Bästa receptet på leverpastej?

Startat av Marit, 2008-10-26 08:52

Föregående ämne - Nästa ämne

Marit

Ja vi har alltså en del gris att ta hand om. I dag ska jag göra leverpastej, Jag brukar göra efter Anna Bergenströms recept i Annas mat.
Någon som har något annat recept att tipsa om? Gärna med lite spännande kryddning (som man inte tröttnar på).

agnetasch

Vi som inte vet vad leverpastejen i Annas Mat innehåller kan inte tipsa dig om något annorlunda ;)

Marit

Åh, förlåt. Det är ett ganska klassiskt recept med lever, späck, lök, ansjovis, kryddpeppar, vitpeppar och mejram.

agnetasch

Jag vill gärna ha lite socker i leverpastejen för att "runda av" smaken.
En liten skvätt konjak, calvados eller portvin kanske?
Lite grönpepparsåspulver är inte dumt, eller om man är tuff; krossad grönpeppar.
Har alltid velat testa med lite champinjonsåspulver men inte vågat. Eller champinjoncrème.

Hasse

Idag gjorde jag leverpastej efter följande recept:

375 g grislever
125 g späck
1 lök
1,5 msk vetemjöl
1 ägg
2,5 dl mjölk
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Mal lever, späck och lök. Rör ned övriga ingredienser i smeten. Baka vid 180 °C tills pastejerna är ljusbruna och genombakta, c:a 45 - 60 minuter.

Smeten tenderade att bli väldigt lös, så jag minskade lite på mjölken och ökade mjölmängden.

Pastejen blev fantastiskt god! En varning är dock på sin plats: Den är kraftig i smaken och ingenting för den som vill ha en mild leverpastej.

bryggens


Hasse


agnetasch


Tommy

Jag har för mig att det ska vara ordentligt med anjovis i en riktigt god leverpastej.

Det ska ge den där lilla goda smaken baki nånstans.

Jag fick varm leverpostej vid en dansk lunch en gång. Det var fantastiskt gott.

/Tommy

Hasse

Nähä du! Ansjovis är bara ett sätt att försöka kamouflera leversmaken.   ;)

Tommy

Jaha! Jag tycker mycket illa om lever annars.
Bara lukten av tillagad lever får mig att rusa ur ett hus likaväl som när sporten går på, på TV.

Leverpastej däremot är gott.

Min farmor, Linnea som tyvärr gick bort 1971 gjorde en makalös pastej med anjovis i, men.....

Vi är väl lite dumma vi från Bohuslän, vi äter ju nästan rå makrill till julen;-)

/Tommy

Hasse

När det gäller sporten på TV är vi rörande överens.   :)

Tommy

Hej igen!

Du får inte ta det som kritik Hasse men alla recept på pastej jag hittat, innehåller allt från 2-3 filéer till en hel burk!?

Jag kan tänka mig att om man verkligen gillar lever så är det gött att få trycka på med den råvaran.

Tänk om jag hade fått en kopia på min salig farmors recept. Någon idiot slängde alla hennes gamla recept.

Mina barn är precis utflugna och jag blir grymt stolt när dom frågar om recept på det ena och det andra vi lagat genom åren.

/Tommy

Hasse

Nej, jag tar det inte som kritik.

Jag är väldigt förtjust i klassisk, dansk leverpastej. Denna är grovmalen, har en markerad leversmak och går snarare mot det salta hållet än mot det söta. En sådan pastej är svår att uppbringa i Sverige, om det ens är möjligt. Det är inga problem att hitta recept utan ansjovis om man tittar på danska sidor. Mitt recept är från http://www.svinegodt.dk/ .

Jag kan också tycka om kombinationen ansjovis och lever, men det blir lite av en annan grej. Båda rätterna kallas leverpastej, men är fundamentalt olika smakmässigt.

Mickan

Jag ska snart göra pastej och bläddrar i min franska patébok för att få inspiration. Jag vill gärna göra mer paté än klassisk pastej. För att passa mig ska den vara ganska grov och gärna ha färs i basen. Kanske inte äkta pastej men mer i in smak. Mamma älskar den danska varianten och kanske ska jag göra en sats åt henne.

Video meliora proboque deteriora sequor

Anton S.

2011-12-19 14:30 #15 Last Edit: 2011-12-19 18:13 by Hasse
Citat från: Hasse skrivet 2008-12-06 18:27
Idag gjorde jag leverpastej efter följande recept:
... bla bla bla...

Bäste Hasse, är du Gud? Jag lagade enligt ditt recept och började nästan gråta när jag smakade resultatet. Detta är världens bästa recept på leverpastej. Från och med nu är 16/12 dagen då vi tillber Gud Hasse genom att producera leverpastej.

Jag undrar om det behövs mjöl dock. Ska prova en sats utan mjöl, med grädde, i 60 minuter.

Hasse

Oj då, det var värst!

Nä, någon gudomlighet är jag sannerligen inte, men det är väldigt roligt att receptet blivit uppskattat.  :)

Roger Eklund

jag har fet älglever som jag tänker göra leverpastej av har även svin ister. finns det nått bra recept? vill inte ha för skarp leversmak! tack på förhand! Roger.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal