Fusk med vikt

Startat av HawkLane, 2020-09-18 15:47

Föregående ämne - Nästa ämne

HawkLane


 Det kan ju vara en självklarhet för alla här, men när man köper något med pris per kilo skall vikten avse netto, d.v.s. utan att tråg och andra förpackningar vägts med. Det är för många affärer som fuskar med detta, de väger det med tråg eller stora påsar utan att dra av det som emballaget väger. Det största exemplet är Skånemejerier, som säljer stora mängder.

agnetasch


Andreas

Gissar på mjölk! :) Jag har aldrig provat väga ett mjölkpaket.

Men för att ta något annat: en papperspåse till lösgodis borde inte väga många gram. Emballage i största allmänhet brukar väl inte väga speciellt mycket?
Den som inte frågar får inga svar.

HawkLane

Nej, det är framförallt kött. Ett sådant tråg väger oftast mellan 10 och 30 gram beroende på storlek, så kan man ta kilopriset gånger det för att räkna ut hur mycket man blir lurad på. Men det är mera principen som det handlar om

agnetasch

Säljer Skånemejerier kött? ???

Andreas

Är inte kött knepigt kontrollväga? Tycker ofta det läckt ut köttsaft i botten av tråget när man köper kött, och då stämmer ju inte vikten. 10-30 gram köttsaft är nog inte alldeles ovanligt.
Den som inte frågar får inga svar.

HawkLane


 Hej, Skånemejerier var ostar. Vad gäller evt. köttsaft så brukar det inte ge så stor skillnad, i alla fall inte om man väger samma dag som de packade varan. Om ni prövar att väga något från någon av de stora fabrikerna kommer ni att se att det väger lite mer än vad som står på, eller hur?

Andreas

1999 gjordes en undersökning i 47 livsmedelsbutiker under en utbildningsdag för livsmedelsinspektörer i Norrbotten.

11 av 47 fick underkänt på vägningen, i 7 (15%) av butikerna visade vågarna mer än 6 gram fel, medelvärdet på avvikelsen bland de felaktiga vågarna var 7 gram. I 4 (8,5%) av butikerna var emballaget medräknat i nettovikten.

Så denna undersökning indikerar att mindre än var tionde butik fuskar med att inkludera emballagevikten. Och att det är dubbelt så vanligt att vågarna väger fel.

Källa:
https://vuxenutbildningen.lulea.se/download/18.66f88ccd14a325f3066295/1418206804994/Vikt%2Boch%2Bvolymkontroll%2Bav%2Bvaror%2B1999.pdf
Den som inte frågar får inga svar.

HawkLane

Tack för svar och god information. Jag drar dock inte samma slutsats som du, skulle nog säga att det är ett stort problem att en fjärdedel av butikerna gjorde fel med vägningen, samt att nästan en på tio pckså är en hög siffra. Skulle du tycka att det var OK om var tionde vara som du köpte hade fel pris?

 Utöver det så är det inte heller bra att så få konsumenter får reda på reglerna.

 Plus att det är mycket oklart vem man kan klaga hos. Ibland är det kommunen och ibland SLV

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal