Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Magdalena
 - 2013-10-12 12:07
Förvånas över alla recept som använder varmt degspad vid kalljäsning. Så här brukar jag göra, väl beprövat varje dag på jobbet:
Kör på kalla degspad vare sig du vill göra matbröd eller vetebröd, knåda degen länge, på mycket låg fart i maskinen om du använder sådan, så du får ordentligt smidig deg, viktigt här är att inte överdosera med mjölet, jag använder alltid mindre mängd mjöl än angivet (ca 750 gram vete på 5 dl vätska) det går alltid att ha i lite till i slutskedet av knådningen om degen är lös. 15 minuter i maskin på mycket låg fart fungerar för mig. Knådningen höjer temperaturen på degen något vilket sätter igång jäsningen.
Direkt efter knådning bakar jag ut, rullar brödbullar, formar limpor eller knyter kanelsnurror. Direkt in på bricka eller plåt i kylen med plastfilm över för att behålla fukten.
När jag sedan ska grädda, tar jag fram degämnena och låter dem stå i rumstemperatur, gärna på spisen , medan ugnen värms upp men helst inte mindre än 30 minuter.
Ett par tre dagar kan degämnen lika i kylen, för jäsprocessen går ytterst långsamt i kylen, men visst efter tre dagar tenderar bröden att vara överjästa och kollapsa vid gräddning.
Men det är bara som jag gör det  ;)
Skrivet av ducken
 - 2008-02-10 22:22
I boken "Vår kokbok" har jag sett ett recept för att baka "Bake-off"-bröd. Har dock inte testat själv...
Skrivet av justrom
 - 2007-12-02 19:46
Hmm, jag tycker nattabröd verkar lite skum. Det är ju som en vanlig limpa bara att den får stå i ugnen? Är det att den forsätter att grädda efter man stängt av ugnen som gör skillnaden att den känns som nybakad? Jag brukar ofta baka sent på kvällen så limporna hinner aldrig kallna så de får stå under bakduk hela natten. Nästan nybakat blir det.

Iaf så testade jag ICAs Färska morgonbröd i morse.
http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=591681

Det var väl helt okej, men inte riktigt värt besväret tycker jag. Här kör man bara med kallt vatten till jästen.
Skrivet av Kari
 - 2007-11-24 00:01
Jo, i ugnen just nu gräddas annamarias nattabröd. Ser fram emot frukost. Rapport kommer. Bild å!

---

Så var det äntligen frukost! Brödet ut ur ugnen, på med smör, ägg och anjovis!

Brödet som sådant är mot det nyttigare hållet och handen på hjärtat vem har ätit ett riktigt gott nyttigt bröd? Jo, det har hänt men inte är det ofta. Lite sötma hade tagit detta bröd till högre höjder.

Lätt att baka och en form på lite dryga 2L var utmrärkt.

Ett stort plus, (Andreas  ;)) är att man inte behöver en bakmaskin. Då Hjärtat var i högform runt midnatt och börja baka..  ;D

Men man borde ju kunna göra så här med andra bröd å?

ttt (hehe)
Skrivet av agnetasch
 - 2007-11-19 12:09
Oj, pistagenötter som är så gott! Den varianten måste jag prova nästa gång.Annars har jag varierat med bl.a. smält smör, råsocker, honung o dinkelmjöl (blev väldigt bra)
Skrivet av Kari
 - 2007-11-18 20:51
Trevligt litet bröd Agnetas bröd blev, har dock inte provat ur frysen ännu med direkt ur ugnen är dom jätte okej! Små, lite söta och många kommer att gå åt vid frukost! Vi gjorde variant med hälften pistagenötter hälften solros då solros inte räckte löngre än så.

Nästa helg ska vi göra det slutgilltiga testet med att köra dessa "bake off". Rapport kommer!

So far: BUA! Allt enligt Hjärtat!

---

Update: Kanongoda att grädda klart direkt ur frysen! BUA + TUA!

---

Nattabrödet Annamaria tipsar om blir nästa test. Om man ids baka innan man ska gå till sängs...  ;)
Skrivet av agnetasch
 - 2007-11-17 17:01
Den varianten har jag aldrig sett.SÅ spännande!
Skrivet av annamaria
 - 2007-11-17 16:56
Inte bakeoff kanske men nybakat på morgonen är det ändå!  ;)

Nattabröd var det här:

Nattabröd 1 bröd

25 g jäst
5 dl vatten (37 grader)
1½ tsk salt
3 msk farinsocker
3 dl havregryn
4 dl grovt rågmjöl
4 dl vetemjöl + 2-3 dl till utbakningen

Smula jästen i en bunke, rör ut den med en skvätt av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, salt, farinsocker och havregryn. Rör om och låt grynen svålla några minuter. Arbeta i de andra mjölsorterna. Jäs övertäckt 1 timme. Pensla en avlång form (2l) med olja.Häll upp degen på bordet och knåda i 2-3 dl mjöl till, så att degen blir fast. Forma en limpa och lägg den i formen. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in brödet längst ner i ugnen. Stäng av ugnen efter 30 minuter. Låt brödet stå kvar i ugnen. ta ut brödet efter 8 timmar (över natten).

Ta ut ditt goda bröd och njut av en härlig frukost!!
Skrivet av agnetasch
 - 2007-11-16 10:03
GRATTIS............GRATTIS............GRATTIS...........GRATTIS
Skrivet av Kari
 - 2007-11-15 23:15
Hasse: Det är Agnetas hemliga märkning... (Bakat Utan Anmärkning) men berätta inte för någon om denna hemlis!  ;)


;D  ;D  ;D Grattis till Hjärtat och mig, detta blev inlägg 500 i Matforum!  ;D  ;D  ;D

Undra vad man får i present? Hjärtat tjatar om en ljusblå silikonkavel sen hon såg den i tävlingen. Hon cyklar blått, kör blått och röstar ??  ;)
Skrivet av Hasse
 - 2007-11-15 17:59
Ursäkta en okunnig, men vad menas med BUA?
Skrivet av agnetasch
 - 2007-11-15 17:57
Jag har BUA:t dessa bullar utan frysning flera gånger o varierat dem på olika sätt,de blir alltid bra.
Angående tidningshögar; nej jag vadar inte i vare sig tidningar eller urklipp.Jag har förvånansvärt lite böcker o tidningar,men de jag har kan jag nästan utantill.Lustigt nog dyker samma frågor upp om o om igen,decennium efter decennium..... ;D
Skrivet av Kari
 - 2007-11-15 12:38
Andreas: Nog borde jag baka åt Hjärtat någon gång...  :-[

Bakmaskin har varit på "tapeten" till och från. Men den tar ju också energi i baket och skall diskas osv..? Så ser man rätt myket bakmaskiner på loppis och så, undra varför?

Nu ska jag söka  ;) på Matforum om bakmaskiner innan jag gör ett inlägg.. *hihi*
Skrivet av Andreas
 - 2007-11-15 12:29
Jo jag tycker alla bröd borde gå att frysa efter andra jäsningen för bake-off.

Fast läser man här på s. 20 http://www.eldrimner.com/core/files/2906.NB%20nr%202%2007.pdf så låter det annorlunda "Bröd med mycket fett och socker som är bakade med mycket fördeg, exempelvis kanelbullar, går att frysa in som degämnen ... I exempelvis baguetter som är utan socker och fett förstörs glutenet i degämnena av iskristallerna. (???) Jäs dem istället över natt så är de klara inom en timme nästa morgon. En annan variant är att delgrädda baguetterna (20 min) så att de blir bruna innan de fryses och sedan grädda klart dem efter upptining."

Jäsa över natt som de skriver om är inget dumt tips.

Eller borde du kanske skaffa dig en bakmaskin Elka? Värma hela ugnen bara för ett par frallor på morgonen låter inte vidare miljöriktigt.

Å förresten borde du ta och baka åt Hjärtat nån gång så hon blir glad. ;)
Skrivet av Kari
 - 2007-11-15 12:24
Tack Agneta! Ingen BUA på denna? (ännu?)  ;)

Prov till helgen! Får muta Hjärtat att baka..  ;D

ps. hur har Du koll på sånt här? Ligger tidningarna i prydliga högar eller klipp i skokartonger.. Hur gör Du?

Annonser

Powered by EzPortal