Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av agnetasch
 - 2010-10-12 18:12
Proteinberikad o extra dyr ;)
Skrivet av Andreas
 - 2010-10-12 12:54
Nä det är sant, det mesta besprutas förstås. Men det finns ju ekologisk äppelmust också. :)
Skrivet av agnetasch
 - 2010-10-12 12:02
Jag tror inte dom som odlar äpplen kommersiellt har rönnbärsmal på sina äpplen, sånt besprutar dom nog. Alltså kommer aldrig några larver till musterierna.
Som amatör låter man kanske sån ohyra få hållas. "Låt naturen ha sin gång" är mitt naturromantiska (och lata) stridsrop ;D
Skrivet av Andreas
 - 2010-10-11 13:10
Jag skulle givetvis inte heller göra något med äpplen fulla av gångar, men tror du kommersiella äppelmusterier bryr sig om lite larvgångar? Och det är ju knappast farligt att få i sig heller, men men.
Skrivet av agnetasch
 - 2010-10-09 17:50
Nej det räcker inte att skala äpplena, dom små larverna (vilken sort det nu är) har borrat sig kors o tvärs i äpplet i förvirrade gångar. Men det finns en del friska äpplen, lagom till ett par äppelpajer ungefär :D
Skrivet av Andreas
 - 2010-10-09 10:49
Rönnbärsmal, angriper såna äpplen, blir alltså äpplena svartprickiga o fula rakt igenom, det är inte så att det räcker med att skala dem rejält?
Skrivet av agnetasch
 - 2010-10-06 16:25
Jag har nog fått rönnbärsmal i mina "saftäpplen" Små, svartprickiga o stugna är dom. Dom blir nog koltrastmat i vinter. Den enes död....
Skrivet av Mickan
 - 2010-10-05 20:33
Underbara svenska äpplen att njuta av. Efter att mest hittat Discovery har nu Gravensteiner mognat. Både vanliga och röda. Signe Tillisch smakar också fint.
Skrivet av Filippa
 - 2008-10-15 09:43
Oh, äppelpaj är en favorit :-)

ett superenkelt recept är 200g riven mandelmassa, 1 ägg, ca 50 g smör och lite citronrasp som man kletar ut ovanpå äppelklyftor i en form. In i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter, serveras med glass eller grädde/vaniljsås.

Om man inte vill göra lyxvarianten med rosmarinkolasås http://filippas.blogspot.com/2008/09/h-s-gott.html
Skrivet av agnetasch
 - 2008-10-13 17:09
Jag gör inte bara saft av våra äpplen, jag gör äppelpaj också. Det är en paj som jag inte längre vet var jag fått receptet ifrån o som är den enda efterrätt, förutom pannacotta, som mannen äter.

Sätt ugnen på 175° Rör ihop:
100 g mjukt smör
1,5 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

3 äpplen (skalade till fest)

Tag undan 150 g av degen o tryck ut resten i en pajform. Skiva äpplena o varva dom med 2 msk socker (farin?) på pajbottnen. Klutta de resterande 150 grammen  deg ovanpå pajen.
Grädda i nedre delen av ugnen c:a 40 min.
Sätt inte lock på pajen när den är klar; den ska vara lite torr o spröd o dränkas i floder av gräddig vaniljsås ;)
Skrivet av agnetasch
 - 2008-10-13 16:53
Krångel, krångel med den gamla saftmajan >:(
Den hade flera små hål i bottnen som gjorde att den goda saften rann ner i nedre behållarens kokvatten. Trots svetsning blev det inte bra (aluminium är ju ingen höjdare att svetsa i) så jag kollade igen på nätet om det inte fanns någon saftmaja att köpa. Och jo, nu hittade jag en. En rostfri! Självklart ska man ha en rostfri! Just nu befinner sig en sådan apparat någonstans mellan Östersund o Göteborg :D
http://shop.textalk.se/se/article.php?id=2119&art=750375

Själva saftmajeidéen är ju suverän; mycket bekvämare än den gamla kladdiga silduken o ju mer man tränar desto mer får man ut, snart svämmar jordkällaren över av äppelsaft.
Skrivet av ena
 - 2008-09-20 11:22
precis....missade aronian i år också....har gjort likadant med den de år jag hunnit plocka den...ångat med äpplen :) är lite lat i köket om det går...
Skrivet av agnetasch
 - 2008-09-20 09:52
Citat från: ena skrivet 2008-09-20 09:13
hinner fåglarna äta upp bären

Suck, som den svarta aronian då. Där har fåglarna snott vartenda bär! >:(
Skrivet av ena
 - 2008-09-20 09:13
om du har möjlighet att plocka lite slånbär är det jättegott att ånga såna ihop med äpplena och koka saft sen, mkt lättare än att göra traditionell slånbärssaft och dessutom blir den lite mildare i smaken.
En del slånbär och 3 delar äpplen brukar bli bra, jag ger slånbären en köldknäpp i frysen för ska man invänta frosten häromkring hinner fåglarna äta upp bären.
Skrivet av agnetasch
 - 2008-09-19 15:13
Tack, du är en ängel. Du har räddat vinterns saftförråd :D

Annonser

Powered by EzPortal