Genmodifierad mat

Startat av Andreas, 2007-11-20 16:48

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Alldeles nyss  släppte livsmedelsverket följande pressrelelase: http://www.newsdesk.se/view/pressrelease/spaar-av-otillaatet-genmodifierat-ris-hittat-i-kinesiska-risnudlar-180808 "I en stickprovskontroll, som utfördes på uppdrag av Livsmedelsverket, har miljöförvaltningen i Stockholm funnit spår av det otillåtna genmodifierade riset Bt 63. Produkten är risnudlar från företaget Hong Kong trading i Stockholm."

Och så står det "när det gäller genmodifierat material som inte är godkänt i EU får det inte förekomma överhuvudtaget"

Men vad är då godkänt i EU? Går man vidare via länken i pressreleasen kommer man hit http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=11322&epslanguage=SV

Och där står "I EU finns några genetiskt modifierade växtsorter som är godkända för användning inom livsmedelsproduktion, till exempel soja, majs och raps." samt "I Sverige finns bara ett fåtal produkter på marknaden." och "Alla produkter som består av, innehåller eller har framställts av GMO ska märkas. På en produkt kan det till exempel stå "framställd av genetiskt modifierad soja".

Men närmare bestämt vilka produkter är det? ???

Och vad är det egentligen som skiljer en godkänd genprodukt mot en icke-godkänd?

Är de godkända helt "trygga" att äta och om de nu är det så varför är det så viktigt att det ska märkas ut att de är genmodifierade?
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Jag såg debattprogrammet argument på SVT1 häromdagen och där debatterade Mattias Zetterstrand, bioteknikansvarig på Monsanto (en global jätte inom jordbruksprodukter) och Kathleen McCaughey från greenpeace just genmodifierade grödor (GMO).

Programmet inleddes med ett inslag där man gick runt bland folk i Umeå och försökte bjuda på blåbär som sas vara genmodifierade men ingen ville smaka dem.

Sen fick vi veta att det finns 5 godkända grödor inom EU men att 40 är på gång.

Kathleen sa att vad det främst handlar om är att göra grödorna tåliga mot ogräsmedel och att detta på sikt kommer att leda till att även ogräsen blir resistenta.

Mattias å sin sida menade att det handlar om att få fram grödor som tål torka, att man får säkrare och större skördar och att GMO är ett sätt att lösa världssvälten.

Kathleen kontrade med att världssvälten inte kommer att lösas med GMO eftersom de fattiga ändå inte har råd att köpa mat och att ökat överskott kommer att gå till biodieselproduktion. Hon menade att världsvälten ska lösas genom bättre fördelning istället.

Mattias berättade om en undersökning bland lantbrukare där 65% var postiva till GMO och om man instället kallar det för "modern växtförädling" så är hela 85% positiva!

Kathleen avslutade debatten med att säga att man leker med naturen utan att veta konsekvenserna. Mattias höll inte med.

Och jag vet inte om jag blev så mycket klokare...
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

2007-11-24 18:38 #2 Last Edit: 2007-11-24 18:42 by roffekock
Dessa grödor är specialdessingade av ett multiföretag utsäde.gödning.gift mm rammlar poletten ner? ;D
FARLIGA vem vet, men om dom nu blir galloperande vad händer då?
Men finns det någon som orkar bry sig?
Matforum är bäst

Andreas

Sydsvenskan rapporterar idag att produkter fulla med GMO (genetiskt modifierade organismer) säljs omärkta i svenska butiker, trots lag på att mat som innehåller mer än 0,9% GMO skall märkas. Bland annat har livsmedelsverket hittat omärkt bakmix med 35% genmodifierat innehåll. Normalt kontrollerar inte livsmedelsinspektörer GMO-märkning så i praktiken går det att fuska hur mycket som helst utan att bli upptäckt.

"Livsmedelsverket räknar med att den största delen av den majs, soja och en stor del av det ris som odlas är genmodifierat. Råvaror som sedan hamnar i djurfoder och som ingredienser i vår mat utan att vi vet om det." http://sydsvenskan.se/skane/article400365/Genandrade-varor-saljs-utan-kontroll.html

På Livsmedelsverkets hemsida finns dokumentet "Rapport från GMO-projektet 2008 - Undersökning av GMO-livsmedel - förekomst, spårbarhet och märkning". http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/genteknik/2008_gmo-projekt_undersokning_av_gmo-livsmedel.pdf

I rapporten granskas 15 företag med avseende på GMO-lagstiftningen i fyra olika delprojekt - dokumentationskontroll, kontroll av icke godkända GMO, provtagning av livsmedel för verifiering av frånvaron av GMO samt märkningskontroll. Det finns brister överallt.

"Tio livsmedel var märkta med den otillåtna märkningen "fri från GMO". Sex av dessa produkter analyserades och i fyra av dem hittades spår av GMO"

Vad gäller provtagningen utfördes den med DNA-extraktion och PCR-analys, inte alldeles enkelt alltså och tydligen ändå inte heltäckande då det nämns att de tre prover som var på cornflakes inte analyserades "då majsen har värmebehandlats så hårt att DNA har förstört".
¤ 5/5 risprodukter var fria från GMO.
¤ 4/9 sojaprodukter innehöll GMO men inget över 0,9%.
¤ 4/15 majprodukter innehöll genändrad majs men bara ett prov var över 0,9%.
Den som inte frågar får inga svar.

Rollson

GENMANIPULERAT

Med dom enorma riskerna som finns.

Multiresistens hos bakterier, insekter, protister, djur, samt växter.
Pollen kan spridas i vinden och korsbefrukta andra växter inom samma familj.
Det onaturliga proteinet som produceras i DNA-sekvensen efter genmanipuleration,
är helt okänt och kan interaktera med kroppens egna proteiner och skapa ett skräcksenarium.

Det naturen har selekterat bort för miljoner år sedan,
skall vi omgående ändra på.

Det har aldrig tidigare manipulerats med DNA-sekvenser över arter.

Alla djurförsök har skapat en för tidig död, med olika sjukdomar.

Bara för ett fåtal företag (läs Monsanto) skall tjäna pengar.
Men ingen talar om att 100.000 bönder i 3e världen begått självmord,
pga enorma skulder.
För dom kan ju inte ta utsäde till nästa skörd,
och är tvungna att låna för att köpa mera genmanipulerat utsäde.

Avla och genmanipulation är 2 helt olika saker.


Samt att när vi har genmanipulerat och lagt in en viss gen hos tex majs för att majsen skall tåla ogräsmedel (En bakteriegen)
Så är risken överhängande att vi skapar ett superogräs och Insekter,
som fullständigt tar över och vi har inget botemedel !

En ny stor Fransk undersökning kan med all säkerhet påvisa att djur som ätit gmo-föda drabbas av lever och njurskador.

Jag väntar med stor spänning på att företag och föreningar som Scan/Swedish meat och LRF som lagt sig helt platta och godkänt gmo-föda skall reagera och sluta sprida direkta lögner.
(Jag har pratat med resp. info-chefer i timmar)

Jag har sällan eller aldrig hört större okunskap,
samt en demagogisk anda som är häpnadsväckande.

Många privata slakterier har kvar gmo-förbudet och har ej sett någon minskning i produktionen eller behövt att ta ut ett högre pris till konsument.

Hur länge skall vi dumma och ovetande konsumenter anamma allt detta ?
Tills nästa rapport kommer som kan påvisa att okända proteiner övergår direkt till människan ?

Har alla glömt av hur tex. en kyckling skall smaka ? som inte är så sönder mixad av människan att den uppnår en slaktvikt på 28 dagar och inte smakar någonting.

Men den svenska konsumenten ser bara prislappen och försvarar EU med att all mat har blivit billigare utan att veta orsaken.

Felaktiga gensekvenser som naturen i samklang med allt annat selekterat bort genom årmiljoner,
skall vi ändra på och släppa helt lösa i vår natur,
samt att lägga in gener över andra arter är helt
befängt, med dom enorma riskerna som finns.

Till och med konsumentverket har vaknat upp och varnar nu med skarpa ordalag.

Men så länge den smaklösa sönder avlade, penicillin stinna, genmanipulerade och skelett trasiga kycklingen finns i kyldisken,
för en billig penning ?


Detta är en helt klart den största tickande bomb som finns.

MED ALL SÄKERHET FÅR DITT BARN GMO-RELATERAD MAT I SKOLBESPISNINGEN !

Kaktusblomman

Konsument-Forum Göteborg ska ha en föreläsning i höst om GMO. Jag återkommer när jag vet mer.

Andreas

Vi svenskar verkar bli mer positiva till genmodifierad mat. Konsumentföreningen Stockholm har sedan 1998 undersökt hur medlemmarna ställer sig till genmodifierade livsmedel. "i år är det 46 procent som anser att genmodifiering av livsmedel är mycket eller ganska negativt. 1998 var andelen 74 procent."

http://www.fri-kopenskap.se/zino.aspx?articleID=40057
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal