan man äta skalet med??

jelvis

Mina potatisskalare tar lite för mycket. Som du ser på bilden så är det inte någon stor rot det är frågan om.

Ingefära skalar jag men de är också betydligt större och det är inte så jobbigt.

Foffe

Skala ingefära kan man göra enklast och mest ekonomiskt genom att skrapa ytan med en sked/kniv eller liknande.

Lycka till och ät mycket ingefära, det är otroligt nyttigt och bra för många fler områden än smaklökarna!

Anita Livstrand

Planterade i kruka en Gurkmeja i höstas som fått så fina skott, i mitt söderfönster. Det kom två fina blad som tog sig fint under vintern. Men nu i mars/april börjar båda bladen gulna o torka.
Vad ska jag göra? Plantera om i mer näringsrik jord? Vattna med vanlig blomnäring? Jag vill ju att den ska forsätta växa, vill inte skörda den nu.

Margaretha

Jag letar efter företag som säljer gurkmeja som fröer och /eller rötter.
Tipsa mig gärna. Jag bor i dalarna.

Johan_

Har du frågat på tex en Ica butik i närheten om inte de kan ta hem åt dig. Häromkring (i Värmland) finns det hos vissa, brukar ligga i små tråg på grönsaksavdelningen

kurt

Det är rhizomet man äter och ev planterar, inte någon rot!

Johan_

Det jag har sett ser då ut som rot. Och enligt wikipedia https://sv.wikipedia.org/wiki/Gurkmeja Så är det "Jordstam (rhizom)" som används som livsmedel. Vad är skillnaden mellan Rhizom och rot?

webguide

Lite OTP  - Men det pågår en hel del forskning runt Curcumin, färgämnet som ger gurkmeja den gula färgen och som är en mycket kraftfull antioxidant. För den vetgirige är den här rapporten ganska intressant: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614642/

webguide

Citat från: kurt skrivet 2017-03-01 20:15
Det är rhizomet man äter och ev planterar, inte någon rot!


Rhizom = Rötter


Mickan

Biologiläraren älskar vilken riktning tråden tagit  8) ;D
Video meliora proboque deteriora sequor

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal