Svamptråden

Startat av Urban, 2007-08-18 16:58

Föregående ämne - Nästa ämne

Urban

Idag var jag ut till skogs för att plocka lite kantareller. Det blev väl uppskattningsvis ca: 1 kilo vilket är helt ok  :), nu återstår bara att hitta nåt gott recept att använda kantarellerna till. Tog även med mig kameran och fotade litegrann, bilder kommer nedan.

Urban

Mer bilder.

crlhrv

2007-08-18 17:17 #2 Last Edit: 2007-08-18 17:24 by crlhrv
härligt att hitta så mycket kantareller! svamprecept ska vara enkla för att behålla svampsmaken. smörstek och lägg på knäckebröd och en kall pilsner till det (NU blev jag hungrig!) eller bara en enkel pastasås.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Tracey

Åååh - gud så delikat; tjusiga bilder! :) En enkel varm smörgås med smörstekta kantareller på är inte dumt alls, det heller!

Men vad gör du med tofsskivlingar o sandsopp..? Är inte så svamperfaren i hushållet.

P.S. Grodlår var ett skämt hoppas jag...?! :O

agnetasch

Soppar är väl gott! Speciellt i soppa.Med grodlår.Grodsoppa ;) eller kanske inte det nej.
Bara smörstekta soppar på en macka är gudomligt.Men dom ska helst vara nyplockade,frysta svampar tappar jag gärna intresset för,vet inte varför.

Urban

Rynkad Tofskivling även kallad Rimskivling är en av dom bättre matsvamparna man kan plocka i skogen.
Denna svamp kan man använda som blandsvamp eller göra en god stuvning av den. Helst ska man bara använda hatten på svampen då foten kan bli lite träig speciellt på lite äldre exemplar.

Recept på Rynkad Tofsskivling

http://www.svamping.se/recept/crepes_m_stuvn.html

http://www.svampguiden.com/visa_recept.asp?nr=62

Sandsoppen är av mina absoluta favoritsvampar pga. att den får en utomordentligt läcker smak när man har torkat den.
I vissa svampböcker kallar man sandsopp för kryddsvamp för att den efter torkning utveklar massor med smak som är kanon att göra gräddsåser på.
Jag gör sås på sandsopp när jag lagar en stek på tex. ren eller älgkött. Men det funkar säkert utomordentligt bra till fläsk eller nöt också.
Smaken på sandsopp påminner om murklor men är inte giftig som murklan är. Och har du inga torkade trattkantareller så funkar sandsoppen precis lika bra.
En delikatess helt enkelt! ;D.

Recept på torkad sandsopp:

http://www.folkbladet.nu/2006/09/21/lackra-svamprecept/

I min gräddsås använder jag bara Grädde, torkad sandsopp, salt, vitpeppar, och några droppar Ms.cheng muchroom soy.





Andreas

Skapade tråden "Vad gör grodan bland svampen" för dem som vill diskutera det. :)
http://matforum.nu/index.php?topic=600

Urban: Du har hittils nämnt kantarell, karljohan, sandsopp och rynkad tofsskivling - finns det några fler sorter du brukar plocka?
Den som inte frågar får inga svar.

Fredrik Goldhahn

Vet inte om Andreas menar att där det finns grodor i skogen finns kantareller men det är en av många "naturtecken" jag spanar efter när jag plockar svamp. Var ute förra helgen och kom hem med 7 kg orensad (tråkigt, tråkigt...men värt ALLT när man sitter i vinter med en fet kantarellmacka med Västerbotten på...*mums) svamp; kantareller, trattkantareller, Blek- och Röd (heter den väl?) Taggsvamp och Svart Trumpetsvamp...den svarta Rolls Roycen i skogen! =)

Det har exploderat i skogen och nu i helgen ska man ut igen...frysen ska bli proppfull i år.
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

Urban

Nu blir jag riktigt avunsjuk på dig Fredrik!!. Jag har aldrig stött på svart trumpetsvamp i Umeå, dock har jag hört mycket goda saker om den.
Påminner den om trattkantareller i smaken?.

Urban

Andreas: Jag måste nog säga att jag är rätt så selektiv när det gäller svampar.
Jag plockar endast det bästa dvs. det blir inte så mycket blandsvamp för min del.
Visst kan jag ibland då det råder brist på annat plocka "citrongul slemskivling" eller "smörsopp" eller annan skogssvamp. Men det blir mest sandsopp, carl johansvamp eller kantareller för min del.
I senhösten ska jag gå på jakt efter trattkantareller, vilket jag än så länge inte lyckats hitta i Umeå trakten..
Men skam den som ger sig!

Andreas

"lyckats hitta i Umeå trakten" - har du hittat trattkantaraller nån annanstans? ???

Vad trivs svart trumpetsvamp vid för växtlighet?
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Visst har jag hittat trattkantareller.. men det var i Örnsköldsvik 9 mil söder ut från Umeå.
Dom gånger jag plockat där så kunde det bli upp till 10 kilo trattisar på en heldag.

agnetasch

Jag har en massa trattisar.Torkade,jag vill inte ha skräpet ;) i frysen. Några gånger har jag gjort falsk finsk svampsallad(som egentligen ska göras på saltad svamp) Blötlägg torkad svamp i rejält saltat vatten,koka upp i samma vatten o låt svalna.Blanda svampen med creme fraiche o strö finhackad lök över.Gott på påskbordet t.ex. 

Andreas

Agneta: har du överflöd av torkad svamp så sälj den gärna jättebilligt i annonsavdelningen så att jag kan köpa den. :)
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Om man ska göra "äkta" finsk salt svamp, så ska man plocka pepparriska. Finnarna förväller denna (vilket är ett måste), och saltar sedan in den.
En gång fick jag smaka inlagd peppariska när jag besökte en svamputställning här i stan och det var faktiskt inte så dumt.

(Om jag inte minns helt fel så är denna metod väldigt populär bland ryssarna också.)

Det växer ganska så frikostigt av peppariska här i Umeå, men jag har varit för feg att prova detta.

agnetasch

Andreas,mina torkade trattisar är tyvärr slut,men jag har en annan torkad svamp.Jag vet inte riktigt vilken sort det är.Se bild nedan.Intresserad? ;D

Fredrik Goldhahn

Citat från: Andreas skrivet 2007-08-22 21:27
Vad trivs svart trumpetsvamp vid för växtlighet?


Kolla efter Hassel som växer i anslutning/ i skogspartier; får gärna vara flera träd som bildar något "sal-liknande" med något sånär bra "golv" att växa i...där brukar de trivas...men de vi hittade senast växte runt en sten och inte en Hassel i närheten! Så kan det också vara...den växer på samma ställe år från år dock (som många svampar naturligtvis) så om du hittar ett ställe; kom ihåg det!
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

Svampen

2007-09-30 22:32 #17 Last Edit: 2007-09-30 22:34 by Svampen
För ett par veckor sedan var jag och min flickvän på kantarelljakt. Det började mörkna så vi hittade bara ett par liter. Men dessutom hittade vi denna jättesvamp som jag inte har en aning om vad den hette eller om den var ätlig. Jag hade som vanligt kameran med mig och det blev en rätt fräck bild, eller hur?



ttt

Hasse

Välkommen hit, Svampen!

En sådan läcker bild! Du skriver att det var en jättesvamp. Hur stor var den, ungefär?

Urban

Snygg bild Svampen.
Jag tycker att det ser ut att vara en "riska" av något slag. Synd att du inte fotade den uppifrån också.

Kari

Skulle Svamptråden behöva en kompis som heter tex "Svamp - nu är det dax!" där man skulle kunna diskutera och berätta att nu är det dax att ge sig ut.
Naturligtvis får man hålla sin skog ifred men som en fingervisning? Umeå - kantareller i massor, eller ännu bättre Umeå nära travet - kantareller i massor...

Eller är det en dum idé?

agnetasch


Kari


Urban

Jag tycker det låter som en bra idé. Men frågan är ju hur många som vill ens "fingervisa" var det växer kantareller, trattkantareller eller trumpetsvamp.

Kari

Jag bjuder gärna på rapporter. Dock inga GPS kordinater.  ;)

Urban

Varför??. Varför inga GPS kordisar?? :'(. Please Elka.. Jag looovar o svääär att inte fara till "kordinat-utpekad" plats ;).

Kari

Urban, kommer någon och plockar MINA kantareller på MINA ställen så ska jag se till att man hamnar här:
N 59o 09.794' E017o 40.491'  ;) ;)

-------

Skämt och sido, kan vi få en deltavla eller vad det heter under svamptråden för vars man kan berätta om sina fynd? Kommun: skulle kunna vara ett sätt..?

Andreas

Elka: Jo det hade kanske varit nåt på sikt men än så länge så finns det nog inte fler svampentusiaster här än att man kan berätta i den här tråden. :)

Nu är årets svampsäsong ingång. Nån som har plockat svamp än?

Experten Jan Lind i Hjorted menar att det blir explosion i svampskogen om knappt ett par veckor. http://www.vt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=4102594

Svampkonsulent Barbro Engstedt i Ockelbo meddelar att det är ett gott svampår med rikliga mängder av både kantareller och Karl Johan. http://arbetarbladet.se/nyheter/ockelbo/1.105948

Även svampkonsulent Michael Krikorev i Stockolm stämmer in "- Det kryllar av karljohan just nu" och tipsar om att ta med sig korgen till restauranger (som exempelvis Leijontornet i Gamla stan) och försäljningsställen "Då brukar man få bäst betalt." http://stockholm.city.se/nyheter/2008/08/21/Svampexplosion_/

Och Pia Lindén Nordström i Ransäter har hittat kantareller i massor. http://www.nwt.se/ArticlePages/200808/21/20080821110504_NWT160/20080821110504_NWT160.dbp.asp

Liksom Mathias Nilsson i Karlshamn. http://www.blt.se/nyheter/karlshamn/guldfynd-i-skogen(806249).gm

Och Anna spielman hittade 14 Karl-Johan i Malmö förra lördagen.  http://sydsvenskan.se/sverige/article358711/Dags-att-damma-av-svampkorgen.html

Och även i Göteborg finns det svamp, svampexpert Magnus Neuendorf på Göteborgs botaniska trädgård: "- Jag tog en lite sväng i tisdags och hittade en del svamp. Det är mycket kremlor och gula kantareller" http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=438878

Amatörmykolog Erik Heijbel i Vittskövle slår ett slag för soppar, kremlor och stolt fjällskivling. http://www.kristianstadsbladet.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080822/KRISTIANSTAD/322179091

Kerstin Eriksson i Olofström plockar svamp från bilen "- Där, där är den. Stanna till! ropar Kerstin. Hon slänger upp bildörren, svingar ut de gummistövelbeklädda benen och springer ner i diket." http://www.blt.se/nyheter/olofstrom/kerstin-fyller-svampkorgen-tidigt(810493).gm

Till sist ett hett tips från en svampförsäljare på salutorget i Helsingfors "- Låt bli att kasta även om det finns maskgångar i svampen, uppmanade försäljaren. Häll på lite salt och masken kryper ut." http://hbl.fi/text/mat/2008/8/22/d16844.php?rss
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Jajamensan! mackan är också fixad: http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2008/08/kantarellmackan.html

Då var det inga våldsamma mängder ännu. kanske blivit bättre nu?

Mimmi

Jodå, här i mina Värmlandsskogar har Karl-Johan kommit igång ordentligt. Superfina svampar!
http://mimmismat.wordpress.com/2008/08/24/kraftor-kryddost-och-karl-johan/

Kari

Bland massa svampar (som jag heller inte kände igen >:() hittade jag denna.. 3-4cm hög, 10-tal meter från havslinjen. Inte sett något liknande.. Så jag lät den stå kvar.

Någon kanske vet?

agnetasch

Det är nog en druvfingersvamp, eller vad tror du?

http://www.svampguiden.com/art.asp?art=Ramaria_botrytis

Eller "Rödletta Bockskäggs-svampen" ;D

Milla

Var till skogen i en timme idag, med koppladhund i ena handen och min son på ca 3,5 år i den andra handen. Vi hade en fikapaus mitt i, så jag letade väl bara svamp i ca 40 min men hittade ändå en halv matkasse. Måste säga att det är ganska gott om stora kantareller i år - hittade även trumpetsvamp i veckan, men jag tycker inte att de är lika goda.
Men varför ska något som är så roligt att plocka och så gott att äta, som kantareller, vara så jobbigt att rensa?! Vet att man bör ha med sig kniven ut i skogen och rensa på plats - i alla fall det grövsta, men det var lite svårt med hund och son.

ttt

Kari

Sprattlar igång denna gamla tråd ;D

Jag har begåvats med två halva pappkassar trattkantareller, 12-15L. Nu är hälften rensat och står inne i torkskåpet och....torkar :)

Efterlyser nu tips på hur jag ska göra med resten.

Frysa är en väg, ska dom förvällas innan eller inte? Vad tycker ni?
Sen har jag fått förslag på att göra snaps och att sylta trattisar. Fler förslag? :-*

ena

jag förväller innan jag fryser dem, tycker att de tar mindre plats i frysen då :) men bäst är ändå att torka dem *anser*

eller gör en trevlig svamppaj o frys in -smidigt en dag när du inte vill laga mat ;)

Sylta dem är trevligt!! Favoriten här är nog trattkantarellsoppa... sen är just trattisar väldigt bra att dryga ut köttfärs med *S* i grytor, köttfärs-limpa o -biffar...
Plockar massor av trattisar varje år o de har en förmåga att ta slut...
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Kari

Nu är alla mina trattkantareller torkade, kunde inte motstå att göra lite vetenskap och väga innan och efter.

Nästan 90% vatten är det i dessa svampar. Bilder innan och efter finns på min blogg: http://receptomaten.blogspot.com/2009/10/trattkantareller-farska-och-torkade.html

Nu har jag torkade trattisar för flera år... :)

Kari

Med hänvisning till inlägget ovan - nu visar jag hur det går till att blötlägga de torkade små liven :)

http://receptomaten.blogspot.com/2009/12/att-blotlagga-svamp-trattkantareller-pa.html

Johan_

Hej Kari.
Varför tilsätta en nypa socker när du blötlägger trattisarna? Tar det fram mer smak eller finns det någon annan orsak? När jag har gjort det så brukar jag bara använda vatten. Men för det mesta så brukar jag mortla dem och använda som krydda blir riktigt bra

Kari

Ett japanskt husmorsknep är att slänga med en nypa socker i blötläggningsvattnet, det påstås att svamparna mjuknar snabbare då.

Jag gillar socker - så jag köpte idén direkt ;D

Källa: http://matmolekyler.taffel.se/2009/12/09/umamilexikon-torkad-shiitake-och-annan-svamp/

annamaria

I år det sjukt mycket svamp i mina trakter. På 45 minuter blev det 6 l vanliga gula kantareller och 6 l trattisar. Då kunde jag inte bära mer. Gick tillbaka och upptäcker att dottern tappat jackan i skogen. Får gå tillbaka och hittar jackan i ett hav av trattisar, fyller jackan och går tillbaka.  ;D

Har nu förvällt och även lagt ett gäng trattisar på tork.


Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal