Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Peter Nilsson
 - 2017-07-31 17:45
Jag kan varmt rekommendera att plocka häggmispelbär. Jag kokar sylt på dem och det är verkligen gott.
Skrivet av agnetasch
 - 2016-07-25 07:41
Saskatoonbär är bärhäggmispelns bär inte häggens.

Är det därför `Nettan´gör så god saft; hon använder häggmispel o inte hägg (för den saften blir inte god)
Skrivet av eva arnerdal
 - 2016-07-24 12:15
Häggbär heter också Saskatoonbär (buskens namn blir då Saskatoon också förstås  ;)) ett amerikanskt namn då bären finns i stora mängder runt staden Saskatoon.
Skrivet av agnetasch
 - 2016-07-24 08:21
Citat från: Nettan skrivet 2016-07-23 16:27Finns det någon som vet vad busken/trädet heter?
Söker man på hägg får man bara upp andra...
När jag söker på hägg får jag upp trädet/busken hägg. Vad får du upp för något mer?
Skrivet av Nettan
 - 2016-07-23 16:27
Häggbär är en av de godaste bären att göra saft av, men väldigt odrygt. Blandar man för mycket vatten i vattenglaset sen, smakar häggbär ingenting!
Vi plockade 29 L och fick 7 stora flaskor (de behövs ca 5L/flaska) och man behöver nästan vatten o saft 50/50 när man dricker den, men det är välsmakande droppar! Smakar även svagt av mandel (eller Björnklister, som jag brukar säga). Jag gör saft i saftmaja och slänger sen avkoket i frysen för att lägga i damejeannen/jäshinken när jag fått ihop 25 L. Blir utmärkt portvin el bourseaux el likn. Här tar vi tillvara på allt och även kokrester av andra bär åker i mäskkärlet.
Som saft och vin är häggbär som allra godast!

Finns det någon som vet vad busken/trädet heter?
Söker man på hägg får man bara upp andra...
Skrivet av ena
 - 2009-08-06 12:38
Det är rätt slafsigt att mala dem ja... :)
Skrivet av agnetasch
 - 2009-08-06 11:07
Det vill till att vara helt svartklädd vid häggbärssaftberedning. Jag vet ju hur jag såg ut bara efter plocken, hur slafsigt blir det då inte vid kvarnen ;D
Skrivet av ena
 - 2009-08-06 09:52
just det... fast fryser dem gör vi inte :) mal dem i köttkvarnen... sen som slånbärssaft
Skrivet av agnetasch
 - 2009-08-06 09:41
Genom att se vilka släktingar häggbäret har kan man tydligen lista ut hur dom ska behandlas inför saftkoket:
Lägga dom i frysen. Släktingen slånbär behöver denna behandling. Något beskt förvandlas till något sött på kemisk väg (??)
Mala dom. När man kokar körsbärssaft (också en släkting) brukar man ha i lite krossade kärnor för att få karaktär på saften. Mal man häggbär krossas deras kärnor.
Skrivet av ena
 - 2009-08-05 22:56
häggbärssaft gör man på samma sätt som slånbärssaft :) dvs kokande vatten över bär o så får det stå 3-5 dagar osv... min morbrors fru var från Östersund o där är det tydligen väldigt vanligt att man tar till vara på Häggbären (som även kallas fattigmanskörsbär)
recept är det dåligt med på min front igen... packar för att flytta tillbaks till Västra Götaland...

men likören tror jag vi gjorde genom att lägga bär o socker i brännvin ett par månader... har itne gjort det på ett par år av olika anledningar... nästa år är det väl min tur igen...
Skrivet av agnetasch
 - 2009-08-05 08:36
Citat från: ena skrivet 2009-08-04 22:05
häggbärssaft som är så gott :)
HUR har du då burit dig åt? Här tyckte vi att det smakade absolut noll om man kokade dem som vanlig saft ???
Skrivet av Mickan
 - 2009-08-04 22:08
Citat från: ena skrivet 2009-08-04 22:05
häggbärssaft som är så gott :) och ännu godare blir den om man kör hälften häggbär o hälften lingon...
häggbärslikör är också ljuvligt... *ler*


Likörrecept? Håller ni med om att kärleken till bärlikörer ökar med åldern?
Skrivet av ena
 - 2009-08-04 22:05
häggbärssaft som är så gott :) och ännu godare blir den om man kör hälften häggbär o hälften lingon...
häggbärslikör är också ljuvligt... *ler*
Skrivet av agnetasch
 - 2009-07-31 18:12
Vi har stora häggträd o ett år när det var mycket bär fick jag för mig att jag skulle göra saft av dem. Jag plockade o plockade; det är ett slabbigt göra o jag förstörde en tröja med fläckar som inte gick att få bort (använd svart tröja vid plockning)
Saften blev inget vidare god, den smakade mest sockervatten.
Men jag börjar fundera på om man kanske ska frysa dom innan man lagar till dom, modell slånbär, o smaksätta med lite citron.
Här är det inga fåglar som tar häggbären, dom äter bara på aroniabusken >:(
Skrivet av bryggens
 - 2009-07-31 17:00
Har ni  häggbär?
Kollade på Odla.nu och tydligen kan man göra saft och likör av dessa bär.
Någon som har använt eller vet om hur de är?Andra sätt att använda dom? Fåglarna gillar dom i alla fall!

Annonser

Powered by EzPortal