Vad kommer gelatin ifrån?

Startat av crlhrv, 2007-05-12 08:53

Föregående ämne - Nästa ämne

crlhrv

Gelatin (eller vad det nu heter) som utvinns ur vissa delar av grisen?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

agnetasch

2007-05-12 10:55 #1 Last Edit: 2007-05-12 14:31 by agnetasch
Gelatin kommer från kalvben tror jag.
Kan jag få 80 kg gottegris tack ;D

crlhrv

Hmm.. jag hörde att det utvanns ur grishjärna, men det kanske är helt fel.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Urban

Näe höörrö ni..

Gelantin utvinns av svål eller brosk.

Calle: Grishjärta är en muskel som allt annat på kroppen (inga konstigheter alltså)

Agneta: Ben är iofs. rätt, fast det är brosket på benet som gör gelantinet.

Om man kokar tex.fläsklägg eller grisfötter och sedan kyler ner koket, så kommer buljongen att förvandlas till en mycket smaklig gelé.. Buljongen/gelantinet kan man använta till kalvsylta om man så vill.

Om man kokar oxsvans så får man också ut en massa gelantin pga. en oxsvans består av typ 60% brosk.

Btw. Oxsvanssoppa är jättegott  ;D

crlhrv

Jag lever hellre i villfarelsen att godis växer på träd, ungefär som köttfärs och leverpastej också gör.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Urban

Ok.. jag förstog inte riktigt ironin angående gelantinet.. Fast nu gör jag det  :)

crlhrv

Nä det var ingen ironi, jag var nyfiken. Äsch.. men lite brosk hit eller dit har väl aldrig gjort någon förnärmad. Bara jag slipper vara med när det utvinns bara.. burr.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Nu är jag inte med riktigt, på vilket sätt är gelatin värre än pölsa eller falukorv?
Den som inte frågar får inga svar.

crlhrv

Jag har inte sagt att det är värre.
Skulle inte vilja vara med under tillverkning av pölsa eller falukorv heller.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Urban

Jag gick ett halvår charkuteri i gymnasiet varvid vi tillverkade både pölsa och falukorv bla.
Det var inga konstigheter alls i indgridienserna.. Jag förstår inte varför pölsa och falukorv har fått ett sånt illsinnat ryckte.
Jag har hört att det skulle stoppas in både det ena och det andra i smeten.. Tom. saker som inte passar in att tala om i detta forum :-X.
Men sanningen är att det mesta som går till tillverkningen av pölsa och falukorv är helt vanligt kött, och kött ifrån köttben som inte går att sälja på affärerna.

crlhrv

Jag har en vän som jobbade på slakteri en tid. Sedan dess äter hon inte köttfärs.. och så var hon så snäll att hon berättade om det för mig också.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Urban

Det kanske är olika beroende vilket slakteri korven kommer ifrån.
Jag känner också personer som jobbat i slakteri och dom säger samma sak som jag.

crlhrv

Äh så länge det är gott så kan det kvitta ;D
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Calle, jag tror bestämt du har lite matfobi. :)

"Gelatin, geleringsmedel som utvinns ur kollagen vilket är det huvudsakliga proteinet hos däggdjur. Kemiskt består gelatin typiskt av 90% protein och cirka 10% vatten och endast spår av salter."

"Det vanligaste förekommande gelatinet ... är tillverkat av svinsvål, men även gelatin av nöt är vanligt förekommande. Råvaran härstammar från slaktbiprodukter från djur som vid veterinärkontroll godkänts som människoföda. Proteinet ... utvinns från råvarorna genom hydrolys, dvs. det extraheras i varmt vatten. Det proteinhaltiga vattnet går därefter igenom ... rening, avsaltning, förtjockning, sterilisering, och torkning. "
http://sv.wikipedia.org/wiki/Gelatin

pölsa = "hackmat av hjärta, lungor, sämre kött­bitar o. d. (förr särsk. använd ss. innanmäte i korv);"
http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/202/51533.html
Den som inte frågar får inga svar.

Stellan

När det gäller gelatin av nöt respektive gris så är det dessutom så att man bland annat använder nöt vid de tillfällen då man behöver en klar gelatin. Detta blev ett stort problem när BSE (galna ko-sjukan) utbröt i Tyskland. Tyska godisbolaget Haribo, som tillverkar tyskarnas favvogodis Gummibären (såna där små vingummibjörnar) gick över till gelatin från gris, vilket gav aningen "grumligare" godisnallar - och ett ras i försäljningen.
========================
Stellan Löfving, Chefredaktör Foodwire
Kolla in min blogg på http://www.salt.se

Urban

Men var det inte märgdelen som BSE satt i?.

Andreas

Citat från: Stellan skrivet 2007-06-05 08:51
När det gäller gelatin av nöt respektive gris så är det dessutom så att man bland annat använder nöt vid de tillfällen då man behöver en klar gelatin.


Det visste jag inte. Är gelatinet i affären märkt så att det framgår om den är från nöt eller gris eller klar eller mindre klar?

Citat från: Urban skrivet 2007-06-07 19:33
Men var det inte märgdelen som BSE satt i?.


Jovisst var det märgen - men det är kanske svårt att vid slakt tillse att garanterat ingen märg kommer i kontakt med de slaktbiprodukter som används vid gelatintillverkning.
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Joo det är ju klart.. Vid alltför oförsiktig hantering så kan det ju hända..
Tycker bara att ben från nöt är ganska så tjocka o kraftiga, och att det skulle vara svårt att knäcka piporna så märg kommer ut.

Stellan

Det är rätt med märgen, egentligen var det väl bara ryggraden, tror jag. Och hjärnan förstås (vilket orsakade tyskarna ytterligare problem, eftersom vissa populära korvar innehöll just hjärna...). Men det spelade liksom ingen roll när den allmänna paniken utbröt.
========================
Stellan Löfving, Chefredaktör Foodwire
Kolla in min blogg på http://www.salt.se

Urban

Så Tyskarna stoppade hjärna i korven förrut?.. Lät faktiskt lite ruskigt..

Men var det inte så att BSE viruset dog vid upphettning?..
Tänkte liksom att dom måste ju koka benen ganska så länge för att utvinna gelantin från brosket..

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal