Matforum

Hemmalagat - laga själv => Maträtter, recept, tillagning => Ämnet startat av: Andreas skrivet 2007-05-13 11:23

Titel: Fler varianter på fisksoppa?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-05-13 11:23
Jag kokar då och då fisksoppa på resterna från hel filead lax, potatis, broccoli, lök i ringar och creme fraiche. Det är gott men jag skulle vilja ha lite fler idéer.

Berätta gärna om vad ni har för varianter och recept på fisksoppa i denna tråd.
Titel: SV: Fler varianter på fisksoppa?
Skrivet av: crlhrv skrivet 2007-05-14 15:28
En Bouillabaisse med bröd och aioli brukar sitta fint...
Titel: SV: Fler varianter på fisksoppa?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-05-15 10:03
Bra tips! Hur gör du din Bouillabaisse och din aioli?
Titel: SV: Fler varianter på fisksoppa?
Skrivet av: hpson skrivet 2007-07-22 19:46
Jag har ett gott recept. Lyxvariant med lax och kräftstjärtar el vardagsvariant med torsk och räkor.
1burk kräftstjärtar i lag el. räkor
Lax, jag brukar köpa dom frysta laxbitarna som är paketerade 4 st
2 gula lökar
1burk hela tomater (körsbärs på burk)+spadet
1krm timjan och lite dill
1 fiskbuljongtärning+½l vatten
1 dl vitt vin+ 1dl grädde

Sjud alla ingr. utom fisk och kräftor ca 15 min.Tillsätt fisk koka 5 min.
Sist kräftor, hetta upp,strö dill över. Gott att klicka i vitlökscremefraich på tallriken och äta till ett måste: pain riche att suga upp buljongen med.
Smaklig måltid
Titel: SV: Fler varianter på fisksoppa?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-07-22 20:56
Välkommen till forumet hpson och tack för receptet!

Skall man hacka eller skiva löken?

Finns det alltså körsbärstomater på burk? Finns såna både på Ica och Konsum?
Titel: SV: Fler varianter på fisksoppa?
Skrivet av: hpson skrivet 2007-07-22 22:25
hej och tack! jag skär löken i "båtar" tycker det är mums. Körsbärstomater på burk har jag hittat på konsum. Det går ju bra med vanliga, men det ser fint ut med körsbärs.
Titel: SV: Fler varianter på fisksoppa?
Skrivet av: Tracey skrivet 2007-07-22 22:42
Saffran är åxå väldigt gott till fisk- o skaldjurssoppa. Här kommer ett av mina favoritrecept, som även funkar att bjuda gäster på:


Fisk- o skaldjurssoppa med saffran, 4 port

Ingredienser:
2 gula lökar, grovt hackade
2 pressade vitlöksklyftor
1 fänkålshuvud i tunna skivor
1 skivad morot
5 medelstora potatisar, skalade och skurna i bitar
1/2 g saffran
2-3 msk smör
1 förpackning krossade tomater, 500 g
6 dl vatten
1/2 dl fiskfond, koncentrerad alt. 1 1/2 fiskbuljongtärning
1 1/2 tsk salt
2 krm malen vitpeppar
400 g torskfilé, i bitar
1 apelsin, strimlat skal och pressad saft
Färska räkor och ev. kräftstjärtar
Färsk timjan


Gör så här:
1. Fräs lök, vitlök, fänkål, morot, potatis och saffran med smör i en gryta några minuter.
2. Tillsätt tomater, vatten, fond, salt och peppar. Låt det koka upp och sedan sjuda under lock på svag värme, i ca 15 minuter.
3. Lägg ner fisken i soppan och låt den sjuda 5 minuter.
4. Smaka av med pressad apelsinsaft och skal. Häll i lite räkor och ev. kräftstjärtar. Strö över med färsk timjan.

Servera med gott nybakat bröd!


Titel: SV: Fler varianter på fisksoppa?
Skrivet av: Kari skrivet 2009-03-19 22:53
Denna gjorde vi igår och njöt idag med gott sällskap! ;D

--

Maggans fisksoppa
4 personer (nä, jag känner inte någon Maggan.. ;-))

2 palsternackor
2 gula lökar
1/4 rotselleri
1½ blekselleri
500 g paprika (gul, röd och grön)
3 klyftor vitlök (pressas)
2 msk fiskbuljong (pulver)
torkad basilika
cayennepeppar
salt & svartpeppar
5 dl vatten
3 dl vispgrädde, 40% utan E-407
3 dl vitt vin eller vatten
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
400g fiskfilé

Hacka och fräs grönsakerna, strö på fiskbuljong, basilika, cayennepeppar, svartpeppar, salt och riven vitlök.
Låt det puttra ett par minuter.

Tillsätt vatten, grädde och vin. Kokas på svag värme några minuter.

Tillsätt nu tomatpuré, krossade tomater och slutligen fisken* i lagom stora bitar. Koka upp, låt sjuda. Smaka av - servera!

--

Allt utom fisken (torsken) hade jag i soppan igår. Smakerna fick växa till sig över natten - och det gjorde dom med besked! :)

Förmodligen skulle denna soppa bli precis lika god med kyckling och lite currypasta... ;)

--

Bilden visar soppan ännu utan fisken.
Titel: SV: Fler varianter på fisksoppa?
Skrivet av: PerG skrivet 2009-03-19 23:17
Den lät god Kari!.. Har en rejäl bit rotselleri som jag behöver göra något med så det passar ju perfekt.

1/4 låter dock lite luddigt, men jag antar att det menas sisådär 150-200g nånstans? En rotselleri brukar väl väga strax över halvkilot?
Titel: SV: Fler varianter på fisksoppa?
Skrivet av: Kari skrivet 2009-03-19 23:36
Helt riktigt PerG! En bit, lite lagom?! ;)
Titel: SV: Fler varianter på fisksoppa?
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-03-22 14:37
Till vardags gör jag en snabb på vit filé, gröna ärtor, potatis, purjo, vitt vin och grädde.
Titel: SV: Fler varianter på fisksoppa?
Skrivet av: Morsan skrivet 2009-03-31 12:32
Hej på er!
Anna, heter jag, men det namnet var upptaget.
Mitt tips på fisksoppa, om man vill ha den mer matig är att man låter några dl grötris koka med. Jag börjar med att fräsa lök, vitlök och de kryddor jag vill ha med i smör/olivolja. Sedan har jag i riset och vänder runt det. Därefter pytsar jag i grädde och vitt vin och ev en fiskbuljongtärning. (Man kan även ta vatten eller mjölk) Jag låter det hela koka upp och sänker sedan till lägsta värmen. Sedan har jag i de grönsaker jag vill ha med och sist fisken som ju bara brukar ta några minuter för att gå klart. Exempel på kryddor jag har i: persilja, dill, saffran, dragon, chili.
Exempel på grönsaker. grön paprika, broccolibuketter, sockerärter, fänkål.

Jag har lärt mig den här fisksoppan av en kompis och tycker den är suverän. Riset gör soppan både matig och krämig. Så det går åt rätt mycket vätska.
Titel: SV: Fler varianter på fisksoppa?
Skrivet av: Kari skrivet 2009-03-31 12:50
Hej Morsan och välkommen till Matforum! ;D

Ris i soppan är något jag aldrig tänkt på ens, men varför inte?
Nyfiken fråga: Varför just grötris?

De bli till å testa här snart!! Tack för tipset!! ;D
Titel: SV: Fler varianter på fisksoppa?
Skrivet av: Morsan skrivet 2009-03-31 12:56
Citat från: Kari skrivet 2009-03-31 12:50
Hej Morsan och välkommen till Matforum! ;D

Ris i soppan är något jag aldrig tänkt på ens, men varför inte?
Nyfiken fråga: Varför just grötris?

De bli till å testa här snart!! Tack för tipset!! ;D


Hej Kari och tack för välkomnandet!
Grötris innehåller mer stärkelse (tänk risotto) och "binder" soppan bättre. Man kan säkert ha i vanligt ris också, men då reds inte soppan på samma sätt.
Titel: SV: Fler varianter på fisksoppa?
Skrivet av: Anna skrivet 2009-03-31 13:33
Citat från: Morsan skrivet 2009-03-31 12:32
Hej på er!
Anna, heter jag, men det namnet var upptaget.



ja det var jag som registrerade det namnet..OT jag vet men men..  ;)


Kari: jag bara MÅSTE prova ditt recept! låter ur gott som helst! Och ser trevligt ut på bilden också!  :)
Titel: SV: Fler varianter på fisksoppa?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-04-01 08:40
Jag brukar ibland göra en kyckling-äpple-currysoppa med ris i. Men det är vanligt långkornigt som inte reder o krämar till; det ligger mer som grus på bottnen av tallriken ;D Jag kanske skulle prova grötris.
Titel: SV: Fler varianter på fisksoppa?
Skrivet av: Morsan skrivet 2009-04-01 13:53
Citat från: agnetasch skrivet 2009-04-01 08:40
Jag brukar ibland göra en kyckling-äpple-currysoppa med ris i. Men det är vanligt långkornigt som inte reder o krämar till; det ligger mer som grus på bottnen av tallriken ;D Jag kanske skulle prova grötris.


Mmmm, du fick det att låta så gott.;)
Ja, jag tror grötris eller avorioris kunde vara en tanke vad gäller din soppa.
Titel: SV: Fler varianter på fisksoppa?
Skrivet av: PerG skrivet 2009-04-06 17:10
Kari: ska det vara saffran eller nåt i soppan? Den ser ganska gulaktig ut?
Titel: SV: Fler varianter på fisksoppa?
Skrivet av: Kari skrivet 2009-04-06 22:32
PerG: Inge saffran... Men det var ett bra förslag, det är ju så gott i fisksoppa! :)
Titel: SV: Fler varianter på fisksoppa?
Skrivet av: PerG skrivet 2009-04-06 23:59
Jag gjorde soppan idag (utan saffran) och det var därför jag frågade lite i halvpanik... ;)... Dock med lite modifikationer. Ingen blekselleri och jag körde bara med röd paprika (det var en enorm paprika så jag hade inte fått plats med mer .. ;)..

Sen testade jag med en liten aioli-klick på från helgens skaldjursfrossa och det passade utmärkt!

Det blev en rejäl sats så när jag och frugan hade ätit klart så blev det tillräckligt till 4 matlådor! Mums!.. ;)

Citat från: Kari skrivet 2009-04-06 22:32
PerG: Inge saffran... Men det var ett bra förslag, det är ju så gott i fisksoppa! :)
Titel: SV: Fler varianter på fisksoppa?
Skrivet av: Kari skrivet 2009-04-07 09:46
Vad blev det för färg Per? *nyfiken*
Titel: SV: Fler varianter på fisksoppa?
Skrivet av: PerG skrivet 2009-04-07 10:09
Hmm... har ingen färgskala att referera till men den blev lite röd-orange-gul med en svag ton åt rosa... ;)... Svårt att förklara.. ;)
Titel: SV: Fler varianter på fisksoppa?
Skrivet av: Rookie-T skrivet 2009-04-13 23:54
Fisksoppa är ju så sjukt gött och funkar ju både till vardag och lite finare! Jag gillar fisksoppa kryddad med färsk dragon! Det ger rätt karaktär enligt mig. Aioli och bröd är ju helt klart ett måste.

Keep it simple brukar ju funka rätt bra med soppor enligt mig.
Fiskfond
Lax
scampi
potatis
dragon
ev en skvätt vin om det finns hemma

Det är iaf det jag skulle föredra :)
Titel: SV: Fler varianter på fisksoppa?
Skrivet av: annamaria skrivet 2010-02-28 18:37
Jag har hört talas om en Fisksoppa som heter "öländsk fisksoppa". Jag har googlat på detta men hittar inget recept - det är ingen av er som har hört talas om detta eller lagat den?
Titel: SV: Fler varianter på fisksoppa?
Skrivet av: Mickan skrivet 2010-03-07 21:14
Jag har gjort en östeuropeisk variant med ajvar relish i såsbasen och sedan serverat med smetana. Det blev riktigt gott. Hade lax och sej samt morot, potatis och paprika.