Vilken vit box som matlagningsvin?

Startat av Gastrofysik, 2017-09-03 16:48

Föregående ämne - Nästa ämne

Gastrofysik

Sitter o funderar.... Det går åt rätt mycket vitt vin till maten jag ska laga närmaste tiden. Om ska ska ta en box o ha i kylen - duger vad som helst som är torrt? Någon stil/druva som passar bra? Jag är rätt vinokunnig   ???

Hasse

En grundregel är: Ha samma vin i maten som du tänker servera till maten.

Gastrofysik

2017-09-03 21:17 #2 Last Edit: 2017-09-03 22:02 by Gastrofysik
Hu,då blir det knepigt! Jag tänkte mest ett vitt standardvin som passar i osso buco, risotto o sånt. 

webguide

Citat från: Gastrofysik skrivet 2017-09-03 21:17
Hu,då blir det knepigt! Jag tänkte mest ett vitt standardvin som passar i osso buco, risotto o sånt.


Problemet med det resonemanget är att du vill ha olika smaker på t.ex. en vitvinssås och på en risotto(beroende på vad du tänker göra för sorts risotto). I vissa fall vill du tillföra druvsötma och i andra fall hög syra.

Gastrofysik

Moushaha, jag tog fulvägen! En box vitt (Pasqua Chardonnay) och en röd (Maipo Cab) och det får duga. Visst är det en ädel tanke att koka sin boeuf bourguignon i en flaska Romanee Conti -45 men hushållskassan räcker inte ;-)
Rapport följer!

Andreas

Citat från: webguide skrivet 2017-09-04 06:39Problemet med det resonemanget är att du vill ha olika smaker på t.ex. en vitvinssås och på en risotto(beroende på vad du tänker göra för sorts risotto). I vissa fall vill du tillföra druvsötma och i andra fall hög syra.

Finns det nån bra sån guide? Dvs vilken typ av vin som passar bäst i olika maträtter?
Den som inte frågar får inga svar.


Andreas

Tack. Sammanställer lite:

https://www.southernliving.com/kitchen-assistant/dry-white-wines-for-cooking

"..you want a wine with a high acidity known in wine-speak as "crisp." Pinot Grigio, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, and dry sparkling wines... Fuller whites with strong, oaky flavors, like some Chardonnays, don't work as well ... because they are lower in acidity and don't lend as much punch as the crispier wines. When reduced by cooking, the oaky, buttery flavors turn bitter and don't add anything pleasant to a dish."

https://www.thekitchn.com/the-5-best-white-wines-for-cooking-202573

¤ Pinot Grigio - most neutral, most versatile
¤ Sauvignon Blanc - racy acidity, seafood dishes, sauces utilizing heavy cream
¤ Chardonnay - most richness of the three.

https://www.foodandwine.com/cooking-techniques/best-white-wines-cooking

¤ Chardonnay -  shellfish dishes and tomato-based meals. "I also like to liberally use chardonnay when preparing my Bolognese,"
¤ Sauternes - favorite of mine for egg-based dessert sauces like sabayon,
¤ Chablis - really accents seafood flavors... can also well in soup-based dishes too.
¤ Marsala - Consider using Marsala with wild mushrooms... and as an addition to macerated berries in the spring and summer

https://www.bonappetit.com/story/best-white-red-wines-for-cooking

¤ Cabernet -  Red Wine-Braised Short Ribs
¤ Sauvignon Blanc -  Linguine with Clams
¤ white Bordeaux - braised white beans
¤ Côtes du Rhône - Lamb Shank Ravioli
Den som inte frågar får inga svar.

webguide


Andreas

Tack. Knepigt bara för en icke-vinstordrickare att ha så många sorters vin hemma. Enda chansen är nog om man fryser det...
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal