Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Andreas
 - 2014-06-04 10:17
Så alltså "Skärbrädeolja Wood of Sweden ... Består av praffinolja, bivax och linfröolja"

250 ml för 179:- = 716 kronor / per liter = kriminellt dyr produkt!

Som jämförelse:
¤ Paraffinolja 500 ml för 39:90 = 79,80/liter http://www.biltema.se/sv/Bygg/Farg-och-Fog/Olja/Paraffinolja-100--361414/
¤ Bivax 1 kg 278:- http://www.skolgrossisten.com/bivaxochleror.html
¤ Linfröolja 0,5 l 34,95 = 69,90/liter http://www.mathem.se/varor/linfroolja/linfroolja-0-5l-zeta

Skrivet av handola
 - 2014-04-28 10:36
Jag köra rapsolja om jag inte har något annat. Men linolja är väl ganska bra om har det hemma.
Skrivet av Harry Bergman
 - 2013-08-28 20:19
Citat från: Andreas skrivet 2007-05-01 13:35
Vad använder ni när ni oljar in era träskärbrädor? En del råder till att använda matolja men har också hört dom som menar att den kan härskna..?


Har en skärbräda modell större ,använder endast rapsolja,det fungerar bra.
Skrivet av Johan_
 - 2013-02-19 15:44
Jag kör med ikeas variant
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/00046786/
Billig, enkel att använda och har funkat bra på mina brädor.
Skrivet av vilsjin
 - 2013-02-16 16:01
Jo det är fixat vid det här laget :) 100g bivax till 1 liter mineralolja blev rätt lagom. Tack för erbjudandet, PM skickas.
Skrivet av Rob
 - 2013-02-14 21:40
Citat från: vilsjin skrivet 2011-09-26 11:35
Jag vet inte riktigt, det är en rätt fast pasta. Härifrån.
När den burken är slut skall jag göra en egen blandning eftersom de numera säljer bivax i färgbutiken intill.
Jag tror att det blir 50/50.


Jag gör min gojja själv och med 50/50 så kommer du få en väldigt hård pasta. Jag brukar sikta på lite fastare än vaselin och det är kanske 80-90% parraffin. Har inte viktfördelningen i huvudet.
Skicka mig ett pm med din mailadress så kan du få min "receptsamling" som jag klippte samman då det begav sig (ett word dokument).



EDIT; oooppps, såg just att Vilsjin nog fixat detta vide det här laget, men erbjudandet om receptet gäller alla...
Skrivet av cocuyo
 - 2013-02-09 14:57
Jag brukar använda rå linolja till allt trä. Den härdar med tiden, och jag tycker att det luktar gott, men smaken är ju olika. Jag föredrar den framför paraffinolja, som aldrig härdar, men som också skyddar träet mot att spricka. Första gången suger träet ganska mycket, och så länge ytan suger kan man lägga på mer. När ytan inte längre suger torkar man av den innan oljan härdar. Alla trasor måste hanteras så att de inte självantänder. Jag brukar låta dem torka luftigt, så att oljan härdar utan att temperaturen höjs nämnvärt. Man kan bränna trasorna också. Zeta har en linfröolja som säljs i halvlitersflaska i livsmedelshandeln.
Skrivet av vilsjin
 - 2011-09-26 11:35
Citat från: Ace skrivet 2011-09-25 21:36
Vilken mix av Paraffinolja och bivax använder du? 50/50 75/25?

/A

Jag vet inte riktigt, det är en rätt fast pasta. Härifrån.
När den burken är slut skall jag göra en egen blandning eftersom de numera säljer bivax i färgbutiken intill.
Jag tror att det blir 50/50.
Skrivet av Ace
 - 2011-09-25 21:36
Vilken mix av Paraffinolja och bivax använder du? 50/50 75/25?

/A
Skrivet av vilsjin
 - 2009-03-02 00:35
Jag använder en blandning av bivax och paraffinolja. Vegetabilisk olja härsknar som sagt.
Jag oljar brädans alla sidor (föratt den inte skall slå sig) rikligt, låter oljan sjunka in en timme eller så och torkar sen torrt.
Skrivet av Johan_
 - 2008-12-16 15:22
Lånar denna tråd lite. Hur går ni tillväga när ni oljar skärbrädor? Hur länge ska jag låta brädan dra innan jag torkar bort överflödig olja? Hur ofta ska jag olja den? nu väntar jag tills jag ser att den börjar se torr ut, Är det lagom då eller är det kanske för sent?
Skrivet av Knivmannen
 - 2007-06-04 19:20
I mitt arbete planhyvlar jag skärbrädor dagligen till restaurangerna i stan. Jag ser direkt hur brädan är skött. Oftast är det väldigt dåligt, men dessa brädor används hela dagarna varje dag. Det blir ett oändligt slitage på dem. Denna typ av slitage bör det inte bli hemma i ett vanligt kök.

Anledningen till att man från början ska olja in en skärbräda är för att den inte ska spricka när den blir fuktig. Obehandlat trä tål inte vatten, så enkelt är det. Träet sväller vid kontakt vid vatten och krymper när det torkar. Detta skapar till slut sprickor i limfogarna där det samlas bakterier.

Att det finns folk som verkligen rekommenderar matolja vågar jag inte ens kommentera.
Skrivet av Andreas
 - 2007-06-04 13:35
Nej det låter inte kul.

Men ursäkta om jag låter lite tjatig, men jag är fortfarande inte helt övertygad - jag vill ha mer kött på benen - att brädan börjat lukta härsket fett och att ytan blivit klistrig och kladdig - är det något ni verkligen upplevt själva eller har ni hört det sägas?

När man oljar en skärbräda torkar man ju bort överflödet, förstår inte då varför matolja blir mer klistrigt och kladdigt än annan olja?

Det här med att härskna - kan man vara alldeles säker på att olja som ligger på trä beter sig på samma sätt som olja gör normalt? Knivmannen var exempelvis nyss inne på att trä är mer bakteriehämmande än plast.

Och hur fort härsknar i så fall oljan på en skärbräda - kan det inte vara som Urban är inne på att oljan hinner "förbrukas" - diskas bort - innan den härsknar?
Skrivet av Rob
 - 2007-06-04 13:12
Jag delar knivmannens åsikt, olja som klibbat och härsknat är inte skojj att ha att göra med...

Annonser

Powered by EzPortal