recept på salta kex önskas

Startat av Skogis, 2015-02-12 15:31

Föregående ämne - Nästa ämne

Skogis

Har letat ett tag nu men det enda jag hittar är kakkexrecept. Dvs dom innehåller en hel del socker vilket jag inte tror att salta kex ska göra.

Hittade ett på coop.se men det finns väl fler än det.

kurt


Skogis


Skogis

Har nu en en omgång salta kex på G.
Degen har både torrjäst och bakpulver samt vinsten (Cream of tartar) i sig. Är inte någon storbakare så jag mixtrar inte utan följer receptet slaviskt, iallafall första gången ;)
Undvek dock recepten med shortening i, verkar vara någon form av transfett. Och det låter inte så gott :)

Blir dom bra måste man ju göra lite dessertost också, någon som varit i det träsket?

webguide

Shortening kan avse smör (shortening = fett som är hårt vid rumstemperatur) men det avser oftast margarin. Du kan alltså använda smör om det står shortening.

agnetasch

Citat från: Skogis skrivet 2015-02-14 10:32Blir dom bra måste man ju göra lite dessertost också, någon som varit i det träsket?
Självklart ;D Jag förstår att du menar typ avrunnen filmjölk men jag vill tipsa om en dessertost som kom till av misstag o som fick en strykande åtgång:

Jag rökte en hel brie som inte gick åt så jag frös den. Vid upptinandet släppte ytterhöljet på ett icke tilltalande sätt, så bort med det. Sedan mixade jag inkråmet ihop med lite vispgrädde o bredde på kex. Fiasko vändes till succé!

Skogis

Citat från: webguide skrivet 2015-02-14 15:08
Shortening kan avse smör (shortening = fett som är hårt vid rumstemperatur) men det avser oftast margarin. Du kan alltså använda smör om det står shortening.

Som jag uppfattar det så använder man shortening när man inte vill ha smörsmak på t ex kex. Sen att det är billigt är ett annat argument jag hittat. Det skulle även gå att använda kokosfett om det knep.

Kexen blev över förväntan, men trots att jag kavlade så att jag såg bakbordet genom degen, kunde jag kavlat en stund till och fått ännu bättre kex. Tipset pastamaskin nämdes.

Skogis

Citat från: agnetasch skrivet 2015-02-15 08:38
Självklart ;D Jag förstår att du menar typ avrunnen filmjölk men jag vill tipsa om en dessertost som kom till av misstag o som fick en strykande åtgång:

Jag rökte en hel brie som inte gick åt så jag frös den. Vid upptinandet släppte ytterhöljet på ett icke tilltalande sätt, så bort med det. Sedan mixade jag inkråmet ihop med lite vispgrädde o bredde på kex. Fiasko vändes till succé!


Stärkt av mina Halloumiäventyr har jag tittat på både man gör egen mögelost och brie, men visst ska det göras lite färskost.

webguide

Citat från: Skogis skrivet 2015-02-15 09:20
Som jag uppfattar det så använder man shortening när man inte vill ha smörsmak på t ex kex. Sen att det är billigt är ett annat argument jag hittat. Det skulle även gå att använda kokosfett om det knep.

Kexen blev över förväntan, men trots att jag kavlade så att jag såg bakbordet genom degen, kunde jag kavlat en stund till och fått ännu bättre kex. Tipset pastamaskin nämdes.


Hmmm, man kan reda matolja med glyceringflingor (E471), mao det blir hårt och kan därmed användas som shortening, så har man kotroll på innhållet. Men å andra sidan så är de ju transfetter, det roliga är dock att man kan göra sitt eget margrin t.ex. av en finare olivolja, eller druvkärneolja, jordnöntsolja etc.

kurt

E471  är Mono- och diglycerider av fettsyror, hur vet du vilket fett de är gjorda av i sin tur?

webguide

Citat från: kurt skrivet 2015-02-16 12:22
E471  är Mono- och diglycerider av fettsyror, hur vet du vilket fett de är gjorda av i sin tur?


Skall ta reda på det.

webguide

Citat från: kurt skrivet 2015-02-16 12:22
E471  är Mono- och diglycerider av fettsyror, hur vet du vilket fett de är gjorda av i sin tur?


Sojabönsolja.

Skogis

 :)
Har nu hittat shortening i butik. Hur stor burk kan man behöva?
Är på semester i San Francisco och en av favoritsysselsättningarna är att gå i matbutiker och se vad som finns.
Vad sägs om sockerfri sirap ??? Eller kanske färdigstekt bacon i vakuumpack  ???

Det får nog bli ett paket shortening tillsammans med någon burk molasses som souvenir i väskan när det är dags att åka hem.

kurt

Kan inte se någon anledning att släpa med sig margarin från USA! Shortening finns i USA med eller utan "smörsmak", alltså med eller utan extra tillsatt diacetyl (används också för att ge popcorn smörsmak)

https://en.wikipedia.org/wiki/Diacetyl

Skogis

Sicken tur att du inte behöver göra det då.
För min del stod valet mellan ett sjölejon i tyg från Pire 39 eller shortening, valet var lätt för mig.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal