Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av vilsjin
 - 2012-02-05 19:34
Skulle teflon absorbera matfett?
Skrivet av Boogieman
 - 2012-02-05 13:32
Jag diskar ALLTID:
- talkrikar, knivar, glas...ja det vanliga
- kristallglas (har hört man skall va försiktig men det funkar fint om de bara får stå utan att "gnugga i något" under disken)
- fläktkåpans filter (just nu för första gången...de börjar bli lite gula av fett)
- Alla rostfri skarpa knivar...blir de slöa tar jag bara fram slipjärnet o sen är de som rakblad igen :) Global kan de som har för mkt pengar och inte kan slipa knivar hålla sig till  :).
Köp ett vanligt knvibryne (ser ut som en rillad pinne) och en uppsättning bra köksknivar med knivställ som även har ett hål FÖR BRYNET (de behöver inte kosta flera tusen styck men man behöver ej heller gå på rusta  ;) ).
Sen är det bara att öva på att slipa dem. Efter ett tag gör man det av rutin inför varje "skärsession" och det tar 5-10 sekunder och du sparar massa tid då det bara smälter genom det man skär.

Jag diskar ALDRIG:
- Ätpinnar av trä (råkade av misstag slänga in ett par handgjorda från thailand och limmet släppte så vissa dekorer föll av samt trämaterialet blev blekt).
- Talrikar av trä...ja allt som är gjort av trä egentligen (träskräbrädor, Bestick med trähandtag o.s.v.)
- Teflonbelagda pannor eller andra artiklar (skulle man diska dem skall man inte glömma att göra som när de var nya - dvs behandla dem med en omgång matfett då detta drivs ut i en maskindisktvätt). Det bästa receptet att diska teflonpannor är att skölja dem under varmt vatten direkt när man använt dem och 5-10sek senare dra runt med en vanlig diskborste. Smutsen lossnar direkt och de håller för evigt så länge man använder plastverktyg när man lagar mat i dem)
- Saker gjorda av natursten som tex mortel. Natursten "fräts upp" och missfärgas av saker som är sura och även om diskmedel är basiskt så har det inge bra inverkan på natursten.
- Delar som innehåller elektronik (ganska självklar men finns säkert någon som diskar sin eltandborste tex :p)
Skrivet av Mickan
 - 2009-11-24 18:32
Jag diskar inte det som är skrymmande då det känns som slöseri. Gäller grytor och pannor. Inte heller det jag använder nästan varje dag och ändå bara har en av. Microplanerivet åker inte heller i liksom slickepotten. Definitivt aldrig knivar eller saxar. Kristallglas? Icke!
Skrivet av JC
 - 2009-11-23 22:04
Citat från: Andreas skrivet 2009-11-06 09:25
Jo fast det är mycket som står på många ställen som inte alls är sant. :)

Ja då kanske det ligger något i det, men du har väl knappast bara diskat dem utan också använt dem, vem vet om du också skar något olämpligt? Det hade varit intressant med experiment med en helt nyslipad kniv som utan att användas fick ligga i diskmaskinen låt säga 5-10 diskar för att sen undersöka skärpan.


Gjorde ofrivilligt ett liknande experiment: fick en liten Global-petty under en affärsresa till Japan av en kille som jobbar med marknadsföring åt Yoshikin och min fru, som inte observerade att det inte var ett bestick (ungefär samma storlek och utseende, hon är effektiv men något för snabb i vändningarna allt som oftast) hyskade in den i diskmaskinen. Helt ny, använd några sekunder till en vitlök endast.
   När den kom ur diskmaskinen hade ca 70% av skärpan försvunnit, och det är ingen överdrift. Jag kunde slå den i handflatan - inte jättehårt men inte fjäderlätt heller - utan att den gick igenom huden. Dessutom fick den lite små fula fläckar av brunrost och trots upprepade slipningar på mina våtslipstenar har den egentligen aldrig blivit bra igen.
Diskmaskiner dödar bra köksknivar. Ju bättre de är, desto mer skada tar de. Jag har återkommande mardrömmar om att min fru råkar slänga in någon av mina riktigt bra knivar. En Global är väl skitsamma, men tänk om min Nenox åker in nästa gång? Så sedan dess är jag mer noggrann med att alltid diska och stoppa undan mina knivar direkt efter användning. Vilket i och för sig kan ha varit en smart strategi från min fru för att slippa. Ungefär som män som tvättar sönder kläder medvetet ...
/jc
Skrivet av Mattias H
 - 2009-11-12 19:24
Knivar ska inte diskas i maskin eftersom maskindiskmedlet är väldigt basiskt (känns halt, liksom en blöt tvål) och det fräter på eggen så kniven blir slö. (Det är det som kallas "våtblästring" lite populärvetenskapligt antar jag).
Basisk eller en bas är ju den kemiska motsatsen till syra, som ju också är frätande (fast mera känt?). Handdiskmedel är inte så basiskt eller surt och därför skonsammare mot knivens egg.

Maskindiskmedel fräter också på handen/huden och därför ska man inte handdiska med detta, för då får man lätt sår...  :o Fast det vet du väl redan...  ;)
Skrivet av Andreas
 - 2009-11-09 08:47
Jo faktiskt har jag samma märke men jag kan ju i och för sig inte veta att de är tillverkade på samma sätt. Och nja nu menade jag ju inte att man inte skall värma pannan alls ;) utan vad jag menar att de tar stryk av är att köras RIKTIGT HETA, har man tänkt sig såna övningar är det bättre att ta fram gjutjärnspannan.

Något jag själv inte diskar i maskin är grötgrytor och degbunkar, brukar ni andra göra det?
Skrivet av annamaria
 - 2009-11-06 19:37
Citat från: Andreas skrivet 2009-11-06 09:21
Fast är det verkligen exakt samma årsmodell och fabrikat av teflonpanna som håller längre när du inte kör den i maskin? Och har du behandlat dem exakt lika? Som jag förstått är det stora skillnader i hållbarhet mellan olika fabrikat och vad som främst tar knäcken på dem är om man råkar köra dem för varma på spisen, sen jag blivit mycket försiktigare med att hetta upp mina teflonpannor för mycket upplever jag att de håller bättre.

Kan bakterier överleva maskindiskmedel?


Har du samma märke på dina då  ;D? Jag har det inte. Sen låter det ju lite roligt att inte använda pannan på het platta  ;). Vad ska man då ha stekpannan till.

Jag skulle aldrig tvätta eller diska mina trasor. Jag köper nya, så himla dyra är dem inte.
Skrivet av Andreas
 - 2009-11-06 09:25
Citat från: Hasse skrivet 2009-11-02 20:47
Inte vet jag, men på flera siter rekommenderas att inte diska knivarna i maskin. Jag väljer att citera en i högen.[1]


Jo fast det är mycket som står på många ställen som inte alls är sant. :)

Citat från: crlhrv skrivet 2009-11-02 21:01
mina nyslipade globalknivar blir slöa som smörknivar (nästan i alla fall) om jag kör dem ett par gånger i diskmaskinen, så visst sliter maskindiskning på kniveggen.


Ja då kanske det ligger något i det, men du har väl knappast bara diskat dem utan också använt dem, vem vet om du också skar något olämpligt? Det hade varit intressant med experiment med en helt nyslipad kniv som utan att användas fick ligga i diskmaskinen låt säga 5-10 diskar för att sen undersöka skärpan.
Skrivet av Andreas
 - 2009-11-06 09:21
Citat från: annamaria skrivet 2009-11-02 19:54
Faktiskt inte heller min teflonvariant. Jag gjorde det tidigare och har avverkat en mängd sådana pannor, de blir konstiga i formen och släpper beläggningen snabbare. Nuvarande teflonpanna har betydligt längre liv än dem andra som jag kört i maskinen. Det står dock på alla att det går att köra dem.


Fast är det verkligen exakt samma årsmodell och fabrikat av teflonpanna som håller längre när du inte kör den i maskin? Och har du behandlat dem exakt lika? Som jag förstått är det stora skillnader i hållbarhet mellan olika fabrikat och vad som främst tar knäcken på dem är om man råkar köra dem för varma på spisen, sen jag blivit mycket försiktigare med att hetta upp mina teflonpannor för mycket upplever jag att de håller bättre.

Citat från: kjpil skrivet 2009-11-02 22:21
En disktrasa borde man väl köra upp i över 100 grader en stund för att gardera sig att bakterier försvinner?
Maskindisk kör man väl oftast 55-65 grader?


Kan bakterier överleva maskindiskmedel?
Skrivet av Hasse
 - 2009-11-03 17:44
Visst är det så. Det går utmärkt att koka disktrasan om man har lust. Vi har för övrigt en tråd om disktrasor:

http://matforum.nu/index.php?topic=1284.0
Skrivet av kjpil
 - 2009-11-02 22:21
En disktrasa borde man väl köra upp i över 100 grader en stund för att gardera sig att bakterier försvinner?
Maskindisk kör man väl oftast 55-65 grader?
Skrivet av crlhrv
 - 2009-11-02 21:01
mina nyslipade globalknivar blir slöa som smörknivar (nästan i alla fall) om jag kör dem ett par gånger i diskmaskinen, så visst sliter maskindiskning på kniveggen.
Skrivet av Hasse
 - 2009-11-02 20:47
Citat från: Andreas skrivet 2009-11-02 19:13
Jag har svårt att tro att eggen skulle försämras märkbart av att diskas i maskin.


Inte vet jag, men på flera siter rekommenderas att inte diska knivarna i maskin. Jag väljer att citera en i högen.[1]

"Diska aldrig en skarp kniv i maskin. Maskindiskmedlet utsätter kniven för våtblästring som slöar den."

Citat från: Andreas skrivet 2009-11-02 19:13
Det var nåt nytt, jag skulle ha trott att just disktrasan absorberar massa maskindiskmedel som sen inte sköljs bort?


Jo, men det är en baggis att skölja trasan i rinnande vatten efter "disken". Den blir lite fräschare efter en omgång i diskmaskinen, men som ny efter en runda i tvättmaskinen tillsammans med vittvätt. Fast en disktrasa kostar bara några kronor, så man behöver väl inte gå till överdrift i spariver.



[1] http://www.sundqvist.se/engines/page___1577.aspx#25

Skrivet av annamaria
 - 2009-11-02 19:54
Min gjutjärnspanna kör jag inte i maskinen. Faktiskt inte heller min teflonvariant. Jag gjorde det tidigare och har avverkat en mängd sådana pannor, de blir konstiga i formen och släpper beläggningen snabbare. Nuvarande teflonpanna har betydligt längre liv än dem andra som jag kört i maskinen. Det står dock på alla att det går att köra dem.
Skrivet av Hankki
 - 2009-11-02 19:18
Vissa produkter från tupperware tål väl inte diskmaskin, eller så är det endast äldre burkar.

Annonser

Powered by EzPortal