Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av ena
 - 2008-11-20 22:13
Så sant så...använder mitt eget örtsalt väldigt mkt och där är salthalten ca 50 %..men tack vare att jag vet vad som är i kan jag också förstärka just de smakerna vid behov :)

Matnazist enligt vissa...men eget örtsalt är inte svårt att göra om man har en hyfsat bra mixer ;) mixa helt enkelt salt (vanligt bordsalt) med torkade örter efter eget smak o tycke...ibland torkar jag egen lök, ibland köper jag lökpulver att ha i... enkelt o gott och en perfekt present när man ska bort till någon :)
Skrivet av agnetasch
 - 2008-11-20 09:27
Håller med dig ena, man ska nog se upp med vad man äter för slags salt. Det räcker ju bra med ett vanligt jod-berikat bordssalt, det är inte lika "skojigt" som flingsaltet som man gärna strösslar på i onödan. Även smaksatt salt kan ju vara lurigt; du vill ha mer av smaken o då åker saltet automatiskt med.
Skrivet av ena
 - 2008-11-19 21:02
hmmm...tror man måste se till att få i sig "vanligt" salt också, det är ju inte jod tillsatt helt utan anledning...
Skrivet av syntetica
 - 2008-11-19 20:39
använd havsörtsalt det är godare och lite nyttigare :D
Skrivet av Maskros
 - 2008-11-17 21:33
Jag skulle nog vilja säga att jag sekunderar Agneta och Andreas i den här frågan.
Skrivet av Andreas
 - 2008-11-12 11:17
Jag är lite inne på samma spår som Agneta, är det verkligen nödvändigt att minska saltintaget? (Se gärna Gå inte i den livsfarliga saltfällan)

Men om man nu ska minska på saltet kanske det bästa sättet är att använda nån smakförstärkare, antingen ren Glutamat eller varför inte Jästextrakt? Och jag är inte ironisk, kanske kan det vara bättre att äta mindre salt och mer smakförstärkare, jag är lika osäker över hur farligt/ofarligt smakförstärkare är som jag är osäker över hur farligt/ofarligt högt saltintag är. Förmodligen beror det i viss mån på vad man är för individ, vissa individer tål säkert salt respektive smakförstärkare sämre än andra individer.

Kanske kan du välja ingredienser med naturligt hög glutamathalt som exempelvis parmesanost, soja och ostronsås när du lagar mat?
Skrivet av agnetasch
 - 2008-11-10 10:00
Aha :D
Skrivet av Anne
 - 2008-11-10 09:48
Jag tolkade det som att hon ville undvika tillsatt salt.
Skrivet av agnetasch
 - 2008-11-10 09:20
Citat från: Anne skrivet 2008-11-09 16:44
Du kan också använda naturligt salta råvaror, oliver, kapris, ost, bacon, osv
Anne, det tipset förstog jag inte riktigt, Majblomma vill ju undvika salt.
Skrivet av Yoghurt
 - 2008-11-09 21:31
Du kan testa att använda Pansalt istället för vanligt salt. Det är kalium istället för natrium och ger en lite annorlunda smak.
Skrivet av agnetasch
 - 2008-11-09 17:57
Citat från: Majblomma skrivet 2008-11-09 16:05
Jag älskar salt mat
Det kan du nog fortsätta med,varför skulle du sluta med det? Har du svårbehandlade ödem eller liknande? Salt är nödvändigt för vår natrium/kaliumbalans o inte bara av ondo. Dessutom är vanligt bordssalt en bra jodkälla (gäller inte flingsalt)
Vill du ändå dra ner på saltet; undvik de (färdigköpta) varor som vi får mest salt av;  bröd, ost o charkvaror. Laga mat på så "rena" råvaror som möjligt o använd kryddor som inte innehåller salt i smyg (grillkrydda eller örtsalt)
Ät gärna varm mat, ofta upplevs den som saltare än kall. Jämför t.ex varm o kall kassler, den varma kan kännas ettersalt medan den kalla går ner galant :D
Klassisk saltersättning = citron, pressa citron över maten istället för att salta. 
Skrivet av Anne
 - 2008-11-09 16:44
Man vänjer sig ganska snabbt vid mindre salt, så ett tips är att successivt salta mindre. Och undvik fet mat, som ofta behöver salt som en motvikt, samma med mat med mycket mejeriprodukter i. Men lite salt måste man ha i maten, tycker jag. Du kan också använda naturligt salta råvaror, oliver, kapris, ost, bacon, osv.
Skrivet av Majblomma
 - 2008-11-09 16:05
Jag älskar salt mat, men jag vet att salt är något man ska äta med måtta. Vissa ingredienser ska ju upphöja saltsmaken så att man inte behöver använda så mycket salt i matlagningen. Har ni några bra kombinationer jag kan använda?

Annonser

Powered by EzPortal