Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av annamaria
 - 2012-03-16 09:37
Citat från: Novembra skrivet 2012-03-15 23:05
kanske finns särskilda för just jäsning av bröd..... Får kolla upp det!


Japp, det finns särskilda korgar för det! Annars kan man använda ett durkslag med ett kökshandduk i.
Skrivet av Novembra
 - 2012-03-15 23:05
Hej o Tack - Mycket bra länk - Tack Kocknisse! Så har jag def. Inte gjort så det ska jag absolut testa till helgen, då det blir bak igen!

Ska också testa med vattenkoppen....! Blir en spännande bakhelg för min del...

Ha det fint och Tack för fina råd!
Ska också testa bakkorg, el. jäskorgar. Det blir ju fina mönster på brödet! Fast undras vilken typ man ska använda så man inte får ngt otrevligt släpp från korgen in i brödet.... ofärgade korgar verkar vettigt... kanske finns särskilda för just jäsning av bröd..... Får kolla upp det!
Skrivet av kocknicke
 - 2012-03-15 19:03
Det är nog lagom med mjöl då.

Här ett klipp på hur rundrivning kan gå till; http://bakahemma.blogspot.com/2009/02/sla-en-limpa.html


CiteraHur får jag in fukt i ugnen då?

du kan slänga in en kopp vatten precis innan du stänger ugnen.


Skrivet av Novembra
 - 2012-03-15 18:12
Citat från: Tobias skrivet 2012-03-15 03:02
* Rundriv så att du får bra spänning i ytan
* Experimentera med snittet
* Skaffa gärna baksten som håller värmen och kan överföra den fort till brödet
* Gör inte för stora bröd - mindre bröd har naturligtvis lättare att bli höga
* Försök få in fukt i ugnen så att ytan på degen inte torkar innan brödet hinner resa sig


Hej o Tack för många goda tips! Rundrivning vet jag inte vad det är.... antar att det är snitt i brödet, eller!? Ska testa mer mjöl i degen, men vill ju inte ha det för "hårt".... tycker att det är precis lagom när jag hanterar det. Men prova kan ju inte skada.... Sedan - Hur får jag in fukt i ugnen då? Ska jag spruta vatten på brödet med blomspruta eller pensla brödet med vatten innan jag tar in det i ugnen?
Kanske självklara saker.... men här har ni en nybörjare!
Tack iaf för goda råd tsv.
Skrivet av Tobias
 - 2012-03-15 03:02
* Rundriv så att du får bra spänning i ytan
* Experimentera med snittet
* Skaffa gärna baksten som håller värmen och kan överföra den fort till brödet
* Gör inte för stora bröd - mindre bröd har naturligtvis lättare att bli höga
* Försök få in fukt i ugnen så att ytan på degen inte torkar innan brödet hinner resa sig
Skrivet av annamaria
 - 2012-03-14 21:56
Prova jäskorg. Jag rullar bröden, då flyter dem ut mindre. Eller använd långpanna/plåt och gör stor deg så du fyller ut pannan. Då vill dem jäsa uppåt.  :)
Skrivet av kocknicke
 - 2012-03-14 21:20
Kan ju vara att du har litet för lös deg, sen så blir det högre om du gör en runddrivning. När den rundrivna degen jäser och så småningom åker in i ugnen, kommer degen att resa sig uppåt istället för att flyta ut åt sidorna. Dessutom ger rundrivningen degen en jämn och fin struktur inuti, så att den får jämna och fina luftbubblor.
Skrivet av Novembra
 - 2012-03-14 19:01
Hej!
Jag bakar gärna eget matbröd. Finns det något som doftar mer underbart, eller godare att äta fortfarande varmt! Mmm.... Hur som. Jag bakar mkt bröd på filmjölk. Jag vill helst inte använda formar att lägga degen i för att få höjd på brödet. Blir ju så mkt snyggare matbröd om dom får bondbrödsstuk! Så jag lägger alltid degen direkt på plåten och dom "flyter" alltid ut och blir stora åt sidorna, inte på höjden! Lite platta alltså - fast underbart goda! Blir bara lite tunna att skiva!
Någon som har tips/goda råd på vad göra? Eller har det med degen att göra..... Finns det brödformar som är ovala att köpa kanske - isf var!?
Tacksam för svar!

Annonser

Powered by EzPortal