Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Äppelförsäljare
 - 2012-02-19 14:20
Jag vet inte hur mycket chili-pulver jag hadde i, kanske 0,01 krm eller något i den stilen. Mitt chilipulver är väldigt starkt. Det faller inte alla i smaken men jag tyckte det blev lyckat. Så min variant:

Blanda ihop:
4 msk mjöl
2-3 msk socker
1 msk vaniljsocker
2-3 msk kakao
2 krm bakpulver
Eventuellt väldigt lite chilipulver

Rör ner ett litet ägg (eller ett stort ägg till två satser)

Häll sedan i:
3-4 msk mjölk (1 msk mer än kakao)
40 g smält smör

Blanda ordentligt och kör i mikrovågsugnen på 1000 W i 2 min eller på 800 W i 2½ min. Stjälp upp kakan på ett fat och servera.

Jag orkade inte vispa grädde till min kaka, annars är nog frusen grädde gott till som du sade.
Skrivet av agnetasch
 - 2012-02-19 12:24
Det blev väldigt mycket ökande o minskande här ;D Kan du inte ge oss ett regelrätt recept på din kaka? Fr.a hur mycket "en väldigt liten mängd chili-pulver" är.
Skrivet av Äppelförsäljare
 - 2012-02-18 17:41
Citat från: agnetasch skrivet 2009-02-14 12:43
Igår var vi o grattade svågern som fyllde år. Vi fick smörgåstårta, MEN INGEN FÖDELSEDAGSTÅRTA!
Hjälp vad gör man? Jo, man bakar en 5-minuterskaka när man kommer hem så klart
Det här blev perfekt för mig:

Vispa lite grädde o ställ i frysen så länge.

Smält 40 g (eller 3 msk) extrasaltat Bregott i mikron

Blanda ihop:
4 msk mjöl
4 msk socker
2 msk kakao
1 krm bakpulver
2 krm vaniljsocker
Häll sedan i:
3 msk mjölk
Smält Bregott

Kör 2 minuter på högsta effekt (1000W)
Stjälp upp kakan omedelbart o ät den ljummen med den halvfrusna grädden.
Kakan blir inte gummiartad eftersom det inte är något ägg i, men den är lite krämig i botten (som blir toppen)
Muuuuummmmmmsssss :D


Jag utgick ifrån det här receptet, bra idé med valinjsocker där. Mängden vaniljsocker kan faktiskt med fördel ökas till 1 msk utan att det märks att kakan smakar vanilj, man får ju minska mängden vanligt socker med lika mycket istället.

Man kan också ha ett litet ägg i, eller ett stort ägg till två satser, utan att det blir för gummiaktigt, så håller kakan ihop lite bättre, men jag hade av mistag i en extra msk mjölk, det kanske gör den mindre gummiaktig. Ökade också mängden bakpulver till 2 krm (eller knappt ½ tsk) utan att det smakade för mycket bakpulver, fast jag vet inte om det finns någon riktlinje egentligen för hur mycket bakpulver man ska ha i?

Jag som gillar saker som smakar mycket ökade mängden kakao något (till 2½ msk), men man får se till att öka mängden mjölk med samma volym, eftersom det krävs ungefär samma volym mjölk som kakao i en kakao-mjölk-blandning för att kakaon ska kunna lösas ordentligt. Sedan hade jag även i en väldigt liten mängd chili-pulver för att ge kakan lite extra karaktär.
Skrivet av Kvasthilda
 - 2009-02-20 15:36
Nä och inte tar det 5 minuter att äta heller.  ;D

Man kan ju vispa grädde eller koka kaffe medan den stora kakan gräddas? För övrigt är jag ännu mätt av 5 minuters-kakan. Det var kanske en vits med att ha ett helt ägg i?
Skrivet av Tomas J
 - 2009-02-20 14:04
Citat från: Kvasthilda skrivet 2009-02-20 13:47

Det som talar emot kakan är att man ska dra fram alla dessa ingredienser och sen bara få en kaka som räcker bara en, högst två fika-svängar. När man kan göra en långpanna på samma besvär!


Men tänk hur illa du hade mått då när du satt i dig sista tuggan :o Och inte går det på 5 minuter heller ;)
Skrivet av Kvasthilda
 - 2009-02-20 13:47
Ja jag var ju till sist tvungen att testa...

Jag följde originalreceptet förutom att jag tog siktad dinkel istället för vetemjöl och smör istället för olja. Vad jag tycker?

Lite tuggig konsistens, påminner mig om nåt men jag kan inte komma på vad. Men inte alls äcklig. Dock påminner den inte alls om kladdkaka som är min favorit, snarare om vanliga "sockerkaksmuffins" med kakao i och det är jag inte så förtjust i trots chokladinnehållet. Vilket inte hindrade mig från att just sätta i mig sista biten. Burp....

Det som talar emot kakan är att man ska dra fram alla dessa ingredienser och sen bara få en kaka som räcker bara en, högst två fika-svängar. När man kan göra en långpanna på samma besvär!  :o
Skrivet av agnetasch
 - 2009-02-19 11:20
Ja dom kladdkakorna tog ju inte lång tid att laga. Nackdelen med båda är att man MÅSTE DELA MED SIG >:(
Är man rask kan man hinna svinga i sig hela mugg-kakan själv innan nån hunnit reagera ;D
Skrivet av Andreas
 - 2009-02-18 21:04
Apropå farliga kakor i mikro så såg jag idag i ett reklamblad att Maria Öhrns bok Kladdkakor innehåller ett recept på mikrokladdkaka. Googlade lite för att se om receptet fanns tillgängligt någonstans på nätet, hittade inte just det men däremot två andra:

Mikrokladdkaka enligt Sara Anna Marie
¤ 175g smör
¤ 3 ägg
¤ 3 dl socker
¤ 2 dl vetemjöl
¤ 4 msk kakao
¤ 1 msk vaniljsocker

"Grädda kakan på full effekt i 6 - 8 minuter. Kontrollera då och då att den fortfarande är kladdig inuti." http://tingeling0.blogspot.com/2008/03/mikrokladdkaka.html

Mikrokladdkaka enligt passagen-buppie
¤ 100 g margarin
¤ 2 st ägg
¤ 3 dl socker
¤ 2 dl vetemjöl
¤ 3 msk kakao
¤ 1 msk vaniljsocker

"700 watt i 6-8 minuter. Vrid formen under tillagning (om snurrbricka finns behövs ingen vridning av formen)." http://hem.passagen.se/buppie/recept/efterratt/kladdmikro.htm
Skrivet av Mickan
 - 2009-02-16 08:29
Din bekant verkar vara en släkting till mig. Älskar (elak, ja) att retas med alla som bantar. Nej, men ärligt talat är det ett trist samtalsämne i fikarummet. Speciellt om man kallar det fikarum.
Skrivet av agnetasch
 - 2009-02-15 17:00
En bekant till oss har planer på att röra ihop ingredienserna hemma o ta med o grädda i mikron i fikarummet på jobbet. För att retas med damerna där som ständigt bantar. Personligen hade jag slagit ihjäl honom. Med den stora muggen ;D
Skrivet av Mickan
 - 2009-02-15 14:44
Ok, nu är ägget borta. Kul att receptet verkar utvecklas till något. Kanske ska jag också våga prova...
Skrivet av agnetasch
 - 2009-02-14 12:43
Igår var vi o grattade svågern som fyllde år. Vi fick smörgåstårta, MEN INGEN FÖDELSEDAGSTÅRTA!
Hjälp vad gör man? Jo, man bakar en 5-minuterskaka när man kommer hem så klart
Det här blev perfekt för mig:

Vispa lite grädde o ställ i frysen så länge.

Smält 40 g (eller 3 msk) extrasaltat Bregott i mikron

Blanda ihop:
4 msk mjöl
4 msk socker
2 msk kakao
1 krm bakpulver
2 krm vaniljsocker
Häll sedan i:
3 msk mjölk
Smält Bregott

Kör 2 minuter på högsta effekt (1000W)
Stjälp upp kakan omedelbart o ät den ljummen med den halvfrusna grädden.
Kakan blir inte gummiartad eftersom det inte är något ägg i, men den är lite krämig i botten (som blir toppen)
Muuuuummmmmmsssss :D

Skrivet av Mickan
 - 2009-02-10 19:31
Citat från: Ingo skrivet 2009-02-10 12:23
Special Vetemjöl var mjölet jag använde mig av efter att ha läst era komentarer. Ett mjöl som jäser lättare. Detta för att jag tycker att bakpulver kan ge en stark och lite stickande smak.


Vill bara klargöra att vete special inte jäser bättre i sig själv utan vid lång bearbetning och jäsning bildar mer glutentrådar som ger ett högre och bättre bröd. Till bakning utan jäst fyller det ingen funktion.
Skrivet av Ingo
 - 2009-02-10 12:23
Nu har jag också testat!

Jag använde mig av smör istället för olja. Anledningen var att smör har mer smakämnen och helt enkelt smakar bättre (smaken är som baken). Sedan blir kakan mindre fet också. Special Vetemjöl var mjölet jag använde mig av efter att ha läst era komentarer. Ett mjöl som jäser lättare. Detta för att jag tycker att bakpulver kan ge en stark och lite stickande smak. Ett ekologiskt ägg fick sällskapa och jag tyckte inte att det för den sakens skull smakade det minsta äggigt.

Yummi! Verkligen en farlig kaka. Konsistensen är speciell, som McD's muffins men jag gillar det. Jag stoppade ner rutor av mörk choklad i men nästa gång kanske det blir dumle, hallon eller jordnötssmör.

Kolla in min mugg här: http://ingridigrytan.blogspot.com/2009/02/choklad-mugg-pa-5-minuter.html

/ Ingrid
Skrivet av agnetasch
 - 2009-02-10 10:05
Citat från: Andreas skrivet 2009-02-09 21:02
Vad blir skillnaden med smör istället för olja?
Rys, olja i en kaka? Inte med min oljefobi :o

Citat från: Andreas skrivet 2009-02-09 21:02
Blir den alltså liksom smulig ifall man utelämnar ägget?
Det är ju frågan om det är så eller om det var min sena uppstjälpning som var boven i dramat ???

Annonser

Powered by EzPortal