Matforum

Hemmalagat - laga själv => Maträtter, recept, tillagning => Ämnet startat av: Andreas skrivet 2008-03-04 09:46

Titel: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-03-04 09:46
Blodpudding tillhör de rätter jag alltid köper färdigt. Men man kan ju göra egen blodpudding, blir det godare? Någon som provat?
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: Kari skrivet 2008-03-04 10:37
Näe Du Andreas försök inte med mig. Men jag har gjord hundgodis på köpt blodpudding.  ;)
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: Tobias skrivet 2008-03-04 12:19
Jag har varit sugen flera gånger. Nån gång ska det bli av.
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-03-04 17:26
Nämen Elka vad är det för konstigt med det?

Få se vem som hinner först Tobias. Jag har också funderat på detta ett tag och så köpte jag ju Mannerströms husmanskostsbok på rea förra veckan och där finns ett blodpuddingsrecept på s. 197.
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: Kari skrivet 2008-03-04 18:25
Koka blod.
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: Tobias skrivet 2008-03-04 19:52
Andreas: Du har inte lust att skriva ner receptet?
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: Mimmi skrivet 2008-03-04 20:40
Jag har lagat Blodpudding i massor när jag jobbade som kokerska på -80 talet. Det var flera hundra portioner i stöten. Smaken och konsistensen blir fantastiskt mycket bättre än butikens. Grisblod, svagdricka och russin doften som blir när man gräddar är betalbar.Har inte lagat egen sedan dess men blir sugen nu när ni talar om det.
Har faktiskt också köpt Mannerströms boken då jag var uppe i Umeå förra veckan. Går och kollar receptet nu.....
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: crlhrv skrivet 2008-03-04 20:41
elka: torkad blodpudding är Sigges favorit, han kan prostituera sig till vad som helst för några bitar
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: kurt skrivet 2008-03-05 12:54
Vet någon vad det i grunden är för skillnad på blodpudding och blodkorv? I Finland har man ju i stället blodplättar, och det lär ju vara betydligt enklare i alla fall!
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: Znapper skrivet 2008-03-08 00:44
Vänta nu, vad är det här?
Splatter film .. Umeå .. eller.

Du Mimmi, vart skulle du gå och kolla sa du?
Scary!
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-03-08 10:48
Znapper: Ska vi tolka det du säger som ett symptom på hur den moderna människan fjärmat sig från vad mat egentligen innehåller? :)

Mimmi: Ah äntligen nån som faktiskt provat! Du råkar inte ha kvar receptet du använde då?

Kurt: Jag undrar om det är någon skillnad alls.

Tobias: Visst kan jag det. Ganska komplicerat recept om man jämför med http://www.hunter-gatherer.org/medcooking/kokbok/Kott_f_r_agel.html (blod + mjöl + späck + salt).

Blodpudding à la Mannerström
¤ 1 l grisblod
¤ 400g späck
¤ 1 gul lök
¤ 1 syrligt äpple
¤ 1/2 dl koncentrerad äppeljuice
¤ 2 dl mjölk
¤ 20g salt
¤ peppar
¤ 1 msk ox- eller kalvfond (typ Bong)
¤ 1 dl farinsocker
¤ 1 l rågmjöl
¤ 2 krm kryddpeppar
¤ 2 krm mejram
¤ 1 krm kanel
¤ 1 krm ingefära
¤ 3 dl vita russin

Sätt ugnen på 150°C och ställ in ett vattenbad. (Som jag har förstått det innebär vattenbad samma sak som 100°C ugnsvärme... så det kan vara ett enklare alternativ för den som vill.)

Skär späcket i fina tärningar. Det går lite lättare om det får ligga 30 minuter i frysen först. Finhacka löken, kärna ur och skär äpplet i tärningar. Fräs runt späck, lök och äpple i lite smör, späd med äppeljuicen. Låt puttra på svag värme någon minut.

Blanda blod och mjölk i en bunke, salta och peppra. Lägg i fräset och övriga ingredienser. Rör om odentligt till en slät smet. Stek en liten provbit och smaka av kryddningen.

Häll upp smeten i teflonformar (att döma av bilden i boken är det nog 1,5 l formar), täck dem med folie. Sätt in formarna i vattenbadet och baka långsamt i cirka 2 timmar. Prova med provsticka, puddingen är klar när den inte längre är kladdig inuti.

(Ta gärna en närmare titt på boken "Husmanskost", jag blev så nöjd med gårdagens fisk- och skaldjursburgare att bara de var värda priset på boken... receptsajter på nätet i all ära men vad slår egentligen en hel bok full med noga utprövade recept?)
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: Tobias skrivet 2008-03-08 18:02
Tack, Andreas. Nu blev jag sugen på att göra det igen. :)

Men vad är vita russin? Det har jag aldrig hört talats om.

Hur är det förresten med blod och bakterier? Det står att man ska steka innan man provsmakar. Är det no-no att smaka på "rått" blod?
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-03-08 18:19
Citat från: Tobias skrivet 2008-03-08 18:02Är det no-no att smaka på "rått" blod?

Man får lite konstiga tänder, annars är det ingen fara.
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: kurt skrivet 2008-03-10 08:07
Citat från: Tobias skrivet 2008-03-08 18:02
Tack, Andreas. Nu blev jag sugen på att göra det igen. :)

Men vad är vita russin? Det har jag aldrig hört talats om.

Hur är det förresten med blod och bakterier? Det står att man ska steka innan man provsmakar. Är det no-no att smaka på "rått" blod?



Nej det är nog inte speciellt farligt, men smaken på rått och tillagad är mycket olika.
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: justrom skrivet 2008-03-10 09:20
Klart man skall ta tillvara så stor del som möjligt av djuret om man ändå slaktar det.

Inte för att jag någonsin tänker göra blodpudding, men det skulle definitivt vara kul att höra hur mycket bättre det blir om man gör hemma.
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-03-10 11:27
Tobias: När jag såg "vita russin" tänkte jag på sultanrussin, men det kanske det inte är?

Späck förresten, det har jag när jag tänker efter aldrig använt, finns sånt i köttdisken eller kanske i frysdisken?
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: Cohen skrivet 2008-03-10 20:13
Citat från: kurt skrivet 2008-03-05 12:54
Vet någon vad det i grunden är för skillnad på blodpudding och blodkorv? I Finland har man ju i stället blodplättar, och det lär ju vara betydligt enklare i alla fall!


Om vi talar om färdigköpta prudukter är väl en skillnad att blodkorv innehåller russin och hela bitar späck medan vanlig blodpudding är "slät". Sen inbillar jag mig att kryddningen är lite annorlunda också, känns som om blodkorv smakar an aningen mer. Men det siata kanske bara är inbillning...

Själv föredrar jag nog blodkorv, även om det var år och dar sen jag åt det sist. 
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: Mimmi skrivet 2008-03-10 21:23
Znapper: Jag kollade i Mannerstöms "Husmanskonst" , där fann jag det recept som Andreas skrivit om i tråden.

Andreas: Receptet har jag inte kvar varken på papper eller i mitt huvud, sorry. Bara doftminnet är med mig.....

Min mormor Ida brukade grädda blodplättar åt oss när grisen blev slaktad. Det var stora som pannkakor och till åt vi smör och lingon. ;D
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: Tobias skrivet 2008-03-11 17:58
Andreas: Jag har ingen aning faktiskt. Sultanrussin är i alla fall de vitaste russin jag sett. Undrar om det är gröna (vita) druvor?

Cohen: Det där har jag funderat på. Enligt receptet så ska blodpuddingen innehålla späcktärningar (alltså hela bitar av späck), men den blodpudding man hittar i affären är ju sådär slät. Är det inte bara så att späcket smälter under tillagningen?
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: Cohen skrivet 2008-03-12 21:30
Citat från: Tobias skrivet 2008-03-11 17:58

Cohen: Det där har jag funderat på. Enligt receptet så ska blodpuddingen innehålla späcktärningar (alltså hela bitar av späck), men den blodpudding man hittar i affären är ju sådär slät. Är det inte bara så att späcket smälter under tillagningen?



Tror inte att den färdiga blodpuddingen innehåller hela späckbitar. Visserligen var det ett bra tag sen jag köpte eller lagade blodpudding senast, men har absolut inget minne av några sådana bitar ens i den otillagade puddingen. Tycker att de borde synts då man skivar. 

Med allt detta tal om blodpudding är det kanske bäst att köpa hem lite. Var som sagt lång tid sen sist, och visst blir man ju lite sugen... :)
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-03-13 12:21
Som nybliven, stolt ägare till Tore Wretmans "Svensk husmanskost" (tack Anne) kan jag bidra lite till blodpudding-debatten. Så här skriver han om blodpudding:
"Den första dagen en ångande varm svart pudding, ett par dagar senare resten uppstekt i skivor. Den nu uppväxande generationen får tyvärr inte uppleva annat än den uppstekta fabrikspuddingen. Den som strängt taget är restmat"
Sedan följer ett i stort sett "Mannerström"-recept; blod,rågmjöl,späcktärningar men med äppeltärningar i stället för äppeljuice.
Det intressanta är att det finns även ett recept på blodkorv, Hagdahls faktiskt, som bara innehåller blod,ister,lök o grädde. Denna malda massa stoppar man i fjälster o kokar. Innan serveringen halstras korven.
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-03-13 14:20
Tobias, Cohen: Hade det funnits stora späckbitar i köpespuddingen hade väl ingen velat ha den, allt ska ju vara som filé nuförtiden. Men sen är förstås frågan om den färdiga ens innehåller späck..?

Apropå späck: ingen annan som vet var man hittar späck i butiken?

Agneta: Det var intressant så med andra ord finns det många uppfattningar om hur blodpudding och blodkorv skall lagas samt att varianterna är ganska lika. Anger Wretman några speciella tillbehör till blodkorven eller är det samma som de vanliga till blodpudding, dvs fläsk & bacon?
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-03-13 19:20
Tillbehör till nylagad blodpudding; skirat smör o lingon. Till uppstekt; lingon eller stekta äppelskivor.
Stekt fläsk var en lyx man mycket sällan fick till blodpudding i min barndom, det var ju att tvesovla; två kötträtter!Bacon kommer jag inte ens ihåg att det fanns. Det är nu i vår kött-täta tid vi anser att bacon är ett måste till blodpudding, man skulle kanske prova med lite närodlade, stekta äppelskivor istället.
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-03-13 20:15
Ja lingonsylt, äppelskivor och bacon är jättegott till blodpudding! (Bacon kan man väl unna sig, svin är ju ändå bättre för miljön än nöt och dessutom är bacon smakrikt så det krävs egentligen inte några större mängder.)

Men nu undrade jag ju mest över vad vännen Wretman rekommenderar för tillbehör till blodkorv..?
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: Cohen skrivet 2008-03-13 20:19
Angående blodkorv/boldpudding:

Sökte lite på internet och hittade innehållsförteckningar på färdig blodkorv och blodpudding från Geas -

Boldkorv:
Vatten, rågmjöl, vetemjöl, nöttalg, socker, blodpulver av nöt och gris, fett fläsk, russin, sirap, äppelmos, koksalt, kryddor och potatisfiber. Konserveringsmedel E250.

Boldpudding:
Vatten, rågmjöl, vetemjöl, nöttalg, blodpulver av nöt och gris, socker, fett fläsk, koksalt, kryddor, svålprotein, potatisfiber. Konserveringsmedel E 250.

Blodkorven tycks innehålla mer sötsaker; russin, sirap och äppelmos. Kanske det som ger upphov till den annorlunda smaken. De såkallade svålbitarna är så alltså förmodligen russin. Tänk så fel man kan ha! Så, mysteriet löst!

http://www.atriacharkodeli.se/sortiment/sortiment_efter_varumarke?item_id=122
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: Mimmi skrivet 2008-03-13 20:22
Jag tycker det är gott med potatismos till blodpuddingen, då får man också poäng i klimatsmartmatjakten.... ;)
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-03-13 20:43
Citat från: Andreas skrivet 2008-03-13 20:15Men nu undrade jag ju mest över vad vännen Wretman rekommenderar för tillbehör till blodkorv..?
Tyvärr nämndes inget tillbehör till blodkorven, men tittar man på våra grannländer kan man få lite tips:
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-03-14 18:05
Mimmi: Mos till blodpuddingen, skojar du eller? ??? Har du sås också till då?

Agneta: Soppa med blodkorv, det var nåt nytt, är det nåt slags ärtsoppa?
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-03-14 18:25
Det är nog en pumpasoppa, helt rätt alltså att ha blodkorv i den vid Halloween ;D
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: bryggens skrivet 2008-03-14 18:36
Hittade ett gammalt recept på blodpudding:
5dl blod (svinblod)
3dlsvagdricka
2msk sirap
3-4 kkp grovt rågmjöl
3msk fint hackad njurtalg
1/2 tsk vitpeppar
1tsk ingefära
1msk salt
1/2 tsk mejram
1 stor rödlök
1 msk flottyr
detta var ingredienserna, är någon intresserad kan jag skriva ner huru man göro.
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: Mimmi skrivet 2008-03-14 18:57
Närå, jag äter potatismos ibland till blodpuddingen, det har barnen lärt mig. Det blir bara sovel, sögel på tallriken annars menar de. Aha, dom kanske inte gillar blodpuddingen medan mos var en favvo. Jag har för mig de fick blodbudding och potatisbullar samtidigt, till lunch i skolan. Liknande kombi alltså !!

bryggens: Kommer ditt recept från Hemmets kokbok, skulle själv kika efter recept i den gamla godingen och såg att recepten var identiska. :)

Om någon känner sig sugen på Makaronirand med njurstuvning så säg bara till..... ;)
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-03-14 19:01
Jag tycker om njurstuvning :-[ Fast inte med makaroner :-\
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: bryggens skrivet 2008-03-14 19:03
Mimmi: Visst är det så ,tryckt 1925.
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: Mimmi skrivet 2008-03-14 19:21
Min är tryckt 1939 och har varit i min mans farmors ägo. En riktig skatt!!

Makaronirand det lät så kreativ, har inte hört talas om ngt liknande. Man gör en makaronipudding i form med hål i mitten och fyller sen med njurstuvning. Nä, kombinationen tilltalar inte mig heller.
Du kan få receptet på njurstuvningen enbart! :)
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: Mimmi skrivet 2008-03-16 21:06
Efter allt prat om Blodpudding har jag nu gjort slag i saken och köpt en bit, från min favorit Bergqvist Chark i Torsby (0560-10031) Innehållsförteckningen lyder:
Nötblod 31g, nötfett 9g, fläskbiprodukter 9g, späck 5g, rågmjöl, socker, skorpmjöl, E 250, kryddor.

Gott var det men nästa gång blir det från grunden.
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: djohansson skrivet 2011-10-19 12:59
Jag har en massa lingon i kylen och ett helt gäng lite syrliga, relativt nyskördade, äpplen i källaren. Dessutom lyckades jag äntligen gräva upp några bra pastejformar, så alla tecken pekar åt att det är dags att för första gången laga hemlagad blodpudding.

Jag hittade den här tråden, men det verkar inte som att någon av medlemmarna faktiskt tog och lagade den (en verkar ha gjort det, men inte i "modern" tid). Jag behöver lite praktiska tips nämligen, t.ex. var man enklast får tag i späck och grisblod. Är det bara att be ICA beställa hem lite?
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: Tobias skrivet 2011-10-19 15:49
Jag gjorde faktiskt. Vet inte varför jag inte rapporterade om det i tråden. Nu är det ett par år sen och minnet sviktar, men jag minns att jag hittade späcket och blodet i frysen på Coop Forum. Gå runt i lite olika större butiker i din närhet och kolla eller be dem beställa hem. Borde väl inte vara helt omöjligt.
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: djohansson skrivet 2011-10-19 17:28
Coolt. Blev resultatet lyckat? Har du några tips att ge? Gjorde du några misstag som, med facit i hand, är lätta att undvika?
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: Tobias skrivet 2011-10-19 20:42
Det är det som är så synd att jag inte kommer ihåg riktigt. Jag minns att det var något som jag inte var helt nöjd med. Tror det möjligen var att konsistensen inte var lika len och stabil som köpepudding (som jag är van vid) och jag hade för stora späckbitar (halv cm kanske). Men på det hela taget så smakade det bra, men det är mycket jobb för en så pass simpel maträtt.
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: djohansson skrivet 2011-10-20 16:17
Hade du späckbitar som var 0,5 cm eller var de 0,5 cm för stora?

Jag ska se till att provsteka smeten innan för att kontrollera att den blir tillräckligt fast.

Nu har jag i vart fall bett ICA att beställa hem grejerna. 30 kr/kg för blodet, och samma kilopris för späcket (så jag lägger en tia extra och lyxar till det med ett halvt kilo späck, så att jag har lite extra att steka i nu när det ändå är smörbrist i landet).
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: Tobias skrivet 2011-10-20 18:07
Späcktärningarna var ungefär en halvcentimeter, kanske lite mindre. Vet inte varför, men de blev aldrig riktigt så mjälla som de bör vara, utan hade en aning tuggmotstånd som jag inte gillade. Tänker mig att mindre bitar hinner mjuka till sig mer.
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: djohansson skrivet 2011-10-30 12:23
Det är nog en vettig poäng. Jag har skurit dem i mindre bitar och så kör jag blodpuddingen till upp mot 80 grader så ska vi nog se att även späcket har gett med sig.

Den står inne i ugnen nu. Om ca 30 minuter borde den vara klar att ta ut, och då ska den ätas "ostekt", d.v.s. inte som restmat ;)
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: Tobias skrivet 2011-10-30 22:53
Spännande! Hur blev det?
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: djohansson skrivet 2011-10-30 23:06
I ärlighetens namn blev det mycket "brödigare" än jag hade tänkt mig, även om det blev gott. Hmmm.
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: Larsa skrivet 2013-02-04 22:19
Jag åt blodpudding på Kometen i Göteborg (som Leif Mannerström tagit över). Det var det godaste jag ätit på länge. Blodpuddingen var gjord inne på restaurangen och var brödig och kornig. Till serverades stekt fläsk, rårörda lingon och inkokta äppelklyftor. Fantastiskt gott. Nu har jag fått blodad tand och skall göra egen blodpudding som är brödig.
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: Skogis skrivet 2013-02-06 08:40
Räknas Boudin Noir?
Om så är fallet har jag gjort det några gånger. Calvadosbräserade äpple, lök och späcktärningar ger en fantastisk smak  ;)
Titel: SV: Någon som provat laga blodpudding från grunden?
Skrivet av: Larsa skrivet 2013-05-27 19:03
Nu har jag gjort det. Lagat egen blodpudding enl Mannerströms recept i boken Husmanskonst.
Oj va gott. Nu går det inte att köpa färdiglagat längre. Leif har i tärningar av späck och äpple samt gula russin som troligtvis gör att det blir så gott.

Det var ganska enkelt men slabbigt att göra, men mer än väl värt besväret. Enligt receptet så är det för 4 personer. Jag fick ut 28 stora skivor. 1-2 skivor räcker för mig per portion. Jag fryser in skivorna med plast emellan så är det enkelt att sprätta fram skiva för skiva allt efter hur många man vill tillaga. En teflonbelagd metallform på 2,85 L är lagom. Kocken på Kometen rekommenderade att man täcker formen med gladpack, vilket jag gjorde. Då var det lätt att få ur blodpuddingen.