Hej ! Vart köper man askorbinsyra ? Heter det nåt annat i butiken eller vad finns det för märken ?
Tack för hjälpen ! // Filippa ???
Santa Maria har askorbinsyra i 35 g-påsar i vanliga livsmedelsbutiker.
Askorbinsyra är ju C-vitamin, vad använder man det till i maten? Vitaminberikning för att slippa förkylning? ???
Aha ! Där gick ljuset :-) Var det så det såg ut ! Jo, det ska användas i en äpple/vindruvsdrink vars recept SVD hade häromdagen. Tydligen behåller äpplet sin fina färg då om man har askorbinsyra i drinken. Jag letade igenom hela ICA :-) Fast vid saft/sylta hörnan för det var där jag trodde den skulle vara.
Tusen tack Agneta för hjälpen !
Äpple/vindruvsdrink, där ser man! Är askorbinsyra helt smaklöst eller förändras smaken nåt när man tillsätter det?
lite syrligare blir det men det beror helt på hur mkt man tillsätter också...
vill man förbereda skalae äpplen till något kan man lägga dem i vatten med askorbinsyra tillsatt, typ 1 tsk till en liter vatten
hamnar man någonstans där det finns en tydlig klorsmak på dricksvattnet (storstadsproblem tidigare?) kan man neutralisera den smaken med en knivsudd askorbinsyra i glaset med vatten :)
300 gram druvor, gröna
2 st äpplen, syrliga
1 dl myntablad
0,75 dl socker
1 krm askorbinsyra, (så att saften behåller sin gröna färg)
1 flaska(or) vitt vin, torrt, (gärna en Albariño)
Is
1. Skölj frukten och plocka druvorna från stjälkarna. Klyfta äpplena, ta bort kärnhuset och skär klyftorna i bitar.
2. Lägg frukt, mynta, socker och askorbinsyran blandat med en deciliter av vinet i en mixer. Mixa slätt och sila sedan i en trådsil. Pressa ut saften med hjälp av en sked så att det mesta av fruktköttet kommer med men inte skalet.
3. Blanda med resten av vinet och häll i glas med mycket is eller häll upp i karaff och ställ i kylen.
Recept från Tasteline och nix, har inte provat än.