Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - agnetasch

1
Först trodde jag att jag misstog mig men nu har det hänt igen. När jag saltar lax inför en rökning använder jag samma mängd salt + socker vare sig jag ska varmröka eller kallröka. Nu har jag märkt att den varmrökta laxen blir saltare än den kallrökta. Blir den verkligen det. Finns det en kemisk förklaring till det eller inbillar jag mig bara. Någon som vet?

Skratta inte åt mig, det räcker att min man gör det :(
2
Igår köpte jag en knippe grön sparris. Knopparna såg spröda ut o stjälkarna inte alltför träiga. Här skulle det grillas!
Eftersom jag lyckats undvika att grilla just sparris blev det till att googla på det; på med lite olja o grilla c:a 2 min på var sida verkade vara ett gångbart recept. Hahahaha!
Efter c:a 10 min var sparrisen fortfarande stenhård varvid jag körde den i micron kanske 8 min. Fortfarande stenhård. I med dom i stekpannan; stek, stek, stek medan resten av maten kallnade. Till slut gick dom att forcera med hjälp av grillbestick. T.o.m knopparna var hårda!
Vad hände? Vad gjorde jag för fel? Hur gör ni andra som alltid skriver: "Släng lite sparris på grillen"? Går DEN sparrisen att äta eller är den bara snygg på bloggbilder? ???

3
Citat från: Skogis skrivet 2017-04-30 09:32Ikväll blir det Chicken Kiev inspirerad av trippel-D  :)
Trippel-D?? Kan man få receptet på din Chicken Kiev (Har alltid velat laga den rätten men aldrig fått tummarna loss)
4
Allt om sous vide / Sous vide light
2017-04-26 08:02
Jag läste i Svensk Jakt att nu har sous vide tagit steget "från restaurangen till köket" Med ett enkelt köksredskap + en zippåse är det nu möjligt för alla att tillaga sitt kött med sous vide.
Är det någon som provat denna apparat? Fördelar (Pris?Storlek?) Nackdelar?
https://www.coolstuff.se/KitchPro-Epicure-Sous-Vide-Maskin/13001?LGWCODE=13001;133249;7887&gclid=CN7_xsS3wdMCFVXPsgodvRYM6w
5
Allt om grillning & BBQ / Polsk rub
2017-04-06 17:22
På 60-talet kunde man i Polen köpa sig ett grillspett i ett grillstånd på gatan. Underbart gott, en smak som jag aldrig glömmer.
När jag senast besökte närmaste ICA-butik demonstrerades en ny produkt; mörad fläskkarré som var kryddad med PRECIS de kryddor jag minns från de polska gatuköken. Ej troligt att jag får reda på deras kryddning, troligtvis en rub; mycket paprika, en mycket liten eftersmak av timjan + en viss smak av....tvål.
Är det någon som har recept på en sån här polsk grillkrydda eller någon idé om vad den kan bestå av?
6
Är det någon som har tips på vad man kan blanda Aperol med? Vi är lite trötta Aperol spritz.
7
Lidl säljer "lövbiff i skivor" den här veckan?!? Var sitter lövbiffen på djuret? Kan man laga helstekt lövbiff? Hur många kunder reagerar över huvud taget på uttrycket?
8
I veckan erbjuder Willys billiga "kycklingöverlår" Överlår? Finns det underlår också undrade jag då naturligtvis. Javisst, men det vissa kycklingfabrikanter kallar underlår kallar jag ben. Alltså; en kycklingklubba består av lår och ben, inte över- och underlår. Tycker jag. Vad tycker du?
9
Jag vill göra ett drinktilltugg i form av en kaka typ hallongrotta. Fyllningen kommer att bli en björnbärsmarmelad som är väldigt god till ost. Den är det inga problem med, men själva kakdegen är lite bekymmersam. Jag vill ha ostsmak på den, men tidigare "ostkaks"-försök har inte varit tillfredställande. Pajdeg + riven ost + dipmix med cheddarsmak har varit rätt bra men lite för seg för den typ av kaka jag vill göra nu. Den ska vara sprödare o torrare. Tror ni att man kan använda bara dipmix? Vetemjöl, smör o en påse dipmix? Är det någon som provat? Visserligen kan jag testa själv men marmeladen var dyr o jag vill inte behöva slänga oätliga kakor. Goda råd mottages tacksamt :)
10
I går blev det kycklingexperiment.
Jag har ofta lagat Martin Ingvars självlagande kyckling; hel kyckling 9 timmar i ugn. Nu var det dags att vidareutveckla konceptet.
En påse kycklingklubbor saltas, peppras o läggs med skinnsidan ner i en osmord ugnsform. Steks 10 timmar i 75° Jag satte in kycklingarna kl 9.00 o tog ut dom 19.00 Tittade ut o konstaterade att det var grillväder. På med rapsolja, ald paprika o ingefära. Efter en liten stund på grillen har fåglarna fått lite färg o tilltalande grillränder. Är det inte grillväder grillar man i ugnen.
Maken till saftig kyckling får man leta efter, perfekt för folk som är rädda för att kycklingen inte ska bli genomstekt o därför grillar den till träkonsistens :)
11
Matbröd / Fröknäcke
2015-01-30 06:50
För drygt en månad sedan påbörjade jag projektet fröknäcke. Jag fick ett recept som jag genast började ändra på; måste det vara så mycket olja i, den sitter ju ändå bara kvar på bakplåtspapperet. Måste vattnet vara "kokhett" eller räcker det med hett från vattenkokaren? Ska solroskärnorna vara rostade eller ej? Ni förstår att jag haft att göra.
Men nu har jag skapat det i mina ögon perfekta receptet:

2 dl majsmjöl
1.5 dl hemrostade solrosfrön
1 dl skalade sesamfrön
½ dl mandelmjöl
2 msk hela linfrön
3 krm salt
3 krm socker
2 msk rapsolja
2.5 dl hett vatten (från vattenkokaren)

Sätt ugnen på 150°
Blanda alla torra ingredienser och häll sedan i olja och vatten. Rör om duktigt och bred ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper. Använd en lite hårdare slickepott och täck hela plåten med smet.
Grädda i mitten av ugnen 1.5 timme. Låt hela kakan svalna på galler innan den bryts i bitar.

Smör och ost är gott på men även messmör och Lidls färskost.
12
I ICA:s tidning Buffé kunde man nyligen läsa om deras försök att tillverka den bästa köttbullen: "Ströbröd eller havregryn, grädde eller vatten? Och ägg - är det verkligen nödvändigt? Buffélabbet gav sig i kast att ta fram det bästa receptet på en svensk husmansälskling"

Man konstaterar att valet av färs är regionalt; fläsk i söder o nöt i norr. Buffè använder gaspackad nötfärs i sina tester.Det här kom dom fram till:

-Man behöver inte försalta färsen, köttbullarna blir inte saftigare då.

-Bästa utdrygningsmedlet: fiberhavregryn + potatismjöl.

-Bästa vätska: grädde.

-Bästa bindemedlet: inget (ägg behövs alltså inte)

Bästa köttbullen 8 port

3/4 dl fiberberikade havregryn
4 tsk potatismjöl
1 1/2 dl vispgrädde
3 krm salt
2 krm peppar
2 msk finhackad gul lök
1 msk smör
500 g nötfärs

1.Blanda havregryn, potatismjöl, grädde, salt och peppar i en bunke. Låt svälla ca 10 minuter i rumstemperatur.
2.Fräs löken i smöret i en stekpanna på medelvärme 3-4 minuter, tills den mjuknar.
3.Tillsätt lök och färs i utdrygningen och blanda väl, men inte för länge - då finns risk att färsen bli seg.
4.Forma smeten till ca 50 köttbullar (för 8 portioner). Fukta gärna händerna med lite olja mellan varven, inte vatten. Vatten suger värme ur stekpannan eftersom det först ska omvandlas till ånga (med följden att köttbullarna snarare kokas än steks i pannan).
5.Stek köttbullarna i smör och rapsolja i en stekpanna på medelvärme 7-8 minuter eller tills köttbullarnas innertemperatur är ca 75°C.

Självklart har jag provat att göra dessa köttbullar o självklart ändrade jag på receptet. Blandfärs o riven lök var vad jag använde. Blev dom bra? Smeten var JÄTTELÄTT att handskas med; det behövdes ingen olja till händerna. Bullarna var lätta att steka, dom höll formen bra o blev vackert bruna utan att bränna vid. Vid provsmakningen var dom saftiga o fina MEN lite tama i smaken. Mer salt, mer lök, mer något annat, men vad? Umami, socker,kalvfond,what? Hädanefter blir det (till mannens glädje) köttbullar varannan vecka i jakten på DEN PERFEKTA KÖTTBULLEN ;D



13
Vi har fått en beställning på rökt ris. Fast vi vet inte hur man gör.Såg i en blogg att man skulle "gnida in" riset med olja o sedan röka det tills det var lagom rökt  :o Hur mycket olja o är olja verkligen nödvändigt? Hur varmt i röken? Hur länge? Man kan väl inte smaka på rått ris hur "lagom" det är rökt? Är det någon som har en bättre beskrivning på hur man ska gå tillväga?
14
Dagen före nyårsafton landar vi i Umeå vid lunchdags. Med i bagaget har vi svärmor, 84. Finns det någon mysig lunchrestaurang där hon (och vi) kan tänkas trivas? Inget rostfritt ställe med fyrkantiga tallrikar ute lite mer hemtrevligt. 
15
Tripadvisor redovisar resenärernas favoriter bland finare restauranger i världen:

1 Maison Lameloise Chagny, Frankrike

2 Colicchio and Sons Main Dining Room New York, USA

3 Le Cinq Paris, Frankrike

4 El Celler de Can Roca Girona, Spanien

5 Caprice Hongkong, Kina

6 Funky Gourmet Aten, Grekland

7 Le Manoir Aux Quat' Saisons Great Milton, Storbritannien

8 Cum Quibus San Gimignano, Italien

9 Voila Bistrot Paraty, Brasilien

10 Passion by Martin Berasategui at Paradisus Palma Real
Punta Cana, Dominikanska Republiken

Är det någon som besökt någon eller några av dessa restauranger? Några rekommendationer?
16
Handtaget på min 3 l-kastrull gick sönder igår :'( Nu hittar jag inget ställe som säljer någon liknande. Jag behöver ingen tjusig sak, bara en vanlig kastrull på 3 l med ett handtag + lock till ett rimligt pris. Ska det vara så svårt att hitta? Jag vill inte betala tusenlappar för en induktionskastrull, jag har inte behov av den. Jag har heller inte lust att gå på second hand o handla andras gamla kastruller :(

HJÄLP! Är det någon som vet ett ställe där dom har en enkel o billig "potatiskokningskastrull"?
17
Restauranger / Lunch i Stockholm
2012-12-03 17:26
Hjälp alla stockholmare!

Vi kommer till Stockholms C en lördag f.m. o tänkte promenera därifrån till hotellet på Riddargatan. Finns det, längst den vägen, någon trevlig lunchrestaurang? Vad äter man i Stockholm som man inte äter i Göteborg? Fiskkrogar går bort, likaså snobbställen, pizzerior o suchibarer. Drömmen vore en trevlig kvarterskrog eller pub med husmanskost eller hamburgare. På kvällen blir det italienskt så det vill vi inte ha på lunchen.
 
18
Allt om grillning & BBQ / Pelargrill
2012-07-22 11:43
Är det någon som har en sådan eller åtminstone har den minsta erfarenhet av en pelargrill. Jag är sugen på en kolgrill men den måste vara rätt liten o den måste vara rätt säker, inte drösa glödande kol på golvet o.s.v. Den kommer att stå på en altan med trägolv o med väggar, räcken o möbler i trä tätt inpå sig. Jag inbillar mig att en pelargrill är säkrare än en vanlig kolgrill eller är det något jag bara tror?
19
Jag var på Martin Olsson o handlade idag. Det är inget jag gör så ofta så det gäller att få rätt grejer med sig hem. Det misslyckades jag med idag. Jag skulle ha en stor burk mald vitpeppar, men synsvag som jag är tog jag fel o fick med mig en stor burk (340 g) vitlökssalt istället. Jag har inte tillfälle att åka o byta så jag får försöka hitta på något att göra med vitlökssaltet. I vanlig matlagning tycker jag inte det är någon hit; den lilla burk jag redan har är väl c:a 15 år eller nåt.
Finns det någon som har något handfast tips på vad jag gör med så hejans mycket vitlökssalt?
20
Restauranger / Hing Wa Restaurang
2011-12-02 18:03
Äntligen har jag varit på Hing Wa, restaurangen som många anser servera Göteborgs enda äkta kinesiska mat. Lokalen är liten o mycket enkel o ligger på Hornsgatan i Gamlestan i närheten av SKF. Man ska helst vara där kl 11.00 då dom öppnar, fr.o.m halv tolv väller det in SKF-anställda.
Jag uppfattade maten som en intressant mix av svensk "kina-mat" o kinesiska rätter. Dagens lunch var som vilken "3 små rätters-meny" som helst men a la carten bjöd på mer exotiska rätter än så t.ex Fiskhuvud i gryta o Grisvål och skivade fiskbullar med säsongens grönsaker. Priserna ligger på i genomsnitt 90:-
Jag gjorde en etnisk kompromiss o valde först en stor vårrulle o sedan stekt anklår med kinesisk kryddning. Jättegott

21
Jag skulle behöva lite anktips/ankecept. Jag har en anka i frysen o 3 dl ankfett i kylen (vilket inte behöver innebära confiterad anka) Av detta skulle jag vilja göra dels något till julbordet på julafton (12 pers) o något förrättsaktigt till nyårsafton (6 pers) Vi ska röka innan jul. Några idéer?
22
Råvaror, halvfabrikat / Limesalt
2011-08-02 17:27
Affärskedjan Oil&Vinegar har ett limesalt; Fleur de sel with zest of lime (vilken språkmix) Det är ett salt med en lite unken limearom som jag bara älskar.
Nu finns tydligen inte O&V längre i Göteborg utan vill jag ha det limesaltet får jag åka till Malmö eller Jönköping. Eller skicka efter från USA. Båda varianterna verkar lite överkurs.
Nu funderar jag om jag ska försöka göra limesalt själv med hjälp av grovsalt o limeskal. Är det någon som har ett hum om proportionerna; hur mycket lime till hur mycket salt o hur länge ska skalet ligga i saltet? Ska man ha i limesaften?
23
I sommar säljer Lidl något dom kallar Grillskiva. Det är skivad, benfri fläskkarré. Jag köpte ett paket på prov o det var jättegott att grilla! Det smakade precis som fläskkarré gjorde "förr i tiden"
MEN köttet är danskt. Då blev jag tveksam. Är det politiskt korrekt att äta danskt griskött nuförtiden? Jag hänger inte med i svängarna.
Svenskt, danskt, tyskt? Vilket är ok nuförtiden? Då menar jag griskött från olika länder o inte svenskt KRAV-kött.
24
Jag läste på en restaurangmeny att dom serverade aroniasill. Eftersom jag har en massa aroniabär i frysen tänkte jag att det kunde vara kul att göra något annorlunda med dom. Men jag hittar inget recept. Är det någon som har det?
25
JAG VILL OCKSÅ HA EN CROC-POT!! Det har jag önskat mig i 20 år. Jag visste inte att dom kommit till Sverige.
Kan man med o ge sin man en sån i födelsedagspresent? Det är ju han som släpar hem viltet som är lämpligt att lagas till i en sån ;D
Men vilken storlek ska man välja. Normalt är vi ju 2 personer som lagar kanske 4 portioner (äter 2, fryser 2) Ska man satsa på en större för kalas? Eller är det onödigt?
Varför valde du den storleken du valde Camilla?


(Hasse klippte ut detta inlägg från tråden Svenska Matbloggar och skapade en ny tråd.)
26
I en gammal kokbok hittade jag en sås man ska servera till spicken sill; Krogvärdens sås. Det ska vara etragonättika i den vilket inte finns längre. Är det någon som kan tala om för mig hur jag skall blanda den själv? Helst exakt, inte skvätt eller nypa utan tsk, msk eller krm. Så här ser receptet ut, är det någon som känner igen det som någon annan sås?

Krogvärdens sås:
1 msk smör
2 äggulor
1 msk estragonättika
½ tsk torrsenap
1 tsk riven lök
Peppar
½ tsk socker


27
Räkor, kycklingvingar o tunna revbensspjäll är min favoritpillemat = mat som man måste skala, rensa, gnaga av ben o.s.v Mat som tar tid att äta framför TV:n en fredagskväll.
Just nu LCHF:ar jag o har problem med att hitta på fler sån här pillemat i form av kött eller fisk. Grönsaker går bort, så kronärtskockor o majkolvar är inget alternativ just nu. Är det någon som har nån idé?
28
Jag har tänkt steka en hel kyckling i ugnen, men inte på plåt utan i en stekgryta med lock. Men vilken tid o temperatur ska jag ha? Det blir ju ungefär som i en lergryta, fast lergrytan ställs in i kall ugn o men det behöver man ju inte göra med stekgrytan o tiden stämmer inte heller.
Tror ni man kan bryna kycklingen först o sedan sätta in den i ugnen (i grytan)?

??? ??? ???
29
Jag har förlorat en sida som någon här på forumet (en tjej) tipsade om för rätt länge sedan. Det var en massa recept från världens alla hörn. Hjälp mig hitta den igen! :'(
30
Råvaror, halvfabrikat / Vol au vent
2010-12-10 12:07
Jag hade fått för mig att jag skulle göra en vol au vent med svampstuvning som förrätt i julhelgen. Sen tänkte jag om o funderar nu på en smördegspaj istället där pajskalet är färdigt sedan dagen innan o den varma stuvningen hälls i strax innan serveringen.
Men jag hittar inget recept som är funtat på det viset. Jämt ska man grädda pajdeg OCH fyllning på samma gång.
Är det någon som vet hur man gör ett smördegspajskal som inte ska serveras i pajformen utan "fristående"?

Annonser

Powered by EzPortal