En matbild

Guider

Matbloggat

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Skogis

Sidor: [1] 2 3 ... 25
1
Det var inte roligt att höra.
Svårigheten är väl tjockleken på köttbiten. Skulle kanske kunna dela karrén till mer baconliknande form och salta och röka den sen.
Det var länge sedan jag hade ynnesten att få köpa en halv gris, så det får bli att jag letar vidare efter sidfläsk.

2
Men hittar inte något sidfläsk till rimligt pris, varken färskt eller rimmat. Det börjat tryta i frysen på bacon och köpebacon är inte min favorit, så i ren desperation har jag därför börjat fundera på att använda karré istället. Resultatet borde bli liknande, får väl salta och röka köttet lite längre bara.

Agnetasch, du har gjort mycket i dina dagar. Har du lockat din man till att kallröka karré någon gång?

3
Det är väl rätt enkelt att sortera ut det som är dålig, smaka och lukta på en liten bit och ta ställning med det som underlag.
Tror att beroende på ens matvanor så kan man äta både det ena och det andra som andra inte hade klarat av utan illamående. det är nog mycket psykologi inblandat också.

Givetvis ska man inte dricka mjölk som skurit sig, man blir nog lite orolig i magen efter några klunkar. Men hjärnan har nog mycket att säga till om i detta, tycker man att det luktar äckligt lär man inte ens smaka på det.

4
Spännande!

Jag har aldrig funderat på att mala kokt kött i köttkvarnen och har ingen aning om hur resultatet skulle bli. Men det låter som något jag skulle få för mig. Vad skulle ni laga med det malda köttet?

Mitt råd är nog att prova med några bitar och se vad det blir för konsistens på det som kommer ur kvarnen. Färs lär det inte bli, proteinerna i köttet förändras vid kokning och tappar klistrigheten som finns i rått kött så min förväntan är nog att det blir mer köttgröt än färs.

Kokt rimmat kött är svårt att använda till annat än pajer, pizzor, pastasåser, pålägg och just pytt (många P blev det :) ) och 2 kg kan bli lite övermäktigt.
Köpte en rimmad rå julskinka för några år sedan och malde ner till korv, men resultatet blev inte tillräckligt bra för att jag ska göra om det.

5
Maträtter, recept, tillagning / SV: Julsill 2018
« skrivet: 2018-12-26 12:31 »
Jag fick nog lite mycket ättika i lagen, men annars är den över förväntan god.

6
Klicka på länken nedan så kan du höra hur Plånboken i P1 avhandlar just detta ämne.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2778&artikel=7119748&start=1831

11 år gamla havreflarn och 1 år gammal rökt kalkon avsmakas.

7
Maträtter, recept, tillagning / SV: Julsill 2018
« skrivet: 2018-12-24 10:12 »
Fick en galen idé när jag var och handlade.
Undrar hur Abbas fiskbullar smakar om man lägger dom i ättikslag?
Inköpte därför en burk laxbullar i hummersås (fint ska de vara) Sköljde bort såsen och stekte bullarna lite lätt. För att få lite mer färg på bullarna använde jag farin istället för socker i lagen och så här blev resultatet.
Inte alls dumt :)God jul på er

8
Givaren som mäter är lödad i ändan på sladden så röret är bara ett hölje, funkar därför utmärkt i ugn. Men röret är inte vattentätt där sladden ansluter och kommer det in vätska i röret kan givaren sluta att fungera. Har man tur torkar den och börjar fungera igen men det är inte säkert.
Håller du bara skarven mellan rör och sladd ovan ytan funkar den bra i vätska också.

9
Så länge det inte finns mögel på den är det nog ingen fara. Fettet har nog härsknat så det kan du ju plocka bort men köttet lär inte bli dåligt.
Skinkan i sig är flera månader gammal när du köper den, några månader till kvittar nog.

10
Allt om sous vide / SV: Julskinka sous vide
« skrivet: 2018-12-20 11:22 »
Men ska skinkan bli pastejliknande i konsistensen behöver den ligga i betydligt längre än 10-12 timmarna. Då snackar vi nog 24-36 timmar.
Har sous vide kokt högrev i 24 resp 48 timmar. 48 timmars varianten blev just pastejliknande och inte speciellt intressant.
Oxkind däremot behöver 48 timmar för att bli bra.

11
Ser ut att vara en varmrökt fläskytterfilé.
Snittet ser ut som kassler så det får bli min gissning.
Har blivit vanligare och finns i butik lite då och då, men jag kan inte ge dig ett specifikt ställe att köpa den på.

12
Bägge sidorna kom från frysen så där var det samma förutsättningar och vattnet i sig är inte problemet, det lakas ju ur när laxen saltas.

Var kanske lite oklar om vilken konsistens laxen hade, den blev väldigt mjuk och det lakades ur rätt mycket laxolja när den låg i påsen eller var uppskuren. Jag var tvungen att tömma ur oljan ur burken med uppskuren lax för att de sista bitarna inte skulle bli helt täckta av olja.
Den ena av sidorna blev som det brukar bli, så det var nog bara den andra laxsidan som inte var helt hundra.13
Det var laxen som var grunden till problemet!
Rökte på 2 laxsidor förra helgen varav en från frysen som köptes tillsammans med den sidan som blev blöt/oljig.

En blev som tänkt och den andra blev blöt :(
Inget fel i smaken men lite väl slabbig för min smak.

14
Tar färsk lök bättre smak av röken än torkade ärtor?

Har inte haft problem med att få röksmak på okokt ris, men oavsett vilket tar jag till mig idén med rödlök.
Soppan blir väldigt gul när det saknas fläsk/kött  :)

15
Ser att du går på EU,s riktlinjer som vill förbjuda rökning av matvaror, enligt EU dör människor av för höga värden av diverse jox från röken. Minns inte exakt siffra men det var nog 10-20st/år enligt rapporten.

Men vissa saker måste rökas, kåldolmar är en.

Ska nog göra ett försök med att kallröka gula ärtor till vegetarisk ärtsoppa.
Det tillagas lite då och då men det är svårt att få samma runda smak som när det slinker med en bit rökat fläsk, rökta ärtor är kanske lösningen.

16
Röken får sätta sig i laxen innan jag går vidare med det äventyret.

Skulle nog vänt äggen fördom blev som du skrev ojämna i färgen. Bör bli goda, annars hade du nog inte haft för vana att röka dom. Vad använder du dom till? Håller dom rimligt länge eller surnar dom av röken?

Efter 4-5 timmars rök tömde jag röken och startade värmen för varmrökning, så nu hänger det 5 kg prinskorv och får både smak och färg.
Kunde inte hålla mig så det har blivit en Janssons frestelse på den kallrökta potatisen, kan inte säga att jag hittar någon röksmak men smaken är god och rundare på något vis.

17
Det är lugnt, jag skulle aldrig få för mig att röka i varken ugnen eller köket.

Som vanligt går jag all in!
Nu ligger det ett gäng råa oskalade morötter och potatisar i röken tillsammans med några oskalade kokta potatisar som ska bli pommes vad det lider.
kokte även 4st ägg som jag skalade, tydligen tar äggen inte smak om skalet är kvar så skalet är ett bra skydd.
Provar nog att röka allt i 3-4 timmar vilket är den vanliga tiden för kallrökt lax när jag röker den.

Det blir inte Najadlax, men det ska provas någon gång.
Det skulle kanske gå att grava några kallrökta bitar lax, men kalla det grava vet jag inte. Det får väl bli att man smaksätter laxen med socker, dill och krossad vitpeppar, saltet finns ju redan. Får nog testa :)

18
I helgen blir det kallrökning av några laxsidor och jag tänker passa på att röka lite annat samtidigt. Kommer att röka med alspån så röksmaken blir nog inte så påträngande och jag har hittat lite olika saker som jag vill testa.

Rökta ägg ska provas, kokta skalade ägg som röks någon timme och sen används till devil egg låter både gott och spännande.
En annan sak är morötter, Paul Svensson rökte oskalade morötter i maträddarna så det måste ju också provas, dessa koktes sen och serverades i korvbröd :)
Är dock lite tveksam till att röka i ugnen inomhus, ugnen lär lukta rök ett bra tag efteråt.

Sen funderar jag på att kallröka oskalad potatis som kan användas till gratäng eller klyftpotatis, skulle det funka?
Hittade att man kan kallröka smör som också låter intressant, om det blir den här gången vet jag inte men det lär hända.

Något som kommer att rökas igen är gräddsås, det är syndigt gott. Har t o m fått en beställning på detsamma till jul  :)

19
Råvaror, halvfabrikat / SV: Bayonneskinka
« skrivet: 2018-12-03 08:41 »
Vad man tycker är prisvärt är nog beroende på hur stor plånbok man har.
För egen del vill jag nog ha så hög kvalité det går till för mig ett rimligt pris. Bägge ändarna av prisspannet tycker jag sällan är prisvärda.
Om det är en liten producent av något brukar priserna vara högre, vilket är ok för de som handlar just de varorna. Men det är nog mer en psykologisk grej, man köper ju mer än bara varan. Inget fel i det, jag gör det också.

20
Nästa helg är det hög tid att röka på årets jullax, har en sida i frysen men behöver två så det blir till att köpa en färsk också. Det blir alltså en fullskaletest.
Förhoppningsvis var det en engångsföreteelse med oljig lax och gissningsvis var det själva laxen som var problemet. Har ju inte förändrat något vad det gäller hantering.


Sidor: [1] 2 3 ... 25
- Annonser -