Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av webguide
 - 2018-04-20 09:07
Citat från: Kent Karlsson skrivet 2018-04-19 14:58
Informationen om att man steker i återanvänd frityrolja har jag fått av en kock som jobbar på kinakrog. Detta efter mycket om och men.
Man smaksätter ibland med sesamolja men man steker inte i den. Den ger vissa rätter en något nötig smak.


Jo då man steker i sesamolja, man måste bara vara försiktig med hur man gör det. Att använda gammal frittyrolja, well, de felsta svenska kinakrogar är knappast kända för sin höga kompetens inom matlagning. Att använda nått som eventuellt är direkt farligt för gästen är väl inte en smart köksteknik. Jag tror inte heller att det är smaken av gammal frittyrolja man är ute efter när man vill hitta "den där speciella kinamatssmaken".
Skrivet av Kent Karlsson
 - 2018-04-19 14:58
Informationen om att man steker i återanvänd frityrolja har jag fått av en kock som jobbar på kinakrog. Detta efter mycket om och men.
Man smaksätter ibland med sesamolja men man steker inte i den. Den ger vissa rätter en något nötig smak.
Skrivet av webguide
 - 2018-04-18 11:35
Citat från: Kent Karlsson skrivet 2018-04-15 15:33
Har forskat angående denna sås i 30 år! När jag frågar på kinakrogarna runt om i landet blir många servitriser förvånansvärt nervösa och ger undvikande svar. Detta är känsligt! på en krog där man fräste köttet i en wok medan man såg på använde kocken en olja (enbart) Detta gav den karaktäristiska smaken. Jag frågade vad detta var för olja. Han svarade att detta fick han inte tala om??? Efter 30 år har jag kommit fram till:
Soja, ostronsås,buljong. Jag har även fått insidertips om att man använder gammal återanvänd frityrolja att steka i.
Detta kan förklara att man inte vill avslöja det tvivelaktiga att använda alltför gammal olja.


Det finns inga "hemligheter" med något sådant, jag är inte helt med på vad det är ni letar efter men det lär finnas mängder (verkligen mängder) med youtubeklipp, receptsiter osv med alla möjliga varianter på wooksåser för alla smaker och varianter.

Vanligt är att man steker i sesamolja, gammal olja lär de inte använda för det ger varken god smak eller doft + att det inte är särskilt hälsosamt att äta.
Skrivet av Kent Karlsson
 - 2018-04-15 15:33
Har forskat angående denna sås i 30 år! När jag frågar på kinakrogarna runt om i landet blir många servitriser förvånansvärt nervösa och ger undvikande svar. Detta är känsligt! på en krog där man fräste köttet i en wok medan man såg på använde kocken en olja (enbart) Detta gav den karaktäristiska smaken. Jag frågade vad detta var för olja. Han svarade att detta fick han inte tala om??? Efter 30 år har jag kommit fram till:
Soja, ostronsås,buljong. Jag har även fått insidertips om att man använder gammal återanvänd frityrolja att steka i.
Detta kan förklara att man inte vill avslöja det tvivelaktiga att använda alltför gammal olja.
Skrivet av irmaberg
 - 2016-11-18 17:37
Du kanske har känsligare smaklökar än jag har!
Skrivet av Paxman
 - 2016-09-20 19:39
Skriver ett inlägg i tråden med förhoppning om att få en notifiering ifall någon hittar receptet på denna fantastiska sås! Även jag är galen i den och skulle så ohyggligt gärna vilja kunna laga den själv. :)
Skrivet av Sussi Andersson
 - 2016-04-16 10:30
Citat från: Tinto skrivet 2009-06-28 11:13
Okej, jag erkänner: det skulle jag kunna leva på om jag hade råd (jag beställer bara det plus cashewnötter om det inte ingår - godaste som finns!)

Nu försöker jag googla igen för att se om jag får något intressant napp, och vad hittar jag om inte ett foruminlägg jag själv skrivit för över 3 år sedan  ;D ::) http://www.backpacking.se/Discussion/ShowPost.asp?PostId=176594&Page=1&SubMenu=1

Så jag undrar om ni här på matforum kan ge mig några insikter.. :o

"Hur i hela friden fixar man den där supergoda oljiga såsen
de stekta blandade grönsakerna ligger i?
(Samma sås som tex kyckling med cashewnötter ligger i också)
Någon särskild olja eller soja?
Snälla någon, ge mig tricket!
Annars måste jag söka jobb på restaurang Waldorf för att spionera, hehu."

Det är alltså inte en sås med någon form av chili eller annan kryddig sak, ibland får man det men då är det ju feeeel maträtt  :-X


Hej Tinto! Jag vet precis vad du menar för sås och jag letar själv desperat efter ett recept till just den. Det förvånar mig att folk inte vet vad du pratar om, men de kanske inte har ätit på kinarestaurang. Såsen är inte gul, den är ljust brun och glansig. Det glansiga kommer av maizena mjöl, så mycket vet jag. Även om det i mitt fall är stekt kyckling i currysås är färgen på deras sås fortfarande samma i ljusbruna färg som i maträtten med stekta grönsaker. Skulle jag snubbla på receptet någonstans så lovar jag att skriva till dig. Annars får vi båda två söka jobb på kinarestaurang och idka spioneri  :P. Hahahaha! Lycka till med ditt letande  ;D.
Skrivet av webguide
 - 2014-09-12 12:26
Citat från: annamaria skrivet 2013-04-14 19:48
I går var det då dags igen...mat på kinarestaurang. Enkel kycklingwokmed cashewnötter som smakar ljuvligt gott. Skyn är simmig och helt ljus. Ingen soja, ingen smak av sesamolja, ingen ingefära. Anvnäder dem fortfarande rent glutamat tror ni? Vart köper dem det då? Jag menar inte att köpa det, bara nyfiken.


Alla asiatiska butiker har glutamat, jag har en stor påse hemma.

Soja innhåller mycket glutamat likaså tomater, den kul grej man kan göra med tomater är att gröpa ur kärnorna och gelen runt dem, lägg i en silduk eller kaffefilter (jag använder en superbag) och låt det rinna av, koka försiktig ner vätskan till sirapsliknande konsistens nu har du en produkt som är fullmatad med glutamater. Gott på grillat t.ex.
Skrivet av Madeleine
 - 2014-09-10 12:51
Kanske detta du menar?

http://youtu.be/O1Hft9GEY3g

// Madde
Skrivet av vilsjin
 - 2013-04-17 11:32
Det har hänt, men oftast använder jag andra umamikällor. Miso, torkade räkor, fisksås och liknande.
Skrivet av annamaria
 - 2013-04-16 13:23
Ok! Använder du det?
Skrivet av vilsjin
 - 2013-04-14 20:07
Ren glutamat kan man köpa i de flesta asiatiska livsmedelsbutiker.
Skrivet av annamaria
 - 2013-04-14 19:48
I går var det då dags igen...mat på kinarestaurang. Enkel kycklingwokmed cashewnötter som smakar ljuvligt gott. Skyn är simmig och helt ljus. Ingen soja, ingen smak av sesamolja, ingen ingefära. Anvnäder dem fortfarande rent glutamat tror ni? Vart köper dem det då? Jag menar inte att köpa det, bara nyfiken.
Skrivet av annamaria
 - 2012-01-10 19:47
Sitter nu med hela kylskået fullt med goda grönsaker som jag skulle vilja få ner i en sån här härligt mesig wok. Med eller utan kyckling.

Tråden är rätt gammal så det kanske har kommit fler medlemmar som kan ge tips på vad grönsakswok på Kinarestaurang innehåller.  :)

Eller så får jag bara inse att Glutamaten är det jag saknar....
Skrivet av vilsjin
 - 2011-08-02 20:44
Citat från: dePaul skrivet 2009-07-20 21:25
Natriumglutamat liknar salt. Det är ett kristallint ämne som också finns i naturen, bl a i tomater och visst sjögräs (Nori). Det ger maten en mycket speciell smak som gör smaken fylligare. Dock bör man inte överdosera eftersom maten tenderar att få en kemisk bismak.

Det pågår dessutom en diskussion huruvida detta ämne kan vara farligt för hälsan (cancer, höga blodfetter, hjärt-kärl och allergier). I ärlighetens namn har man dock inte kunnat påvisa dessa samband genom vetenskapliga experiment.

~Paul~

Här diskuteras ämnet ingående.

Annonser

Powered by EzPortal