Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - kurt

1
Citat från: Göteborgaren skrivet 2019-02-05 10:21
Jag brukar köpa köttfärs från Gröna Gårdar, när jag steker den blir det knappt någon vätska alls i stekpannan. När jag köper ICA:s köttfärs blir det mer som om färsen kokar i stekpannan på grund av all vätska som bildas. Så jag håller mig till den dyrare färsen från Gröna Gårdar. :-)


Det finns inga tillsatser av vatten eller något i mald köttfärs, det enda som varierar är fetthalten och vilken styckningsdetalj av djuret som malts ned.
2
Pete Evans får väl publicera sin fakta i den fackgranskade vetenskapliga pressen precis som alla andra forskare, fast då kanske han får börja med att gå ut grundskolan?
3
Citat från: webguide skrivet 2019-01-01 22:38
Precids som Hasse säger, lite på dina sinnen. Näsa och smaklökar är väldigt skickliga på att avgöra om något är dåligt.

Det finns redan märkningar med intelligens som gör ungefär det du tänker på. Man klistrar dem på förpacknigen och de analyserar livsmedlet. De sitter alltså på från början så man ser redan i butiken om något är fel.


Det har gjorts enskilda sensorer som reagerar på t ex etanol (jästsvampar som förstör frukt), H2S och lättflyktiga aminer (ej histamin!), men jag har aldrig sett dessa i bruk. De kostar endel och butiken ser inte nytta med ökat svinn
4
Citat från: webguide skrivet 2019-01-17 13:37
Det beror ju på vilken medicin, finns ju inga ämnen som generellt slår ut mediciner. Det är ju en enorm skillnad mellan olika mediciner.....


Ämen som ger sig på leverns P450 enzym och stör nedbrytnigen av varannat läkemedel slår just generellt på de flesta läkemedel

https://fof.se/tidning/2003/8/artikel/johannesort-stor-varannan-medicin
5
Citat från: webguide skrivet 2018-04-29 16:13
Nä det stämmer att det är bra påslag... Men hutlöst vet jag inte, jag tycker inte att man kan säga hutlöst eftersom man inte måste köpa det. Det är ju fritt upp till vem som helst att sätta ett pris på något och om det finns kunder som är villiga att betala det priset så är det ju helt ok.

I Frankrike regleras brödpriset av staten (vet inte om det gäller allt bröd eller bara Baguetter) och det finns nog liknande regler i andra länder. Sen är bagerikulturen starkare i många länder än i Sverige och med mer konkurrens sjunker också priset.


"Bread prices in France have been deregulated since 1978."

https://www.theguardian.com/world/2007/aug/31/france.angeliquechrisafis

"The price of bread is not government imposed since 1978,"

https://www.frenchtoday.com/blog/french-culture/dont-buy-baguettes-in-france
6
 Färska grönsaker och örter, inte hamster och kanin?
7
Citat från: ulltand skrivet 2017-11-13 10:48
Gjorde sådan till förra julen, då med recept från webben, tänkte göra igen - men hittar inte receptet jag gick efter då :-O

Köpte den nyligen utgivna boken "Isterband, spickekorv och chorizo", för att hitta något bra, men där fanns bara en gotländsk variant som inte lät så spännande.

Någon som har lust att leta i någon gammal kokbok och se vad ni hittar, för att sedan berätta för mig? :-)

Minnet är kort, men jag har för mig att det skulle ligga i grovsalt tre dygn, och sedan hänga på tork i ett par veckor. Men andra varianter är såklart okej.

Hur som, den blev supergod!


Den boken gas ut första gången 1983, en ny utgåva 2011, oklart vilken av utgåvorna som anses vara nyligen utgiven?
8
Vad gjorde du konkret? Vände ut och in och skrapade med en slö kniv?
9
Nu är det ju ingen i denna tråd som har några invändningar mot mejerivaror. Men generellt sett så brukar ju t ex inte veganer uppskatta mejerivaror, sedan finns det ju andra problem med metanfisande kor också

http://www.npr.org/sections/thesalt/2014/04/11/301794415/gassy-cows-are-warming-the-planet-and-theyre-here-to-stay
10
Just när det gäller frukt, så vore det ju bra om sockerhalten deklarerades!
11
Och de allra flesta grönsaker som man fryser skall blancheras på något sätt (vatten, ånga eller i mikrovågsugn), för att stoppa alla enzymaktiviteter.


http://nchfp.uga.edu/how/freeze/blanching.html
https://www.extension.umn.edu/food/food-safety/preserving/freezing/the-science-of-freezing-foods/
https://www.thespruce.com/blanching-vegetables-before-freezing-1327660

Även alla kommersiellt frysta grönsaker blancheras givetvis innan de fryses t ex gröna ärtor:

https://www.hd.se/2009-06-27/artsasongen-ar-igang
12
Gladpack innehåller inte mjukgörare och klarar 120 grader, så det hade fungerat bra, används ofta vid pastejbakning

http://www.godt.no/#!/oppskrift/443/kjoettpudding-i-serranoskinke
13
Annars hade det ju fungerat bra med en vanlig avlång kakform också!
14
Det går utmärkt att finna fläderrecept med ännu mera socker

http://blogg.alltommat.se/jenkfood/2013/07/10/fladerblomssaft/

15
Om man vill snabba på maillardreaktionen som skapar smak och färg så skall man höja pH-värdet, t ex med bakpulver

http://blog.khymos.org/2012/06/04/maximizing-food-flavor-by-speeding-up-the-maillard-reaction/

Av samma skäl behandlas salta pinnar och kringlor med någon form av basisk lösning innan de tillagas

http://blog.khymos.org/2008/09/26/speeding-up-the-maillard-reaction/
16
Övrigt om mat / SV: Flytande kväve
2017-07-17 18:38
Citat från: webguide skrivet 2017-07-13 10:17
Varför skulle Etanol innehålla Metanol?


Har man inte kontroll på sin jäsprocess, så kan svampar eller bakterier som producerar en blandning av etanol och metanol växa där, det är en av de vanligaste orsakerna till metanol förekommer i etanol. Det är något man bör tänka på när man köper t ex ett naturvin och på köpet kanske blir blind

DOI 10.1186/s40064-016-3303-1
17
Övrigt om mat / SV: Flytande kväve
2017-07-11 11:59
Förutom kemikalier från tillverkningsprocessen så kan kan själva tanken också innehålla bakterie- och svampsporer (de konserveras pga nedfrysningen) , är den inte av livsmedelskvalitet så lär ju inte termosen rengöras som livsmedelsbehållare bör göras.

DOI: 10.1590/S1516-35982014000500004 

Etanol är också bara etanol, ändå vill man ju inte dricka etanol som innehåller metanol!
18
Övrigt om mat / SV: Flytande kväve
2017-06-30 19:55
I Engelsktalande länder talar man dessutom om flytande kväve av livsmedelskvalitet (food grade), det är ju destillerad luft. Jag vet inte om den annars kan innehålla eller förvarats i något olämpligt kärl ?
19
På bilden som jag ser så står det inte "Kållappshjärta" utan "Kållapphjärta".

Annonser

Powered by EzPortal