Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - smakabra

1
Tack för tack! :)

Det där med Gulddrakar kanske är lite för Stockholmsinternt - DN:s På Stan-bilaga delar varje år ut priset Gulddraken till restauranger, barer m m i olika kategorier. Shanti har vunnit en gång och varit nominerade ytterligare en, något som de skyltar stort med i entrén och säkert bidrar till deras popularitet...
2
Vi fortsätter överskölja er med restaurangrecensioner...  :)


Shanti (Katarina Bangata 58) är hajpat, trångt, osigt och intensivt. När vi anländer är bara halva vårt bokade bord ledigt, och sällskapet som sitter vid andra halvan blir artigt bortstressade av den andfådda personalen. På bordet står en skylt som meddelar att vi bara får sitta två timmar, eftersom det är fredagskväll.

Det här är en av Stockholms mest omskrivna indier, och man har råd att lägga priserna några tior högre än det vanliga tikka masala-haket på hörnet, även om det inte fördenskull är direkt dyrt. Vi beställer Palak paneer - hemgjord ost med bladspenat, vitlök, färsk koriander och ingefära i tomat- och currysås (129 kr) och Shanti special sizler (159 kr) - kyckling grillad med saffran och sesamfrön och serverad som sig bör på fräsande het järnplatta.

Palak paneeren är inte på något sätt speciell: habil, rent av halvtrist. Det känns faktiskt som att myntasåsen till salladen är den största behållningen. Sizlern ser vid första anblicken ut som skrämmande mycket mat, men det visar sig vara till tre fjärdedelar grönsaker - nyttigt om än inte så prisvärt. Men, synd att klaga när kycklingen är perfekt: precis genomstekt med ett vackert vinrödskimrande saffranslager på utsidan, aromatisk, saftig.

Våra nanbröd är som nanbröd bör, men inget att skriva hem om (och lite dyrare än vi är vana vid), och de tre rörorna som kommer i en thalitallrik till riset är mest skolköksvattniga.

Är Shanti verkligen förtjänta av sin Gulddrake-glänsande status? Vi är inte säkra på det, och passar på att dra en lans för vår favorit bland svenskindier Gandhi, som faktiskt ligger på andra sidan gatan (Katarina Bangata 47). Sällan fullt, lååång felstavad meny med bilder på den store mahatman i bakgrunden, trevlig personal och gudomlig mat till priser lite vänligare än Shantis. Eller, om du söker lite elegans i en annan ände av stan, prova Cumin Club (Luntmakargatan 90).

Betyg: 3/5


Testat av Karolina och Fredrik, smakabra.blogg.se
3
Jag vet inte riktigt var man ska dra gränsen för vad som är "svensk" husmanskost - hur länge ska en rätt ha ingått i det svenska standardköket för att godkännas? All mat har ju kommit utifrån någon gång...

Men, men, hårklyverier. Jag skriver för att i sammanhanget rekommendera restaurangen Vendetta på Södermannagatan 43. Det är egentligen en italiensk krog, fast med många "ursvenska" rätter på menyn. Deras stora fördel är att de har lunchpriser hela dagen - man kan alltså äta för 70-80 kr fram till kl 21!

Några exempel från lunchmenyn i fredags:

* Kalvstek med gräddsås, svart vinbärsgelé, färsk inlagd gurka, kokt potatis
* Raggmunk med knaperstekt fläsk, lingon
* Havets wallenbergare med hemlagad mos, rårörd lingonsylt, skirat smör
* Stekt rödtungsfilé med remouladsås och kokt potatis.

Allt kostar 70 kr före kl 17 och 80 kr därefter.

Maten är finfin med tanke på priset; dessutom är portionerna enorma. Ett glas vin eller en öl går också att inmundiga till.

Titta på hemsidan http://www.restaurangvendetta.se


/Fredrik, smakabra.blogg.se
4
Anne: Ja, smaken är som det man sitter på, som bekant...  :)

Har du tips på andra (bättre) thaiställen i stan så är vi tacksamma!

Hälsningar Fredrik, smakabra.blogg.se
5
Ramen Ki-Mama är mycket bra! Missa heller inte dess systerkrog på Observatoriegatan 13 som helt enkelt heter Ki-Mama och har stans näst eller möjligen tredje bästa sushi.

Hälsningar Fredrik, smakabra.blogg.se
6
Vasagatan 9 (i tunnelbanan), Stockholm (länk)

Gömt i underjorden i en avsides tunnelbanenedgång ser Tjabba Thai inte mycket ut för världen. Det käcka namnet och den hastigt handskrivna menyn kanske också verkar avskräckande. Men låt er inte luras - här har vi en av stans riktiga pärlor för den som (i likhet med oss) inte kan få nog av thaimat. Att stället dessutom både frekventeras och rekommenderas flitigt av alldeles äkta thailändare säger också ett och annat.

På dagens lunchmeny fanns tre rätter à 75 kr - tom ka gai (kycklingfilé i kokosmjölk med champinjoner, citrongräs, galanga och tomater), nua pad king (biff med vitlök, ingefära och ostronsås) och den vegetariska varianten kao pad pak (stekt ris med grönsaker, ägg, soja och vitlök). Vi valde kycklingen och biffen, slog upp varsitt glas kemirosa isglassmakande måltidsdryck och tog plats i kvalmet och kryddofterna.

Och gott var det! Framför allt biffen satte ett nöjt leende på våra läppar - rena, kraftiga smaker som väckte fantasier om att börja hacka vår egen chili och odla citrongräs. Kycklingen var gräddig och djup, men saknade tyvärr helt sting - någonstans långt långt borta anades ekot av citrongräset och ingefäran som aldrig fick komma fram i full blom.

En eftermiddagsmeny med priser några tior över lunchnivån och en uppenbarligen småhemlig "specialmeny" finns också att botanisera i. En nackdel är att öppettiderna är så begränsade: 11-19 måndag till fredag, men som tur är kan man beställa catering också...

Betyg: 4/5

Testat av http://smakabra.blogg.se

7
Sveavägen 55, Stockholm

Mitt på Sveavägen, bredvid Lidl, skådar vi en enorm foodcourt, nästan tom på folk. Hur kan den gå runt, undrar vi och beställer mangal shish (entrecôtespett med bulgursallad, 79 kr) och lammspett (med ris och tre röror, 99 kr).

Fredrik är helt oförberedd på den smakchock han ska möta. Det möra spettet slungar honom på bästa Proust-vis tillbaka till de grekiska grillgubbarna vid valborgsmässoelden i hans barndoms multikulturella förort. "Kan man få godare mat för 79 kronor?" flämtar han rusigt och kastar sig över den myntaspetsade bulgursalladen.

Karolina är dock mer svårflirtad, hennes lamm är lite segt och hon vill helst norpa från Fredriks tallrik. Assietten med tre rejäla klickar kryddiga röror som ackompanjerar hennes mat försvinner hursomhelst snabbt tillsammans med det vedugnsbakade pizzabrödet.

Hit kommer vi tillbaka - det är ett fint alternativ om man inte vill trängas i Kungshallen eller åka ända ut till Kista. Nästa gång ska vi prova medelhavsbuffén, som serveras vardagar 10-14 för det facila priset 89 kr.

Betyg: 4/5

Testat av http://smakabra.blogg.se

8
Hej!
Vi vill tipsa om vår ganska nya blogg Smaka bra, som finns på http://smakabra.blogg.se
Hälsningar,
Fredrik & Karolina

Annonser

Powered by EzPortal