Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Hasse

1901
Jag har ju också, så klart, gjort några egna efterforskningar om raguer och frikasséer. Redningsmetoden ägg eller mjöl tror jag har mindre betydelse, utan jag lutar nog mot att en frikassé är stuvat ljust kött medan ragun är gjord på mörkare (brynt?) kött.
1902
Tack, mums. Två själar med samma tanke. Jag har faktiskt tänkt göra att liknande experiment själv, men har inte haft tid. Då återstår att mäta energiåtgången för kokning av potatis. Vem blir först? Jag har inte tid förrän tidigast i nästa vecka.
1903
Matbröd / SV: Bakning med bakmaskin
2007-09-03 23:13
Ja, jag får väl gräva i plånboken och se vad där finns. Jag behöver en kamera också, så att jag kan skicka in bilder på resultatet till Matforum. Vi får väl se hur det blir...
1904
Övrigt om mat / Matlagningstermer
2007-09-02 20:56
I denna tråd tänkte jag att vi kunde diskutera och ställa frågor om matlagningstermer.

Jag börjar med en fråga om köttgrytor. Ragu och frikassé är båda köttstuvning. Men vad är det för skillnad på dem?
1905
Hmm, enligt receptet ska grytan koka i fem timmar. Det måste betyda att kattkött är ganska segt. Nja, jag tror att jag avstår.
1906
I de affärer jag brukar handla, finns det hyllmeter efter hyllmeter med färdigmarinerade flintastekar, kotletter i alla de former, filé på längden och tvären, skivat skinkinnanlår, flera fabrikat bacon och kassler. Men inte en, enda bit fläskbog.

Varför är det så här? Kokas det inte något kött i hemmen numera? Är det lika illa där ni brukar handla?
1907
Matbröd / SV: Bakning med bakmaskin
2007-09-02 18:08
Jag är fullständigt värdelös på att baka. De få gånger jag har försökt så har reslutatet blivit dåligt, så jag tycker inte det är roligt. Men jag tycker om färskt bröd.

Rekommenderar ni att jag ska köpa en sådan här automagisk bakmojäng? Är det så fantastiskt som reklamen säger, att man lägger i ingredienserna på kvällen och har ett fantastiskt saftigt och gott bröd på morgonen? Det låter nästan för bra för att vara sant.
1908
Jag använder vetemjöl till såser som jag vill ha ganska tjocka och likaså med grytor. Men om jag bara vill göra t.ex. en steksky lite simmig, så använder jag Maizena.

Enligt mina erfarenheter så grumlas såsen av vetemjöl, men inte (lika kraftigt) av Maizena. Men om man reder för kraftigt med Maizena så blir såsen seg i konsistensen och inte alls aptitlig. Det var väldigt länge sedan jag använde arrowrot och har inte haft någon i skafferiet på minst 15 år. Men blev lite nyfiken nu när Agneta sparkade igång den här tråden. Får väl ta och köpa lite arrowrot och testa.
1909
Citat från: agnetasch skrivet 2007-09-01 09:45
Här får du; jag skickar med guldstjärnor.Bara att klippa ur dem ur bildskärmen

Som om det inte räckte med elände. Nu har jag fördärvat min bildskärm också!    :'(
1910
Det är helt riktigt. Eftersom effekt är lika med energi dividerat med tid, så blir energi lika med effekt multiplicerat med tid.

Edit: Eller menar du att det inte är riktigt att påstå att kWh inte är en SI-enhet? Jag ska ändra i texten. Tack för påpekandet!
1911
Nej vi har inga klisterstjärnor på min skola. Det finns inte pengar till det. Och själv har jag inte fått någon stjärna sedan jag gick i lågstadiet. Som sagt, världen är så fylld av orättvisor och förtryck. Ja, så är det...    :'(
1912
I denna artikel kommer jag att, på ett förhoppningsvis lättbegripligt sätt, försöka förklara några fysikaliska begrepp med anknytning till matlagning. Jag tar mig friheten att handskas lite vårdslöst med fysikaliska begrepp, och att göra grova uppskattningar vid beräkningar. Syftet med artikeln är endast att ge ett hum om begreppen och inte att presentera strikta fysikaliska definitioner.

Kommentera gärna med synpunkter och frågor så att artikeln kan förbättras.

Storheter och enheter.

Något man ofta stöter på i mataffären är begreppet pris. Vi vet att en vara har ett pris som vi betalar med kronor, men vad är det egentligen för skillnad på pris och kronor?

Man kan säga att med priset talar vi om hur mycket varan är värd, men värdet kan mätas på olika sätt. I Sverige mäter vi värdet i kronor, men i Tyskland mäter man det i euro. Vi måsta alltså göra skillnad på det vi mäter, alltså varans värde, och vilken måttstock vi använder, nämligen valutan. I exemplet från mataffären så är varans värde det som kallas en storhet, medan måttstocken kronor kallas för enhet.

Ett annat exempel på en storhet är avstånd, som kan mätas i enheten meter. Men det finns också andra enheter för avstånd, t.ex. fot, aln, miles, tum, mil, dagsetapp, stenkast, nära och långt bort.

För att undvika missförstånd har man försökt att standardisera enheterna. En dagsetapp är ju ett ganska luddigt begrepp, och två personer kan ha helt olika uppfattning om hur lång en dagsetapp egentligen är. I stora delar av världen har man infört det s.k. SI-systemet, som talar om vilka enheter som ska användas. Om man använder SI-systemet så ska man använda enheten meter om man mäter ett avstånd. SI-systemet talar också om exakt hur lång en meter är.

Vad är energi?

Man brukar säga att det krävs energi för att utföra ett arbete. Men då måste vi börja med att reda ut vad som menas med arbete. I strikt fysikalisk mening är arbete t.ex. att lyfta något eller att cykla uppför en backe. Det utförs också ett arbete om man värmer något, sparkar iväg en fotboll, gnuggar händerna, släpar ett tungt skåp över golvet eller om man har en lampa tänd, för att nämna några exempel. Men konstigt nog utförs inget arbete, i fysikalisk mening, genom att bära omkring på en stor sten, så länge man inte lyfter den.

Energi är ett mått på hur mycket arbete som kan utföras. Enligt SI-systemet ska energi mätas i enheten joule, som förkortas J. En joule är inte speciellt mycket energi. Det krävs ungefär en joule för att lyfta en välväxt potatis från golvet upp till diskbänken. Som jämförelse krävs det nästan 400000 joule för att koka upp en liter potatisvatten. Detta är ungefär lika mycket energi som fordras för att klättra uppför Eiffeltornet två gånger. Det är alltså ganska arbetsamt att värma potatisvatten och vi kan glädjas åt att vi slipper klättra, utan kan vrida på en knapp istället.

En mycket viktig fysikalisk princip är att energi inte kan skapas. Det går heller inte att förstöra energi. Den kan bara omvandlas mellan olika former.

Det finns t.ex. energi i form av rörelse. Om du skulle få för dig att kasta en tegelsten genom en glasruta, så är det stenens rörelseenergi som får glasrutan att krossas. Värme och elektricitet är också olika former av energi. Ett exempel är ett vindkraftverk, där energin i vindens rörelse omvandlas till elektrisk energi, som i sin tur omvandlas till värmeenergi i vår elektriska spis.

Effekt.

När är man effektiv? Rent intiutivt är det när man kan utföra en arbetsuppgift så snabbt som möjligt. Inom fysiken är det på samma sätt. Ju snabbare det går att utföra ett visst arbete, desto högre effekt utvecklas.

För att beräkna effekten måste vi veta två saker. Nämligen hur stort arbete som har utförts, i joule, och hur lång tid det tog, i sekunder.

Vi vet att det krävs en joule för att lyfta en välväxt potatis från golvet till diskbänken. Om vi utför detta lyft på en sekund, så utvecklas effekten en watt. Om vi gör samma lyft på 0,5 sekunder så är vi dubbelt så effektiva, och effekten blir två watt.

Effekt är en storhet som mäts i enheten watt, som förkortas W. Om vi vill beräkna effekten, så ska vi ta energiåtgången i joule dividerat med hur lång tid det tog att utföra arbetet i sekunder. Alltså:

Energi (joule) / tid (sekunder) = effekt (watt)

Hur mycket kostar det?

Priset på elektrisk energi brukar anges i kronor per kilowattimme (kr / kWh). Det innebär att om elpriset är en krona per kilowattimme så kostar det en krona att ha en apparat som behöver 1000 watt påkopplad i en timme. Om apparaten drar 2000 watt så kostar det två kronor att ha den påkopplad i en timme, o.s.v.

Edit: Ändrat ett faktafel efter påpekande från mums. Tack, mums!
1913
Det finns sydamerikanskt kött med varumärket "Flodins".
1914
Citat från: agnetasch skrivet 2007-08-30 11:10
"God"olivolja(vem rekommenderar äcklig i ett recept?)

*Skrattar hysteriskt*  Visst, och det ska ju alltid ätas ett "gott bröd" i vart och vartannat recept.

Men jag vill faktiskt gnälla över att vissa nyligen har fått fem stjärnor i Matforum medan jag bara har en. Detta faktum har faktiskt utlöst en mindre livskris hos mig just nu. Det finns så många frågor som inte har något svar, så många sanningar att finna meningen med, så mycket förtryck och grymma orättvisor. Ja, så är det...    :'(
1915
Om forumet / SV: Betyg och skala
2007-08-30 20:59
Med utmärkt beröm godkänd?
1916
Hej BrazilianLinda och välkommen!

Då har vi väl hittills konstaterat att kvalitén på det brasilianska köttet är hög, det är bättre än det svenska ur energisynpunkt och beträffande användning av konstgödning till betet. Brasilianskt kött bidrar till stora utsläpp av växthusgas om skog avverkas för att ge plats till mer bete. Vad vi inte har fått riktig klarhet i är arbetsvillkoren för bönderna och om slakten sker på ett bra sätt.

Detta är ett spännande ämne och åtminstone jag ser fram emot mer fakta i frågan.
1917
Jag håller med, vi lägger ned diskussionen. Men eftersom det är mitt yrke att undervisa om precis sådana här saker, så är jag hyfsat insatt i det jag pratar om.    ;)

Som jag skrev tidigare så ska jag, när tiden finns, försöka reda ut begreppen i en lite längre artikel. Då kan vi ta upp diskussionen igen.
1918
Nej, mums. Med all respekt, men det går inte att omvandla joule till watt. Joule är en enhet för energi och watt är en enhet för effekt.

1 W = 1 J / s, eller omvänt
1 J = 1 Ws
1919
Tack för det!    :)
1920
Hrmm, host, host. Nu måste fysikläraren i mig kommentera även om det är lite off topic.    8)

En vattenkokare är effektivare än en vanlig kastrull på platta, eftersom det strålar ut mindre värmeenergi till omgivningen, precis som Andreas skriver. Värmen blir s.a.s. kvar i vattnet och värmer detta, istället för att stråla ut i omgivningen och värma köket.

Mums, jag tror att du har blandat ihop saker lite grand. Det krävs 4,19 kJ (kilojoule) för att värma en liter vatten en grad, om ingen värme alls strålar ut i omgivningen. När jag får tid ska jag skriva en artikel och försöka reda ut begreppen energi, effekt, watt, joule, kalorier och allt vad det heter.

Annonser

Powered by EzPortal