Hej.
Jag har nyss ärvt ett gäng kopparkastruller som bara har varit prydnad förr men som jag nu ska använda i matlagning. Men som jag har förstått så har kopparkastruller en hinna pålagd från tillverkningen som måste tas bort innan man kan använda dem till matlagning. Vet någon hur jag får bort denna hinna? Någon har sagt att man kan koka dem i soda, men vilkens sorts soda är detta?
//Emil
Fick du något svar på detta? Jag har samma fråga och har googlat men inte hittat svaret. Jag har fått två kopparpannor som inte är använda.... hur tar man bort hinnan?
På en amerikansk hemsida om ytbehandling (http://www.finishing.com/126/22.shtml) finns några tips:
1) Lägg kärlet i koande vatten med 1 msk bikarbonat/liter vatten i 20-30 minuter varefter skyddslacken mjuknar och börjar flagna. Diska i varmt vatten med diskmedel och diskborste. Tvätta till sist med kopparrengöring.
2) Ugnsrengöring*
3) Aceton*
4) Bromsrengöring*
Här tipsas också om att använda voltmeter för att se om kastrullen är lackad/lacken borta.
Finns dessutom ett ämne hos Antikprat (http://www.antikviteter.net/antikprat/messages/179/257978.html?1231599676) där någon återger tre olika tips från Dorre:
1) Tvätta utsidan med aceton*
2) Lägg kärlet i kokande vatten med 1 msk bikarbonat/liter vatten tills skyddslacken lossnar
3) Lägg kärlet i kokande vatten med 1 dl kristallsoda/liter i 10-15 minuter
*) Ugnsrengöring, aceton och bromsrengöring är knappast hälsosamt få i sig, kanske därför Dorre säger att aceton endast skall användas på utsidan.