En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Om upphovsrätt och copyright på texter och recept  (läst 9551 gånger)

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6543
    • Visa profil
    • Matforum
Kan du dela med dig av receptet på "Gräfling"? Låter som en hit på grillen  ;D

Kommer! Men hur ar det de upphovsreglerna? © och sånt?

Visst hade du en jättegammal bok? Exakt hur gammal? Är författaren död?

Som jag förstår det blir en bok helt fri att kopiera då upphovsmannen varit död i 70 år - efter den tiden kan du scanna hela boken och lägga ut. Innan dess måste man fråga upphovsmannen eller ev. arvingar om lov.

Läs mer här:
http://www.kb.se/bibsam/juridik/upphovsr/doku/viktigt_att_veta_om_ur_2005.pdf

Men vad gäller att återberätta just recept hittade jag även detta hos Patent och registreringsverket: http://www.prv.se/om_prv/upphovsratt/vad_skyddar.html

"För att verk ska vara skyddsvärt ska det ha en viss originalitet. Originalitetskravet ser olika ut beroende på vilken sorts verk det gäller. ... Brev har i ett antal fall ansetts tillräckligt originella, men t.ex. recept anses i allmänhet inte vara skyddade av upphovsrätt."
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2142
    • Visa profil
SV: Om upphovsrätt och copyright på texter och recept
« Svar #1 skrivet: 2007-07-10 15:53 »
Som jag tolkar - bara att köra på!?

Andreas Du är grym på hitta fakta! Yrkesskada eller vad? *ler nyfiket*

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6543
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Om upphovsrätt och copyright på texter och recept
« Svar #2 skrivet: 2007-07-11 11:57 »
Nja vem som helst kan väl söka i sökmotorerna på lite olika synonymer tills något vettigt kommer fram. Just do it!

Skriva av recept kan du göra fritt som jag tolkar det.

MEN det roligaste vore ju om du kunde fotografera/scanna in hela boksidor och lägga ut - men då måste du som sagt kolla upp hur gammal boken är osv. som jag skrev ovan.
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1428
    • Visa profil
temp
« Svar #3 skrivet: 2007-12-13 20:53 »
annamaria: Har tyvärr inget recept som inte är copyrightat. Det är egentligen bara Thompsons pastor som jag har blivit riktigt förtjust i. Jag har försökt göra pasta för grön curry länge, men det var inte innan jag testade Thompsons med kaffirlimeskal och färsk gurkmeja som jag förstod vad som hade saknats.

Jelvis, en liten parentes: Ett recept som sådant, dvs en beskrivning över hur man tillagar en viss maträtt, är inte skyddat av upphovsrättslagen. Däremot kan själva formuleringen i en beskrivning vara skyddad.

Källor:
http://www.forfattarforbundet.se/sff/pdf/Info_upphovsr%E4tten.pdf
http://www.multimedia.skolverket.se/Tema/Eleven-som-journalist/Publicistisk-arbetssatt/Vad-sager-lagen/Upphovsratt/
http://www.jurstud.com/forum/viewtopic.php?p=84582&sid=da43e1a3cb6a2a64bf3d988114f9c4bd

[Andreas klippte in citat Jelvis innan flytt av diskussion från tråden "Thaikäk" till tråden om  upphovsrätt]
« Senast ändrad: 2008-01-26 10:10 av Andreas »

Urban

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1355
    • Visa profil
temp
« Svar #4 skrivet: 2008-01-01 18:03 »
Urban: Intressant med upphovsrätten. Jag trodde att själva blandningen hade verkshöjd. För mig känns det som en större bedrift att få ihop exakt rätt proportioner av ingredienser snarare än att skriva om det. :-)

Nu hänger jag inte riktigt med. Vad menade du med det?

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1428
    • Visa profil
temp
« Svar #5 skrivet: 2008-01-01 19:20 »
Jag tror att Jelvis syftar på mitt inlägg[1] angående upphovsrätt på recept. Jag misstänker att Jelvis läste lite hastigt och trodde att du, Urban, skrev det.    ;)

För att något ska vara skyddat av upphovsrättslagen måste det ha nått "verkshöjd". Det måste alltså ha en viss konstnärlig originalitet. Det har inte ett recept enligt källorna i mitt tidigare inlägg.

[1] http://matforum.nu/index.php?topic=1213.msg11038#msg11038

jelvis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 363
    • Visa profil
temp
« Svar #6 skrivet: 2008-01-01 19:28 »
Ah, du har rätt. Jag läste slarvigt. Min poäng var bara att jag tycker att det är konstigt att själva beskrivningen av receptet är skyddat men inte själva innehållet. Om man nu spenderar lång tid och möda på att göra det perfekta brödet, curryn eller rotmosen så tycker jag att det borde vara värt något.

Om man nu kan patentera gener och mjukvaror så borde man kunna skydda recept också. Oj, OT så att det förslår.

Hasse

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 1428
    • Visa profil
temp
« Svar #7 skrivet: 2008-01-01 19:40 »
Jag tycker det är bra att man inte kan patentsöka recept. Då skulle man ju kunna patentera thaikäk, och det vore ju trist.    ;)

annamaria

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 2076
    • Visa profil
temp
« Svar #8 skrivet: 2008-01-01 22:06 »
Bara nästan vore bra  ;)

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -