Matforum

Övrigt => Allmänna diskussioner => Ämnet startat av: Kari skrivet 2008-01-22 18:45

Titel: Frysbox som klarar kyla?
Skrivet av: Kari skrivet 2008-01-22 18:45
Någon som har koll på kylmedeln som finns i frysboxar?

Ett modernt system, tex en frysbox måste tydligen stå 10oC eller varmare, detta blir svårt i en källare eller vind som är oisolerad, till frågan:

När, vilken år skall man ha på en frysbox för att den skall fungera då man måste köpa begagnat och vara miljö"oriktig" så att säga..?

C-PENTAN, Isubutan,  R600A (allt är samma vad jag förstår) i kylmedel fungerar inte..

Hjälp? Vad ska man göra?  ???
Titel: SV: Frysbox som klarar kyla?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-01-22 19:36
Bra fråga, jag har en Electrolux ECM-2655 i min oisolerade källare och där är inte alltid över 10 grader....

Såg också det där med temperaturen i bruksanvisningen
http://www.electrolux-ui.com:8080/2006/820/418149SV.pdf
"Klimatklass Omgivningstemperatur från-till
SN från + 10 till + 32°C
N från + 16 till + 32°C
ST från + 18 till + 38°C
T från + 18 till + 43°C"

Vad är det som händer när det blir för låg omgivningstemperatur?
Titel: SV: Frysbox som klarar kyla?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-01-26 12:21
Dags att försöka reda ut detta då.

Hos konsumentverkat kan man läsa att fram till 1:a januari 1995 användes freonet CFC men att man nu använder två köldmedier som inte påverkar ozonlagret R134a (bidrar till växthuseffekten) och R600 (isobutan - bidrar inte till växthuseffekten). http://www.kopguiden.konsumentverket.se/mallar/sv/artikel_kopguide.asp?lngCategoryId=1463&lngArticleId=3154

(Isobutan är förresten extremt brandfarligt - vad betyder det vid läckage eller brand där man har en sådan frys??
http://www.airliquide.se/en/business/pdf/varuinfo/sakerhetsdatablad/isobutan.pdf

Och här är ett intresant dokument med lite mer detaljer om klimatpåverkan http://www.effektiv.org/pdf_filer/Rapport%202001-02.pdf
¤ De gamla CFC-varianterna (R11, R12, R114) har 1 i ozonskiktspåverkan och mellan 4000 och 9300 i ozonssiktspåverkan
¤ R134a har 0 i ozonskiktspåverkan och 1300 i global uppvärmining
¤ R600 har 0 i ozonskiktspåverkan och 3 i global uppvärmining)

Hittade en tryck-temperaturtabell här http://fam-bjork.se/citroen/AC/gds8.html (längst ner på sidan)
Och enligt den har R12 och R134a väldigt liknande egenskaper så jag förstår inte varför en frys med R134a skulle klara att stå i ett kallt utrymme sämre än en gammal freonfrys. R600 däremot har ett betydligt lägre tryck vid samma temperatur men det innebär väl bara att kylsystem med denna gas trycksätts annorlunda?

Jag undrar om inte "en frysbox måste tydligen stå 10°C eller varmare" egentligen är en missuppfattning som kommer ifrån precis den lilla tabell från Electrolux jag citerade med "Klimatklass och Omgivningstemperatur" ovan, den tabellen har förmodligen ingenting alls med huruvida frysen går att använda vid en viss temperatur att göra för som jag förstår det handlar klimatklasserha endast om energieffektivitetsmärkningen (A+, A, B, C osv).

Tittar man i Konsumentverkets författningssamling ISSN 0347-8041 http://www.konsumentverket.se/Documents/kovfs/1998-9.pdf s. 3 ser man att det just finns fyra olika klimatklasser - normal (N), subnormal (SN), subtropisk (ST) och tropisk (T) och att beroende på klass använder man olika koefficienter vid effektivitetsberäkningen. Med andra ord så kommer inte en frys märkt SN och energieffektivitetsklass A att klara A-klassificeringen om den placeras i klimatklass N, ST eller T.

Och i Electroluxbroschyren jag citerade står det ju också "Omgivningstemperaturen påverkar apparatens energiförbrukningen. Därför ställa apparaten: inte på platsen utsatt direktet för solsken, bredvid radiator eller härd, ställa på en plats där omgivning-stemperaturen motsvarar klimatsklassen för vilken apparaten tillverkades." (deras svenska) - de använder precis som jag är inne på klimatsklassen bara i samband med energiförbrukning, inte i samband med funktion.

Är detta att moderna frysar inte klarar att stå kallt en Klintbergare?.
Titel: SV: Frysbox som klarar kyla?
Skrivet av: mums skrivet 2008-01-26 14:34
Tvärtom så är det bra om en kyl står kallt, om vi bara ser till kylcykeln, det betyder att kompressorn inte behöver jobba upp trycket så mycket för att kylmediat skall övergå i flytande form, vilket sker i kondensorn. Nej problemet är nog snarare oljan, det är en annan typ av olja till de modernare k-medierna. Om oljan blir för kall blir den tjock och precis som i en bilmotor smörjer den då sämre. Hade boxen gått hela tiden hade det inte varit några problem, det är när den har vilat och skall återstarta problemet kommer. Det handlar om kylen/frysens livsländ och ev garantirep. Detta går ju att åtgärda med värmekabel om man vill. I så fall virar man denna runt kompressorn längst ned, helst med lite issolering utanpå. De finns med inbyggd termostat så de går igång när tem sjunker under den innbygda termostatens värde.
Då kan man undra varför det inte redan finns i nya frysar/kylar. Skulle tro att det beror på två saker. 1 den skulle dra mer ström. 2 det skulle bli en extra produktionskostnad. Alltså två av försäljningsagrumenten skulle hamna i farosonen, priset och enegiklassen. Samtidigt är förmodligen antalet kunder som vill ställa boxen kallt så litet att det ses omotiverat med dessa pålagor, inte heller ger det något hållbart försäljningsagrument.
Titel: SV: Frysbox som klarar kyla?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-01-26 15:38
Ah du tror det är oljan som är problemet alltså men varför inte välja en olja med bättre egenskaper i så fall? Det finns många olika typer av kompressorolja för r134a, titta exempelvis på Statoils Solest-serie: http://www.statoil.com/mar/svg01184.nsf/LubCategories/kylkompressorolja

Jämför man Statoils Solest 31-HE
http://www.statoil.com/mar/lu/sto00131.nsf/SEProductsWeb/solest31-he/$FILE/Solest_31-HE.pdf

med Shells Clavus G 32 som är för R12
http://www.shell.com/static/se-sv/downloads/produktblad/clavus_g.pdf

så tycker jag de ser rätt snarlika ut till egenskaperna..?
Titel: SV: Frysbox som klarar kyla?
Skrivet av: mums skrivet 2008-01-26 18:32
Ja, jag ser inga andra skäl till att inte kunna ställa en box på kallare plats än +10grader.
Jag har själv letat olja men bara hittat liknande länkar som du hänvisar till. Ingen har en olja som lämpar sig till mindre kylanläggningar med kolvkompressorer. När det gäller R600 k-mediet så går det utmärkt att anv mineralolja, samma som till R12, så där förstår jag inte varför driftsförållandena skulle behöva vara olika, om de nu behöver vara det.
Kan nämna att på värmepumpar har man i många fall just en så kallad vevhusvärmare.
Titel: SV: Frysbox som klarar kyla?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-01-27 09:17
Men i produktdatabladet för SOLEST 31-HE står det "lämpar sig för användning i kolv-, centrifugal och rotationskompressorer i luftkonditioneringsanläggningar och industriella kylanläggningar" och Solest 68 "i alla typer av kompressorer" - varför skulle inte de fungera i en "vanlig" frys?

(För Solest 120, 170, 220  & 370 står däremot "centrifugal-, skruv och spiralkompressorer" - skillnaden är viskositeten.)
Titel: SV: Frysbox som klarar kyla?
Skrivet av: mums skrivet 2008-01-27 13:47
Vad jag vet säkert är att jag inte vet vilken typ olja man använder i hushållsfrysar/kylar. Det är ju skillnad på rörstorlek i applikationerna, titta vid kompressorn så ser du ett litet rör, ser ut som en grov ståltråd men det är ett kapilärrör med ett innermått på under 1mm detta samt längden bestämmer frysens kapacitet. Betänk då hur det påverkar om oljan är en aning för trögflytande. (Oljan och k-mediet blandar sig och cirkulerar i systemet).
Titel: SV: Frysbox som klarar kyla?
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-01-27 15:51
Jag har en elktroluxfrys som i princip står ute i kallgarage och funkar finfint, no problem.

/rolf
Titel: SV: Frysbox som klarar kyla?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-01-27 18:59
Ah, men det är en hyfsat ny frys då Rolf, hur gammal är den?

Mums: Tittade lite hos Danfoss och det verkar vara Polyesterolja (POE) som gäller till R134a (1,1,1,2-Tetrafluoretan), frågan är om det finns mer som skiljer POE-oljor åt än viskositeten? Här är en ganska heltäckande (skulle jag tro) tabell över syntetiska kompressoroljor: http://www.lubritecinc.com/PDF/2008synrefrig.pdf och att döma av "remarks" verkar det inte som man gör nån annan skillnad.

Hittade också ett slags bekräftelse på 10°C-gränsen i Danfoss generella kompressormonteringsinstruktion http://rc.danfoss.com/TechnicalInfo/literature/manuals/06/mounting_instructions_cf60a102.pdf s. 4 - 2.5 MINIMUM AMBIENT TEMPERATURE  "Allow the compressor to reach a temperature above 10°C before starting the first time to avoid starting problems."

Så det talas alltså om 10°C, men frågan är om det då är oljan eller vad det är för det står det inget om. Nåja, snart vet vi väl svaret.
Titel: SV: Frysbox som klarar kyla?
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-01-27 19:03
Ja den är bara 2år gammal. Men spelar det roll menar du?

/rolf
Titel: SV: Frysbox som klarar kyla?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-01-28 09:29
Då har du en modern frys - läs första inlägget i tråden där Elka säger "Ett modernt system, tex en frysbox måste tydligen stå 10°C eller varmare".

Pratade dock precis med en man som arbetar med kylkompressorer på Danfoss och han kände inte till någon skillnad mellan gamla och nya frysboxar.

Hans teori var att om frysen står kallt och står stilla så kan det bli samma temperatur överallt i kylkretsen, allt kylmedia blir då vätska och lägger sig i kompressorn och tunnar ut oljan varvid det blir förslitning då kompressorn skall till att starta upp.

Jag invände då att då skall det vara riktigt kallt men han menade att tillverkarna sätter temperaturgränsen högt för att "ha marginal".

Jag tog upp det här med nya kylmedia och oljor till dem och att det kanske kunde vara nån skillnad gentemot de gamla men sådana teknikaliteter kände han inte till, fast han menade att det inte vore otroligt.

Fortfarande inget definitivt svar alltså, men en ny intressant teori i alla fall.
Titel: SV: Frysbox som klarar kyla?
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-01-28 10:07
Jag förstod i elkas inlägg riktigt men tydligen så råder det en viss oklarhet även hos expertisen.

/rolf
Titel: SV: Frysbox som klarar kyla?
Skrivet av: mums skrivet 2008-01-28 12:58
Nej det stämmer inte , köldmediet söker sig till den kallaste platsen dvs mot fläskfilén. Jag tror inte heller att det är någon större skillnad på gammal och ny. Kanske har vi bara glömt rekomendationen till den gammla frysen. Min gammle box står ute, under tak, och den går bra. Så finns det en 10 gräns så har den väl alltid funnits och ingen har en susning om varför.
Titel: SV: Frysbox som klarar kyla?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-01-28 13:34
Varför skulle fläskfilén vara kallast om temperaturen i utrymmet där frysboxen står är kallare än inställd termostat på frysen? (Alltså som jag skrev riktigt kallt, exempelvis -25 där frysen står och -18 inställd temperatur i frysen.)
Titel: SV: Frysbox som klarar kyla?
Skrivet av: mums skrivet 2008-01-28 17:08
Då förstår jag inte vad man skall med frysen till. Trodde det var +grader vi pratade om.
Titel: SV: Frysbox som klarar kyla?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-01-28 17:35
Det beror på var frysen är placerad - i källaren eller i ett ouppvärmt uthus.

Står den i källaren står den inte minusgrader men däremot kanske under 10°C.

Står frysen i en ouppvärmd byggnad utomhus så varierar boxens omgivningstemperatur med utomhustemperaturen. Då kan omgivningstemperaturen under vissa perioder på vintern vara lägre än boxens temperatur - det var dessa betingelser mannen från Danfoss syftade på.
Titel: SV: Frysbox som klarar kyla?
Skrivet av: mums skrivet 2008-01-28 19:58
Skulle det vara riktigt gäller samma råd som tidigare, värmekabel om man tänker ha den så kallt.
Jag har ställt frågan i ett annat forum vars deltagare har mer eller mindre gedigna kunskaper i ämnet.
För de som vill följa budgivningen är det: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=18731.0
Titel: SV: Frysbox som klarar kyla?
Skrivet av: Kari skrivet 2008-01-29 10:56
Oj - det här blev ju intressant!  :o

Så vad har vi/Ni kommit fram till?

Ska försöka förklara detta till mor & far min, behöver dom en "ny" modern frysbox eller ska man köpa begagnat som redan har 5-7år på nacken för att vara på den säkra sidan?

Om det är beg som gäller, vilket medium/olja bör det vara isåf? Framgår detta på typskylten?  ???

;D Och tack alla som bidragit i ämnet! Jag är imponerad!  ;D
Titel: SV: Frysbox som klarar kyla?
Skrivet av: Kari skrivet 2009-07-09 11:25
Nu kommer det en Electrolux som klarar kyla! Men frosta av får man göra själv.. Det är väl ok?
http://newsroom.electrolux.com/2009/07/09/electrolux-freezers-that-can-handle-the-cold/
Titel: SV: Frysbox som klarar kyla?
Skrivet av: Torgny Karlsson skrivet 2012-07-13 16:48
Min erfarenhet är att en frys av ny modell inte klarar att stå kallt vi har ett sommarställe som även används vintertid ibland i köket har vi ett kyl/frys skåp det klarar inte att hålla kylan i frysen under vintern på underhålls värme  +5 grader. Det som är i frysen smälter. Sen har vi en gammal frysbox från 70-talet den står i ett ouppvärmt uthus den tuffar och går fast det är 20-30 minus ute. Den värmer upp rummet med sin från värme. Jag har flera som har köpt gamla frysar för att kunna ställa på sina sommarställen så att de skall kunna klara vintrarna. Jag kan inte förstå att det inte finns ett sortiment med frysar som skall klara att stå kallt även om de kanske blir mer energislukande och skulle kosta mer
Titel: SV: Frysbox som klarar kyla?
Skrivet av: kylmontör skrivet 2012-10-14 13:52
I fryssystemet finns en kall sida, förångaren -30C, samt en varm sida, kondensorn +30C.
Det motvarar -20C i frysboxen och +20C i rumstemperatur.
Kompressorn pumpar kall gas från förångaren, komprimerar denna i kompressorn och kondenserar i kondensorn. Det smala röret är ett icke reglerbart stryporgan som sänker tryck och temperatur på den kondenserade gasen.
Om rumstemperaturen i stället är +10C, så blir förångsningstemperaturen (-40C).
Vid -40C pumpar kompressorn inte längre samma gasvolym per tidsenhet. Kyleffekten minskar.
Därför bortförs mindre värme från frysboxen och temperaturen i boxen stiger.
//http://www.ra.danfoss.com/TechnicalInfo/Literature/Manuals/06/tly10kk3_r600a_220v_50hz_03-2010_ed521f102.pdf
Titel: SV: Frysbox som klarar kyla?
Skrivet av: T.L skrivet 2012-11-11 22:48
Om kyleffekten minskar vid låg omgivningstemperatur så inverkar det inte nämvärt på kyltempen då kylbehovet också minskar beroende på omgivningens temp. +10 gränsen för omgivande lufttemp tror jag kommer från kyl/frysar med endast en kompressor, de slutar att ge kyla till frysdelen när ca 5 grader uppnås i kylen och då blir ju frysdelen för varm då den enda kompressorn slutar ge kyla till kyldelen och därmed också frysen. I norra delen av landet finns massor av moderna frysar som knallar på i sträng kyla utan problem år efter år. T.L
Titel: SV: Frysbox som klarar kyla?
Skrivet av: Andreas skrivet 2013-09-22 10:44
Ny teknik har nyligen väckt denna fråga Här följer ett sammandrag av några kommentarer/teorier.

Sten N: "När svärfar köpte en frysbox i början av 70-talet så stod det i bruxen att den inte skulle vara i drift i temperaturer under 5 grader. ...lurade ... ut att det troligen berodde på att små ... frysskåp ... har ett kapillärrör som vid låga omgivningstemperaturer sannoligt inte släpper igenom tillräckligt med olja och att det skulle bli väldigt höga tryck på högtryckssidan i systemet eftersom oljan skulle bromsa flödet av kylmedium. Det finns alltså dels en risk att komressorn inte skulle få tillbaka tillräckligt med olja, dels att motorn skulle överbelastas. "

I Torstenson: "... vid drift i kyla sätter man på en oljevärmare runt nederdelen på kompressorn denna ska vara termostatstyrd inställning ca.+5 grader... Vid extrem kyla behöver inte kompressorn gå utan står stilla varvid kompressorn inte mår bra av att gå igång då oljan inte smörjer tillräckligt oljevärmaren bör sättas på minst en ½ timma innan kompressorstart."

pf: "Den främsta anledningen är säkert samma som i bilarnas AC, de skall (kan) inte heller köras när det är under en viss utetemp, oftast runt +10-12°C: Kondenseringen blir för kraftig helt enkelt om kondensorn som tar hand om den varma gasen kyls för kraftigt av luften omkring."

http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikfragan/article3759267.ece