Tappat sugen

Startat av jelvis, 2009-10-20 21:33

Föregående ämne - Nästa ämne

jelvis

Jag har postat väldigt sporadiskt här och det beror egentligen på att jag lagar väldigt lite mat numera. Jag har helt enkelt tappat sugen lite.
Mitt matintresse är inte mindre och jag lägger nu ännu mer pengar än någonsin på take-away och restaurangbesök.

Men det känns ärligt talat lite patetiskt när man lägger ned mer tid på att läsa om mat än på att faktiskt laga mat.

Lite ljus på himlen finns dock när jag gjorde en enkel gulasch i lördags och faktiskt hade stort nöje av det.

Hur gör ni när ni tappar sugen?

Hasse

Jelvis, jag känner faktiskt på samma sätt. Inspirationen har varit som bortblåst den senaste tiden. Även om jag inte köper någon take-away eller går på krogen i någon större utsträckning, har jag ingen lust till matlagning. Jag lagar det som krävs för att stilla hungern, varken mer eller mindre.

I mitt fall beror det nog på att det är ganska tungt på jobbet just nu, men jag hoppas att min glädje i köket ska komma tillbaka fram emot juletid, då det är dags för korv, leverpastej och sylta.   :)

kjpil

Jag tappar också sugen ibland - då brukar jag laga snabbmat till mig själv, och försöka hitta glädje i det - snabbt och gott. Ytterligare en strategi är att oftare bjuda in goda vänner på mat och kanske lite vin, då ökar motivationen direkt. Nästa strategi handlar om att sätta upp mål med matlagningen, exempelvis lära mig en ny ingrediens, ny maträttstyp etc - något som kan få det hela intressantare igen. Bjuda vänner på mat fungerar bäst för mig :)

MiGa

Jag brukar titta i mattidningar och kokböcker och då brukar faktiskt suget komma igen.

Andreas

Citat från: Hasse skrivet 2009-10-20 21:45
Inspirationen har varit som bortblåst den senaste tiden. ... I mitt fall beror det nog på att det är ganska tungt på jobbet just nu


Har man mycket arbete tycker jag de flesta intressen hämmas.

Men för dig handlar det inte om tung arbetsbörda Jelvis utan att du helt enkelt inte känner för att laga mat?

Citat från: kjpil skrivet 2009-10-20 21:59
Nästa strategi handlar om att sätta upp mål med matlagningen, exempelvis lära mig en ny ingrediens, ny maträttstyp etc - något som kan få det hela intressantare igen.


Ja det där är egentligen hela min drivkraft, det är att prova på och lära sig nya saker som är det roliga. Men med tiden blir det svårare och svårare att hitta sånt som känns helt nytt. Och det roligaste är egentligen inte att laga maten utan att äta den. Fast jag skulle aldrig kunna gå på restaurang istället för att laga själv i nån större utsträckning, jag vill ha rejäl omväxling och restaurangutbudet här i Umeå är för begränsat för det.
Den som inte frågar får inga svar.

Mickan

Ät varma mackor eller snabbmakaroner tills du bara längtar efter annat och sätt undan pengarna så att du inte kan ta till dem till take away. 

Eller... Förbjuden tanke... Gilla läget! Acceptera!
Video meliora proboque deteriora sequor

ena

tror att alla tappar sugen då och då... jag gör det oftast när det är mkt med jobb etc o då känns det så meningslöst att komma hem o sätta igång o laga mat igen...

som tur var är mina ungar såpass stora nu att de lagar mat när min ork inte hänger med... o just i det läget funkar det med pulvermos etc ;)

take-away o restaurangbesök är inget för mig, det blir för jobbrelaterat på nåt vis... snarare så att det i de perioderna blir halvfabrikat etc... en dag kommer lusten igen...
man kan prova allt -minst en gång!!;)

jelvis

Citat från: Andreas skrivet 2009-10-21 09:58
Har man mycket arbete tycker jag de flesta intressen hämmas.

Men för dig handlar det inte om tung arbetsbörda Jelvis utan att du helt enkelt inte känner för att laga mat?


Jag jobbar mycket i projekt och arbetsbelastningen går upp och ned. Så visst, när jag jobbar mycket så blir det inte mycket till matlagning men då är det mer tids- och energibrist snarare än något annat.

Så du har rätt Andreas, jag har helt enkelt inte känt för att laga mat. Ofta på helgerna så går jag ut och käkar både lunch och middag och då kan jag knappast skylla på tidsbrist. :-)

Citat från: Andreas skrivet 2009-10-21 09:58
Ja det där är egentligen hela min drivkraft, det är att prova på och lära sig nya saker som är det roliga. Men med tiden blir det svårare och svårare att hitta sånt som känns helt nytt. Och det roligaste är egentligen inte att laga maten utan att äta den. Fast jag skulle aldrig kunna gå på restaurang istället för att laga själv i nån större utsträckning, jag vill ha rejäl omväxling och restaurangutbudet här i Umeå är för begränsat för det.


Att prova på och lära sig är också min primära drivkraft. Jag är rädd för att jag har blivit lite blasé, att ha provat på såpass mycket att nyfikenheten försvunnit.

Citat från: Mickan skrivet 2009-10-21 16:04
Ät varma mackor eller snabbmakaroner tills du bara längtar efter annat och sätt undan pengarna så att du inte kan ta till dem till take away. 


Hahaha, självspäkning! :-) Jag har inte ätit snabbmakaroner på många år och förstår mig inte alls på Kungsörnens pasta. Varma mackor skulle jag förmodligen kunna leva på om jag bara får använda gott bröd och god ost.

Citat från: Mickan skrivet 2009-10-21 16:04
Eller... Förbjuden tanke... Gilla läget! Acceptera!


Naturligtvis också ett alternativ! Jag ska inte säga att jag vantrivs även om jag sörjer förlusten av min entusiasm.

annamaria

Som ni kanske märkt så har även jag för få timmar på dygnet. Jobbar och pluggar mer än någonsin. Hinner inte laga mat i den utsträckning som jag vill. Hinner aldrig baka bröd. Jag saknar det verkligen så för min del är det annat som styr andelen matlagning än sugen.

Filippa

Men är det inte lite höst hörni ? Jag kan i alla fall känna nu när det börjar bli mörkt, det är mycket att göra på jobbet, löven faller, det är inte riktigt dags för julmys och all sommar-energi verkar försvinna fort så blir mat inget kul ? Vi håller ut till glöggen ?

annamaria

Ja verkligen även om jag faktiskt älskar hösten, jag kämpar på tills efter jul. Då ska min Filosofiemagisterexamen vara klar.

Ia

Jag tappar också suget mellan varven, men låter mig själv få göra det. Tycker det e helt ok att ha perioder med mer snabbmat och take-away. Det är när suget kommer tillbaka som det oftast kommer tillbaka med ännu större kraft! :) Tror inte man ska stressa upp sig så mkt. Ha en period med take away och fortsätt att läsa om mat utan att känna att det är patetiskt! Njut av det istället ;)
Ia´s Matblogg

Sara W

Skönt att det inte bara är jag som tappar sugen ibland. Det är ju väldigt synd när både jag och sambon tappar sugen samtidigt, då blir det mycket thai, indiskt och yoghurt och mackor till middag. Jag vet att när jag tappar sugen, behöver jag bara bläddra i lite mattidningar eller läsa på någon blogg eller forum, för att rycka upp mig igen, men i det läget är det inte lockande att läsa heller. Tur är att Allt om mat dimper ner i brevlådan relativt ofta, vilket gör att sannolikheten att lusten håller sig borta länge, är rätt liten. En ny tidning går ju inte att motstå och sen är man fit for fight igen.
Att laga en mustig gryta typ gulasch och inse att man kan få riktigt god mat utan någon större egen insats, brukar också inspirera.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal