Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av agnetasch
 - 2010-09-17 10:19
Är det någon som har provat Bredbar, Milkos matfettsblandning av smör o rapsolja?

http://www.milko.se/templates/Product.aspx?id=3218
Skrivet av kryddburken
 - 2009-09-12 19:19
Idag har jag gjort eget smör, inte första gången men har iallafall fotat och lagt upp på burken och div. tips som kan behövas tänkas på!  ;)
http://kryddburken.wordpress.com/2009/09/12/karnat-smor-med-havssalt/
Skrivet av agnetasch
 - 2009-05-03 09:37
Jag var inte riktigt nöjd med den förra blandningen av "lättsmör" jag gjorde. Då använde jag Lindahl´s smör, ICA´s rapsolja, havssalt o vatten. Det blev en liten kemisk ton på det som jag inte gillade. Det kan ha varit havssaltet, det ska jag aldrig använda mer.
Häromdagen gjorde jag ett nytt försök;
250 g Arla´s extrasaltade smör
2 dl Zeta varmpressade rapsolja
2 dl vatten
Allt rumstempererat.
Jag blandade först ihop smör, olja o sist vatten med elvisp. Sedan mixade jag blandningen väldigt slät med passerstav.
Det blev en mycket bra blandning :D

Skrivet av ivanl
 - 2009-03-14 18:57
Nej, jag vill inte alls övertyga om att hemblandat matfett är onödigt. Tvärtom, jag blandar själv ofta skirat smör och olja för stekning. Jag menade bara att just frågan om bredbarhet är lätt att lösa, genom att låta smöret stå framme.
Däremot finns många andra fördelar med en smör-oljeblandning, vilket belysts på ett bra sätt tidigare i tråden.
Leve experimenteradet i köket! Utan nyfikenhet inga framsteg.
Skrivet av Mickan
 - 2009-03-14 17:58
Visst kan det stå framme men det är lite knepigt att fixa detta till frukostmackan kl 06.00 varje morgon år ut och år in. Låt oss göra eget! Det känns som ni vill övertyga oss om att det både fel och onödigt.  :-[ Det tycker inte vi och kanske finner vi även visst nöje i detta?

Mitt blev kanon Agneta! Tack för att du provat fram det. Jag har sluppit alla experiment. Extra kul att förvara det i en fin, gammal smörask man köpt på loppis för en tia!  :D
Skrivet av ivanl
 - 2009-03-14 09:42
Citat från: agnetasch skrivet 2009-03-13 17:26
Smör är för kylskåpshårt att breda på mjukt bröd o även lite för fett (inget fett alls på mackan är inget alternativ alls för min man)

Å andra sidan kan man gott låta smöret stå framme i rumstemperatur. Det härsknar lika fort / sakta där.
Skrivet av agnetasch
 - 2009-03-14 09:39
Citat från: Fredrik Goldhahn skrivet 2009-03-13 22:29
Livet är för kort för att engagera sig i sånt där, eller?
Fast det blir kanske liiite längre om du inte dränker allt i floder av smör ;)

Citat från: Fredrik Goldhahn skrivet 2009-03-13 22:29
Vet inte om ni missade att jag helst steker i ister
Och hur fort går det att tillverka detta matfett då? "Köp en gris...." börjar du beskrivningen av hur man gör ;D
Skrivet av kurt
 - 2009-03-14 04:57
Lidls smör, som nämns högre upp smakar ju tyvärr inte mycket, dåligt mjölksyrning på det.
Skrivet av Fredrik Goldhahn
 - 2009-03-13 22:29
Hmm...jaha...ok...själv använder jag rumstempererat smör (smör KAN faktiskt stå framme mer eller mindre hela dagen...blir inte lättare att breda på mackan än så...) och inget annat; tack farmor för det...gärna med extra salt på. Vad ska det tjäna till att spara pengar på en sekundär produkt när det gäller smak? Livet är för kort för att engagera sig i sånt där, eller?  ???

Vet inte om ni missade att jag helst steker i ister..eller rent smör...eventuellt smör/ olje blandning. Panerad suger åt sig fett men det är PRECIS därför vi gillar panerade produkter....och ju fetare desto godare...att ge det en injektion låtsas-fett verkar bara fjantigt....sorry...men flött ä gött!  ;D
Skrivet av agnetasch
 - 2009-03-13 17:26
Varför göra sig besvär att tillverka "lättsmör"?
Jo, första projektet var att förvandla smör, olja o vatten till ett bred- o stekvänligt matfett. Ett gott allroundfett utan hjälp från margarinindustrin ;D
Smör är för kylskåpshårt att breda på mjukt bröd o även lite för fett (inget fett alls på mackan är inget alternativ alls för min man)
Projektet lyckades delvis; smaken var lite svag o små smörkorn envisades att ej vilja lösa sig ordentligt. Men bred- o stekvänligheten var där.
Nästa projekt var bara en förflugen idé från min sida. Eftersom jag tycker Bregott är godare än smör ville jag utvidga projektet till ett Bregott-rapsolje-vatten-försök. Det var inte lyckat o kommer inte att upprepas :-[

Ekonomin då? "Lättsmör" kostar c:a 32:-/kg beroende på vilken sorts smör o olja man använder. Rätta mig om jag har fel men kostar inte Bregott c:a 57:-/kg? Då är det pengar att hämta + att du får ett fett som går att steka i o som du vet vad det innehåller.
Skrivet av PerG
 - 2009-03-13 17:10
Beror ju på...om man brer så tunt man kan med ett 80% smör så är det svårare att ta mindre.... men om man brer lika tunt med ett 50% smör så blir det mindre fett.. ;)

Vad gäller stekning beror det väl på vad du steker. Ex. en panerad köttbit borde agera annorlunda än en "ren" köttbit (som inte "suger upp")

Citat från: Fredrik Goldhahn skrivet 2009-03-13 12:19
Ok, så om de huvudsakliga fördelarna är lägre fetthalt och att det är lätt bredbart direkt från kylen blir det ändå obegripligt för mig. Om fettintaget på morgonmackan är "ett problem" skulle jag välja att ta mindre...eller inte alls. Och smörgåsmargarin har väl aldrig varit direkt "stenhårt", eller?

Att använda Ghee/ eget margarin vid stekning för att minska fettintaget håller inte heller rent logiskt. Du skulle kunna steka tex en köttbit i ett kilo smör utan att få i dig mer fett än om du istället skulle använda 20 gram...


Skrivet av Mickan
 - 2009-03-13 14:42
Citat från: Fredrik Goldhahn skrivet 2009-03-13 12:19
Ok, så om de huvudsakliga fördelarna är lägre fetthalt och att det är lätt bredbart direkt från kylen blir det ändå obegripligt för mig. Om fettintaget på morgonmackan är "ett problem" skulle jag välja att ta mindre...eller inte alls. Och smörgåsmargarin har väl aldrig varit direkt "stenhårt", eller?

Att använda Ghee/ eget margarin vid stekning för att minska fettintaget håller inte heller rent logiskt. Du skulle kunna steka tex en köttbit i ett kilo smör utan att få i dig mer fett än om du istället skulle använda 20 gram...




Vi snackar inte om behovet av att göra margarin mjukare utan smör! Många av oss vill helt slippa margarin av alla de sorter.
Skrivet av Fredrik Goldhahn
 - 2009-03-13 12:19
Ok, så om de huvudsakliga fördelarna är lägre fetthalt och att det är lätt bredbart direkt från kylen blir det ändå obegripligt för mig. Om fettintaget på morgonmackan är "ett problem" skulle jag välja att ta mindre...eller inte alls. Och smörgåsmargarin har väl aldrig varit direkt "stenhårt", eller?

Att använda Ghee/ eget margarin vid stekning för att minska fettintaget håller inte heller rent logiskt. Du skulle kunna steka tex en köttbit i ett kilo smör utan att få i dig mer fett än om du istället skulle använda 20 gram...

Skrivet av PerG
 - 2009-03-13 11:55
Citat från: Fredrik Goldhahn skrivet 2009-03-13 11:37
Varför skulle man vilja blanda ut Bregott med olja? Och försöka steka i det  ??? Agneta...hur tänkte du då? =) Vad skulle fördelarna vara? Ekonomiska? Hälsosamma?

Tycker det här verkar lika logiskt som matlagningsgrädde/ lättgrädde dvs inte alls. Upplys mig!+


Förutom att fetthalten blir lägre (om man äve använder vatten och då utan en massa emulgeringsmedel eller kemiska processer) och man kan använda en valfri bra olja, så blir det lätt bredbart direkt ur kylen! (Jag väljer dock Bregott Mellan som är "fabriksblandat" med olja och vatten). Att steka i det håller jag med om att det blir knasigt... ;)

Skillnaden mot lättgrädde/matlagningsgrädde är att man där vill sänka fetthalten men ändå bibehålla konsistensen (med hjälp av tillsatser).
Skrivet av Fredrik Goldhahn
 - 2009-03-13 11:37
Hmmm...nu måste jag ge mig in i ämnet.....

Varför skulle man vilja blanda ut Bregott med olja? Och försöka steka i det  ??? Agneta...hur tänkte du då? =) Vad skulle fördelarna vara? Ekonomiska? Hälsosamma?

Tycker det här verkar lika logiskt som matlagningsgrädde/ lättgrädde dvs inte alls. Upplys mig!

Annonser

Powered by EzPortal