En matbild

Guider

Matbloggat

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 3 ... 10
1
Köksredskap, utrustning och maskiner / SV: Täljsten
« Senaste inlägg av webguide skrivet Igår kl. 06:30 »
2
Köksredskap, utrustning och maskiner / Täljsten
« Senaste inlägg av Mat-Janne skrivet 2017-12-11 18:40 »
Någon som provat?
3
Allt om knivar & skärbrädor / SV: Tips på knivar
« Senaste inlägg av Mat-Janne skrivet 2017-12-11 18:38 »
och ser det som att jag gör reklam) :)

Det gör du ju!
4
Maträtter, recept, tillagning / SV: Olja i fritös, hållbarhet
« Senaste inlägg av webguide skrivet 2017-12-11 08:23 »
Jag bukar gå efter lukten, om den börjar lukta osigt så kastar jag den (i soporna). Olja skall förvaras, tätt, mörkt och svalt.
5
Råvaror, halvfabrikat / SV: Vatten eller vacuum?
« Senaste inlägg av webguide skrivet 2017-12-11 08:20 »
Om man ska frysa in strömming sägs det att man ska lägga in dem i vatten och frysa in.
Nu har jag en vacuummaskin. Är det bättre att förpacka nyfångad strömming på det viset?

Du tänker nog på att de skall glasseras för att inte tårka ut i frysen, det gör man hemma genom att först styckfrysa dem ett par dagar sen doppar man varfe fisk i vatten såa tt den tunn ishinna bildas.... Men att vacka dem ger ju ungefär samma effekt och kommer att skydda fisken från uttorkning.
6
Råvaror, halvfabrikat / Vatten eller vacuum?
« Senaste inlägg av Mat-Janne skrivet 2017-12-10 17:35 »
Om man ska frysa in strömming sägs det att man ska lägga in dem i vatten och frysa in.
Nu har jag en vacuummaskin. Är det bättre att förpacka nyfångad strömming på det viset?
7
Maträtter, recept, tillagning / Olja i fritös, hållbarhet
« Senaste inlägg av Mat-Janne skrivet 2017-12-10 17:27 »
Det finns ju billiga och bra fritöser numera.
Kan man återanvända oljan efter en fritering eller måste den hällas bort? Om man kan återanvända den:
1. ska den silas?
2. hur bör den lagras?
3. hur länge kan den lagras?
8
Köksredskap, utrustning och maskiner / SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
« Senaste inlägg av Mat-Janne skrivet 2017-12-10 16:27 »
Grundinformation: Tryckkokare är till för att höja temperaturen på vatten som i normalt lufttryck kokar vid 100 grader celcius. Med en tryckkokare innesluter du vattnet och när det börjar koka höjer det själv  trycket och dämed slutar det koka och trycket höjs. När trycket höjs kan det börja koka igen men sedan höjs trycket ytterligare. Detta fortsätter tills ventilen öppnar och ett jämviktstillstånd inträder. Då är vattnets temperatur ca 120-130 grader beroende på ventilens inställning.

Mat som befinner sig i tryckkokaren i detta läge kommer att tillredas snabbare beroende på högre temperatur. Ibland är det bättre men ibland vill man istället använda en långsamkokare (Slow Cooker) beroende på vilket slutresultat man vill att ingrediensen ska ha.

Det finns många experter här som kan svara på vilken tillagningsmetod är optimal för respektive ingrediens.

9
Köksredskap, utrustning och maskiner / Hållbarhet, olja i fritös
« Senaste inlägg av Mat-Janne skrivet 2017-12-10 15:57 »
Det finns ju billiga och bra fritöser numera.
Kan man återanvända oljan efter en fritering eller måste den hällas bort? Om man kan återanvända den:
1. ska den silas?
2. hur bör den lagras?
3. hur länge kan den lagras?
10
Köksredskap, utrustning och maskiner / SV: Skev gjutjärnspanna
« Senaste inlägg av Mat-Janne skrivet 2017-12-10 15:43 »
Beror på vad du har för verkstad. Utöver Gastrofysiks utmärkta svar kan du prova att försiktigt pressa tillbaka botten med en sån här:
https://www.blocket.se/stockholm/Verkstadspress_hydraulisk_12_ton___140208__75938692.htm
eller
https://goo.gl/images/jSsA9B
Sidor: [1] 2 3 ... 10
- Annonser -