En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Bröd med mer än brödsmak? Vilka kryddor passar att baka med?  (läst 22696 gånger)

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Vilka kryddor fungerar och ger mer-smak i bröd?

Klassiker är ost, vitlök och olivolja - var en för sig eller tillsammans. Surdeg ger sin smak. Så har vi anis och kummin.
Vad finns det för mer för brödsmaker där ute? Några tips?

--

Själv bakade jag frallor med rosépeppar idag. Tänkta att fungera som ackompanjemang till alfalfa groddarnas lätta och fräscha smak.
Resultatet blev över förväntan av en nybörjare som jag.

Hittade på receptet själv, fick jäsa lääänge och mina bästa bröd kom till världen! ;D   


PerG

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 232
    • Visa profil
Fänkål också...

roffekock

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1269
  • Ta inget för givet !!!!!
    • Visa profil
Det finns väl inga regler för vad man inte kan ha som smak i sitt bröd,men jag tänker på rostade pumpa kärnor. Att rosta sina brödkryddor är bra och förstärker smaken.

Att baka in helt ägg i sitt bröd nu till påsk är ju fräkt. ;D

/rolf
Matforum är bäst

Per

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 18
    • Visa profil
Aprikoser, russin, nötter....

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Roffekock: Ägg är gott och roligt i bröd! Tack för påminnelsen!

PerG & Per: Tackar!

Hur tror ni banan skulle fungera? Äpple i tunna skivor?

linnwegemo

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 18
    • Visa profil
    • Att koka soppa på en låda
Banan är gott i bröd! Jag brukar göra grahamsbullar med lite banan i. Det blir lite sötare än vanligt.

Mickan

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1532
    • Visa profil
Jag gillar faktiskt kardemumma i halvgrovt bröd.
Video meliora proboque deteriora sequor

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Linnw: Hur gör du med bananen då? Mosar i degen? Mogna eller gröna? Sugen på att prova blev jag.

--

Idag bakade jag grova frallor med bulgur som blivit över. Luftiga och goda men inte smakar bulgur mycket inte...

linnwegemo

  • Kökspraktikant
  • *
  • Antal inlägg: 18
    • Visa profil
    • Att koka soppa på en låda
Jag brukar mosa mogna bananer och röra ner dem efter att jag rört ut jästen. Man får ta ganska rejält med banan om man vill ha någon smak och så får man ju minska lite på vätskemängden.

ivanl

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 329
    • Visa profil
Jag bakar ibland fullkornsbröd med kanel, koncentrerad äppeljos och russin.
En nybakt smörgås med mild ost eller färskost blir nästan som kaffebröd, fast nyttigare.
När jag är i USA äter jag alltid rostad cinnamon-raisin bagel med cream cheese, något som jag är mycket svag för.
Vilket år som helst ska det bakas sådana bagels hemma.

En annan trevlig "brödkrydda" är maltsirap. Ger härligt bruna och fylliga bröd, gärna i kombination med solrosfrön.
Maltsirap ska inte kombineras med surdeg då de motverkar varandra. Vanlig jäst är bättre i detta fall.

Vill man däremot baka surdegsbröd med råg så rekommenderas honung som krydda, det förstärker den goda rågsmaken.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
Hur mycket riven morot tror ni man skall ha till en ½liter degvätska deg? Skall man minska lite på degvätskan då tro?

--

Provade kardemumma som Mickan föreslog i brödet jag bakade igår, okej blev det. Får se vad barnen tycker om den brödsmaken.

Sara W

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 345
    • Visa profil
    • Cookie crumble
När jag bakar focaccia smaksätter jag med citron/rosmarin eller soltorkade tomater/basilika. Inte dumt med prosciutto, parmesanost och oregano, gärna i styckbröd till en god sallad eller pasta. Har smakat en grövre limpa som var smaksatt med rabarber och rosmarin. Just den kombinationen var kanske inte min favorit, men rabarber i bröd var helt otroligt gott och det blir det här när rabarbern mognat.

ena

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 468
    • Visa profil
    • enas mattankar
äpple, citron och rosmarin blir det ofta till focaccian...

gärna äpplemos i lite grövre bröd för sötma o smak, allra helst osötat äpplemos om man kan få tag i det...

torkade/förvällda nässlor ger en spännande smak o härlig färg...

en massa örter i brödet till soppan (blanda o ge :) här blir det ofta persilja/basilika/timjan)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Nea

  • Gäst
Kanel är gott att ha i

Tommy T

  • Gäst
Prova gärna lingonsylt

Tommy T

Snötrollet

  • Gäst
en av de givna ingredienserna som man med fördel kan laborera med:
 honung istället för socker  (Se upp så du inte handlar sådan ful-honung som är prutad med socker, bäst är lokal biodlares så man inte får något oknytt i )
smaksätt med Pilsner gärna mörk sådan typ Porter eller liknande.
sedan är det alltid lite kul att variera med Olivolja.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -