Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Linnea

1
Citat från: Psilander skrivet 2015-08-25 00:00
När kan de börja med skaldjur mht till allergier etc? Vi är skaldjurstokiga och lillen bara suktar men vi har inte låtit honom smaka än

Enligt vad jag förstått så har man tagit bort "undvik innan ett års ålder pga allergi", dvs nötter, jordgubbar, gluten, citrus osv ska vara okej att ge, iallafall i små portioner.

Det som är "no no" under ett är nu är

Mörkgröna bladgrönsaker, grön potatis, opastöriserad mjölk, honung, socker, risgröt och risvälling, salt, hela nötter och hela jordnötter och fänkålste.
http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/barn-och-ungdomar/spadbarn/

edit: vi fick ett bra häfte från BVC du kan ju be om ett häfte om mat till barn i ditt barns ålder nästa gång du far till BVC
2
Citat från: webguide skrivet 2015-08-24 06:48
Mise en place betyder "var sak på sin plats" och innebär helt enkelt att man är organiserad, ofta talar man om det som ett ord mise-en-placen och då avser man att allting är framplockat, alla redskap och alla ingredienser just för att det skall gå snabbt och smidigt att tillreda maten. Så övningen är väl helt enkelt att just göra det, i övrigt så är det bra att läsa mycket. En site som är bra är http://www.chefsteps.com där kan man lära sig allt från avancerade tekniker till tidsbesparingar i köket. I ett restaurangkök är tidsbesparing en mycket viktig faktor eftersom den enskilt största utgiftsposten är personalen och därför måste köket vara så effektivt som möjligt.


tack, jag ska kolla in sidan. Jag tänkte lite så att det är inte möjligt att dom på restauranger är så ineffektiva. Det är synd att vi inte fick vara i köket då min pappa (som var kock) var i köket (litet kök så vi blev ivägen direkt). Då skulle jag säkert kunnat lärt mig det för länge sen.

Citat från: agnetasch skrivet 2015-08-24 07:35
Du läste fel på Wikipedia; det står att en slow cooker kan ha storleken från 0,5 - 7 liter. Jag har en Crock-Pot på 3,5 l o den är lagom för 2 pers. Gör man myckt storkok ska man nog ha en på minst 5 l


He he, ja det var ju lite skillnad, då är det ju nått att kolla in, särskilt då jag "bara" vill långkoka då jag gör kött.
3
Citat från: webguide skrivet 2015-08-23 18:16
Om man redan har en mikrovågsugn så är det ju vettigt att använda den.

Annars när det gäller tidsbesparingar så är slowcooker smart, men även att köra storkok och frysa in middagsvis.
En tryckkokare är också en bra tidssparare och du drar ner tillagningstiden ordentligt, pulled pork kokar du t.ex. på en timma.

En stor tidsbesparare är också Mise en place, dvs att vara organiserad och att vara snabb i att få fram allt som behövs och jobba systematiskt. När jag skal laga snabb laga mat, t.ex. en wook med nudlar, så tar det max 30 minuter att få ihop inklussive allting, plocka fram råvaror och verktyg, laga maten, duka etc. och det är mycket på grund av att jag vet exakt vad jag skall göra, var jag har allting och helt enkelt är organiserad runt matlagningen.

Förbered genom att koka stora satser av mat och frys in. När jag gör tacos så har jag förberett genom att koka en stor sats Mole (Mexicansk sås som är god till köttet) och fryser in i portionsförpackningar sedan kör jag nötkött (eller fläsk som det väl egentligen skall vara) i tryckkokaren tillsammans med en portionsförpackning Mole. Så är själva köttet klart på en timma, grönsaker etc som man vill fylla skalen med hackar jag under tiden.

Jag använder micro då och då, som sagt har jag ju upptäckt att man kan använda den för att "förkoka" bakpotatis (jag gillar färg på den så jag efterkör den i ugnen).

Finns det nån slowcooker som inte är så liten? (dvs större än 0,7liter iallafall).

Jag hade en tryckkokare förr men sen skaffade jag induktionshäll och då funkade inte den jag hade längre och det har inte blivit av att jag köpt en ny. (Jag hann inte bli "van" med tryckkokaren heller så därför har inte det varit högprioriterat). Det borde funka även om jag inte äter fläsk (Jag äter bara vilt och kött från vår egna gård men pulled rabbit ska visst också vara gott).

Är det bara övning som gäller för att bli bra på Mise en place eller finns det nånstans man faktiskt kan lära sig det?
4
Citat från: agnetasch skrivet 2015-08-23 09:45
Bra länkar, tack för dom.
Jag använder micron ofta, tycker att t.ex fisk o grönsaker blir bättre där än på spisen. Kött däremot blir bättre i en slow cooker. Åtminstone dom lite segare bitarna, fina bitar gör man rostbiff i micron av.
Jag gör bakpotatis i micron också, men inte sätter jag någon färg på den i ugnen efteråt, behövs det?

En slow cooker verkade däremot (då jag läste om dom på wikipedia) väldigt små, dom skulle visst bara rymma mellan ½-0,7 liter.

Jag tycker om då dom har lite färg men det är ju inget måste om man inte vill.

Webguide: jag får kolla om det är nått för mig.
5
Citat från: agnetasch skrivet 2015-08-22 09:07
Använd micron att laga mat i, det spar mycket tid. Eller om du vill låta maten laga sig själv; köp en slow cooker.
Jag vill laga maten själv så jag får kolla upp en slow cooker (mikro funkar däremot för att få "snabb bakpotatis man kör dom färdig i micron medan ugnen blir varm och sen får dom färg i ugnen)
6
Tack jag får testa att söka på det.

Jag vet inte om det framgick men jag tar gärna emot andra tips om nån har nått  :)
7
Citat från: webguide skrivet 2015-08-21 10:28
I modern japanska betyder det nog ungefär det, men från början avsåg det fermenterat kött/fisk, man åt inte riset. Det använder bara till själva fermeteringen. Det finns massor av referenser om sushins utveckling, t.ex. den här från University of Florida http://iml.jou.ufl.edu/projects/fall09/smith_j/history.html
eller http://www.sushiencyclopedia.com/sushi/history_of_sushi.html

Ja var jag förstår så var hon inte historieproffesor utan en vanlig Japanska, så det kan vara därför.
Men man kan ju inte gå efter vad ord betydde förr heller alltid, då blir det lätt galet även i Svenskan.

8
Citat från: webguide skrivet 2015-08-21 08:15
Det stämmer att man kan använda annat än fisk (t.ex. grönsaker eller kött från annat än fisk, tillagat eller rått) när man gör Sushi. Men från början avser Sushi ett sätt att konservera fisk (sushi betyder fermenterad fisk), genom att packa in den i fermenterat ris. Riset kastades sedan bort. Metoden utvecklades i sydostasien och togs via Kina till Japan, detta var någon gång på 800-talet och sedan utvecklades det till det vi nu vanligen menar med sushi.


Enligt japanskan på ett radioprogram om japansk mat så betyder sushi ungefär sötsurt ris
9
Citat från: agnetasch skrivet 2015-08-21 08:03
Jag är antagligen världens tråkigaste tedrickare. Jag använder Liptons tepåsar (Yellow Label X-pris på ICA) o dricker det utan mjölk eller socker. Eftersom jag dricker det till frukostmackor vill jag inte ha någon "smak" på mitt te o det får inte var starkt.
Ska jag tvunget dricka te utan mat får det bli något godiste som Lady Grey eller roibos med vanilj :)

Jag dricker extremt sällan smaksatta teer (de passar oftast inte så jättebra till mat heller) men det finns tusentals och åter tusentals teer att välja mellan om man inte vill dricka smaksatt.

Just nu dricker jag mitt frukostte pu-erh superior. Däremot för att kunna känna alla smaker i teet så äter jag gröten först och sen dricker jag teet (tvärtom skulle väl vara bäst men då får jag ont i magen). Det är osmaksatt men det har väldigt mycket smak i sig själv men jag gillar det, då vaknar man.
10
Övrigt om mat / Ditt favoritogräs
2015-08-20 19:24
Vad är ditt favoritogräs i mat?

Mitt är svinmålla, men det finns ju massor av andra goda ogräs också, tex nässlor men svinmållan är helt enkelt favoriten.
11
Någon gryta/sås med röda linser med potatis (småpotatis el skuren i bitar) eller glutenfri pasta (det senare mer sällan då det är dyrt).
12
Vad har ni för tips för tidsbesparing i köket?

Jag älskar att laga mat men jag har både blivit mamma och startat företag det senaste året så tiden räcker inte riktigt till.

Jag vägrar att använda saker som färdighackad lök eller liknande utan är mer efter knep och liknande.

Jag tror tex att lära sig knivteknik eller vad det kan heta skulle hjälpa mycket, men jag har ingen aning om hur/var jag kan lära mig det.
13
Just nu dricker jag Egengjort "förfalskat te". Ett örtte gjort på rallarros som fermenterats för att få en smak av svart te.
Till detta har jag honung och jag dricker det efter maten.
14
Vad drack du för te (svart te, grönt te, vitt te, gult te, oolong eller pu-erh) eller örtte (tex "rött te"/rooibos, kamomill, pepparmynta etc) senast?

Var det som matdryck (te är en utmärkt matdryck för ni som inte vet, alkoholfri också), efter maten eller helt enskilt?

Som det är? med socker? Med mjölk? Eller annat?
15
Citat från: agnetasch skrivet 2014-05-16 08:12
Det beror på vilken diet du menar. Räknar du kalorier kan du säkert peta in lite honung i matsedeln (om du drar in på något annat) Räknar du kolhydrater får du inte äta honung alls. Honung ÄR godis, vad skulle det annars vara? ???

Som biodlare måste jag ju säga att honung inte alls bara är godis, det är tex medicin också.

Men för att återgå till ämnet. Honung är ju, även om det är nyttigt också ganska kaloririkt vilket gör att man inte ska bälga i sig det.

Det går ju att gå ner i vikt även om man äter godis, det är ju kalorier in och kalorier ut som gäller.

Äter man enligt LCHF är nog däremot honung förbjuden då det innehåller massor av kolhydrater.
16
Svarat nu.
Jag älskar att göra sushi även om det blir sällan (jag får ont av att stå mycket).
Tyvärr kopplar alla ihop sushi och fisk vilket är helt fel då fisk inte behövs (jag använder aldrig fisk, bara ovo-vegetariskt) det är ju riset (och teet) som är viktigast.
17
Jag gillar ju inte bara att laga mat utan också te och jag gillar också att kombinera det, ibland är det däremot svårt att hitta recept.

Vad har du för favorit terecept i bakning och liknande?

Muffins? Glass? Kakor? nått annat?
18
Jag älskar te och jag älskar matlagning och jag brukar kombinera det genom att laga mat med te som en ingrediens.

Ibland är det lite svårt att hitta nya recept däremot.

Vilka är dina bästa terecept?

Annonser

Powered by EzPortal