En matbild

Guider

Matbloggat

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Andreas

Sidor: [1] 2 3 ... 360
1
Maträtter, recept, tillagning / SV: Recept på spickekorv?
« skrivet: 2017-11-14 21:57 »
Är det bara saltningen och torkningen som är speciell för spickekorv? Kryddningen verkar vara lite vad man själv tycker om.

Bra fråga! Spickekorv är nytt för mig så jag roar mig med att läsa på lite.

Wikipedias artikel om Spickekorv är väldigt kortfattad, men det som står om kusinen Spickeskinka är mer matnyttigt. "I Sverige kallades den förr ofta sommarskinka, eftersom den var så hårt konserverad i salt och rök att den klarade sommarvärmen utan att ruttna. ... Ordet spicken betyder just saltad och torkad ... Historiskt finns många livsmedel med förleden spicke, saltade och torkade -- ofta även rökta -- och avsedda att ätas utan att tillagas. Till exempel spickesill, spickelax, spickekorv, spickerova och pickeströmming." https://sv.wikipedia.org/wiki/Spickeskinka

Läser man sen vidare i artikeln Spekning https://sv.wikipedia.org/wiki/Spekning så står "I Sverige finns en tradition med spickekorv och spickeskinka samt den samiska och tornedalska traditionen torrkött. I Norge, där metoden är vanligare och traditionen är mer bevarad och utvecklad, är spekemat vanligt; där äter man spekepølser, spekeskinka och fenalår."

Googlar man sen spekepølser så får man 58800 träffar vs. svenskans spickekorv som ger 2500 träffar. Har du provat googla spekepølser oppskrifter och kollat dem Ulltand?

2
Men om man nu ska ha kokande vatten, borde man inte kunna använda grytan man kokade vattnet i och ställa upp-och-ner över smöret? Så sparar man in momentet att hälla kokande vatten i ett glas och slipper fundera på om glaset tål kokande vatten.

3
Konsumentfrågor / SV: Fejkad kokosmjölk
« skrivet: 2017-11-01 21:35 »
Borde man inte välja kokosgrädde om man vill ha maximalt med kokosnöt?

Apropå Kung Markatta, läste på lite om dem och de ägs sedan 2016 av Midsona som dessutom äger Friggs, Urtekram, Naturdiet, Helios, Supernature, Dalblad, Tri Tolonen och har "försäljningsuppdrag" för Salus Blutsaft och Esberitox. En salig salig blandning av "hälsa"... http://www.midsona.com/sv/Om-midsona/Produktomraden/

4
Råvaror, halvfabrikat / SV: Varför undvika mejeriprodukter?
« skrivet: 2017-10-21 10:10 »
Jag undviker inte mejeriprodukter, men just det mättade fettet är min anledning att inte äta alltför mycket smör och grädde och ost. Sen kan jag också tycka att det verkar bra tråkigt för kossorna att stå inomhus hela vintern i ett betongstall, Bregott-reklamen stämmer inte riktigt...!

5
Allt om grillning & BBQ / SV: Kallrökningsenhet
« skrivet: 2017-10-21 10:06 »
Borde det inte gå att mäta temperaturen på värmeelementet och på så vis avgöra om det är defekt eller ej?

6
Mmm det här med färskvararor, dvs att få bra såna, tror jag kan vara ett problem när det gäller mat på nätet. Har aldrig beställt mat på nätet själv, men har sett hur det går till när butiksanställda springer omkring i butiken med en stor kärra med massor av kassar som skall fyllas. Det ägnas inte många sekunder åt att plocka ner varje vara och då åker nog både ett och annat dåligt exemplar ner i kassarna i hastigheten.

7
Vill man trasa sönder fibrerna i maten man hanterar är en sågtandad kniv (laserkniv) suverän!

Spelar det så stor roll alla gånger?

8
Maträtter, recept, tillagning / SV: Stekt lök
« skrivet: 2017-08-17 07:50 »
Delade upp löken i två halvor i stekpannan och duttade på en gnutta bakpulver på ena i förrgår när jag stekte lök. Tyvärr kan jag inte påstå att jag märkte nån skillnad.

9
Maträtter, recept, tillagning / SV: Stekt lök
« skrivet: 2017-07-27 09:57 »
Intressant! I experimentet i första länken talas om bäst resultat för stekt lök med en dosering på 1 del salt och 1 del bakpulver. Ska försöka komma ihåg att prova. Hoppas bara det inte smakar bakpulver. :)

10
Övrigt om mat / SV: Frukostvanor och Kökutrustning
« skrivet: 2017-02-05 18:08 »
Vad ger dig en wow-känsla hos en köksprodukt?
"Estetisk design.
En teknisk finess.
Lätt att förvara.
Prestanda"

Saknar alternativet "användbar". :)

11
Maträtter, recept, tillagning / SV: Era bästa kaninrecept!
« skrivet: 2017-02-05 18:05 »
Vad hette den tidningen? Provade söka på kaninuppfödare och tidning, men denna känns inte riktigt som den skall innehålla recept: http://www.skaf.info/kaninuppfoumldaren.html

12
Bra fråga, det skulle jag också vilja veta! Kan det kanske vara så att man egentligen bara behöver näta såna bitar som inte är gedigna köttstycken, "hoprullade" bitar osv?

13
Övrigt om mat / SV: Marknadsundersökning
« skrivet: 2017-01-26 11:29 »
Jo kylkedjan måste fungera! Men om den brister så är det väl den man ska lägga resurserna på istället för på förpackningar som ökar hållbarheten?

14
Övrigt om mat / SV: Marknadsundersökning
« skrivet: 2017-01-23 15:24 »
Med frågan "Händer det att du köpt en mejeriprodukt som t.ex. grädde, men fått slänga produkten p.g.a öppnad förpackning före utgångsdatum?", menar ni alltså då "Har du varit med om att en mejeriprodukt blivit oätlig före utgångsdatum på grund av att förpackningen varit öppnad?"

Tror inte jag varit med om det, mejeriprodukter håller i regel många dar efter bäst-före även om de varit öppnade. Det viktiga för god hållbarhet är att de inte får stå framme i onödan och att förvara dem på kallaste platsen i kylskåpet.

15
Ja nä, handknuten gör den ju knappast godare, men "hand" låter ju onekligen mer hantverksmässigt och exklusivt.

16
Det är inte så enkelt som att du är för snål med fettet, har du provat använda REJÄLT med fett?

17
Aha. Finns det ingen mailadress på Ernstkorven dit man kan fråga vad de egentligen menar med handknuten..?  :)

Tack för pedagogisk film!

18
Hur ser man om de är handknutna?

19
Ah ja gör gärna det! Berätta gärna om det funkar i praktiken också. :)

20
Råvaror, halvfabrikat / SV: Filé eller inte filé
« skrivet: 2016-08-09 18:49 »
Så fläskmästarbit = "en smakrik köttbit som tillagas och har samma användningsområde såsom fläskytterfilén". Kostar den lika mycket måntro?

Sidor: [1] 2 3 ... 360
- Annonser -