Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Knivmannen
 - 2007-07-02 22:31
Citat från: Rob skrivet 2007-06-16 12:04
Jodå, det finns enkelslipade för vänsterhänta, men det finns sällan begagnat och de kostar 50-100% mer än för högerhänta och endast vissa tillverkare gör dem. Det anses av någon anledning som svårare att tillverka vänsterknivar...


Jag marknadsför sashimiknivar för vänsterhänta. Det inte bara anses vara svårare att tillverka, det ÄR svårare. I dagsläget har jag inte sett någon fabrikstillverkad vänsterhänt kniv utan bara för högerhänta. Jag tror marknaden är för liten än så länge. Dessutom är det så i Japan att det inte finns vänsterhänta människor där. Jo, de finns men blir tvingade i skolan att lära sig skriva m.m. med höger, så de tränar bort det. Även vänsterhänta här hemma kan ofta ha problem med tex. saxar, knivar m.m. Men det finns saxar, knivar och övriga verktyg att köpa för vänsterhänta.

För att förklara varför det är svårare att för hand tillverka en vänsterhänt kniv kan man jämföra med att spela fotboll med vänster fot, slå åt fel håll i golf, tennis, pingis eller varför inte testa att skriva med vänster hand? Ja, ni förstår säkert vad jag menar. "Det sitter i handleden" brukar jag säga.
Skrivet av Rob
 - 2007-06-16 12:04
Det är bara jag som är inkonsekvent, det borde vara samma enekl/dubbel-slipad.

Sekundäregg: Man gör nog normalt endast en så kallad "microegg"  på dem, vanligast från baksidan

Jodå, det finns enkelslipade för vänsterhänta, men det finns sällan begagnat och de kostar 50-100% mer än för högerhänta och endast vissa tillverkare gör dem. Det anses av någon anledning som svårare att tillverka vänsterknivar...
Skrivet av Andreas
 - 2007-06-16 09:53
(Klistrade in detta från annan tråd.)

Citat från: Rob skrivet 2007-06-15 14:10
Dubbeleggad är samma 50/50 till 90/10.
...
Enkelslipad är 100/0 och ser ut som stämjärn.
...
Själv har jag ingen praktisk erfarenhet av enkelslipade knivar då jag är vänsterhänt.


Varför heter det ena -eggad och det andra -slipad? Kan man även säga enkeleggad istället för enkelslipad och dubbelslipad istället för dubbeleggad?

Slipar man även enkelslipade knivar så de får sekundäregg?

Finns det verkligen inga enkelslipade knivar för vänsterhänta?
Skrivet av Rob
 - 2007-06-04 13:05
Skålslipningen blir inte stark då området bakom eggen är tunnare än det behöver vara.

Assymetrisk slipning gör att man kan med bibehållen styrka få ökad precision i snittet och gå mot mindre slipvinklar. Dock tycker jag själv att det blir svårt att skära rakt. Dessutom blir ren 100/0 slipning betydligt enklare att slipa.
Skrivet av Andreas
 - 2007-06-04 11:47
Citat från: Rob skrivet 2007-05-28 14:39
slipningen görs i Japan ofta assymetrisk  ... Jag delar knivmannens åsikt, undvik knivar med skålslipning...


Varför undvika skålslipning? För att det är totalt omöjligt att själv underhålla eggen utan att anilta en slipare? Eller ligger något mer bakom?

Varför slipar man kniven assymetriskt, vad vinner man på det?
Skrivet av Rob
 - 2007-05-28 14:39
Den Japanska slipningen görs i Japan ofta assymetrisk (90/10->60/40) beroende av vilken tillverkare det är.

Jag delar knivmannens åsikt, undvik knivar med skålslipning...
Skrivet av Andreas
 - 2007-05-28 11:00
Tack så mycket, väldigt pedagogiskt! Det här med primär och sekundär egg, visst är det vad man ser på den europeiska slipningen?

På din teckning är DEBA asymmetriskt slipad och de andra är symmetriskt slipade, korrekt? Men visst finns kan även de andra eggtyperna slipas assymetriskt?

Skålslipade knivar är inget man klarar att underhålla själv i hemmet?
Skrivet av Knivmannen
 - 2007-05-27 23:05
Det tycker jag låter bra. Jag knåpade snabbt ihop en fiiin liten bild i paint. Hoppas ni ser vad det föreställer.
Vi börjar med denna bild så får vi se vad som händer sen.

Skrivet av Andreas
 - 2007-05-24 09:20
Någon som kan hjälpa till att reda ut det här med olika eggtyper på knivar och ge en kort definition på begreppen "skålslipning", "konvex slipning", "flatslipning", "konkav egg, "rak egg", "primär egg", "sekundär egg", "symmetriskt slipad", "asymmetriskt slipad" och "eggvinkel"?

(Det ser lite mastigt ut, men vi kanske kan försöka reda ut ett eller ett par ord i taget?)

Annonser

Powered by EzPortal