Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av roffekock
 - 2008-03-19 00:59
Parafin bör gå att köpa i en färgaffär den säljs  ofta som pellets som man kan smälta på svag värme. Sen kan du ta en pensel och måla på parafinet osten bör vara kyld i detta läget så parafinet fastnar på i detta fall osten.

/rolf
lycka till.
Skrivet av Andreas
 - 2008-03-18 16:13
Rolf: Tack (jag är lite sen med att läsa) - var får man då tag i parafin och hur gör man när man parafinerar?

Justrom: Svagare smak än norrmejeriers präst?! Nämen det måste vara nåt fel..!
Skrivet av justrom
 - 2008-03-18 08:51
Andreas: Jag köpte Allerum vällagrad präst för att testa. Men jag blev väldigt förvånad för den har ju inte alls samma starka smak som Kvibille eller t.o.m. Norrmejeriers prästost. Baserat på denna så köper jag ju hellre de billigare prästostarna. Något fel med osten eller skall den ha så där tam smak?
Skrivet av roffekock
 - 2008-03-11 17:29
All ost som har parafin har en viss benägenhet att mögla om det blir hål på densamma därför är det bästa att försluta den igen, en enkel sak.
Om du tex har en vanlig billig hushållsost kan du prova på den och då kan du ju bara ta en bit glöm inte att försegla igen. Det går även bra att vacka om man nu är ägare till en sådan. Jag förstår dina tankar andreas men det är ett vågspel,jag har sett stora partier med tex prästost som möglat därför att man är mer o mer rest. i att använda konserveringsmedel i ost på gott och ont.Teststa och lägg en vanlig billig husshållsost på lagring minst ett år,garanterat smarrigt.
Tänk på att det är bäst att lagra osten på en träplatta och att du har en sval temp. Den ska vårdas ömt och vändas regelbundet.
Det här med ostlagring är en Digilo-hit där man kan använda sig av fantasin.
Sen kan du trimma dina ostar med snabbmarinering för att ytterligare "glassa"

/rolf
Skrivet av Andreas
 - 2008-03-11 11:51
:)

Tack för den bra beskrivningen Rolf! Men det här med mögel, är det verkligen nån risk om man nu injicerar sin ost med alkohol - borde inte alkoholen döda allt mögel?
Skrivet av agnetasch
 - 2008-03-11 11:22
Citat från: roffekock skrivet 2008-03-11 11:06
Tillvägagångsättet är enkelt, cognac el wiskey i en spruta och in med det i osten

En sån whiskyost-tillverkning skulle jag nog kunna intressera mannen för; "en spruta för osten o en spruta för pappa" ;D
Skrivet av roffekock
 - 2008-03-11 11:06
Att pensla sin ost utvändigt med någon form av alkohol och tro att den ska dra åt sig denna smak i rimlig tid har jag svårt att tänka mig. Däremot kan man injektera osten som det heter. Tillvägagångsättet är enkelt, cognac el wiskey i en spruta och in med det i osten. En ost som blir väldigt bra är en god naturell cheddar som man själv sprutar. Lagras sen ett antal veckor. Tänk på om du ska meka med detta joux så måste du parfinera hela osten efter sprutningen,annars fins risken att du får in mögelsporer innanför den redan befintliga parafinen.
Här finns det ju utrymme för att exprimentera lite varför inte tugga lite med texturasgubbarna om detta hugg. lagras 6 till 10 veck. ;)

/rolf
Skrivet av Andreas
 - 2008-03-11 09:23
Så man penslar bara ytan med sprit, blir inte spritsmaken bara på ytan då också?  ???
Skrivet av annamaria
 - 2008-03-10 19:19
Jag gjorde ost innan jul. Den penslas med Whiskey (cognac går bra också) varje dag. Så vänds den och blir så rund och fin. Behandlas som en liten bebis....
Skrivet av Andreas
 - 2008-03-10 11:09
Cohen: När du sa ost "med krut" trodde jag du skulle säga Krutrök men ja Västerbotten är fin, jag besökte förresten http://www.ostenshus.com/ för ett par år sen, trevligt besöksmål men jag blev lite besviken på att de inte hade någon som helst fabriksrabatt, osten där var lika dyr som i butik.

Agneta: Hur gör man sådana där spritostar, i vilket steg i tillverkning tillsätts spriten? Och tillsätter man riktigt sprit eller är det bara nåt slags spritsmaksextrakt man använder?
Skrivet av Cohen
 - 2008-03-09 22:09
Om du söker ost med krut i måste man ju rekomendera klassikern Västerbotten!
Lite dyr kanske, men alltid god och synnerligen vällagrad.

Skrivet av Mimmi
 - 2008-03-09 19:02
Det var ett bra tips på ost med lite smak - ska testas om jag hittar dom i mina butiker. Är det väldigt nya eller har det funnits ute ett tag?
Skrivet av agnetasch
 - 2008-03-09 12:55
Allerum är god, det håller jag med om. Har ni sett deras nya ostar med whisky, rom o cognac? Ska bli kul att prova, speciellt rom-osten.
Skrivet av Andreas
 - 2008-03-09 12:31
Bifogar en bild på en av mina absoluta favoritostar - Allerum vällagrad präst.
Skrivet av justrom
 - 2008-01-30 20:25
Man skulle ha som i Frankrike. Hur liten butik än det var så hade de en ostdisk. Då var det inga problem att provsmaka.

Hittade förresten en artikel om Kvibille Herrgårdsost:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=548&a=699141
Den var dyr jämfört med vanlig Herrgård iaf. Men jag gillar den skarpt iaf.

Annonser

Powered by EzPortal