Matforum

Hemmalagat - laga själv => Matbröd => Ämnet startat av: bryggens skrivet 2009-04-03 14:25

Titel: Smaksättning med buljongtärning
Skrivet av: bryggens skrivet 2009-04-03 14:25
En liten undran, skulle man kunna använda en halv grönsaksbuljongtärning i 5dl degvätska för smak och sälta?
Jag tänkte prova, men det vore bra om någon visste om det är en helkass tanke eller?
Titel: SV: Smaksättning med buljongtärning
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-04-03 20:41
Mamma, jag är rädd för farbrorn!
Titel: SV: Smaksättning med buljongtärning
Skrivet av: Hasse skrivet 2009-04-03 21:25
Det är inte jag! Jag tycker att Bryggens idé är spännande! Bryggens, du måste redovisa resultatet! Succé eller katastrof???
Titel: SV: Smaksättning med buljongtärning
Skrivet av: ena skrivet 2009-04-03 21:39
jag bakade ett örtgrönt bröd till en väns knytkalas häromsistens :) med två ötrtärningar med basilika o timjans-smak (ekologiska från ett företag som heter PureGreen)

i övrigt hade jag lite durumvetemjöl, vetemjöl, olivolja, vatten och jäst i... *höll på att glömma, två väl förvällda vitlöksklyftor mosades med oljan...)

en lagom smak av pesto enligt de andra...
Titel: SV: Smaksättning med buljongtärning
Skrivet av: kryddburken skrivet 2009-04-03 23:06
Jag använde faktiskt buljongen från ett recept på "Fattigmans-låda" för nåt år sen, det blir gott, saftigt och MATIGT!! Det funkar absolut!
http://kryddburken.wordpress.com/2007/06/13/fattigmans-brodet-gjort-pa-buljong/
Titel: SV: Smaksättning med buljongtärning
Skrivet av: bryggens skrivet 2009-04-04 09:52
Det blev riktigt gott.
Använde ca 1/4 tärning till 3dl degvätska.1/4 pkt jäst, vetemjöl och lite kruskakli.
Kalljäste i källaren över natten.
Titel: SV: Smaksättning med buljongtärning
Skrivet av: Andreas skrivet 2009-04-04 12:26
Trevligt! Struntade du alltså helt i saltet när du använde tärning Bryggens?
Titel: SV: Smaksättning med buljongtärning
Skrivet av: bryggens skrivet 2009-04-04 14:39
Japp. Endast buljongtärning, inget extra salt eller fett.
Titel: SV: Smaksättning med buljongtärning
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-04-04 14:50
Ok, 1/4 tärning. Hur mycket tycker du att du vann?

Jag är inte rädd längre men allmänt allergisk mot tärningar...
Titel: SV: Smaksättning med buljongtärning
Skrivet av: bryggens skrivet 2009-04-04 16:54
Nu vet jag inte riktigt hur du menar med "vann".
Jag bara tänkte att det skulle kunna ge lite annan smak åt brödet, och det
gjorde det. Egentligen skulle man kanske använda kokspadet efter rimmad fläsklägg, då slipper man ju
tärningarnas tillsatser, men får salt, fett och smak ändå.
Titel: SV: Smaksättning med buljongtärning
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-04-04 17:48
Eftersom du verkligen fick en annan smak tycker jag att "du vann" nya smaker. Kul när experimenten lyckas!
Titel: SV: Smaksättning med buljongtärning
Skrivet av: Kari skrivet 2009-04-04 23:09
Kan vi samköra denna tråd med http://matforum.nu/index.php?topic=2719.msg28366#msg28366 eller nått? Eller förtydliga namnet på denna?

Så nu har jag messerschmittat lite ;)

Titel: SV: Smaksättning med buljongtärning
Skrivet av: Andreas skrivet 2009-04-05 10:48
Citat från: bryggens skrivet 2009-04-04 16:54
Egentligen skulle man kanske använda kokspadet efter rimmad fläsklägg, då slipper man ju
tärningarnas tillsatser, men får salt, fett och smak ändå.


Ja att ta vara på saker på det viset är toppen, ett annat sätt att få gratis sälta och vatten och kanske lite näring är att använda gammalt pasta- och paltkoksvatten.

Citat från: Mickan skrivet 2009-04-04 14:50
Jag är inte rädd längre men allmänt allergisk mot tärningar...


Är det smakförstärkarna du inte gillar eller har du nån annan invändning?
Titel: SV: Smaksättning med buljongtärning
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-04-05 15:37
Jag tycker egen buljong är så mycket godare och vill inte att tärningen med sin enkelhet ska locka mig att fuska  ;D Nej, jag gillar helt enkelt inte smaken och förstärkarna är ett sorgligt kapitel. Skönt ändå att det finns vissa utan att ta till när tiden är knapp.