Diska skärbräda

Startat av crlhrv, 2007-04-29 14:40

Föregående ämne - Nästa ämne

crlhrv

Jag brukar använda en träskärbräda till grönsaker och annat som inte är så kladdigt och ev. fullt av bakterier, sen har jag en plastbräda som används till kyckling och kött. Några av skälen är att det inte är speciellt bra att få jord från grönsakerna in i köttet samt att bakterier kan fastna i träet osv.

Träbrädan torkar jag bara av med en trasa och sköljer aldrig under vatten, men frågan är nu hur man på bästa sätt ska diska plastbrädan? Jag har läst att man kan använda Klorin för att desinficera platbrädor men jag är lite tveksam till att använda såna rengöringsmedel i min matmiljö. Vissa säger att man ska diska med diskmedel i endast kallt vatten, andra säger att man ska börja med varmt vatten och avsluta med kallt. Är det någon som vet hur man ska rengöra brädan på bästa sätt?

Jag har aldrig blivit sjuk av felhanterad kyckling eller kött så egentligen är det här inget stort problem, jag är mest nyfiken.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

agnetasch

2007-04-29 14:53 #1 Last Edit: 2007-04-29 15:13 by agnetasch
Plastskärbrädor diskar man i maskin.Varför krångla till det?

crlhrv

Citat från: agnetasch skrivet 2007-04-29 14:53
Plastskärbrädor diskar man i maskin.Varför krångla till det?

Jag krånglar till det därför att vi inte har någon diskmaskin..
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

agnetasch

Förlåt,där fick jag för att jag var redig.
Men diskmedel o varmt vatten då=vanlig handdisk?

Urban

Varför inte bara lägga skärbrädan i diskhon.. Åsså koka upp en 5/10 liter vatten som du häller på brädan.
Låt den ligga å dra i det heta vattnet som du sedan diskar med vanligt handdiskmedel när det svalnat lite.
Appropå plastbrädor så frågade jag en försäljare på Cervera hur länge en plastbräda håller egentligen.
Med tanke på att det blir rispor i brädan efter långvarigt bruk som bakterier kan fastna i.
Han sa att plastbrädor var en förbrukningsvara som bör bytas ut typ. var 6é månad.
Ingen "Big Deal" tykte han, Plastbrädor är ju så billiga.
Själv så tyckte jag att det lät som en kort hållbarhet, med tanke på att det Globals skärbräda jag frågade om.

crlhrv

Urban: lustigt att du nämner Globals plastbräda. Jag är just inne på min andra Globalbräda på mindre än ett år. Den första blev alldeles sned efter en liknande varmvattensbehandling som du beskrev. Dessutom verkar det nu som om brädan inte klarar av nyslipade Globalknivar då den ser ut som en klösbräda för katter bara några veckor efter inköp. Eller är det jag som använder knivarna fel ;).

Men jag förstår vad han menar, en hundring för en hyfsad bräda är ändå inte speciellt farligt. Värre var det med det slaktarblocket i trä jag köpte på IKEA för något år sedan. Trots att jag oljade in det regelbundet så höll det bara någon månad innan den slog sig och ordentliga sprickor uppstod - och för den betalade jag 300 tror jag! Men för några veckor sedan hittade jag efter mycket letande en superb träbräda på Verner och Verner (vi är nästan polare snart, jag och butikskillen) av det danska märket Skagerack. Den är av mörkt ändträ, lagom stor, inoljad från fabrik och alldeles alldeles underbar. Jag gjorde den dessutom ännu bättre genom att sätta dit gummifötter på undersidan så den inte glider omkring på bänken och inte ligger an mot ett blött underlag. Helt klart mitt bästa och roligaste köp på länge, dessutom 30 % rabatt så den blev t o m billigare än slaktarblocket från IKEA!

Men nu var det inte det vi pratade om..
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

agnetasch

Fast ett bra tips tackar vi alltid för.

crlhrv

Så vad har vi hittills?

* Diska med klorin - kanske inte det roligaste man kan hälla på sin matutrustning :/
* Diska i maskin - ett bra tips, men för dem utan diskmaskin är det svårt. Frågan är dock om resultatet blir bättre i maskin än om man skulle göra det för hand?
* Diska med kokhett vatten - bra tips som antagligen tar död på de flesta bakterier men kan ha en förstörande verkan på brädan.

Jag kom på några till..

* Lägg in brädan i frysen ett dygn eller två -  borde ta död på bakterierna? Jag måste prova och se om det också får brädan att bli sned.
* Gnida in brädan med salt och låta det dra ett dygn - borde verka desinficerande?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

agnetasch

Jag tror inte du behöver vara så rädd för att skärbrädan ska vara en smitthärd om du bara iakttar normal kökshygien.
Jag har i många år jobbat inom storkök o vid vissa tjänster haft ansvar för hygienen.Med lagoma mellanrum tar man bakterieprov med tryckplattor som skickas vidare till ett bakt-lab.Jag har aldrig fått underkänt på en skärbräda,men på arbetsbänkar!Dom kanske man bara torkar av lite slarvigt med en lindrigt ren disktrasa,man lägger lite mat på bänken o vips har du en bomb.
Ansiktet knollrar också av bakterier,så stå inte o klia dig i fejset när du tar i mat.
Jag tror att ju mer du skrubbar brädan o behandlar den med starka medel,desto mer inbjuder du små odjur som kan gömma sig i "luddet"

Andreas

Citat från: crlhrv skrivet 2007-04-29 14:40
Träbrädan torkar jag bara av med en trasa och sköljer aldrig under vatten,


Varför torka med en trasa? Är inte just trasor de största bakterieodlingarna vi har?

Citat från: crlhrv skrivet 2007-04-29 23:37
Urban: lustigt att du nämner Globals plastbräda. Jag är just inne på min andra Globalbräda på mindre än ett år. Den första blev alldeles sned efter en liknande varmvattensbehandling som du beskrev.


Mina billiga plastbrädor brukar ofta slå sig lite efter ett varv i maskinen men de rätar ut sig av sig själva.

Citat från: crlhrv skrivet 2007-04-30 09:51
* Diska i maskin - ett bra tips, men för dem utan diskmaskin är det svårt. Frågan är dock om resultatet blir bättre i maskin än om man skulle göra det för hand?


Maskindiskmedel och handiskmedel är ganska olika. Dessutom är temperaturen högre i maskin. Men jag vet inte hur dessa faktorer påverkar ev. bakterier.



Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Vilken tur jag hade att du inte behandlade globalbrädan efter min idé då.
Tycker att det verkar konstigt att den ska slå efter kontakt med hetvatten..
Men om du tar hett vatten (inte kokande) kanske runt 50-60 grader som det är i en diskmaskin..
Åsså tillsätter du maskinpulver i vattnet.. Det borde väl funka?.

Citat från: crlhrv skrivet 2007-04-29 23:37
Urban: lustigt att du nämner Globals plastbräda. Jag är just inne på min andra Globalbräda på mindre än ett år. Den första blev alldeles sned efter en liknande varmvattensbehandling som du beskrev.

Andreas

Här är lite fler infallsvinklar:

"Trä är ett bra hygieniskt material och en skärbräda av trä ger de facto olika typer av bakterier svårare att överleva än vad brädor av andra material gör."
http://www.trainformation.se/pdfnews/2004/31-204.pdf

"Jag rekommenderar manuell rengöring med mjuk borste, hett vatten och riktigt diskmedel. Det räcker oftast inte att köra dem i diskmaskin. "
http://expressen.se/1.292764
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Ok.. Jag tror jag lägger ner idébanken angående skärbrädesrengöring  ;D

crlhrv

Ja det finns nog inte så mycket mer att komma med..

Sammanfattning? Trä verkar vara att föredra, men om man ska använda plastbräda ska den bytas ut minst var 6 månad. Beroende på kvalitet så kan den diskas i diskmaskin, med kokhett vatten eller för hand. Vilket alternativ man än väljer verkar det inte ha någon större inverkan på bakterie-tillväxten så länge man håller god kökshygien.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Andreas

Detta är inte alls färdigutrett! Det roliga är att det finns så motstridiga uppgifter. Jämför Expressencitatet jag postade igår med detta:

"Rengöringskontroller genom prov med tryckplattor
visar att redskap ofta är dåligt rengjorda. En
orsak till det är att diskningen ofta har utförts
för hand, vilket innebär att man inte kommer upp
i tillräckligt heta temperaturer för att få bort alla
föroreningar. Diska därför alltid om möjligt redskapen
i maskin."
http://www.slv.se/upload/dokument/livsmedelskontroll/branschriktlinjer/Rent_mjol_i_pasen_09juni2006.pdf
Den som inte frågar får inga svar.

Jörgen

Min Mamma brukar rengöra skärbrädan i målarsoda. Det är soda som man kan köpa på affären för att tex. använda till att luta fisk. Man blandar ett vitt pulver i vatten bara. Det är nog ganska så starkt, och man bör nog vara försiktig så det inte stänker sodavatten i ögonen. Men bakterierna dör nog kan jag tänka.

crlhrv

Jörgen, då skulle jag t o m föredra klorin ;)
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Urban

Det låter ju inte helt ovettigt med målarsoda.. Förmodligen så dör nog allt levande på skärbrädan då. Fast samtidigt är det förenat med en risk att använda kemikalier av denna klass.. Kan nog inte rekommendera någon att göra det.

Andreas

Tror inte man ska överdriva. Minns debatten om antibakteriella rengöringsmedel för inte så länge sedan, var inte slutsatsen där att vi faktiskt mår bra av att utsättas av lite bakterier?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

"Lite skit rensar magen",är inte det ett ordspråk?

Urban

Citat från: agnetasch skrivet 2007-05-13 11:06
"Lite skit rensar magen",är inte det ett ordspråk?


Tror på det faktiskt!. Blir det för överdrivet med rengöringen så blir man säkert bara lättare sjuk. Så om man nån gång får i sig lite för mycket bakterier där man normalt inte skulle ha reagerat alls kan det kanske gå sämre då.

Karin

Miljövänliga rengöringsmedel är citron och bikarbonat. Om skärbrädor luktar illa (och det gör dom ibland), så gnid dem med en ituskuren citron eller med bikarbonat och vatten.
Sista ordet kanske ......
Om skärbrädor:
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/utskrift/0,3258,170705,00.html

Andreas

Citat från: Karin skrivet 2007-06-03 20:54
Miljövänliga rengöringsmedel är citron och bikarbonat.


Hur doserar man bikarbonatet då?

Citat från: Rob skrivet 2007-06-04 09:02
Att bara köra plastbrädor i maskin hjälper inte till 100%, ett 70 graders diskprogram har i dagens energispartider endast en mycket liten del av sitt program i sådanan temperaturer. Ofta räcker inte temp+tid för att göra rent (sterilisera) brädan.


Var har du hört det? Hur lång tid behövs i 70 grader och hur länge kör maskinerna i den tempen?
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

Ett konkurrerande forum....
De refererade till en studie i kökshygien (framför allt för restauranter)

Så vitt jag vet skall tempen upp i 100 för att sterilisera, så sannolikt behövs längre än de typ 5 minuterna (som jag vill dra mig till minnes att studien uppmätt) som en normalt diskprogram gick på högtemp.
Vore en intressant disskussion att ta med en diskmaskinsfabrikant... Men å andra sidan, det är ju i princip bara skärbrädorna som är riktigt viktigt att få rena. Vill man ha en höjd elräkning för att få bort alla bakterier från en tallrik?

Andreas

Vad hette studien och vem hade gjort den? Den går inte att hitta igen någonstans?
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

Jag minns att Chad Ward som nu avslutar sin bok "An edge in the kitchen" var inblandad i den.

Får man länka till annat forum?

Andreas

Nej det får man inte. Jag vet inte hur resultatet skulle bli i just det här fallet men rent generellt brukar det bli väldigt rörigt att diskutera en diskussion som försigår någon annanstans så därför är det bättre att vara konsekvent. Men skicka väldigt gärna ett PM till mig med länk så kan jag rota vidare i det och se om jag han hitta orginalkällan.
Den som inte frågar får inga svar.

Rob


Knivmannen

Till mina kunder brukar jag rekommendera följande:

Plastskärbrädor:
Av billigare varianter kan man diska dem i maskin, men dyrare varianter bör man inte göra det med. PEHD-plast slår sig vid temperaturer över 55 grader celsius. Visst kanske bakterierna inte överlever men det är inte kul att jobba med en skärbräda som ser ut som en banan. Dessutom går inte detta på garantin. Ljummet vatten och diskmedel eller desinfektionsmedel fungerar alldeles utmärkt.

Träskärbrädor:
Träbrädor skall aldrig diskas i maskin. De spricker på en gång på grund av vattnet och värmen. I sprickorna trivs bakterierna mycket bra. Samma sak här som för plastbrädor. Ljummet vatten och diskmedel, sedan regelbunden inoljning i paraffinolja.

Om man nu mot förmodan har skurit något man tror innehåller mycket bakterier kan man ställa undan brädan (efter diskning såklart  ;)) i några dagar så självdör bakterierna.

Sen till en viktig sak! Det går utmärkt att hyvla skärbrädor! Har ni ingen egen planhyvel så lämna in till en knivslipare eller varför inte ett snickeri? Vid hyvling blir brädan som ny igen!
Professionell knivslipare. Har webshop och är både återförsäljare och generalagent för ett flertal välkända knivmärken.

Urban

Vad använder du för typ av hyvel när du hyvlar kunders skärbrädor?
Är det vanligt att kunder lämnar in skärbrädor för "återställning"?


Sweber

salt!!! Häll generöst med salt på träskärbrädan när man sköljt av den och låt stå ett tag så dör alla bakterier. Kanske inget man gör varje gång, men lite då och då är hygieniskt. salt är bra till mycket. ;D
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Kari

Själv hade jag en skärbräda av något säkerhetsglas, kanon att diska men jag tror att den sprack när jag hade den lite för varmt vid grillen.
Men fram tills dess var den en favotit.

Andreas

Sweber: är du verkligen 100 på att allt dör av salt? Även exempelvis jordbakterier?
Den som inte frågar får inga svar.

Sweber

Nix, jag är inte 100. Detta är något som jag fått berättat för mej av någon kunnig människa någon gång. Tyvärr minns jag inte vem det var, så jag kan inte i skrivande stund fråga om min sagesman är 100. Dessutom har jag inte testat själv, jag har igentligen inget att referera till så mitt tips är inte att betrakta som vetelskapligt bevisat sant. Men eftersom saltning ät en effektiv konserveringsmetod, tyckte jag att det lät logiskt och jag hoppades att någon annan på forumet skulle känna igen tipset och bekräfta att det funkar med referenser till egna eller andras försök eller motiveringar. Själv kör jag med plastskärbrädor som jag diskar i maskinen och både jag och min familj lever och har hälsan. :D
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Knivmannen

Salt har använts i århundraden för konservering och bakteriedödning.
Huggblock ska regelbundet saltas in och skrubbas med en stålborste. Det känner alla styckare till. Man kan även hälla aceton på ytan och tutta eld på den för att få bort bakterier men pröva inte detta hemma nu är ni snälla!
Professionell knivslipare. Har webshop och är både återförsäljare och generalagent för ett flertal välkända knivmärken.

macce

Det där med aceton lät intressant - litet som att flambera skärbräden, men som finländare måste jag ju säga att det enda rätta är att torka av skärbrädet med en trasa rejält fuktad i Koskenkorva :)

Njaa allvarligt talat så har jag för mig att det viktiga för plastskärbräden är att man inte öppnar diskmaskinen för tidigt. Det är i torkningsskedet som maskinen är som hetast och det gäller att inte släppa ut den värmen för tidigt om man vill ha kål på bakterierna.
Grillsäsongen tar aldrig slut!

carro

Det där med aceton lät ju lite farligt men själv brukar jag bränna av träskärbrädan med gasolbrönnaren - lite mer kontroll :-)

ena

2008-08-19 17:29 #37 Last Edit: 2008-08-19 17:32 by ena
där jag jobbade tidigare skrubbade vi träskärbrädorna (vilket var det enda vi använde) med salt o diskmedel efter att ha skurit kött eller fisk på dem. Övriga skärbrädor en gång varannan vecka ungefär.

Våra tryckplattetester visade ingen större bakteritillväxt...inte mer än på den helt nya skärbräda vi testade för att ha en egen referens ;)...helt rent blir det ju aldrig någonstans

salt och citron använde alltid min mormor...

Viktigt är också att skärbrädorna lufttorkas!! att lägga en fuktig skärbräda i en låda eller att stapla flera fuktiga skärbrädor är en bakteriehärd utan dess like...
man kan prova allt -minst en gång!!;)

Andreas

Hur gör man när man skrubbar med salt egentligen? ???

Citat från: macce skrivet 2008-08-12 09:20
Det är i torkningsskedet som maskinen är som hetast och det gäller att inte släppa ut den värmen för tidigt om man vill ha kål på bakterierna.


Blir det verkligen varmare vid torkning än de 55-60 grader diskvattnet har? Hur varmt då i så fall? Och finns det förresten över huvud taget bakterier som överlever maskindiskmedel?
Den som inte frågar får inga svar.

ena

rätt mkt salt på brädan...lite diskmedel och en diskborste alternativt skurborste (som inte använder till annat!!) och så skrubbar man tills man tycker att det är nog och sköljer sen väl.

vill man inte använda diskmedlet så strör man på rejält med salt och sen en ituskuren citron att skrubba med :)
man kan prova allt -minst en gång!!;)

macce

Citat från: Andreas skrivet 2008-08-29 15:22

Blir det verkligen varmare vid torkning än de 55-60 grader diskvattnet har? Hur varmt då i så fall?


Jag började också fundera på saken och försökte hitta fakta på nätet, men efter en lång stunds googlande gav jag upp - torktemperaturen finns inte angiven någonstans.
Grillsäsongen tar aldrig slut!

antevante

Ska man sterilisera något är det minst 121 grader som gäller, tiden bör ligga på minst 20min.

Men å andra sidan dör de allra flesta (eller väldigt mycket i a f) bakterier redan vid ca 50 grader, så 70 grader under 15-20 min borde göra att risken för magsjuka är liten.


Hankki

Citat från: Urban skrivet 2007-05-12 23:46
Det låter ju inte helt ovettigt med målarsoda.. Förmodligen så dör nog allt levande på skärbrädan då. Fast samtidigt är det förenat med en risk att använda kemikalier av denna klass.. Kan nog inte rekommendera någon att göra det.

Målarsoda är natriumkarbonat med e-nummer 500 och måste ingå i mineralvatten (Wikipedia) så det är väl inte värre än klorin.

Själv har jag använt målarsoda och 12v el till rostborttagning men även citronsyra E330 går att använda till rostborttagning

Tillbaka till ämnet.
Jag har många plastskärbrädor, vissa väldigt gamla ifall man borde byta två ggr/år, och diskar alltid i maskin och har ingen skillnad om jag en dag skär kyckling och nästa dag grönsaker. Har ej heller varit magsjuk på över 20 år trots att jag många gånger kanske borde ha blivit.

Kan detta ha betydelse?
Jag föddes på Karolinska i oktober 71 och har hört att jag och min mamma ingick i en testgrupp. 5 mammor med barn delade rum första veckan och alla kastade blöjor och annat skräp i en låda som inte tömdes på hela veckan.

Jag tror att samhället idag är för sterilt och alla är för rädda för bakterier. Hur ska kroppens immunförsvar utvecklas om man inte utsätts för lite skit?

SimonH

Min plastskärbräda har blivit missfärgad av att jag hackat röd chili. Några tips på hur man får bort det?

Hasse

Några deciliter klorin och några liter kallt vatten fungerar för att bleka bort fläckar. Låt skärbrädan ligga i lösningen över natten eller så. Men jag är osäker på hur bra klorin är ur miljösynpunkt.

Du kan också prova att köra den i diskmaskinen, men då måste du vara beredd på att den kan bli skev.

Det är kanske inte så kul att servera på en missfärgad skärbräda, men så länge jag bara använder den till att skära på, så struntar jag i fläckarna.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal