Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Pokol
 - 2009-06-03 16:36
Tackar för alla tips.
jag följer ditt råd JC och kollar in lite av dina förslag.
Skrivet av JC
 - 2009-06-03 10:29
Då säger jag så här:
Det låter som att du vill ha ett västerländskt handtag och inte ett traditionellt japanskt.
Det låter som att du vill ha en bra kniv som inte kostar en förmögenhet men som har hög kvalitet och bra skäregenskaper.
Det tycks som att du fattar kniven långt fram, med andra ord borde du ha en lite längre kniv, 240 mm snarare än 210.
Det verkar som att du är intresserad av att fortsätta utforska japanska knivar, men än så länge kanske inte vill ha något alltför extremt, utan mer som en uppgradering från Global. Jag skulle undvika de allra tunnaste bladen i så fall.

Då är mitt råd följande: surfa till JCK, som jag länkade till förut.
Kolla på:
Hiromoto
Misono
Ryusen

Samtliga dessa märken har flera olika serier, beroende på smak och plånbok, men de är samtliga väldigt bra och tämligen prisvärda sett till vad man får: från Hiromoto Gingami 240 som kostar 130 USD till Ryusen Blazen 240 som kostar 230 USD och Misono UX10 som kostar strax under detta. Hiromoto är mycket kniv för pengarna, Ryusen har ett fantastiskt stål och lite kraftigare blad, Misono UX10 är perfekt designad, har mycket bra sandvik-stål och en fantastisk balans.

Lycka till
/JC


Skrivet av Pokol
 - 2009-06-02 20:44
Citat från: vilsjin skrivet 2009-05-13 00:32
Kan bara instämma.

Vad lagar du för mat?
Hur håller du kniven?
Kan du slipa den, och isåfall hur?
Höger eller vänsterhänt?
Du diskar väl dem inte maskin? för isåfall...



Citera
Så många frågor, så lite svar...

Ja det kan tyckas som jag inte är intreserad av det ni skriver men allvarligt man bli lite matt av all info.

Jag är högerhänt och lagar det mesta även om det tenderar att bli mycket kött och rustikmat.
jag håller nog kniven ganska långt in mot mot själva bladet, jag vet inte varför faktiskt, men jag tror att det blir så eftersom den kniv jag använder mest är ganska stor. Det känns bra dock.
Slipning är en annan fråga som jag får återkomma med..
haha nej jag diskar dem inte i maskin, men vad det vore nice ibland :-)
Skrivet av dePaul
 - 2009-05-16 09:23
Citat från: Andreas skrivet 2009-05-15 20:52
Vore väl märkligt om man inte kan prova knivar ordentligt innan köp nånstans.
På Eventkock får du tydligen prova en del redskap och knivar. Så här står det på deras hemsida: "Tanken är att besökaren/ kunden i lugn och ro kan prova knivar, köksredskap, ställa alla tänkbara frågor om sina funderingar och planerade inköp - ta en kopp kaffe och snacka mat & dryck."

Fredrik Goldhahn som äger den nämnda firman är medlem av det här forumet. Enklast blir nog att PM:a honom.

~Paul~
Skrivet av Andreas
 - 2009-05-15 20:52
Vore väl märkligt om man inte kan prova knivar ordentligt innan köp nånstans. Försökte hitta om det över huvud taget finns ngt. och enda jag hittade var amerikanska affärer.

"In Annapolis, check out The Cook's Revenge on Main Street (right in downtown). The owner is a great guy and very knowledgeable, and you can try out knives before you buy them - something everyone really should do before dropping that hard-earned cash!" http://voices.washingtonpost.com/mighty-appetite/2007/06/indie_cookwarecookbookery.html

"Yes, go to Phoenix Knife House first. Have Eytan show you the Misono UX10 - it's a fantastic knife. ... Eytan will definately let you try anything, and will also make some great recomendations (based on what you really need, not what will make him the most money)." http://chowhound.chow.com/topics/511220

Vad dom då sen menar med "try out", kanske är det bara provhålla kniven och vifta i luften lite.

Fast detta låter ju på riktigt i alla fall "I find going to a place like Sur La Table great because they always have a few veggies you can try knives out with, and the prices on their knives are comparable to what you can find online." http://www.101cookbooks.com/forums/viewtopic.php?t=271

Men verkligen ingen svensk kedja/butik som kommit på detta alltså..?
Skrivet av dePaul
 - 2009-05-15 14:35
Citat från: Andreas skrivet 2009-05-15 13:52
Finns det någon knivbutik i Sverige där man kan prova knivarna på riktigt i butik alternativt låter en låna hem ett andal demoknivar som man kan provjobba med för att hitta rätt?

Inte vad jag vet.

~Paul~
Skrivet av Andreas
 - 2009-05-15 13:52
Där ser man, jag har faktiskt inte ens reflekterat över hur jag håller den... ska tänka efter nästa gång.

Citat från: JC skrivet 2009-05-14 10:30
...det är ju knappast någon nybörjare vi pratar om.


Jag skulle nästan ha gissat tvärsom, är inte Global något som just nybörjare gärna köper - alla "vet" ju att det är kvalitet?

Hur som helst, helt klart knepigt det här att veta vad man egentligen gillar utan att verkligen prova många olika typer av knivar. Finns det någon knivbutik i Sverige där man kan prova knivarna på riktigt i butik alternativt låter en låna hem ett andal demoknivar som man kan provjobba med för att hitta rätt?
Skrivet av vilsjin
 - 2009-05-15 00:23
Citat från: Andreas skrivet 2009-05-14 09:02


Vilka sätt finns det att hålla kniven på egentligen?


Massor, jag håller med tummen och pekfingret om knivbladet och de tre övriga lätt om handtaget. Andra håller kniven som ett slagträ, andra håller fyra fingrar om handtaget och lägger pekfingret på knivryggen. Min fru som ärlivrädd för knivar håller på ett obeskrivligt sätt längst ut i handtagets ände...
Skrivet av dePaul
 - 2009-05-14 11:05
Bra förklaring JC. Jo, jag har en Itou-kniv. Det är en Santoku med stag-handtag. Jag valde den här typen av grepp eftersom jag har mycket bra erfarenheter av den här sorten sedan tidigare, bl a mina Puma-knivar.

Det känns bekvämt att hålla i kniven och den blir inte hal tack vare mönstret/fördjupningarna i greppet som gör att det liksom suger sig fast i handflatan.

Balansen är mycket fin och ligger precis där jag vill ha den, dvs där bladet slutar, ungefär 6 mm framför bolstern.

Stålet (damaskerat) är något alldeles extra. Trots att det ligger på 62-64 HRC så är motståndet mot nötning högre än hos motsvarande konkurrenter. Mr Itou har låtit ett eberoende mätlabb utföra en del tester. Här kan man se hur viktigt det är med korrekt värmebehandling.

Kniven kan ses här (inlägg 2532): http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?p=292775&highlight=Itou#post292775

~Paul~
Skrivet av JC
 - 2009-05-14 10:30
Citat från: Andreas skrivet 2009-05-14 09:02
Den kunskapen förutsätter att man verkligen provat och använt massor av knivar, har verkligen folk i allmänhet det? Jag skulle gissa att många "sitter fast" i ett eller ett par knivmärken utan att egentligen ha använt så mycket annat. Det kan ju kännas lite jobbigt med frågor man faktiskt inte riktigt kan svara på...


Går det inte att ge ett mer generellt tips på knivar med skäregenskaper som de allra flesta uppfattar som riktigt bra?


- På ett genrellt plan har du ju förstås rätt och för många måste man ju börja på ett mer grundläggande plan, i det här fallet rör det sig ju om en person som delvis är van vid japanska blad och dessutom är beredd att satsa 7000 spänn på fler knivar så det är ju knappast någon nybörjare vi pratar om. När det gäller väldigt grundläggande frågor som "Hur gör man, vilka knivar är bra för nybörjare, vilken teknik är lämplig till vad" så känns det som väldigt stora frågor och som borde ha en eller flera egna trådar.
   Återigen: killen vill expandera från Global, vill gå uppåt i prisklass och kvalitet, vilket jag applåderar. Men mer info än så är nog ändå ett krav för att frågan ska kunna besvaras på ett bra sätt. Och ju mer info vi får om hans preferenser desto lättare blir det att kunna rekommendera något som hans också skulle kunna bli nöjd med. Jag har själv ett antal knivar som jag köpt på rekommendation från andra som jag inte alls är nöjd med och aldrig använder, förmodligen för att de saker som tilltalade den person som rekommenderade inte fungerar för mina förutsättningar, min smak.


-Jovisst, många. Hattori, Misono, Ichimonji Mitsuhide, Masamoto VG10, Suisin, Watanabe, Tadatsuna, Sugimoto, Ryusen, Aritsugu, Mr Itou och ett par dussin till. Samtliga dessa har en egen stil, egen karaktäristik, detaljer som skiljer dem från varandra (i fallen Tadatsuna och Mr Itou gissar jag bara, har aldrig ägt en sådan, fast dePaul har så han kan kanske bidra?). Men trots att alla dessa är bra så använder jag i praktiken av dessa bara Suisin, Misono och Mitsuhide. De andra är sålda eller i garderoben. Därför att just för mig passar dessa osedvanligt bra, i balans, stålkomposition, bladprofil, storlek och "känsla". Men det betyder inte att Pokol skulle tycka likadant.

Skrivet av Andreas
 - 2009-05-14 09:02
Citat från: dePaul skrivet 2009-05-12 12:14
Fast den informationen får du inte oavsett var du handlar. Det är helt enkelt något som man måste lära sig att utläsa från beskrivningen på kniven i fråga och personliga preferenser som t ex vilken längd man föredrar, vilken vikt och balans man gillar och vilken typ av bladprofil och egg man föredrar.


Den kunskapen förutsätter att man verkligen provat och använt massor av knivar, har verkligen folk i allmänhet det? Jag skulle gissa att många "sitter fast" i ett eller ett par knivmärken utan att egentligen ha använt så mycket annat. Det kan ju kännas lite jobbigt med frågor man faktiskt inte riktigt kan svara på...

Går det inte att ge ett mer generellt tips på knivar med skäregenskaper som de allra flesta uppfattar som riktigt bra?

Citat från: vilsjin skrivet 2009-05-13 00:32
Hur håller du kniven?


Vilka sätt finns det att hålla kniven på egentligen?
Skrivet av vilsjin
 - 2009-05-13 00:32
Citat från: JC skrivet 2009-05-12 12:52
Precis. Och om man hittar något som verkar passa så kan man ju återkomma med en följdfråga eller fem: "Har någon prövat Hattori/Glestain/Misono (etc)? Hur är de? Hur hårda är de? Osv. Jag misstänker att mellan mig, dePaul och några till som jag sett här på forumet eller har i min bekantskapskrets har vi nog erfarenhet av samtliga märken och de flesta modeller.

Jag hjälper gärna killen, men om han inte preciserar sig lite mer är det svårt.
/jc


Citat från: dePaul skrivet 2009-05-12 13:42
Ja, det är också min syn på det :).

~Paul~


Kan bara instämma.

Vad lagar du för mat?
Hur håller du kniven?
Kan du slipa den, och isåfall hur?
Höger eller vänsterhänt?
Du diskar väl dem inte maskin? för isåfall...

Så många frågor, så lite svar...

Skrivet av dePaul
 - 2009-05-12 13:42
Citat från: JC skrivet 2009-05-12 12:52
Jag hjälper gärna killen, men om han inte preciserar sig lite mer är det svårt.
/jc
Ja, det är också min syn på det :).

~Paul~
Skrivet av JC
 - 2009-05-12 12:52
Precis. Och om man hittar något som verkar passa så kan man ju återkomma med en följdfråga eller fem: "Har någon prövat Hattori/Glestain/Misono (etc)? Hur är de? Hur hårda är de? Osv. Jag misstänker att mellan mig, dePaul och några till som jag sett här på forumet eller har i min bekantskapskrets har vi nog erfarenhet av samtliga märken och de flesta modeller.

Jag hjälper gärna killen, men om han inte preciserar sig lite mer är det svårt.
/jc
Skrivet av dePaul
 - 2009-05-12 12:14
Citat från: Andreas skrivet 2009-05-12 11:47
Hmm jag hade då i alla fall inte varit så speciellt hjälpt av det svaret, JCK:s hemsida är rena djungeln och där framgår väl inte vilka knivar som har bäst skäregenskaper?
Fast den informationen får du inte oavsett var du handlar. Det är helt enkelt något som man måste lära sig att utläsa från beskrivningen på kniven i fråga och personliga preferenser som t ex vilken längd man föredrar, vilken vikt och balans man gillar och vilken typ av bladprofil och egg man föredrar.

~Paul~

Annonser

Powered by EzPortal