Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Kapten
 - 2009-02-04 16:21
Ivanl: Det finns väl inte nått som inte är redan påkommet? det är bara frågan hur man utför det. Att laga potatis på detta sätt har jag sanppat upp lite här och där.  På frågan om varför 150 grader på slutet är för att bibehålla krispigheten i skalet på potatisen om man inte har en ugn som kan ta bort fukt. Sen så gillar jag när mina potatisar är heta  ;)
Skrivet av Nilsson
 - 2009-02-03 10:33
Vildrenens utdöende i Sverige är ett rent politiskt beslut och har ingenting med natur att göra. Det faller sig bara så att lagen säger att en omärkt ren tillfaller närmaste same ungefär. I Norge finns vildren utanför renskötselområdet, så även i Kanada. Jag tycker mig inte ha upplevt någon större skillnad mellan varken Svensk tamren, norsk vildren eller kanadensisk caribou. Så ska man göra en sån där "klöv-gris" pytt så kan man nog hävda caribou och kalla den viltpytt om man vill.. :)

Jag kommer ihåg att han den arga killen på the F word kokade sin potatis i några minuter HEL innan han delade den/ skalade den. Alltså som inledning på matlagningen. Jag provade men det blev mest sjukligt varmt åt fingrarna att skala. Så jag brukar skålla mina klyftor i durkslaget, och sen i ugnen har jag med en klyftad lök. Penslar med smör och olja blandat. Dock kan jag väl erkänna att jag många gånger fått bättre klyftpotatis än min egen, tycker faktiskt att klyftpotatis är en riktigt svår rätt att få till bra.
Skrivet av ivanl
 - 2009-02-02 21:37
Kapten: Intressant! Är detta egenpåkommet eller har du fått receptet någon annanstans?
Varför behövs den sista värmningen på 150 grader?
Skrivet av ivanl
 - 2009-02-02 21:35
Citat från: Mickan skrivet 2009-02-02 20:56
Vildrenen är utdöd i Sverige.

Japp, men inte i Kanada.
Skrivet av Kapten
 - 2009-02-02 21:27
Det sätt som jag tycker man får den ultimata klyft potatisen är att ta stora, väl tvättade, bakpotatisar. Baka av dem i ugnen på 180 grader i ca 40min. Har du en ångugn så är det ett stort pluss. när de är klara låt de svalna och stå i kylskåp minst 24h. Klyfta dem bryn dem i en riklig blandning av smör och vanlig rapsolja 50/50 tills de att de har fått en gyllembrun yta och ett krispigt skal. värm dem sedan ca 10 min i ugn på 150 grader.Servera!
Skrivet av Mickan
 - 2009-02-02 20:56
Vildrenen är utdöd i Sverige.
Skrivet av ivanl
 - 2009-02-02 00:23
Citat från: agnetasch skrivet 2009-01-30 10:05
Testa om ren är vilt; skjut ett par renar i en renflock. Invänta samernas gratulationer till en god jakt ;D
Jordbruksverkets definition: Som husdjur räknas nötboskap, häst, gris, får, ren och burhöns.
Sen håller jag med dig att ren SMAKAR "vilt"

Haha... behövs inte, det är bara att köra efter malmtåget och samla upp.
Jordbruksverkets definition har nog med bidragssystemet att göra.
Vore intressant att äta "äkta" vildren någon gång, kanske någon har provat, har den ännu tydligare viltsmak?
Skrivet av agnetasch
 - 2009-01-30 10:05
Testa om ren är vilt; skjut ett par renar i en renflock. Invänta samernas gratulationer till en god jakt ;D

Jordbruksverkets definition: Som husdjur räknas nötboskap, häst, gris, får, ren och burhöns.

Sen håller jag med dig att ren SMAKAR "vilt"
Skrivet av ivanl
 - 2009-01-29 20:55
Citat från: agnetasch skrivet 2009-01-25 12:20
Nej det tycker jag inte man kan, renar är ju tamboskap.

Hmmm... om man får vara lite petig så låter tamboskap mer som djur som har ett fast bo... vet inte om detta gäller för renar just, det blir i väldigt vidsträckt bemärkelse då.
Skrivet av stiligkrispigt
 - 2009-01-27 06:16
Jag vet inte vilka sorter jag har använt, men de är engelska och brukar finnas i de flesta butiker, kvalitet kan dock skilja mellan olika lådor så jag tenderar att gräva igenom mycket innan du har hittat rätt.
Skrivet av Mickan
 - 2009-01-25 16:56
Gåsfett! Kan inte bli godare klyftpotatis. Lätt kokt potatis innan och ruggad yta. Skaka runt i grytan ett par varv.
Skrivet av agnetasch
 - 2009-01-25 12:20
Citat från: ivanl skrivet 2009-01-24 18:37
man kanske kan kalla den för viltpytt?
Nej det tycker jag inte man kan, renar är ju tamboskap.
Skrivet av ivanl
 - 2009-01-24 18:37
Aha då förstår jag... jag gör mina mer som pommes frites med gyllengul, krispig yta. Den råstekta ytan som du får i kombination med mjölig potatis gillar jag bäst ihop med renskav, bacon och lök. Har aldrig hört något namn på denna rätt men man kanske kan kalla den för viltpytt?
Skrivet av agnetasch
 - 2009-01-24 10:46
Citat från: ivanl skrivet 2009-01-23 19:12
Hur tycker du att ytan blir på dina potatisar?
Ytan blir som råstekt potatis, inte åt pommes friteshållet. Nu använder jag en tunn aluminiumform i ugnen, aldrig glasform eller ugnsplåt. Då vätskar sig klyftorna gärna.
Skrivet av Gilius
 - 2009-01-24 05:05
Rent generellt verkar det som om storleken på potatisen ger smaken, så stora som möjligt ger bäst smak, men vet inte vad sorten heter skall göre en efterforskning.

/gilius

Annonser

Powered by EzPortal